Skip to main content

Ζώντας με τη διπολική διαταραχή – Αντιμέτωποι με Στίγμα, Καθημερινή Προκλήσεις και Περισσότερα

Ζώντας με τη διπολική διαταραχή - Αντιμέτωποι με Στίγμα, Καθημερινή Προκλήσεις και Περισσότερα
Ζώντας με διπολική διαταραχή μπορεί να επιφέρει συναισθηματική, πρακτική και κοινωνικές προκλήσεις. Να ξέρετε ότι υπάρχουν στρατηγικές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση με ό, τι εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Αφού ζητήσει βοήθεια από την ομάδα της υγείας σας, μπορούν να προσφέρουν τις προτάσεις που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά, μπορείτε να συνδεθείτε με άλλους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις, ακόμη και να σας βοηθήσει να εφαρμόσουν λύσεις στην καθημερινή σας ζωή. Το πιο σημαντικό πρώτο βήμα είναι να φτάσει σε αυτούς.

συναισθηματική Προκλήσεις

Πολλά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής μπορεί να σας αφήσει αντιμετωπίζουν συναισθηματικές προκλήσεις. Έξω από θεραπείες για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, Είναι σημαντικό να βρούμε ανθρώπους που καταλαβαίνουν τι είναι σαν να ζουν με ψυχική ασθένεια να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις τοπικές ομάδες υποστήριξης όπου μπορείτε να συναντήσετε άλλους ανθρώπους που έχουν τη διπολική διαταραχή. Μπορείτε, επίσης, θα μπορούσε να συμμετάσχετε σε μια online ομάδα υποστήριξης.

Συνάντηση άλλοι που έχουν υποστεί παρόμοιες εμπειρίες μπορεί να σας προσφέρει την συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζεστε για να ασχοληθεί με θέματα όπως το στίγμα. Άλλοι άνθρωποι μπορεί επίσης να είναι σε θέση να μοιράζονται τους πολύτιμους πόρους που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

Ψυχολογικές Θεραπείες

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσει το ενδεχόμενο λογοθεραπείας. Συνάντηση με θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την ασθένειά σας με ποικίλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων βοηθώντας σας να αποφασίσετε αν θα πρέπει να πει το αφεντικό σας, τα μέλη της οικογένειας, ή στους φίλους σχετικά με την ασθένειά σας. Μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν συνεδρίες ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι μέρος της τακτικής σχέδιο θεραπείας σας.

Σχέσεις

Έξω από την οικογένεια, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους ερωτικούς συντρόφους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διπολική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή και την εξασφάλιση σύντροφό σας καταλαβαίνει αυτό μπορεί να είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης.

Ξεπερνώντας Στίγμα

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει συχνά ένα στίγμα που συνδέεται με όλες τις ψυχικές ασθένειες, η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα στιγματίζει. Τα άτομα με διπολική συχνά ως «τρελό» σε βιβλία και ταινίες και αρκετά συχνά, αυτά τα άτομα διαπράττουν εγκλήματα ή δεν είναι σε θέση να ζήσουν ανεξάρτητα.

Ένα πρόσωπο που έχει στιγματιστεί λόγω της ψυχικής ασθένειας, πραγματικό ή ακόμα και μόνο αντιληπτή, υποφέρει συχνά διακρίσεις στην εργασία, στο σχολείο, ή σε άλλες κοινωνικές καταστάσεις, όπως εκκλησίες και συλλόγους.

Μπορούν να αποφεύγονται από γνωστούς, φίλους, ακόμα και την οικογένεια? μπορούν να γελούσαν πίσω από την πλάτη τους ή να τα πρόσωπά τους.

Το στίγμα προέρχεται συνήθως από άγνοια, προκατάληψη ή φόβο. Για παράδειγμα, όταν ένα άτομο λέει ένα φίλο ή συνάδελφο ότι αυτός ή αυτή έχει διπολική διαταραχή, η απάντηση θα μπορούσε να είναι:

  • «Ω, όλοι είναι λίγο διπολικής, γιατί είσαι τόσο ξεχωριστή;» (άγνοια)
  • «Ω, ο άνθρωπος, είσαι ένας από αυτούς Gee;, αυτό είναι δύσκολο», ακολουθούμενο από αποφεύγει. (προκατάληψη)
  • «Εννοείς μπορείτε να αναστρέψετε και να αρχίσει γυρίσματα ανθρώπους;» (Τόσο η άγνοια και ο φόβος)

Δυστυχώς, για ορισμένα άτομα με διπολική, το στίγμα μπορεί να τους αναγκάσει να κρύψει τη διάγνωσή τους ή μπορεί να δημιουργήσει μια μεγάλη ντροπή. Ως εκ τούτου, πολλά άτομα με διπολική δεν παίρνουν τη θεραπεία ή την υποστήριξη που χρειάζονται για να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους.

Εκπαιδεύστε Άλλα

Για την καταπολέμηση του στίγματος, μπορεί να είναι χρήσιμο να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους άλλους. Μόλις οι άνθρωποι καταλαβαίνουν περισσότερα για την κατάσταση της υγείας σας, θα αρχίσετε να βλέπετε ρεαλιστικά, και όχι μέσα από το φακό του τους φόβους τους.

Θα πρέπει, επίσης, για την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων στον εαυτό σου: Πιστεύουμε ότι η ψυχική ασθένεια σας δεν θα ορίσετε, και οι άνθρωποι γύρω σας θα αισθανθεί ότι η αυτοπεποίθηση και να μάθουν από αυτό.

Κανένα από αυτά τα πράγματα είναι εύκολη, και μπορεί να σας αμφισβητήσει. Αλλά καταπολέμηση του στίγματος δεν είναι μια στιγμιαία διαδικασία, ούτως ή άλλως, θα χρειαστεί χρόνος. Το πιο αισθάνεστε ότι μπορείτε να το κάνετε, τόσο περισσότερο θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και όλους τους άλλους με διπολική ή άλλη μορφή ψυχικής ασθένειας.

Γλώσσα Συμβουλές

Ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Νοσηλευτών το 2013 προτείνει τη χρήση πρόσωπο-πρώτη γλώσσα κατά τη συζήτηση που ζουν με μια κατάσταση όπως η διπολική νόσος, που σημαίνει ότι επισημαίνει ότι η διάγνωση ενός ατόμου δεν το άτομό ορίσει.

Για παράδειγμα, ας πούμε:

  • «Ζει με τη διπολική ασθένεια» ή «Έχει μια διάγνωση της διπολικής ασθένειας» αντί για «Αυτός είναι διπολικό.»
  • «Έχει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας ή πρόκληση» αντί «Είναι ψυχικά ασθενών / τρελό / την τρελή.»

Αποφυγή κατάχρησης ουσιών

Αντιμέτωποι με διπολική διαταραχή μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά όταν ένα άτομο αισθάνεται ντροπή ή αμηχανία. Κατά συνέπεια, μερικοί άνθρωποι αυτοθεραπείας με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τον εαυτό τους να αισθάνονται καλύτερα. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 δήλωσε ότι περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους με διπολική διαταραχή συμφωνία με την κατάχρηση ουσιών σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν κοκαΐνη, αμφεταμίνες, οπιούχα, κανναβινοειδή και παραισθησιογόνα από ό, τι τα άτομα με άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Εκείνοι με τόσο διπολική διαταραχή και ιστορικό κατάχρησης ουσιών τείνουν να έχουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά:

  • Η αυξημένη αυτοκτονικότητα
  • λειτουργική ανεπάρκεια
  • Πιο αργό χρόνο αποκατάστασης
  • Μειωμένη πρόσφυση σε φάρμακα
  • Φτωχότερη ποιότητα ζωής

Αν νομίζετε ότι είστε επιρρεπείς στην κατάχρηση ουσιών, συζητήστε το με το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει στρατηγικές για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ουσίες και να διαχειριστείτε διπολική τα συμπτώματά σας.