Skip to main content

Η κατανόηση των αιτιών της Διπολικής Διαταραχής

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί η διπολική διαταραχή αναπτύσσεται

 Η κατανόηση των αιτιών της Διπολικής Διαταραχής
Κανείς δεν ξέρει απολύτως τι προκαλεί τη διπολική διαταραχή. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια γενετική συνιστώσα παρόν, αλλά το DNA δεν είναι ο μόνος λόγος που οι άνθρωποι αναπτύσσουν διπολική διαταραχή. Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι είναι πιθανό φυσικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν επίσης.

Γενετικοί παράγοντες

Όταν μιλάμε για βιολογικά αίτια, το πρώτο ερώτημα είναι αν η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική. Αυτό το θέμα έχει ερευνηθεί μέσω πολλαπλών οικογένειες, υιοθέτηση και μελέτες διδύμων.

 • Σε οικογένειες των ατόμων με διπολική διαταραχή, οι συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, παιδιά, αδέλφια) είναι πιο πιθανό να έχουν μια διαταραχή της διάθεσης από τους συγγενείς όσων δεν έχουν τη διπολική διαταραχή.
 • Οι μελέτες διδύμων δείχνουν ότι αν ένας δίδυμος έχει διπολική διαταραχή η πιθανότητα ότι το άλλο δίδυμο θα πρέπει να είναι περίπου 40 τοις εκατό.
 • Σε διζυγωτικά δίδυμα, η εμφάνιση και στις δύο είναι περίπου 5 τοις εκατό.

Αυτό είναι σημαντικό για γενετικές θεωρίες, επειδή πανομοιότυπα δίδυμα συμβαίνουν όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται σε δύο, δηλαδή να μοιράζονται το ίδιο γενετικό υλικό. Διζυγωτικά δίδυμα, από την άλλη πλευρά, προέρχονται από ξεχωριστά γονιμοποιημένα ωάρια, οπότε κληρονομήσει τα γονίδια τους μπορεί να είναι διαφορετική. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η διπολική διαταραχή μπορεί να είναι κληρονομική και ότι υπάρχει μια γενετική ευπάθεια στην ανάπτυξη της ασθένειας.

Δομή του εγκεφάλου 

Όταν πρόκειται για την εξεύρεση τι ακριβώς είναι κληρονομική, το σύστημα νευροδιαβιβαστών έχει λάβει μεγάλη προσοχή ως πιθανή αιτία της διπολικής διαταραχής. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ νευροδιαβιβαστών και διαταραχές της διάθεσης, επειδή τα φάρμακα που τροποποιούν αυτές τις πομπούς ανακουφίσει επίσης διαταραχές της διάθεσης:

 • Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ένα χαμηλό ή υψηλό επίπεδο μιας ειδικής νευροδιαβιβαστή όπως η σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη ή εμπλέκεται.
 • Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μια ανισορροπία αυτών των ουσιών είναι το πρόβλημα, δηλαδή, ότι ένα ειδικό επίπεδο ενός νευροδιαβιβαστή δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το ύψος του σε σχέση με τις άλλες νευροδιαβιβαστές.
 • Ακόμα, άλλες μελέτες έχουν βρει αποδείξεις ότι μια μεταβολή στην ευαισθησία των υποδοχέων επί των νευρικών κυττάρων μπορεί να είναι το θέμα.

Με λίγα λόγια, οι ερευνητές είναι απολύτως βέβαιο ότι το σύστημα νευροδιαβιβαστής είναι τουλάχιστον ένα μέρος της αιτίας της διπολικής διαταραχής, αλλά περαιτέρω έρευνα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για να καθορίσουν την ακριβή ρόλο της.

κοινωνικούς παράγοντες

επεισόδια της διάθεσης στη διπολική διαταραχή μπορούν και οι δύο να συμψηφιστεί με ένα αγχωτικό γεγονός ή περιστάσεις, αλλά μπορούν και συχνά συμβαίνουν αυθόρμητα.

Πώς προκαλεί άγχος η διπολική επεισόδιο δεν είναι πλήρως κατανοητός. Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη παίζει ρόλο. Το άγχος αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο σώμα, η οποία προκαλεί μεταβολές στον τρόπο με τις λειτουργίες του εγκεφάλου και επικοινωνεί. Στην πραγματικότητα, σε άτομα που έχουν κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή, τα επίπεδα της κορτιζόλης μπορούν να μείνουν ψηλά, ακόμη και όταν το στρες δεν είναι παρούσα.

Το άγχος μπορεί να προέλθει από μια ποικιλία εμπειριών. Δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι ένα άτομο μπορεί να αντιληφθεί ένα γεγονός εξαιρετικά αγχωτικό, ενώ κάποιο άλλο άτομο που αντιμετωπίζουν το ίδιο γεγονός μπορεί να μην εμφανίσουν πολύ άγχος.

Η έρευνα έδειξε ότι στρεσογόνα γεγονότα της ζωής μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση των συμπτωμάτων στη διπολική διαταραχή. Ωστόσο, όταν η διαταραχή ενεργοποιείται και εξελίσσεται, «φαίνεται να αναπτύξει μια δική του ζωή.» Μόλις ο κύκλος αρχίζει, ψυχολογική ή / και βιολογικές διεργασίες αναλάβει και να κρατήσει την ασθένεια ενεργό.

περιβαλλοντικοί παράγοντες

Για καταθλιπτικά επεισόδια
τη στιγμή που κάποιος βιώνει διπολική διαταραχή, μικρές πιέσεις μπορούν να προκαλέσουν καταθλιπτικά επεισόδια. Διαβάζοντας μια θλιβερή βιβλίο, μιλώντας σε κάποιον που είναι σε ύφεση, λαμβάνει μια κακή ποιότητα για μια ανάθεση, ή ακόμα και κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο.

Άλλα παραδείγματα των διπολικών καταθλιπτικών ωθήσεις επεισόδιο περιλαμβάνουν:

 • στέρηση ύπνου ή διακοπή
 • σωματική βλάβη ή ασθένεια
 • Εμμηνόρροια
 • έλλειψη άσκησης
 • ταξίδι

Για μανιακών επεισοδίων
Ενώ ωθήσεις για μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να είναι το ίδιο, υπάρχουν μερικοί που είναι ειδικά για μανίας ή υπομανίας επεισόδια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 στην  Εφημερίδα της Affective Disorders , μοναδικό ωθήσεις της μανίας ή υπομανίας επεισόδια περιλαμβάνουν:

 • ερωτεύομαι
 • ψυχαγωγική χρήση διεγερτικών
 • την έναρξη ενός δημιουργικού έργου
 • αργά το βράδυ πάρτι
 • διακοπές
 • δυνατή μουσική

Επιπλέον, η περίοδος μετά τον τοκετό και η χρήση αντικαταθλιπτικών, όπως έναν SSRI, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια μανίας ή υπομανίας επεισόδιο.

Το Μοντέλο προδιάθεσης-στρες

Όταν ψάχνουμε για την αιτία της διπολικής διαταραχής, η καλύτερη εξήγηση, σύμφωνα με τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή η έρευνα είναι αυτό που ονομάζεται «προδιάθεσης-στρες μοντέλο.» Η λέξη προδιάθεση , σε απλούς όρους, αναφέρεται σε μια φυσική κατάσταση που κάνει ένα άτομο πιο ευαίσθητο από το συνηθισμένο σε ορισμένες ασθένειες. Έτσι, το μοντέλο προδιάθεσης-στρες λέει ότι κάθε άνθρωπος κληρονομεί ορισμένες φυσικές τρωτά σημεία σε προβλήματα που μπορεί ή δεν μπορεί να εμφανιστεί, ανάλογα με το τι συμβεί τονίζει στη ζωή του.

Έτσι, η κατώτατη γραμμή, σύμφωνα με σημερινή σκέψη, είναι ότι εάν έχετε διπολική διαταραχή, θα ήταν πιθανόν γεννιούνται με τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτής της διαταραχής και κάτι στη ζωή σας προκάλεσε αυτό. Ωστόσο, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βελτιώσετε την εν λόγω θεωρία αύριο. Το ένα σίγουρο είναι ότι δεν θα εγκαταλείψουν ψάχνει για απαντήσεις.