Skip to main content

Μπορείτε να αλλάξετε την προσωπικότητά σας;

 Μπορείτε να αλλάξετε την προσωπικότητά σας;
Είναι πραγματικά δυνατό να αλλάξει την προσωπικότητά σας ή βασικά μοτίβα της προσωπικότητας μας σταθερή σε όλη τη ζωή; Ενώ αυτοβοήθειας βιβλία και ιστοσελίδες συχνά tout τα σχέδια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αλλάξουν τις συνήθειες και τις συμπεριφορές σας, υπάρχει μια επίμονη πεποίθηση ότι βασικές προσωπικότητες μας είναι αδιαπέραστη από την αλλαγή. Ο αυστριακός ψυχαναλυτής Σίγκμουντ Φρόιντ πρότεινε ότι η προσωπικότητα αυτή που σε μεγάλο βαθμό στην πέτρα από την τρυφερή ηλικία των πέντε ετών. Ακόμη και πολλοί σύγχρονοι ψυχολόγοι δείχνουν ότι η συνολική προσωπικότητα είναι σχετικά σταθερή και σταθερή σε όλη τη ζωή.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε να αλλάξετε την προσωπικότητά σας; Μπορεί η σωστή προσέγγιση και τη σκληρή δουλειά να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή προσωπικότητας, ή θα κολλήσει με ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά που μας κρατούν πίσω από την επίτευξη των στόχων μας;

Είναι η προσωπικότητα μόνιμη;

Η επιθυμία να αλλάξει προσωπικότητα δεν είναι ασυνήθιστο. Ντροπαλός οι άνθρωποι θα ήθελαν να ήταν πιο εξωστρεφής και ομιλητικός. Hot-μετριάζεται άτομα μπορεί να επιθυμούν θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία τους σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις. Σε πολλά σημεία στη ζωή σας, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς σας που θέλετε θα μπορούσε να αλλάξει. Μπορείτε να ορίσετε ακόμη και στόχους και να εργαστούν προς την αντιμετώπιση αυτών των εν δυνάμει προβληματικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι σύνηθες να ρυθμίσετε τα ψηφίσματα του νέου έτους επικεντρώθηκε στην αλλαγή μέρη της προσωπικότητάς σας, όπως όλο και πιο γενναιόδωρο, το είδος, τον ασθενή, ή εξερχόμενες.

Σε γενικές γραμμές, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι είναι πραγματικές και μόνιμες αλλαγές στο ευρύ χαρακτηριστικά μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι, αν είστε δυσαρεστημένοι με ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς σας, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε; Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ψυχολόγο Carol Dweck, πιστεύουν ότι η αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς, τις συνήθειες και τις πεποιθήσεις του βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των γενικών χαρακτηριστικών (π.χ., εσωστρέφεια, τερπνότητα) είναι το πραγματικό κλειδί για την αλλαγή της προσωπικότητας.

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν την προσωπικότητά

Για να καταλάβετε αν η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ακριβώς προκαλεί την προσωπικότητα. Το πανάρχαιο χαρακτήρα σε σχέση με τη συζήτηση ανατροφής έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Είναι προσωπικότητα διαμορφώνεται από τη γενετική μας (φύση) ή με την ανατροφή μας, τις εμπειρίες και το περιβάλλον (ανατροφή); Στο παρελθόν, οι θεωρητικοί και οι φιλόσοφοι πήρε συχνά ένα one-εναντίον-the-άλλη προσέγγιση και υποστήριξε είτε για τη σημασία της φύσης ή ανατροφής, αλλά σήμερα οι περισσότεροι στοχαστές θα συμφωνούσαν ότι είναι ένα μίγμα των δύο δυνάμεων που διαμορφώνουν τελικά την προσωπικότητά μας.

Όχι μόνο αυτό, αλλά η συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και του περιβάλλοντος μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας πώς εκφράζεται. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να είναι φιλική και χαλαρή, αλλά εργάζονται σε περιβάλλον υψηλού στρες μπορεί να σας οδηγήσει να είναι πιο ευέξαπτος και νευρικός από ό, τι θα μπορούσε να είναι σε μια διαφορετική ρύθμιση.

Dweck αφορά μια ιστορία πανομοιότυπα δίδυμα αγόρια χωρίζονται μετά τη γέννηση και εκτραφεί εκτός. Ως ενήλικες, οι δύο άνδρες παντρεμένες γυναίκες με τα ίδια ονόματα, μοιράζονται τα ίδια χόμπι, και είχαν παρόμοια επίπεδα ορισμένων χαρακτηριστικών που μετρώνται σε εκτιμήσεις προσωπικότητα. Είναι τέτοια παραδείγματα που αποτελούν τη βάση για την ιδέα ότι η προσωπικότητά μας είναι σε μεγάλο βαθμό από τον έλεγχό μας. Αντί να διαμορφώνεται από το περιβάλλον μας και μοναδικές εμπειρίες, αυτές οι μελέτες σε διδύμους δείχνουν τη δύναμη της γενετικές επιρροές.

Γενετική είναι σίγουρα σημαντικό, αλλά και άλλες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η ανατροφή μας και ακόμη και τον πολιτισμό μας, αλληλεπιδρούν με το γενετικό σχέδια μας να διαμορφώσουμε το ποιοι είμαστε.

Εστιάζοντας στην «In-μεσολαβητών» της Προσωπικότητας Μπορεί να είναι κλειδί

Αλλά Dweck δείχνει ότι η αλλαγή της προσωπικότητας εξακολουθεί να είναι δυνατή. Ευρεία χαρακτηριστικά μπορεί να είναι σταθερό μέσα από τη ζωή, αλλά Dweck πιστεύει ότι είναι μας «στο ενδιάμεσο» ιδιότητες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια των γενικών χαρακτηριστικών που είναι το πιο σημαντικό στο να μας κάνει αυτό που είμαστε. Είναι εκείνες, μεταξύ ποιότητες, πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτά τα «-μεταξύ των» μερών της προσωπικότητας;

  • Πεποιθήσεις και τα συστήματα πεποιθήσεων, Dweck προτείνει, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας κάτω από το επίπεδο των γενικών χαρακτηριστικών. Ενώ η αλλαγή ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς σας μπορεί να είναι δύσκολο, μπορείτε ρεαλιστικά να αντιμετωπίσουν την αλλαγή μερικές από τις βασικές πεποιθήσεις που βοηθούν σχήμα και ελέγχουν τον τρόπο την προσωπικότητά σας εκφράζεται.
  • Άλλοι θεωρητικοί έχουν προτείνει ότι παράγοντες όπως στόχους και στρατηγικές αντιμετώπισης παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό της προσωπικότητας. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να έχετε περισσότερα από ένα τύπου Α προσωπικότητα, μπορείτε να μάθετε τις νέες δεξιότητες αντιμετώπισης και τεχνικές διαχείρισης του στρες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο χαλαρή πρόσωπο.

«Πεποιθήσεις Λαϊκή περιλαμβάνουν την ψυχική τους αναπαραστάσεις της φύσης και της λειτουργίας του εαυτού, των σχέσεων τους και τον κόσμο τους. Από τη βρεφική ηλικία, οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτές τις πεποιθήσεις και τις αναπαραστάσεις, και πολλοί εξέχοντες θεωρητικούς της προσωπικότητας των διαφορετικών πεποιθήσεων αναγνωρίζουν ότι είναι ένα θεμελιώδες μέρος της προσωπικότητας,»Dweck εξήγησε το 2008 χαρτί.

Γιατί να επικεντρωθεί σε πεποιθήσεις; Ενώ η αλλαγή πεποιθήσεις δεν είναι απαραίτητο να είναι εύκολο, προσφέρει ένα καλό σημείο εκκίνησης. πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας, από το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, πώς θα λειτουργήσουν στην καθημερινή ζωή, πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ζωής, και πώς μπορούμε να σφυρηλατήσει σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Αν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική αλλαγή στις πεποιθήσεις μας, είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει μια ηχηρή επίδραση στις συμπεριφορές μας και, ενδεχομένως, σχετικά με ορισμένες πτυχές της προσωπικότητάς μας.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις πεποιθήσεις για τον εαυτό συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο τα προσωπικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά σταθερό ή εύπλαστη. Αν πιστεύετε ότι νοημοσύνη σας είναι ένα σταθερό επίπεδο, τότε δεν είναι πιθανό να λάβει μέτρα για να εμβαθύνουν τη σκέψη σας. Αν, όμως, θα δείτε χαρακτηριστικά όπως ευμετάβλητη, θα κάνει πιθανότατα μεγαλύτερη προσπάθεια για να αμφισβητήσει τον εαυτό σας και να διευρύνει το μυαλό σας.

Προφανώς, οι πεποιθήσεις για τον εαυτό παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στο πώς λειτουργούν οι άνθρωποι, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τις πεποιθήσεις τους, προκειμένου να λάβει μια πιο εύπλαστη προσέγγιση για την αυτο-χαρακτηριστικά. Σε ένα πείραμα, οι μαθητές είχαν μια μεγαλύτερη εκτίμηση των ακαδημαϊκών, ανώτερο βαθμό-σημείο-μέσους όρους, και μια μεγαλύτερη συνολική απόλαυση του σχολείου μετά την ανακάλυψη ότι ο εγκέφαλος συνεχίζει να σχηματίσουν νέες συνδέσεις με βάση τις νέες γνώσεις.

Δική του έρευνα Dweck κατέδειξε ότι το πώς τα παιδιά εξήρε μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αυτο-πεποιθήσεις τους. Εκείνοι που έχουν επαινεθεί για την ευφυΐα τους, έχουν την τάση να κρατήσει τις πεποιθήσεις σταθερού θεωρία για τα δικά τους προσωπικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα παιδιά δείτε τη νοημοσύνη τους ως αναλλοίωτο χαρακτηριστικό? το έχετε είτε ή όχι. Τα παιδιά που έχουν επαινεθεί για τους προσπάθειες , από την άλλη πλευρά, συνήθως δείτε τη νοημοσύνη τους και εύπλαστη. Αυτά τα παιδιά, Dweck έχει βρεθεί, έχουν την τάση να παραμένουν στο πρόσωπο της δυσκολίας και είναι πιο πρόθυμοι να μάθουν.

Έτσι τι μπορείς να κάνεις πραγματικά να αλλάξει την προσωπικότητά σας;

Η αλλαγή από μια εσωστρεφή σε μια εξωστρεφή μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο (αν όχι αδύνατο), αλλά υπάρχουν πράγματα που οι ειδικοί πιστεύουν μπορείτε να κάνετε για να κάνουν πραγματικές και μόνιμες αλλαγές σε πτυχές της προσωπικότητάς σας.

  • Έμφαση στην αλλαγή των συνηθειών σας. Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (όπως η ευγένεια και ειλικρίνεια) έχουν αναπτύξει τη συνήθη απαντήσεις που έχουν κολλήσει. Συνήθεια μπορεί να μάθει, έτσι ώστε η αλλαγή της συνήθους απαντήσεις σας την πάροδο του χρόνου είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσετε την αλλαγή της προσωπικότητας. Φυσικά, σχηματίζοντας μια νέα συνήθεια ή σπάζοντας ένα παλιό δεν είναι ποτέ εύκολη και απαιτεί χρόνο και σοβαρή προσπάθεια. Με αρκετή πρακτική, αυτά τα νέα πρότυπα συμπεριφοράς με γίνουν τελικά δεύτερη φύση.
  • Αλλαγή αυτο-πεποιθήσεις σας. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε, τότε δεν θα αλλάξει. Αν προσπαθείτε να γίνει πιο εξωστρεφής, αλλά πιστεύετε πως η εσωστρέφεια σας είναι μια σταθερή, μόνιμη και αμετάβλητη γνώρισμα, τότε θα απλά ποτέ προσπαθήσει να γίνει πιο κοινωνικός. Αλλά αν πιστεύετε ότι τα προσωπικά σας χαρακτηριστικά είναι ευμετάβλητη, είναι πιο πιθανό να κάνουν μια προσπάθεια να γίνει πιο αγελαίο.
  • Έμφαση στην διαδικασία. Έρευνα Dweck έχει δείξει ότι επαινεί τις προσπάθειες και όχι η ικανότητα είναι απαραίτητη. Αντί της σκέψης «Είμαι τόσο έξυπνος» ή «είμαι τόσο ταλαντούχος,» αντικαθιστούν τέτοιες φράσεις με «Δούλεψα πολύ σκληρά» ή «βρήκα έναν καλό τρόπο για την επίλυση αυτού του προβλήματος.» Με τη μετατόπιση σε περισσότερες από μια νοοτροπία ανάπτυξης και όχι μια σταθερή νοοτροπία, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να ζήσετε την πραγματική αλλαγή και την ανάπτυξη.
  • Προσποιήσου το μέχρι να το καταφέρεις. Θετική ψυχολόγος Christopher Peterson συνειδητοποίησε νωρίς ότι εσωστρεφής προσωπικότητα του θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την καριέρα του ως ακαδημαϊκός. Για να ξεπεραστεί αυτό, αποφάσισε να αρχίσει να δρα εξωστρεφής σε καταστάσεις που ονομάζεται γι ‘αυτό, όπως και κατά την παράδοση μια διάλεξη σε μια τάξη γεμάτη με μαθητές ή δίνει μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο. Τελικά, αυτές οι συμπεριφορές απλά να γίνει δεύτερη φύση. Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ήταν ακόμα ένας εσωστρεφής, έμαθε πώς να γίνει εξωστρεφής, όταν έπρεπε να είναι.

τελική Σκέψης

αλλαγή της προσωπικότητας μπορεί να μην είναι εύκολο, και αλλάζοντας κάποιες γενικές χαρακτηριστικά θα μπορούσε ποτέ πραγματικά να είναι πλήρως δυνατή. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξουν ορισμένα μέρη της προσωπικότητάς σας, τα στοιχεία που υπάρχουν κάτω από το επίπεδο της εν λόγω ευρείας χαρακτηριστικά, που μπορούν να οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στον τρόπο που ενεργούν, σκέφτονται και λειτουργούν στην ημέρα σας -Για την ημέρα η ζωή.