Skip to main content

Πότε χρήση ναρκωτικών γίνει εθισμός;

 Πότε χρήση ναρκωτικών γίνει εθισμός;
Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι μια πολύπλοκη και χρόνια ασθένεια του εγκεφάλου. Οι άνθρωποι που έχουν την εμπειρία της τοξικομανίας ψυχαναγκαστική, μερικές φορές ανεξέλεγκτη, λαχτάρα για το φάρμακο της επιλογής τους. Συνήθως, αυτοί θα συνεχίσουν να αναζητούν και να χρησιμοποιούν ναρκωτικά, παρά βιώνουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες ως αποτέλεσμα της χρήσης.

Χαρακτηριστικά της Τοξικομανίας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Addiction Medicine (ASAM), εθισμό χαρακτηρίζεται από:

 • Αδυναμία να απέχουν πλήρως από την ουσία ή το ανταμείβοντας εμπειρία (όπως και σε τυχερά παιχνίδια, το φύλο, ή υπερφαγία)
 • Απομείωση στην έλεγχος της συμπεριφοράς
 • Λαχτάρα για την ουσία ή ανταμείβοντας εμπειρία
 • Μειωμένη η αναγνώριση των σημαντικών προβλημάτων με τη συμπεριφορά σας και τις διαπροσωπικές σχέσεις
 • Μια δυσλειτουργική συναισθηματική αντίδραση

Αν και οι παραπάνω πέντε χαρακτηριστικά είναι συνήθως παρόντα στις περισσότερες περιπτώσεις εθισμού, ASAM σημειωθεί ότι αυτά τα πέντε χαρακτηριστικά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του εθισμού.

Η διάγνωση του εθισμού απαιτεί εκτίμηση από έναν εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία. Συζητήστε με το γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας, αν αισθάνεστε ότι μπορεί να έχετε έναν εθισμό ή ουσία κατάχρησης πρόβλημα.

Συμπεριφορική εκδηλώσεις της Τοξικομανίας

Όταν οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με ένα αγαπημένο πρόσωπο που είναι εθισμένος, είναι συνήθως τα έξω συμπεριφορές του ατόμου που είναι τα εμφανή συμπτώματα του εθισμού.

Αυτές οι συμπεριφορές επικεντρώνεται κυρίως γύρω από μειωμένη ελέγχου του εξαρτημένου:

 • Η υπερβολική συχνότητα της χρήσης ναρκωτικών παρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο
 • Αυξημένη χρόνο χρησιμοποιώντας ή ανακάμπτει από επιδράσεις του φαρμάκου
 • Η συνέχιση της χρήσης παρά τις επίμονες προβλήματα
 • Μια μείωση της εστίασης για τα οφέλη που συνδέονται με τον εθισμό
 • Η αδυναμία να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Η αδυναμία να απέχουν

Η έρευνα έχει δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση ναρκωτικών προκαλεί μια χημική μεταβολή στον εγκέφαλο του εξαρτημένου που αλλάζει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου που ζητά καταναγκαστική ναρκωτικών που αναζητούν στο πρόσωπο του αυξάνεται αρνητικές συνέπειες.

Αυτή η κατάσταση εξάρτησης, όταν η δραστηριότητα συνεχίζεται παρά τις αρνητικές συνέπειες και παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον ικανοποιητική, ονομάζεται από τους ειδικούς εθισμό του «παθολογική άσκηση των ανταμοιβών.» Είναι το αποτέλεσμα των χημικών μεταβολών στο κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Πώς Τοξικομανίας παίρνει βήματα

Ο λόγος που οι άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που μπορεί να γίνει εθιστικό στην πρώτη θέση είτε να επιτύχει ένα αίσθημα ευφορίας ή να ανακουφίσει μια συναισθηματική κατάσταση δυσφορία, δυσφορία, δυσαρέσκεια, άγχος ή ανησυχία.

Όταν οι άνθρωποι πίνουν, παίρνουν ναρκωτικά, ή να συμμετέχουν σε άλλες συμπεριφορές ανταμοιβή που αναζητούν (όπως τα τυχερά παιχνίδια, το φαγητό, ή σεξ) βιώνουν ένα «υψηλό» που τους δίνει την ανταμοιβή ή την ανακούφιση που αναζητούν.

Ένα υψηλό είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης ντοπαμίνης και οπιοειδή δραστικότητα πεπτιδίου σε κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όμως, μετά το υψηλό βιώνουν, υπάρχει μια νευροχημικές ανάκαμψη που προκαλεί η λειτουργία ανταμοιβής του εγκεφάλου να πέσει κάτω από το αρχικό κανονικό επίπεδο. Όταν η δραστηριότητα επαναλαμβάνεται, το ίδιο επίπεδο ευφορίας ή ανακούφισης δεν επιτυγχάνεται. Με απλά λόγια, το άτομο παίρνει ποτέ πραγματικά τόσο υψηλό όπως έκαναν η πρώτη φορά.

Χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα Ανεμος

Προστέθηκε στο γεγονός ότι το εθισμένο άτομο αναπτύσσει μια ανοχή στην υψηλή απαιτεί περισσότερο για να προσπαθήσει να επιτύχει το ίδιο επίπεδο ευφορίας, είναι το γεγονός ότι το άτομο δεν αναπτύσσει μια ανοχή στην συναισθηματική χαμηλή αισθάνονται αργότερα. Αντί να επιστρέψει στο «φυσιολογικό» το άτομο επανέρχεται σε μια βαθύτερη κατάσταση της δυσφορίας.

Όταν εθίζονται, το πρόσωπο που αυξάνει την ποσότητα των ναρκωτικών, το αλκοόλ, ή τη συχνότητα των εθιστικών συμπεριφορών σε μια προσπάθεια να πάρει πίσω σε εκείνη την αρχική ευφορία κατάσταση. Αλλά το άτομο καταλήγει να βιώνει μια όλο και πιο βαθιά χαμηλά όσο κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου αντιδρά με τον κύκλο της μέθης και της απόσυρσης.

Όταν ανταμοιβής που αναζητούν Γίνεται Παθολογική

Σύμφωνα με την αμερικανική κοινωνία της Τοξικομανίας Ιατρική (ASAM), αυτό είναι το σημείο στο οποίο η επιδίωξη των ανταμοιβών γίνεται παθολογική:

 • Ανταμοιβή-αναζήτηση γίνεται καταναγκαστική ή παρορμητική
 • Η συμπεριφορά παύει να είναι ευχάριστη
 • Η συμπεριφορά δεν προσφέρει ανακούφιση

Δεν είναι πλέον μια λειτουργία Επιλογής

Για να το θέσω διαφορετικά, το εθισμένο άτομο βρίσκει τον εαυτό του υποχρεωμένη-παρά τις προθέσεις του να σταματήσει, να επαναλάβει τις συμπεριφορές που δεν είναι πλέον ανταμείβει για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από μια συντριπτική αίσθηση του να είσαι άρρωστος άνετα, αλλά δεν βρίσκουν ανακούφιση.

Σύμφωνα με ASAM, σε αυτό το σημείο ο εθισμός δεν είναι πλέον αποκλειστικά συνάρτηση της επιλογής. Κατά συνέπεια, η κατάσταση του εθισμού είναι ένα άθλιο μέρος για να είναι, για τον εξαρτημένο και για τους γύρω του.

Χρόνια Ασθένεια και υποτροπές

Για πολλούς ναρκομανείς, ο εθισμός μπορεί να γίνει μια χρόνια ασθένεια, που σημαίνει ότι μπορούν να έχουν υποτροπές παρόμοια με υποτροπές που μπορεί να συμβεί με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, το άσθμα και την υπέρταση, όταν οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία τους. Αυτές οι υποτροπές μπορεί να συμβεί ακόμα και μετά από μεγάλες περιόδους αποχής. Ο εξαρτημένος μπορεί να αναλάβει δράση για να εισέλθουν και πάλι ύφεση. Αλλά παραμένει σε κίνδυνο ενός άλλου υποτροπής. Οι σημειώσεις ASAM «Χωρίς θεραπεία ή εμπλοκή σε δραστηριότητες αποκατάστασης, ο εθισμός είναι προοδευτική και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ή πρόωρο θάνατο.»