Skip to main content

Πώς προσωπικότητας τύπου σας επηρεάζει την υγεία σας

προσωπικότητα Τύπος
Θα μπορούσε να σας βλάψει τον τύπο προσωπικότητας σας, ή την προσωπικότητά σας πραγματικά να σας βοηθήσει να ζήσετε μια μακρύτερη ζωή; προσωπικότητες μας παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στον καθορισμό συμπεριφορές και τις συνήθειες μας, γι ‘αυτό είναι λίγο περίεργο ότι ο τύπος προσωπικότητας έχει σχέση με την υγεία σας. Τα πάντα, από το πόσο συχνά μπορείτε να επισκεφθείτε το γιατρό για το πώς θα αντιμετωπίσουν το άγχος συνδέεται με την προσωπικότητά σας.

Οι φιλόσοφοι, γιατροί και ερευνητές εδώ και καιρό προσπάθησαν να βρουν συνδέσεις μεταξύ της προσωπικότητας και της σωματικής υγείας. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ελλήνων, ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός πρότεινε ότι υπήρχαν τέσσερις χυμών (ή τύποι προσωπικότητας) και ότι κάθε συνδέθηκε με ευαισθησίες για ορισμένες σωματικές ή ψυχικές ασθένειες.

Το ενδιαφέρον για το θέμα παραμένει σε αυτήν την ημέρα και η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορεί να είναι σημαντικοί προάγγελοι της υγείας. Μια μελέτη ακόμα διαπίστωσε ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας που συνδέονται με την αυτο-rated υγείας κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι επίσης συνδεδεμένη με άλλους βασικούς δείκτες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρό βαθμολογία για την υγεία και τη συνολική μακροζωία .

Λοιπόν, πώς είναι η υγεία σας επηρεάζεται από την προσωπικότητά σας; Ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε μερικά είδη κοινού προσωπικότητα για να ανακαλύψετε ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την υγεία.

Τύπος Α

Ο κλασικός τύπος Α προσωπικότητας χαρακτηρίζεται συχνά ως σκληρό-οδήγηση, τον έλεγχο, και perfectionistic. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν χαρακτηριστικά αυτού του τύπου προσωπικότητας τείνουν να είναι πιο ανταγωνιστικές, ανυπόμονος, τεταμένη, διεκδικητική, και ακόμη επιθετικό.

Τα τύπου Α είναι συχνά θεωρείται ως σκληρή οδήγηση εργασιομανείς που θα κάνει τα πάντα για να πάρει μπροστά. Συχνά αισθάνονται την ανάγκη να κυριαρχούν, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική αλληλεπιδράσεις και μπορεί να προέρχονται τα συναισθήματά τους αυτοεκτίμησης και αυτο-αντίληψη από θεωρούνται τα επιτεύγματά τους.

Αυτός ο τύπος προσωπικότητας έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδιαφέροντος από τότε που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1950 και η έρευνα έχει να συνδέεται με μια σειρά από αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του τύπου Α τύπο προσωπικότητας και η υπέρταση, η αυξημένη πίεση εργασίας και την κοινωνική απομόνωση.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του τύπου Α τύπο προσωπικότητας και τις καρδιακές παθήσεις, αλλά μετέπειτα έρευνα έχει περιπλέξει αυτά τα ευρήματα, παραλείποντας να επιβεβαιώσετε τη σύνδεση. Τύπο που τείνουν να παρουσιάσουν περισσότερες εχθρότητα, ένα χαρακτηριστικό που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Η αρχική έρευνα που διεξάγεται περισσότερο από 40 χρόνια πριν, πρότεινε ότι προσωπικότητες τύπου Α ήταν σε μια 7-πλάσια αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Αλλά πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο πραγματικός ένοχος πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου πιθανόν σχετίζεται με το θυμό και την εχθρότητα.

Έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τους κινδύνους για την υγεία σας, αν έχετε ένα τύπου Α προσωπικότητα;

Κατανόηση του τι μπορείτε να αλλάξετε. Ακόμη και αν ο τύπος προσωπικότητας συνδέεται με αυξημένη ανησυχίες για την υγεία, μερικοί έχουν προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει λίγη ασθενείς και οι γιατροί μπορούν να κάνουν για να μετριάσουν τους κινδύνους αυτούς. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η αλλαγή της προσωπικότητας είναι δυνατό και ότι, ακόμη και αν δεν αλλάξει αναγκαστικά την προσωπικότητά σας, υπάρχουν μέτρα που οι ασθενείς μπορούν να λάβουν για να ελαχιστοποιήσει τις δυνητικές συνέπειες για την υγεία των συνολικών τύπο προσωπικότητας τους.

Επικεντρωθείτε στα αρνητικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον τύπο προσωπικότητας σας. Εάν έχετε την τάση να έχουν μερικά από τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά του τύπου Α προσωπικότητα, όπως η τάση να τονιστεί έξω, εχθρική και κοινωνικά απομονωμένοι, να διερευνήσει τα πράγματα που μπορείτε να να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης και άλλων προβλημάτων υγείας.

Πρακτική ποιότητας αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους των δεξιοτήτων. Αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα το καθημερινό άγχος της ζωής. Μαθαίνοντας πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματα του θυμού και της εχθρότητας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Και αναζητούν τρόπους για να βελτιώσει τις κοινωνικές συνδέσεις σας μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση σας ευημερία τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.

Πιο χαλαρή

Οι άνθρωποι με μια χαλαρή προσωπικότητα, που συχνά αναφέρεται ως προσωπικότητα τύπου Β, τείνουν να είναι πολύ πιο χαλαρή και χαλαρή από ό, τι οι ομόλογοί τους A Τύπος. Σε αντίθεση με τύπο όπως, Τύπος Β είναι τυπικά λιγότερο άγχος και λιγότερο ανταγωνιστικές. Αυτά τα άτομα έχουν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο στην εκτέλεση των καθηκόντων για την απόλαυση να το κάνουν αντί να έτσι οδηγείται από την ανάγκη να επιτευχθεί, να κερδίσει, ή κυριαρχούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι Bs Τύπος δεν εκτιμούν επίτευγμα. Εργάζονται σταθερά προς τους στόχους τους, αλλά και να απολαύσετε τη διαδικασία και την εμπειρία λιγότερο άγχος αν δεν κερδίσει.

Οι άνθρωποι με το Type τύπου Β προσωπικότητας μπορεί επίσης να προσελκύονται περισσότερο από τη σταδιοδρομία και τα χόμπι που είναι πιο χαλαρή και τη δημιουργικότητα στο κέντρο, όπως και να γίνει ένας καλλιτέχνης, συγγραφέας, ηθοποιός, ή το θεραπευτή.

Έτσι, τι είδους επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να υπάρχουν για τα άτομα με περισσότερες από μια προσωπικότητα τύπου Β;

Διατηρήστε υγιή συμπεριφορές. Όντας πίσω που μπορεί να σημαίνει τη λήψη μια πιο αδιάφορος προσέγγιση για την υγεία σας. Το να είσαι χαλαρή μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά δεν χαλαρό για υγιεινές συνήθειες σας.

Εστιάστε στα θετικά. Για τύπου Β, τα νέα είναι ως επί το πλείστον καλό. Αν έχετε αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, τότε μάλλον έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το άγχος. Έχετε την τάση να απολαμβάνουν τη ζωή, είναι αρκετά καλοί στο να αντιμετωπίσουν το άγχος, και είναι πιθανό να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία που συνδέονται με το άγχος, ο θυμός και το άγχος.

Οι άνθρωποι-pleasers

Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου «πρόθυμοι να σας παρακαλώ» τείνουν να φιλοξενήσουν, παθητική, και σύμφωνα. Αυτός ο τύπος προσωπικότητας μπορεί να έχει upsides την υγεία του και μειονεκτήματα. Από τη μία πλευρά, πρόθυμοι να σας παρακαλώ τη φύση τους σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τις διαταγές του γιατρού τους.

Λόγω της παθητικής φύσης τους, οι άνθρωποι pleasers μπορεί να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται απελπισία ή αβοήθητος στο πρόσωπο του ένα αρνητικό γεγονός για την υγεία.

Μπορούν επίσης να είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια όταν κάτι δεν πάει καλά, αντί να αισθάνονται ότι δεν θέλουν να είναι ένα βάρος ή ενόχληση στους άλλους. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διάγνωση, μπορεί απλά να ρίξει στην πετσέτα και να υποθέσουμε ότι τίποτα δεν το κάνουν, θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Έτσι τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία σας, αν έχετε την τάση να είναι άτομα ευχάριστα;

Μην αγνοείτε τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι-ικανοποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις τα δικά τους ευημερία τελευταία. Όντας συνείδησης των άλλων μπορεί να είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, αλλά να είστε βέβαιος να πάρει το χρόνο για τη δική σας υγεία, καθώς και.

Πάρτε ενεργό ρόλο στην υγεία σας. Σε μπορεί να είναι εύκολο να πέσει στη σκέψη ότι η υγεία σας είναι από τα χέρια σας, αλλά λαμβάνοντας μια πιο εσωτερική πηγή ελέγχου μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε περισσότερο στον έλεγχο των σημερινών και των μελλοντικών υγεία σας. Αντί να ασχοληθούμε με τις εξωτερικές επιδράσεις που επηρεάζουν την υγεία σας, δώστε προσοχή στα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε μέσα από τις δικές σας ενέργειες.

Ανησυχία-Βότανα

Εάν έχετε την τάση να έχουν μια νευρωτική προσωπικότητα, που μπορεί να έχουν την τάση να ανταποκριθούν στα συναισθήματα της απώλειας, την απογοήτευση, και άλλες πιέσεις, με αρνητικά συναισθήματα. Βιώνοντας έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σε σχετικά μικρές προκλήσεις της ζωής είναι κοινή. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι προάγγελος μιας ποικιλίας των φυσικών και ψυχικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής μακροζωίας της ζωής.

Μια έρευνα επανεξέτασης διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα σε νεύρωση και χαμηλότερη σε άλλες Big Five χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (νεύρωση, εξωστρέφεια, τερπνότητα, διαφάνεια, ευσυνειδησία), ιδίως εκείνων κάτω στην ευσυνειδησία, έτειναν να είναι λιγότερο υγιείς από ό, τι λιγότερο νευρωτικοί τους συνομηλίκους τους. Εκείνοι που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νευρωτισμού μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν προβλήματα σωματικής υγείας όπως η καρδιαγγειακή νόσος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, και του άσθματος.

Νευρωτισμού έχει συσχετισθεί με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας, και χρήση ουσιών.

Οι οποιεσδήποτε στρατηγικές εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία του νευρωτική προσωπικότητα;

Προληπτικά στρατηγικές μπορεί να βοηθήσει. Το να είσαι κονδυλωμάτων ανησυχία μπορεί να έχει κινδύνους για την υγεία, αλλά η άνω πλευρά του την καλύτερη κατανόηση της προσωπικότητας σας είναι ότι μπορείτε να λάβετε μέτρα για να συμμετάσχουν στην προληπτική φροντίδα.

Έλεγχος ανησυχία σας. Η υπερβολική ανησυχία μπορεί να είναι ανησυχητικό, έτσι ώστε να βρουν τρόπους να ελέγχει τις σκέψεις σας και αντικαταστήστε τα αρνητικά συναισθήματα με πιο θετικές είναι σημαντική. Στρατηγικές όπως η απόσπαση της προσοχής, μιλώντας με ένα φίλο, και τεχνικές χαλάρωσης μπορούν όλοι να είναι χρήσιμο αν βρείτε τον εαυτό σας ξεπεραστούν με νευρωτική συναισθήματα.

Αγχωμένος

Η προσωπικότητα τύπου D εισήχθη για πρώτη φορά το 1996 και χαρακτηρίζεται από «προβληματικές» γνωρίσματα όπως είναι πιο επιρρεπείς σε αρνητικά συναισθήματα και έλλειψη αυτο-έκφρασης. Το άγχος, η κατάθλιψη, το άγχος, ο θυμός, και η μοναξιά συνδέονται επίσης με την προσωπικότητα Τύπου D. Μπορεί επίσης να έρθει με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Έτσι, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του έχει μια προσωπικότητα τύπου D; Μια μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με προσωπικότητα τύπου D βρίσκονται σε κίνδυνο τέσσερις φορές θανάτου σε σύγκριση με αυτούς με άλλους τύπους προσωπικότητας.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality και Αποτελέσματα , άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι σε ένα τρεις φορές αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας. Η μελέτη επίσης προτείνει ότι περίπου το 20 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων έχουν την προσωπικότητα τύπου D, με εκτιμώμενο 50 τοις εκατό των ασθενών με καρδιακά προβλήματα που εμφανίζουν χαρακτηριστικά αυτού του αναξιοπαθούντα τύπο προσωπικότητας.

Έτσι τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων για την υγεία του έχει μια προσωπικότητα τύπου D;

Συζητήστε με το γιατρό σας. Ορισμένοι ειδικοί ελπίζουν ότι η εξέταση της καρδιάς των ασθενών για αυτά τα χαρακτηριστικά θα επιτρέψει στους γιατρούς να συνδέσετε εκείνους που κινδυνεύουν με τη συμπεριφορά και τη γνωστική παροχή συμβουλών.

Πρακτική καλές τεχνικές διαχείρισης του στρες . Αυτο-βοήθεια προσεγγίσεις, όπως η εξάσκηση καλές τεχνικές διαχείρισης του στρες και την επανασχεδίαση εκδηλώσεις για να επικεντρωθεί σε πιο θετικά συναισθήματα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

introverts

Η έρευνα έχει επίσης με μερικά από τα πιο διάσημα «Big Five» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σε σωματική νόσο και ψυχολογικές ασθένειες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να είναι πιο εξωστρεφής, συνείδησης και ευχάριστο τείνουν να είναι πιο υγιείς. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι τα άτομα που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των Big Five χαρακτηριστικά τείνουν επίσης να είναι πιο πιθανό να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τους γιατρούς τους.

Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η κοινωνική υποστήριξη που συνδέεται με τη σωματική αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων υγιέστερο συμπεριφορές, την καλύτερη αντιμετώπιση των δεξιοτήτων, και την τήρηση ιατρική ρουτίνα. Οι γιατροί και άλλοι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν από καιρό κατανοητό ότι η ποιότητα της κοινωνικής στήριξης και των συνδέσεων μπορεί να έχει σημαντική προστατευτική επίδραση τόσο τη σωματική και ψυχική υγεία.

Έτσι τι μπορείτε να κάνετε αν δεν είστε εξωστρεφής;

Φτιάξτε κοινωνική υποστήριξη σας. Ακόμα κι αν έχετε την τάση να έχουν μια πιο εσωστρεφή προσωπικότητα, αναζητώντας ισχυρή κοινωνική υποστήριξη είναι ένας τρόπος για να σας βοηθήσει να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τον τύπο προσωπικότητας σας. Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης έχει συνδεθεί με μια ποικιλία παθήσεων συμπεριλαμβανομένης μειωμένη ανοσία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Ενώ η έρευνα δείχνει ότι ο τύπος προσωπικότητας παίζει σαφώς σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευημερία, ορισμένες ασθένειες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Οι καρδιακές παθήσεις, για παράδειγμα, είναι πιο έντονα συνδεδεμένη με τύπο προσωπικότητας από τον καρκίνο.

Γιατί λοιπόν προσωπικότητας έχουν αντίκτυπο στην υγεία; Γιατί ορισμένα χαρακτηριστικά τόσο δεμένο σε ορισμένες ασθένειες; Οι απαντήσεις δεν είναι σαφείς, αλλά μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η συμπεριφορά επηρεάζει την προσωπικότητα και τις επιλογές του τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευσυνείδητοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, ενώ όσοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νεύρωση μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να έχουν πιο αδύναμα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης.

Ακριβώς επειδή έχετε την τάση να έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας δεν σας μοίρα σε ένα μέλλον για την απόκτηση ορισμένων ασθενειών.

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, ατομικό σας κίνδυνο να αναπτύξουν ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να εξαρτάται από μια ποικιλία παραγόντων πέρα ​​από την προσωπικότητά σας, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής, το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές.

Η κατανόηση της προσωπικότητας σας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είδους επιλογές για την υγεία ή τις αλλαγές που χρειάζεται να επικεντρωθεί στην κατασκευή. Με το να είναι ενήμεροι για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν, μπορείτε να εργαστείτε με το γιατρό σας για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.

τελική Σκέψης

Η έρευνα δείχνει σαφώς μια σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και της υγείας. Αν πιστεύετε ότι η προσωπικότητά σας, ψυχική κατάσταση, ή συμπεριφορές που προκαλούν ασθένειες ή επιδείνωση τρέχουσα συμπτώματά σας, μιλήστε με το γιατρό σας για συμβουλές σχετικά με πιθανές θεραπείες οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή, ή αυτο-φροντίδας.