Skip to main content

Συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με Προσωπικότητα

Συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με Προσωπικότητα
Προσωπικότητα μας κάνει αυτό που είμαστε. Επηρεάζει σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της ό, τι επιλέγουμε να κάνουμε για να ζήσουν, πώς αλληλεπιδρούν με τις οικογένειές μας και τις επιλογές μας φίλους και ερωτικούς συντρόφους. Αλλά ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την προσωπικότητά μας; Μπορούμε να αλλάξουμε την προσωπικότητά μας, ή μήπως συνολική χαρακτηριστικά μας παραμένουν σταθερές σε όλη τη ζωή;

Δεδομένου ότι η προσωπικότητα είναι ένα τέτοιο συναρπαστικό θέμα, έχει γίνει ένα από τα πιο βαριά ερευνηθούν θέματα μέσα ψυχολογίας. Χάρη σε όλη αυτή την έρευνα, οι ψυχολόγοι έχουν μάθει πολλά για τα πράγματα που επηρεάζουν την προσωπικότητα, καθώς και το πώς προσωπικότητα επηρεάζει τις συμπεριφορές μας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε περισσότερα για το τι ερευνητές έχουν μάθει σε αυτά τα δέκα συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με την προσωπικότητα.

Γέννηση Παραγγελία μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητά σας

Πιθανόν να έχετε ακούσει για αυτήν την ιδέα πριν. Τα πρωτότοκα παιδιά συχνά περιγράφεται ως «αυταρχική» ή «υπεύθυνος», ενώ τα παιδιά της τελευταίας γεννήθηκαν μερικές φορές περιγράφεται ως «ανεύθυνη» και «παρορμητική.» Αλλά πώς αλήθεια είναι αυτά τα κοινά στερεότυπα;

Για δεκαετίες, βιβλία ποπ ψυχολογία κράχτης τα αποτελέσματα της σειράς γέννησης στην προσωπικότητα, αλλά ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο παραμένει άπιαστο μέχρι πρόσφατα. Λίγες εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοια πράγματα όπως η σειρά γέννησης και το μέγεθος της οικογένειας μπορεί πράγματι να έχει επιπτώσεις στην προσωπικότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι η σειρά γέννησης μπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των φίλων σας και ερωτικούς συντρόφους? πρώτη νεογέννητα έχουν την τάση να συνδέουν με άλλες πρώτες νεογνά, μέσα νεογνά με άλλα μέσα νεογνά, και τελευταία νεογνά με την τελευταία νεογνά.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS πρότεινε ότι πολλά από τα στερεότυπα που σχετίζονται με την παραγγελία γέννηση, όπως η πρώτη νεογνά είναι αυταρχικός ή την τελευταία νεογνά είναι ανεύθυνοι, δεν έχουν κατ ‘ανάγκη το νερό.

Η μελέτη εξέτασε περισσότερες από 5.000 αμερικανικά άτομα, σχεδόν 4.500 Βρετανοί υπήκοοι, και περισσότερα από 10.000 γερμανικά συμμετέχοντες. Αν και οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά πρωτότοκος έτειναν να έχουν καλύτερη βαθμολογία στα τεστ νοημοσύνης, που εξέτασε επίσης το πώς επηρεάζει η σειρά γέννησης αυτο-αναφερόμενες πληροφορίες σχετικά με τις πέντε ευρείες διαστάσεις της προσωπικότητας: εξωστρέφεια, νεύρωση, τερπνότητα, ευσυνειδησία και διαφάνεια. Η μελέτη διαπίστωσε λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της σειράς γέννησης και χαρακτήρα.

Αν και η έρευνα αυτή δεν σημαίνει ότι η σειρά γέννησης δεν έχει καμία επίδραση στην προσωπικότητα, δεν προκύπτει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Προσωπικότητά σας είναι σχετικά σταθερή σε όλη τη ζωή

Πιστεύετε ότι η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ή βασική ιδιοσυγκρασία σας που στην πέτρα; Σε μακροχρόνιες μελέτες της προσωπικότητας, μερικά από τα πιο βασικά μέρη της προσωπικότητάς παραμένουν σταθερά σε όλη τη ζωή. Τρεις πτυχές που έχουν την τάση να αλλάζουν καθώς γερνάμε τα επίπεδα του άγχους, τη φιλικότητα και την προθυμία για νέες εμπειρίες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Paul T. Costa Jr., δεν υπάρχει καμία απόδειξη συνολική προσωπικότητά μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε.

«Τι αλλάζει καθώς περνούν από τη ζωή είναι ρόλοι και τα θέματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν προσωπικότητά τους έχει αλλάξει, καθώς γερνούν, αλλά είναι συνήθειές τους που αλλάζουν, το σθένος και την υγεία, τις ευθύνες τους και τις συνθήκες, δεν βασικές προσωπικότητά τους «, ανέφερε σε New York Times το άρθρο.

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με ορισμένες ασθένειες

Στο παρελθόν, μια σειρά από διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας έχουν υπάρχουν υπόνοιες ότι συμβάλλουν σε συγκεκριμένες ασθένειες. Για παράδειγμα, εχθρότητα και επιθετικότητα συχνά συνδέεται με καρδιακή νόσο. Η δυσκολία ήταν ότι ενώ ορισμένες μελέτες θα αποκαλύψει μια σύνδεση, άλλες μελέτες δεν κατέδειξαν τέτοια σύνδεση.

Πρόσφατα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια στατιστική τεχνική που είναι γνωστή ως μετα-ανάλυση για να αξιολογήσει εκ νέου προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και της ασθένειας. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μερικοί προηγουμένως απαρατήρητη συνδέσεις μεταξύ νευρωτική χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και πέντε ασθένειες? πονοκεφάλους, άσθμα, αρθρίτιδα, πεπτικό έλκος, και τις καρδιακές παθήσεις.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η συστολή μπορεί να συνδεθεί με μια μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τα ζώα έχουν διακριτικά Προσωπικότητες

Μήπως αυτό φαίνεται πάντα σαν το αγαπημένο κατοικίδιο ζώο σας έχει μια προσωπικότητα που τον κάνει εντελώς μοναδικό; Των ζώων ερευνητές έχουν βρει ζώα από σχεδόν κάθε είδος του ζώου (από αράχνες για τα πουλιά για τους ελέφαντες) έχουν τη δική τους προσωπικότητα με τις προτιμήσεις, τις συμπεριφορές και τις ιδιορρυθμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλη τη ζωή.

Ενώ μερικοί κριτικοί προτείνουν ότι αυτό αντιπροσωπεύει ανθρωπομορφισμό, ή αποδίδοντας τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά στα ζώα, οι ερευνητές της προσωπικότητας των ζώων ήταν σε θέση να προσδιορίσει συνεπή πρότυπα συμπεριφοράς που μπορεί να μετρηθεί εμπειρικά και δοκιμαστεί.

Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πέντε βασικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας

Στο παρελθόν, οι ερευνητές έχουν συζητηθεί πώς ακριβώς υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Πρόωρη ερευνητές όπως ο Gordon Allport πρότεινε ότι υπήρχαν μέχρι και 4.000 διακριτά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ενώ άλλοι, όπως ο Raymond Cattell πρότεινε ότι υπήρχαν 16.

Σήμερα, πολλοί ερευνητές προσωπικότητα υποστηρίζουν τη θεωρία πέντε παράγοντα της προσωπικότητας, η οποία περιγράφει πέντε ευρείες διαστάσεις της προσωπικότητας που συνθέτουν την ανθρώπινη προσωπικότητα:

  1. εξωστρέφεια
  2. Τερπνότητα
  3. Ευσυνειδησία
  4. νευρωτισμού
  5. Ειλικρίνεια

Προσωπικότητα Επιρροές Προσωπικών Προτιμήσεων

Μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη για να μάθουν ότι η προσωπικότητά σας μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στην προσωπική σας προτιμήσεις, αλλά απλά να εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί να είναι εκτεταμένες αυτά τα αποτελέσματα. Από την επιλογή των φίλων σας με το γούστο σας στη μουσική, μοναδική προσωπικότητα σας μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε επιλογή που κάνετε στην καθημερινή σας ζωή.

Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να υπερήφανοι για τον εαυτό σας σε προσεκτική εξέταση των θεμάτων πριν από την επιλογή ενός υποψηφίου για την υποστήριξη, η έρευνα δείχνει ότι η προσωπικότητα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτική προτιμήσεις. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο διαπίστωσαν ότι τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως συντηρητικοί ήταν υψηλότερες σε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που ονομάζεται τάξη, ενώ εκείνοι που αυτο-προσδιορίζονται ως φιλελεύθερη ήταν υψηλότερα στην ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι αυτά τα υποκείμενα της προσωπικότητας πρέπει είτε να διαφυλάξουν την τάξη ή να εκφράσει συμπάθεια μπορεί να έχει μια ισχυρή επιρροή στις πολιτικές προτιμήσεις.

Οι άνθρωποι μπορεί με ακρίβεια κρίνετε την προσωπικότητά σας Βασισμένο στο Facebook προφίλ σας

Όταν σκέφτεστε για τα online ταυτότητες των ανθρώπων, μπορείτε να φανταστείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή πραγματικό τους εαυτό. Μετά από όλα, στις περισσότερες περιπτώσεις σε απευθείας σύνδεση θα έχετε να επιλέξετε και να επιλέξετε τις πληροφορίες που θέλετε να αποκαλύψει. Παίρνετε να επιλέξετε τις πιο ελκυστικές φωτογραφίες του εαυτού σας για να δημοσιεύσετε και να μπορείτε να επεξεργαστείτε και να αναθεωρήσει τα σχόλιά σας, πριν να τους κάνουν. Παραδόξως, μια μελέτη ανακάλυψε ότι τα προφίλ του Facebook είναι πραγματικά αρκετά καλοί στο να μεταφέρουν το πραγματικό προσωπικότητα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις σε απευθείας σύνδεση προφίλ των 236 ατόμων κολλέγιο-ηλικίας των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια σχεδιασμένα για να μετρούν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων εξωστρέφεια, τερπνότητα, ευσυνειδησία, νεύρωση, και τη διαφάνεια.

Παρατηρητές στη συνέχεια βαθμολογία τους προσωπικότητες των συμμετεχόντων με βάση τις σε απευθείας σύνδεση προφίλ, και οι παρατηρήσεις αυτές συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων προσωπικότητας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρατηρητές ήταν σε θέση να πάρετε μια ακριβή ανάγνωση σχετικά με την προσωπικότητα ενός ατόμου με βάση το προφίλ τους στο Facebook.

«Νομίζω ότι είναι σε θέση να εκφράσουν την προσωπικότητά ακρίβεια συμβάλλει στην αύξηση της δημοτικότητας των διαδικτυακών κοινωνικών δικτύων με δύο τρόπους», εξηγεί ο ψυχολόγος και επικεφαλής συγγραφέας Sam Gosling. «Πρώτον, επιτρέπει το προφίλ τους ιδιοκτήτες να αφήσουν άλλους να γνωρίζουν ποιοι είναι και, με αυτόν τον τρόπο, ικανοποιεί μια βασική ανάγκη είναι γνωστή από άλλους. Δεύτερον, αυτό σημαίνει ότι οι θεατές προφίλ αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστεύονται τις πληροφορίες που μαζέψει από το ηλεκτρονικό προφίλ κοινωνικών δικτύων , με βάση την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα στο σύνολό του.»

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην διαταραχές προσωπικότητας

Υπολογίζεται ότι 10 έως 15% των ενηλίκων στις συμπτωμάτων εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών τουλάχιστον μία διαταραχή της προσωπικότητας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων διαταραχών της προσωπικότητας όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η διαταραχή προσωπικότητας.

Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Γενεσιολογία
  • Οι σχέσεις με τους συνομηλίκους
  • Υψηλή ευαισθησία
  • Λεκτική κακοποίηση
  • παιδικό τραύμα

Καρδινάλιος Χαρακτηριστικά είναι σπάνιες

Ψυχολόγος Gordon Allport περιγράφεται καρδινάλιος χαρακτηριστικά όπως αυτά που κυριάρχησε στη ζωή ενός ατόμου σε σημείο που το πρόσωπο αυτό είναι γνωστό και συχνά προσδιορίζονται ειδικά με αυτό το χαρακτηριστικό. Αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρούνται σπάνια, όμως. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι γίνονται τόσο γνωστή για αυτά τα χαρακτηριστικά που πολύ τα ονόματά τους να γίνει συνώνυμο με αυτό το είδος της προσωπικότητας. Εξετάστε την προέλευση αυτών των συχνά χρησιμοποιούμενων όρων: φροϋδική, μακιαβελικό, ναρκισσιστική, Δον Χουάν, και ο Χριστός-όπως.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, προσωπικότητα αντί αποτελείται από ένα μίγμα της Κεντρικής και δευτερεύοντα χαρακτηριστικά. Κεντρική χαρακτηριστικά είναι αυτά που συνθέτουν τον πυρήνα θεμέλιο της προσωπικότητας, ενώ δευτερεύοντα χαρακτηριστικά είναι εκείνα που σχετίζονται με τις προτιμήσεις, τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κατάστασης.

Κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για την προσωπικότητά σας


Θα θεωρείτε τον εαυτό σας περισσότερο από ένα «πρόσωπο σκύλο» ή ένα «πρόσωπο γάτα»; Σύμφωνα με μια μελέτη, η απάντησή σας στο ερώτημα αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει πραγματικά σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προσωπικότητά σας.

Σε μια μελέτη 4.500 ανθρώπων, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν θεωρούν τους εαυτούς τους περισσότερους ανθρώπους το σκύλο ή τη γάτα τους ανθρώπους. Αυτά τα άτομα ολοκλήρωσε επίσης μια έρευνα προσωπικότητα που μετριέται με τον αριθμό των γενικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων ευσυνειδησία, διαφάνεια, νεύρωση, και τερπνότητα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα σκύλο έτειναν να είναι πιο εξωστρεφής και πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τους άλλους, ενώ εκείνοι οι οποίοι περιγράφονται ως άτομα γάτα έτειναν να είναι πιο εσωστρεφής και περίεργος.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Sam Gosling, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της θεραπείας κατοικίδιων ζώων. Με τη χρήση προβολές προσωπικότητα, θεραπευτές να είναι σε θέση να ταιριάζει με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη με ζώα που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά τους.