Skip to main content

Τα συμπτώματα και η διάγνωση της διπολικής διαταραχής

 Τα συμπτώματα και η διάγνωση της διπολικής διαταραχής
Η διπολική διαταραχή δεν είναι μόνο για την κατοχή εναλλαγές της διάθεσης. Είναι μια σοβαρή κατάσταση ψυχικής υγείας που χρησιμοποιείται για να αναφέρεται ως μανιοκατάθλιψη.

Σύμφωνα με το DSM-5, ο οδηγός που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση ψυχικών ασθενειών, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι της διπολικής διαταραχής που μπορεί να διαγνωστεί με βάση τη σοβαρότητα και τη φύση των συμπτωμάτων τους:

 • Διπολική Ι –  Τα άτομα με διπολική Ι βιώνουν τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο στη ζωή τους. Αν και δεν απαιτείται για την επίσημη διάγνωση, η συντριπτική πλειοψηφία θα αντιμετωπίσουν επίσης μείζονα καταθλιπτικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
 • Διπολική ΙΙ  – Τα άτομα με διπολική ΙΙ έχουν τουλάχιστον ένα υπομανιακό επεισόδιο (λιγότερο σοβαρή μορφή της μανίας) και τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο.

Η αξιολόγηση συμπτώματα

Όντας μια κατάσταση της ψυχικής υγείας, το αίμα σύρει ή εξετάσεις απεικόνισης δεν θα βοηθήσει με τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής, αλλά μερικές φορές μπορεί να υποχρεωθεί να μπορέσετε να εξαλείψετε ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να συμβάλλουν στα συμπτώματα. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, ένα πρόσωπο πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται παραπάνω (τα συμπτώματα και τη συχνότητα), η οποία θα αξιολογηθεί μέσα από μια ψυχιατρική εκτίμηση.

Σημειώστε ότι τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής είναι η ίδια σε άνδρες και γυναίκες, αλλά και της κοινωνίας και το φύλο τους ρόλους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που εκδηλώνονται ή πώς άλλοι τους αντιλαμβάνονται.

Η διπολική μανία Συμπτώματα

Μανιακά επεισόδια διαρκούν τουλάχιστον επτά ημέρες. Υπομανιακό επεισόδια περιλαμβάνουν τα ίδια συμπτώματα, αλλά η λειτουργία του ατόμου δεν είναι αξιοσημείωτα μειωμένη και ψυχωτικών συμπτωμάτων δεν μπορεί να είναι παρόντες.

Τα συμπτώματα της μανίας ή υπομανίας επεισοδίου περιλαμβάνουν:

 • Μειωμένη ανάγκη για ύπνο
 • μιλώντας υπερβολικά
 • αγωνιστικά σκέψεις
 • Όντας εύκολα αποσπάται η προσοχή
 • Η σωματική διέγερση και αμείλικτη κίνηση
 • Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία
 • Παρορμητική συμπεριφορά κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων των τυχερών παιχνιδιών και πλούσιο δαπανών)
 • Πομπώδες ή ανάρμοστη συμπεριφορά
 • Ευερεθιστότητα, εχθρότητα ή επιθετικότητα
 • Παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις

Διπολική Κατάθλιψη Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κλάμα για κανέναν λόγο ή παρατεταμένες περιόδους θλίψης
 • Αισθήματα ενοχής ή απελπισίας
 • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που δίνουν συνήθως σας απόλαυση
 • Ακραία κόπωση, συμπεριλαμβανομένης και της αδυναμίας να σηκωθώ από το κρεβάτι
 • Απώλεια του ενδιαφέροντος για σας υγεία, τη διατροφή, ή τη φυσική εμφάνιση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης ή να θυμόμαστε τα πράγματα
 • Sleeping υπερβολικά ή δυσκολία στον ύπνο
 • Σκέψεις αυτοκτονίας ή μια ώθηση για να αυτοτραυματισμού

Προβλήματα με τις γνωστικές δεξιότητες, όπως η βραχυπρόθεσμη προβλήματα μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και αναποφασιστικότητα, μπορεί να είναι τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα από τους άλλους, όταν κάποιος έχει διπολική κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την απόδοση ενός ατόμου και καθιστούν δύσκολη την ολοκλήρωση των εργασιών.

Φυσική συμπτώματα που σχετίζονται με καταθλιπτικά επεισόδια

Κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία από σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης ανεξήγητα άλγη και πόνους.

Αλλαγές στο βάρος είναι επίσης κοινά. Ενώ μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται να τρώνε όταν αισθάνεστε κάτω, άλλοι απευθύνονται σε τρόφιμα για την άνεση. Έτσι, τόσο η απώλεια βάρους και αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι συμπτώματα ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

Ψυχοκινητική διέγερση, μια αύξηση της δραστικότητας που προκαλείται από την ψυχική και όχι σωματική ένταση ή ψυχοκινητική καθυστέρηση, επιβραδύνοντας τόσο σκέψης και φυσικές δραστηριότητες, μπορεί επίσης να προκύψει.

Η διαφορική διάγνωση

Υπάρχουν διαφορετικές διαγνωστικά κριτήρια που έχουν προταθεί για τη διπολική διαταραχή, αλλά ακόμη και με αυτά τα κριτήρια, η διάγνωση δεν είναι καθόλου εύκολο. Ψυχιατρικές παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται συμπτώματα παρόμοια με διπολική διαταραχή περιλαμβάνουν:

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ADHD)

Υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής είναι δύο από τις σήμα κατατεθέν συμπτώματα της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD). Ωστόσο, είναι επίσης αρκετά κυρίαρχη στη διπολική διαταραχή, ιδιαίτερα καθώς σχετίζεται με παιδιά. Για να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα, μπορεί συχνά να συν-συμβαίνουν αυτές τις συνθήκες.

Το αλκοόλ / ουσιών Κατάχρηση
Είναι πολύ συνηθισμένο για τα άτομα με διπολική διαταραχή να αγωνιστεί με θέματα κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών. Αυτό είναι συχνά μια προσπάθεια, έστω και σε ένα ασυνείδητο επίπεδο, να αυτοθεραπείας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα ορισμένων χρήσης ουσιών (η οποία μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις ή την ανικανότητα για ύπνο) μπορεί να συγχέεται με τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής. Εκτός από αυτές τις ανησυχίες, το αλκοόλ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.

Μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας
Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας περιλαμβάνουν παρορμητικότητα, αυτοκτονική συμπεριφορά, η αντιδραστικότητα της διάθεσης, ακατάλληλη θυμό, και παροδική παράνοια. Όλα αυτά συνδέονται επίσης με διπολική διαταραχή. Είναι δυνατόν για ένα άτομο να διαγνωστούν με τις δύο αυτές διαταραχές, καθώς και. (Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της διπολικής διαταραχής και οριακή διαταραχή της προσωπικότητας.)

Παραληρητική διαταραχή
Το σήμα κατατεθέν της παραληρητική διαταραχή δεν είναι περίεργο αυταπάτες, που σημαίνει ότι η κατάσταση μπορεί να είναι δυνατή. Επεισόδια της διάθεσης μπορεί να είναι παρούσα, αλλά είναι σύντομη σε διάρκεια σε σχέση με την αυταπάτη.

Κατάθλιψη
Το μόνο πράγμα που διακρίνει καταθλιπτικές διαταραχές (μονοπολική κατάθλιψη) από διπολική διαταραχή είναι μανία / υπομανία. Εάν ένας ασθενής με κατάθλιψη κούνιες σε ένα επεισόδιο μανίας, η διάγνωση γίνεται διπολική διαταραχή. Πολλοί άνθρωποι που έχουν αδιάγνωστες διπολική διαταραχή έχουν βρεθεί να έχουν τη διαταραχή όταν ξεκίνησε φάρμακα, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και καθίζηση μανία.

Διατροφικές Διαταραχές
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα άτομα με διπολική διαταραχή να γνωρίσουν τις διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, η κατάθλιψη, το άγχος και ευερεθιστότητα συχνά προκύπτουν από διατροφικές διαταραχές. Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μια ακραία φόβο ότι θα παχύνει ή να πάρει το λίπος.

Εκείνοι με αυτή τη διαταραχή συχνά έχουν ένα σωματικό βάρος μικρότερο από 85 τοις εκατό αυτού που θεωρείται φυσιολογική. Νευρική βουλιμία τυποποιείται από περιόδους κραιπάλη ακολουθούμενη από καθαρισμό (εσκεμμένα έμετος).

Πανικού Διαταραχή
Διαταραχή Πανικού χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, αυθόρμητες κρίσεις πανικού. Η διαταραχή πανικού είναι συχνά συνυπάρχει (εμφανίζεται μαζί) με τη διάθεση και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές. Επιπλέον, κρίσεις πανικού είναι επίσης κοινά σε άτομα με διπολική διαταραχή.

Σχιζοφρένεια
Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που προκαλεί έντονες διαταραχές στη γνωστική λειτουργία (σκέψη), συμπεριφορές και συναισθήματα. Αποτελείται από δύο ταξινομήσεις των συμπτωμάτων, θετικές και αρνητικές. Τα θετικά συμπτώματα περιλαμβάνουν παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένη ομιλία και σκέψη, αποδιοργανωμένη συμπεριφορά, κατατονική συμπεριφορά, και ακατάλληλη διαθέσεις. Τα αρνητικά συμπτώματα είναι πεπλατυσμένη συναισθήματα, η έλλειψη του λόγου και η μείωση της συμπεριφοράς στόχος-σκηνοθεσία. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας είναι εύκολα συγχέονται με αυτά της διπολικής διαταραχής.

Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή
Η διάγνωση της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής δίνεται όταν υπάρχουν συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης ή μανίας, μαζί με ορισμένα συμπτώματα της σχιζοφρένειας. Ωστόσο, οι παραληρητικές ιδέες ή ψευδαισθήσεις πρέπει να συνεχιστεί για περιόδους όταν τα συμπτώματα της διάθεσης δεν είναι παρόντες. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση και διαμάχη γύρω από τη διαφοροποίηση αυτή τη διαταραχή από διπολική διαταραχή.

Διαγνωστικό Προκλήσεις

Αν και συγκεκριμένες, η εκτίμηση της διπολικής κριτήρια είναι επίσης πολύ υποκειμενικό. Ως εκ τούτου, οι περιπτώσεις συχνά αναπάντητες. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018, το 60% των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης έχουν πραγματικά διπολική διαταραχή.

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική διάγνωση της διπολικής διαταραχής είναι επίσης μια ανησυχία.

Μια 2013 ανασκόπηση των κλινικών μελετών έδειξαν ότι η διπολική διαταραχή είχε εσφαλμένα διαγνώστηκε σε:

 • 42,9 τοις εκατό των κέντρων θεραπείας κατάχρησης ουσιών
 • 40 τοις εκατό των ασθενών με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας
 • 37 τοις εκατό των περιπτώσεων όπου ένας κλινικός άπειρος στη διπολική διαταραχή έκανε το call

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 έδειξε ότι, από 528 άτομα που λαμβάνουν αναπηρίας Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διπολική διαταραχή, μόνο 47,6 τοις εκατό πληρούσαν τα αυστηρά διαγνωστικά κριτήρια.

Προειδοποιήσεις Όταν Διάγνωση τον Τύπο

Υπάρχουν δύο σημαντικές επιφυλάξεις που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τη διαδικασία διαχωρισμού των δύο τύπων της διπολικής διαταραχής.

Το ένα είναι ότι αν και υπάρχει ψυχωσικά συμπτώματα είναι ένα από τα πράγματα που διαφοροποιούν διπολική Ι μανία από διπολική ΙΙ υπομανίας, κάποιος με τη διπολική ΙΙ μπορεί να εμφανίσουν ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές ιδέες κατά τη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, χωρίς η διάγνωση αλλάζει σε διπολική Ι

Το δεύτερο είναι ότι κάποιος με τη διπολική διαταραχή τύπου Ι μπορεί επίσης να έχει υπομανίας επεισόδια. Στην πραγματικότητα, συνήθως το κάνουν. Όμως, κάποιος με διπολική ΙΙ δεν έχει ποτέ ένα μανιακό επεισόδιο. Αν ένα μανιακό επεισόδιο συμβαίνει σε κάποιον με διπολική ΙΙ, η διάγνωση θα πρέπει να αλλάξει.

Η σκέψη μας
Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να αποκλείσει τυχόν προβλήματα σωματικής υγείας που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην συμπτώματά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για αξιολόγηση. Ο πάροχος θεραπεία μπορεί να εκτιμήσει τα συμπτώματά σας και, μία φορά την σωστή διάγνωση γίνεται, μπορεί να σας βοηθήσει με την ανάπτυξη ενός σχεδίου θεραπείας.