Skip to main content

Τι νοοτροπία είναι και γιατί είναι σημαντικό

 Τι νοοτροπία είναι και γιατί είναι σημαντικό
Θα μπορούσε αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό σας επηρεάσουν την επιτυχία ή την αποτυχία σας; Σύμφωνα με Στάνφορντ ψυχολόγο Carol Dweck, τις πεποιθήσεις σας παίζουν κεντρικό ρόλο σε ό, τι θέλετε και αν μπορείτε να το επιτύχετε. Dweck έχει βρεθεί ότι είναι νοοτροπία σας που παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό επίτευγμα και την επιτυχία. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι η νοοτροπία;

Τι είναι μια νοοτροπία;

Μια νοοτροπία αναφέρεται στο αν πιστεύετε ιδιότητες, όπως η ευφυΐα και το ταλέντο είναι σταθερό ή μεταβλητό χαρακτηριστικά.

 • Οι άνθρωποι με μια σταθερή νοοτροπία πιστεύουν ότι αυτές οι ιδιότητες είναι έμφυτη, σταθερό και αμετάβλητο.
 • Εκείνοι με μια νοοτροπία ανάπτυξης , από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν μέσω της δέσμευσης και σκληρή δουλειά αυτές τις ικανότητες.

Οι δύο τύποι της νοοτροπίας

Dweck ξεκίνησε την έρευνά της για το θέμα αυτό με την αντιμετώπιση μια ερώτηση: Τι θα συμβεί αν δώσουμε στα παιδιά ένα δύσκολο πρόβλημα για την επίλυση; Μερικά παιδιά είδαν το πρόβλημα ως μια πρόκληση και μαθησιακή εμπειρία. Άλλα παιδιά θεώρησαν ότι ήταν αδύνατο να λυθεί και ότι η νοημοσύνη τους ήταν κρατούνται για έλεγχο και την κρίση.

Τα παιδιά της πρώτης ομάδας είχαν νοοτροπίας ανάπτυξης. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι δύσκολο, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μάθουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επίλυσή του. Η δεύτερη ομάδα παιδιών είχε καθοριστεί νοοτροπίας. Πίστευαν ότι δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να κάνει για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που ήταν μακριά από τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.

Γιατί νοοτροπίας Ύλη

νοοτροπία σας διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής. Στο σχολείο, η νοοτροπία της ανάπτυξης μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη επιτυχία και αυξημένη προσπάθεια. Όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, όπως προσπαθούν να βρουν μια νέα θέση εργασίας, άτομα με νοοτροπίες ανάπτυξης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Είναι πιο πιθανό να επιμείνουμε στο πρόσωπο του οπισθοδρομήσεις, ενώ εκείνα με σταθερή νοοτροπία είναι πιο ικανή να παραιτηθεί.

Σταθερό νοοτροπίας, Dweck εξηγεί, τείνουν να δημιουργήσουν την ανάγκη για έγκριση. «Έχω δει τόσα πολλά άτομα με αυτό που καταναλώνουν στόχο να αποδείξει τον εαυτό τους μέσα στην τάξη, στην καριέρα τους, και στις σχέσεις τους,» Dweck εξηγεί στο βιβλίο της νοοτροπίας . «Κάθε κατάσταση απαιτεί μια επιβεβαίωση της νοημοσύνης τους, την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα κάθε περίπτωση αξιολογείται:.; Θα πετύχει ή να αποτύχει Θα εξετάσουμε έξυπνο ή χαζός Θα γίνει δεκτή ή απορρίπτεται Θα νιώθω σαν νικητής ή ηττημένος; ;»

νοοτροπίας της ανάπτυξης, από την άλλη πλευρά, να οδηγήσει σε πείνα για μάθηση. Μια επιθυμία να δουλέψουμε σκληρά και να ανακαλύψουν νέα πράγματα. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και να αναπτυχθεί ως ένα πρόσωπο. Όταν οι άνθρωποι με μια νοοτροπία ανάπτυξης προσπαθούν και αποτυγχάνουν, έχουν την τάση να μην το βλέπουν ως μια αποτυχία ή απογοήτευση. Αντ ‘αυτού, είναι μια μαθησιακή εμπειρία που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την αλλαγή.

Πώς μια έντυπο νοοτροπία;

Dweck δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί στους δύο τύπους νοοτροπίας νωρίς στη ζωή, συχνά μέσα από τον τρόπο που εκτρέφονται ή τις εμπειρίες τους στο σχολείο.

Σταθερό νοοτροπίας

 • Τα παιδιά που διδάσκονται ότι θα πρέπει να εξετάσουμε έξυπνο αντί της αγάπης μάθησης τείνουν να αναπτύξουν μια σταθερή νοοτροπία.
 • Γίνονται περισσότερο με τον τρόπο που κρίνεται και φοβούνται ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

νοοτροπίας ανάπτυξης

 • Τα παιδιά που διδάσκονται να εξερευνήσουν, να αγκαλιάσει νέες εμπειρίες, και να απολαύσετε τις προκλήσεις είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μια νοοτροπία ανάπτυξης.
 • Αντί να βλέπουμε τα λάθη και αποτυχίες, που είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να κάνουν λάθη όλα αυτά στο όνομα της μάθησης και την επίτευξη των δυνατοτήτων τους.

Dweck σημειώνει ότι έχει μια νοοτροπία ανάπτυξης δεν συνεπάγεται πιστεύοντας ότι ο καθένας μπορεί να γίνει ό, τι θέλουν με αρκετή εκπαίδευση και προσπάθεια. Όχι ο καθένας μπορεί να γίνει ο Αϊνστάιν ή ο Μότσαρτ μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν.

Αντ ‘αυτού, η νοοτροπία της ανάπτυξης είναι σχετικά με τη ζωή μέχρι το δυνατόν δυναμικό του. Το δυναμικό αυτό, όμως, δεν είναι ποτέ πραγματικά αναγνωρίσιμη. Ποιος ξέρει πόσο μακριά ένα άτομο μπορεί να πάει αν το μυαλό τους σε αυτό; Οι άνθρωποι με μια νοοτροπία ανάπτυξης πιστεύουν ότι η προσπάθεια που πηγαίνει σε μάθηση και την εμβάθυνση της κατανόησης και τα ταλέντα ενός ατόμου είναι καλά αξίζει όλο το μόχθο και κόπο.

Τι είναι η νοοτροπία σας;

Έχετε ένα σταθερό ή αύξηση νοοτροπία; Αρχίστε να διαβάζετε τις παρακάτω δηλώσεις και να αποφασίσει ποια συμφωνείτε με τους περισσότερους.

 1. Οι άνθρωποι έχουν ένα ορισμένο ποσό της νοημοσύνης, και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να το αλλάξετε.
 2. Δεν έχει σημασία ποιος είσαι, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσει τις βασικές ικανότητες και την προσωπικότητά σας.
 3. Οι άνθρωποι είναι σε θέση να αλλάζει το ποιοι είναι.
 4. Μπορείτε να μάθουν νέα πράγματα και να βελτιώσουν τη νοημοσύνη σας.
 5. Οι άνθρωποι είτε έχουν ιδιαίτερα ταλέντα, ή δεν το κάνουν. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε μόνο το ταλέντο για πράγματα όπως η μουσική, το γράψιμο, την τέχνη ή τον αθλητισμό.
 6. Μελετώντας, εργάζονται σκληρά και εξάσκηση νέες δεξιότητες είναι όλοι οι τρόποι για την ανάπτυξη νέων ταλέντων και ικανοτήτων.

Εάν έχετε την τάση να συμφωνούν με τις δηλώσεις 1, 2, και 5, τότε πιθανότατα έχετε μια πιο σταθερή νοοτροπία. Εάν συμφωνείτε με τις δηλώσεις 3 και 4, 6, όμως, τότε μάλλον τείνουν να έχουν μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Μπορείτε να αλλάξετε νοοτροπία σας;

Ενώ οι άνθρωποι με σταθερό νοοτροπία μπορεί να μην συμφωνούν, Dweck δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να αλλάζουν νοοτροπία τους. Οι γονείς μπορούν επίσης να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους να αναπτύξουν νοοτροπία ανάπτυξης, συχνά μέσω επαινεί τις προσπάθειες, αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, αντί να λέει ένα παιδί που είναι «τόσο έξυπνος,» ένας γονέας μπορεί να επαινέσω το παιδί για τη σκληρή δουλειά τους σε ένα έργο και να περιγράψει αυτό που αρέσει περισσότερο σχετικά με τις προσπάθειες του παιδιού ( «Μου αρέσει πολύ το πώς θα επιλέξει τα χρώματα για την εν λόγω φωτογραφία! »).

Εστιάζοντας στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα, οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι οι προσπάθειές τους, τη σκληρή δουλειά και αφοσίωση μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή, τη μάθηση και την ανάπτυξη τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.