Skip to main content

Дневна с биполярно разстройство – Справяне с Stigma, ежедневните предизвикателства, както и Повече

Дневна с биполярно разстройство - Справяне с Stigma, ежедневните предизвикателства, както и Повече
Да живееш с биполярно разстройство може да доведе до емоционални, практически и социални предизвикателства. Знайте, че има и стратегии, за да ви помогне да се справят с това, което вие или вашият любим човек са изправени пред на дневна база. След като се потърси помощ от Вашия медицински екип, те могат да даде предложения, които са доказали, че работят, когато се свържете с други хора, изправени пред едни и същи ситуации, а дори и да ви помогне да приложи решения в ежедневието си. Най-важното Първата стъпка е да се достигне до тях.

Емоционални предизвикателства

Много симптоми на биполярно разстройство могат да ви оставят с лице емоционални предизвикателства. Извън лечения за справяне със симптомите, Важно е да се намерят хора, които разбират какво е искал да живее с психично заболяване, за да ви помогне да се справят. Попитайте Вашия лекар за местни групи за подкрепа, където можете да се запознаете с други хора, които имат биполярно разстройство. Вие също може да се присъедините към онлайн група за подкрепа.

Среща други, които са били подложени на подобен опит може да ви осигури с емоционалната подкрепа, което трябва да се справят с проблеми като стигма. Други хора също могат да споделят ценни ресурси, които може да намерите полезни.

Психологически терапии

Може също да искате да се помисли за разговори терапия. Среща с терапевт може да ви помогне да се справи с болестта си по най-различни начини, включително като ви помага да решите дали да кажете на шефа си, членове на семейството или приятелите си за вашето заболяване. Може да ви е от полза да се обърнете към Вашия лекар, ако психотерапията могат да бъдат част от редовните си план за лечение.

Връзки

Извън семейството си, че е важно да уведомявате романтични партньори. Има много начини, биполярно разстройство могат да повлияят на сексуалния ви живот и осигуряване на партньора си разбира, това може да бъде от ключово значение за поддържането на здрава връзка.

Преодоляване на Stigma

Въпреки, че често има стигма, свързана с всички психични заболявания, биполярно разстройство може да бъде особено заклеймяване. Хората с биполярно често са представяни като “луд” в книги и филми и доста често, тези лица да извършат престъпление или не са в състояние да живеят самостоятелно.

Човек, който е бил заклеймен поради психично заболяване, реална или дори само възприема, често страда дискриминация на работното място, в училище или в други социални ситуации, като например църкви или клубове.

Те могат да бъдат отбягвани от познати, приятели и дори на семейството; те могат да се изсмя зад гърба им или до лицата им.

Stigma обикновено произтича от незнание, предразсъдъци, или страх. Например, когато човек казва на свой приятел или колега, че той или тя има биполярно разстройство, отговорът може да бъде:

  • “О, всеки е малко биполярно, защо толкова специално си ти?” (Невежество)
  • “О, човече, ти си един от тях? Gee, че е трудно”, последван от отбягват. (Предразсъдък)
  • “Искаш да кажеш, че може преобърнете и започнете да снимате хора?” (И двете невежеството и страха)

За съжаление, за някои хора с биполярно, стигма може да ги накара да се скрие своята диагноза или тя може да създаде много срам. Вследствие на това много хора с биполярно не получават лечение или подкрепата, която те трябва да управляват своите симптоми.

Образовайте Други

За да се борят със стигмата, тя може да бъде полезно да се образова и информира другите. След като хората да разберат повече за Вашето медицинско състояние, те ще започнат да се видим реално, а не през призмата на техните страхове.

Можете също така трябва да се бори негативни чувства в себе си: Вярвам, че си психично заболяване не те определят, и на хората около вас ще се усетят, че самочувствието и да се учат от него.

Нито едно от тези неща е лесно, и те могат да ви предизвикателство. Но борба със стигмата не е незабавен процес, така или иначе, това ще отнеме време. Колкото повече се чувстват можете да направите, толкова повече тя ще ви помогне и вие, и всички останали, с биполярно или друга форма на психично заболяване.

Езикови Съвети

А хартия, публикувано в списанието на Американската асоциация на медицинските сестри, психиатрия през 2013 г. предлага да се използват човек и първи език, когато се обсъждат живее с условие, например биполярно заболяване, което означава, че в него се подчертава, че диагнозата на човек не му или я определи.

Например, да кажем:

  • “Той живее с биполярно заболяване” или “Той има диагноза биполярно заболяване”, вместо “Той е биполярен.”
  • “Тя има психически проблеми или предизвикателство”, вместо “Тя е психично болен / луд / лунатик”.

Избягването на злоупотребата с наркотични вещества

Справяне с биполярно разстройство може да бъде трудно, особено, когато дадено лице се чувства засрамен или неудобно. Следователно, някои хора се лекувам самостоятелно с наркотици или алкохол, в опит да помогне на себе си да се почувства по-добре. Всъщност, едно проучване, публикувано през 2017 г. се посочва, че около половината от всички хора с биполярно разстройство сделка с злоупотребата с наркотични вещества в някакъв момент от живота си.

Хората, които са диагностицирани с биполярно разстройство са по-склонни да използват кокаин, амфетамини, опиати, канабиноиди и халюциногени, отколкото хора с други психични разстройства.

Тези, които имат и двете биполярно разстройство и история на злоупотребата с наркотични вещества са склонни да имат по-долу общо:

  • Повишена склонност към самоубийство
  • Функционално увреждане
  • По-бавно време за възстановяване
  • Намалено придържане към лекарства
  • По-лошо качество на живот

Ако мислите, че сте склонни към злоупотреба с наркотични вещества, обсъдете това с Вашия лекар. Той или тя може да бъде в състояние да предложи стратегии за ви помага да избегнете вещества и управление на биполярни симптоми.