Skip to main content

Какво дух е и защо това е важно

 Какво дух е и защо това е важно
Може ли това, което вярваме за себе си повлияе на успех или провал? Според Станфорд психолог Карол Dweck, вашите вярвания играят ключова роля в това, което искате и дали сте го постигнат. Dweck е установила, че това е вашият начин на мислене, който играе важна роля в определянето на постижение и успех. И така, какво точно е начин на мислене?

Какво е начин на мислене?

А начин на мислене се отнася до това дали смятате, качества като интелект и талант са фиксирани или променливи черти.

 • Хората с фиксирана мислене смятат, че тези качества са вродени, фиксирани и непроменими.
 • Тези, които имат нагласа растеж , от друга страна, се смята, че тези способности могат да бъдат развити и утвърдени чрез отдаденост и упорита работа.

Двата типа нагласа

Dweck започва своето изследване по тази тема чрез преодоляване на един въпрос: Какво ще стане, ако дадете на децата един труден проблем за решаване? Някои деца се разглеждат проблема като предизвикателство и познавателен опит. Други деца смятат, че е невъзможно да се реши, и че тяхната интелигентност е бил задържан за контрол и преценка.

Децата от първата група са имали нагласата за растеж. Когато сме изправени пред нещо трудно, те вярват, че те могат да учат и да усъвършенстват уменията, необходими за решаването му. Втората група деца бяха фиксирани нагласи. Те вярвали, че има какво повече да направят, за да се справи с проблем, който беше извън обсега на своите знания и способности.

Защо нагласа Материята

Вашият начин на мислене играе много важна роля в това как да се справят с предизвикателствата на живота. В училище, начин на мислене на растеж може да допринесе за по-голяма и по-голяма постижение усилия. Когато изправен пред проблема, като се опитва да намери нова работа, хора с манталитета на растеж показват по-голяма гъвкавост. Те са по-склонни да постоянствате в лицето на неуспехи, докато тези с фиксирани нагласи са по-отговорни да се откажа.

Фиксирани мислене, Dweck обяснява, са склонни да се създаде необходимост от одобрение. “Виждал съм толкова много хора с това отнема цел сами по себе си доказва, в класната стая, в кариерата си, както и в отношенията си”, обяснява Dweck в книгата си начин на мислене . “Всяка ситуация изисква потвърждение на тяхната интелигентност, личност или герой Всяка ситуация се оценява:.? Ще бъде успешна или неуспешна Ще изглежда умен или тъп аз ще бъде прието или отхвърлено Ще се чувствам като победител или губещ? ? “

нагласи растеж, от друга страна, да доведе до глад за учене. А желанието да работим усилено и да откривате нови неща. За да се справи с предизвикателствата пред и да растат като човек. Когато хора с мислене на растеж се опитват и успяват, те не са склонни да го видите като провал или разочарование. Вместо това, той е поучителен опит, който може да доведе до растеж и промяна.

Как ли нагласата форма?

Dweck предполага, че много хора са обучени в двата типа нагласи в началото на живота, често чрез начина, по който те са повдигнати или техните преживявания в училище.

Фиксирани нагласа

 • Децата, които са научени, че те трябва да изглежда умен, а не ми харесва обучение са склонни да развият определен начин на мислене.
 • Те стават по-загрижени за това как те са били съдени и се опасяват, че те може да не оправдае очакванията.

нагласа за растеж

 • Децата, които са научени да проучи, прегръщат нови преживявания, и се наслаждавайте на предизвикателствата са по-склонни да развият нагласа ръст.
 • Вместо да се виждат грешки като неуспехи, те са готови да опитват нови неща и да направи грешки, всичко в името на обучение и постигане на техния потенциал.

Dweck отбелязва, че като начин на мислене на растеж не е свързано с вярата, че всеки може да стане всичко, което искат с достатъчно образование и усилия. Не всеки може да стане Айнщайн или Моцарт, само защото те се опитват.

Вместо това, нагласата на растеж е около живеещи до нечии възможно потенциал. Този потенциал обаче никога не е наистина познаваем. Кой знае колко далеч може да отиде човек, ако те определят мнението си за него? Хората с нагласата ръст смятат, че усилията, които отиват в ученето и задълбочаване на човек разбиране и таланта си заслужава целия труд и неприятности.

Какъв е вашият начин на мислене?

Имате ли фиксирано или растеж начин на мислене? Започнете да четете следните твърдения и да реши кои от тях сте съгласни с най-много.

 1. Хората имат определена сума на интелигентност, и там не е по никакъв начин да го промените.
 2. Без значение кой сте, че не е много можете да направите, за да подобрите основни способности и индивидуалност.
 3. Хората са в състояние да се променя кои са те.
 4. Можете да научите нови неща и да подобрите своя интелект.
 5. Хората са или с особени таланти, или те не го правят. Не можеш просто да придобие талант за неща като музика, писане, изкуство, или атлетика.
 6. Учене, работа трудно, и практикуващи нови умения са всички начини за развитие на нови таланти и способности.

Ако сте склонни да се съгласят с изявления 1, 2, и 5, а след това най-вероятно има още фиксирани начин на мислене. Ако сте съгласни с изявленията 3 и 4, 6, обаче, след това най-вероятно са склонни да имат нагласа за растеж.

Можете ли да промените начина си на мислене?

Докато хората с фиксирана начин на мислене може да не се съгласят, Dweck предполага, че хората са способни да променят своите нагласи. Родителите могат също да вземат мерки, за да гарантират, че техните деца да развият нагласи за растеж, често чрез хвалеше усилия, отколкото за сегашния единствено на резултатите.

Например, вместо да каже на детето, че той е “толкова интелигентен,” родител може да поздравя детето за тяхната усилена работа по даден проект и да опише какво харесват най около усилията на детето ( “Аз наистина харесвам начина, по който избра цветовете за тази снимка! “).

Чрез фокусиране върху процеса, а не резултата, възрастните могат да помогнат на децата да разберат, че техните усилия, упорита работа и отдаденост може да доведе до промяна, обучение и растеж както сега, така и в бъдеще.