Skip to main content

Как Вашият тип личност се отразява на здравето на

тип личност
Възможно ли е твоята личност тип бъдат те наранявам, или е вашата личност всъщност ви помага да живеят по-дълъг живот? Нашите личности играят толкова важна роля в определянето на нашето поведение и навици, така че не е чудно, че тип личност има връзка за вашето здраве. Всичко от това колко често ходят на лекар, за да ви как се справят със стреса е свързан с вашата личност.

Философи, лекари и изследователи отдавна се опитвали да намерят връзки между личността и физическо здраве. По време на древните гърци, Хипократ и Гален предполага, че е имало четири хумор (или типове личности) и че всеки е свързан с податливост на определени физически или психически заболявания.

Интересът към темата продължава и до днес и научните изследвания е установено, че личностни черти могат да бъдат важни за здравето предиктори. Едно проучване дори намери , че черти на личността изложени по време на детството са свързани самостоятелно оценени здраве по време на средна възраст. Не само това, но учените са установили, че личностни черти също са обвързани с други ключови за здравето маркери, включващи лекар-висок рейтинг на здравето и цялостното дълголетие .

И така, как е вашето здраве влияе от личността ви? Запознайте се отблизо с няколко често срещани личностни да открият това, което биха могли да бъдат възможните последствия за здравето.

Тип А

Класическият тип A личност често се характеризира като твърд шофиране, контрол, и perfectionistic. Хората, които проявяват характеристики от този тип личност са склонни да бъдат по-конкурентоспособни, нетърпелив, напрегнат, утвърждаваща и дори агресивен.

Тип А често се възприемат като твърди шофиране работохолици, които биха направили всичко, за да успееш. Те често се чувстват нужда да доминира, както на работното място и в личните взаимоотношения, и може да се получи чувството за собствена стойност и самостоятелно понятие от техните възприемат постижения.

Този тип личност е бил обект на интерес, тъй като тя е описана за първи път през 1950-те години и изследванията го е свързано с редица негативни здравни резултати.

Някои проучвания показват връзка между Type A тип личност и хипертония, повишен стрес в работата, и социалната изолация.

По-стари проучвания предполагат, че има връзка между типа A тип личност и болест на сърцето, но бъдещите изследвания е сложно тези констатации, като не се потвърди връзката. Тип, както са склонни да изпитват повече враждебност, характеристика, която е вързана до повишен риск от сърдечни заболявания.

Първоначалното изследване, проведено преди повече от 40 години предполага, че тип А личности бяха в 7-кратно повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Но по-новите изследвания показват, че истинският виновник за повишения риск от сърдечно-съдови заболявания е вероятно свързани с гняв и враждебност.

И така, какво можете да направите, за да намалите рисковете за здравето, ако имате тип А личност?

Разберете какво може да се промени. Дори тип личност е свързана с повишени здравословни проблеми, някои предполагат, че може да има малки пациенти и лекари да направите, за намаляване на тези рискове. Въпреки това, някои експерти предполагат, че промяна на личността е възможно и че дори и да не е задължително да се промени вашата личност, има стъпки, които пациентите могат да се сведат до минимум възможните последствия за здравето от цялостната си личност тип.

Съсредоточете се върху негативните черти, свързани с вашия тип личност. Ако сте склонни да имат някои от най-негативните черти на типа A личност, като тенденцията да бъде стресирана, враждебна, и социална изолация, да изследват нещата, които можете да за намаляване на шансовете си за развитие на хипертония и други здравословни проблеми.

Практика качество за справяне и за справяне със стреса умения. Ефективни техники за управление на стреса могат да ви помогнат да научите как по-добре се справят с ежедневния стрес живот. Да се научиш как да се управлява чувства на гняв и враждебност също може да помогне. И търсят начини да подобрят социалните си връзки, могат да помогнат за подобряването на благосъстоянието както сега, така и в бъдеще.

По-спокойни

Хората с по-безгрижен личност, често наричани индивидуалност тип B, са склонни да бъдат много по-спокоен и безгрижен, отколкото техните колеги от вид А. В контраст с типа, както е, Тип Bs, обикновено са по-малко и по-малко стресирани конкурентни. Тези хора са склонни да бъдат по-фокусирани върху изпълнението на задачи за упражняване на това вместо да бъде така задвижва от необходимостта да се постигне, победа, или да доминират. Това не означава, че типът Bs не ценят постижение. Те работят постоянно към целите си, но и се наслаждавайте на процеса и да изживеете по-малко стрес, ако не спечели.

Хората с тип тип B личност също може да бъде по-привлечени от кариери и хобита, които са по-спокойни и творчество центрирани, като например да стане художник, писател, актьор, или терапевт.

Така че какви последици за здравето може да има за хора с повече от личност от тип B?

Поддържайте здравословно поведение. Да бъдеш лежерната може да означава възприемането на по-небрежен подход към здравето си. Да бъдеш спокойна може да бъде страхотно, но не се отпускате на вашите здравословни навици.

Съсредоточете се върху положителното. За Type Bs, новината е най-вече добро. Ако имате този тип личност, най-вероятно има по-нисък риск от развитие на здравословни проблеми, свързани с тревожност. Вие склонни да се радват на живота, са доста добри при справяне със стреса, и вероятно имат добро качество на живот. Всички тези фактори може да означава, че вие сте по-малко склонни да изпитват негативни здравни резултати, които са свързани със стреса, гняв и тревожност.

Хора-Pleasers

Хората с “желание да угоди на” тип личност са склонни да бъдат с капацитет, пасивно, и съответстващо. Този тип личност може да има своите плюсове и минуси за здравето. От една страна, тяхното желание да угоди на природата означава, че те са по-склонни да следват заповедите на техния лекар.

Поради своята пасивна природа, хора pleasers могат да бъдат по-склонни да не вярват, или безпомощни в лицето на отрицателно на здравето събитие.

Те могат да бъдат по-малко вероятно да търсят помощ, когато нещо не е наред, вместо да се чувствам, че те не искат да бъдат в тежест или неудобство на другите. Когато се сблъскват с диагноза, те могат просто да се хвърлят в кърпа и да приемем, че нищо не правят, ще направи голяма разлика.

И така, какво можете да направите, за да се защити здравето си, ако сте склонни да бъдат хора угодник?

Не пренебрегвайте себе си. Хора-pleasers понякога поставят собствената си благополучие последно. Да бъдеш съвестен на другите може да бъде положителна черта, но не забравяйте да отнеме време за собственото си здраве, както добре.

Да играят активна роля в здравето си. В може да бъде лесно да попаднат в мисленето, че вашето здраве е от ръцете ви, но като по-вътрешен локус на контрол може да ви помогне да се почувствате по-голям контрол на настоящи и бъдещи вашето здраве. Вместо да се фокусира върху външните влияния, които оказват влияние върху вашето здраве, обърнете внимание на нещата, които могат да се променят чрез собствените си действия.

Тревожи-Worts

Ако сте склонни да имат невротични личност, може да са склонни да реагират на чувството на загуба, чувство на неудовлетвореност, както и други напрежения с отрицателни емоции. Живеещи интензивни емоционални реакции към относително малки предизвикателствата на живота се среща често. Изследователите са открили, че тази черта може да бъде предвестник на различни физически и психически разстройства, включително общата продължителност на живота.

Един преглед изследвания установили, че тези, които са по-високи в невротизъм и по-ниска в други Големите пет личностни черти (невротизъм, екстровертност, agreeableness, откритост, съзнателност), особено тези по-ниски в добросъвестност, с тенденция да бъде по-малко здрави, отколкото техните по-невротични връстници. Тези, които са с високо съдържание на невротизъм също могат да бъдат по-склонни да изпитват физически здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, синдром на раздразнените черва, и астма.

Невротизъм се свързва с генерализирано тревожно разстройство, депресия, паническо разстройство, антисоциално разстройство на личността, както и употребата на наркотични вещества.

Има ли някакви стратегии можете да следвате, за да спомогне за намаляване на възможните рискове за здравето на невротична личност?

Превантивните стратегии могат да помогнат. В качеството си на притеснение брадавици може да има рискове за здравето, но посока нагоре на по-добро разбиране на личността ви е, че можете да вземете мерки, за да се занимават с превантивни грижи.

Контролирайте притеснение. Прекомерното тревожно може да бъде тревожно, така че намирането на начини за контролиране на мислите си и да заменят негативните емоции с повече положителни такива е важно. Стратегии като отвличане на вниманието, говорих с един приятел, и техники за релаксация всички могат да бъдат полезни, ако откриете себе си се преодолее с невротични чувства.

западнал

Личността на тип D за първи път е въведена през 1996 г. и се характеризира с “проблемни” черти, като са по-податливи на негативни емоции и липса на себеизразяване. Стрес, депресия, тревожност, гняв, и самота също са свързани с личността на Type D. Тя може да дойде със сериозни последици за здравето.

Така че какви са възможните здравни последици от които имат D личност тип? Едно проучване предполага , че хората с личности тип D са изложени на риск от четири пъти на смърт в сравнение с тези с други типове личности.

Според друго изследване , публикувано в списание Circulation: Cardiovascular качество и резултати , хората с този тип личност са на три пъти по-голям риск от сърдечни проблеми, включително сърдечна недостатъчност. Проучването също така предполага, че около 20 процента от възрастните американци имат Type D личността на с прогнозно 50% от пациентите със сърдечни проблеми, проявяващи характеристики на този застрашен вид личност.

И така, какво трябва да направите, за да помогне за смекчаване на възможните рискове за здравето на която има D личност тип?

Говорете с Вашия лекар. Някои експерти се надяват, че скрининг сърцето пациенти за тези черти ще позволи на лекарите да се свързват тези, изложени на риск от поведение и когнитивно консултиране.

Практика добри техники за управление на стреса . Помогни си сам подходи като практикуващ добри техники за управление на стреса и преформулиране на събития, за да се съсредоточи върху по-положителни емоции също могат да бъдат полезни.

интроверти

Проучванията сочат също така свързани едни от най-известните “Големите пет” личностните характеристики на физическо заболяване и психически заболявания. Едно проучване установи, че хората, които са склонни да бъдат по-екстровертни, съвестен и приятен също са склонни да бъдат по-здрави. Това се дължи отчасти на факта, че хората, които проявяват по-високи нива на тези големи Пет черти също са склонни да бъдат по-склонни да общуват по-ефективно със своите лекари.

A 2009 проучване установи, че социалната подкрепа е свързана с физически здравни резултати, включително здравословни поведение, по-добре уменията за справяне, както и спазването на медицинските съчетания. Лекарите и други здравни експерти отдавна са разбрали, че качеството на социална подкрепа и връзки могат да имат важна защитна ефект както върху физическото и психическо здраве.

И така, какво можете да направите, ако не сте екстроверт?

Направи си социална подкрепа. Дори и да са склонни да имат по-интровертна личност, търси силна социална подкрепа е един от начините да се помогне по-ниски потенциални рискове за здравето, свързани с вашия тип личност. Липсата на социална подкрепа е свързана с различни заболявания, включително намален имунитет и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Какво означава всичко това

Докато изследвания показват, че типа личност ясно играе роля в здравето и благосъстоянието, някои заболявания е по-вероятно да бъдат повлияни от психологически характеристики. Сърдечно заболяване, например, е по-силно свързан с типа личност от рак.

Тогава защо е личност да окаже въздействие върху здравето? Защо някои черти, така обвързани с определени заболявания? Отговорите не са ясни, но един потенциален обяснение е, че поведението на личността въздействия и начин на живот избор. Хората, които са по-съвестен може да са по-склонни да правят здравословен избор, докато тези, които са с високо съдържание на невротизъм може да е по-малко вероятно да се потърси медицинска помощ или имате по-слаби системи за социално подпомагане.

Само защото сте склонни да имат определен тип личност не ви обрече на едно бъдещо придобиване на определени заболявания.

Както и с много неща, вашият индивидуален риск от развитие на здравен проблем, може да зависи от различни фактори, независещи от личността ви, включително генетика, околната среда, начин на живот и поведение.

Разбирането на вашата личност може да бъде един чудесен начин да ви помогне да определите какъв вид здравни алтернативи или промени, които трябва да се съсредоточи върху. Бидейки наясно с потенциалните опасности може да се сблъскате, можете да работите с вашата професионална медицинска помощ, за да излезе с план за свеждане до минимум опасностите.

Окончателно мисъл

Изследванията ясно показва връзка между личността и здраве. Ако смятате, че вашата личност, психическото състояние или поведение причиняват заболяване или влошаване на текущите си симптоми, консултирайте се с Вашия лекар за съвет за възможни лечения, които могат да включват психотерапия, лекарства, или грижа за себе си.