Skip to main content

Можете ли да промените вашата личност?

 Можете ли да промените вашата личност?
Наистина ли е възможно да се промени вашата личност или са фиксирани основните ни модели на личността през целия живот? Докато книги за самопомощ и уеб сайтове често рекламират планове можете да следвате, за да промените навиците си и поведение, има постоянна вяра, че нашите основните личности са непроницаеми да се промени. Австрийската психоаналитик Зигмунд Фройд предполага, че личността е до голяма степен определя в камък от крехката възраст от пет. Дори много от съвременните психолози показват, че като цяло личност е относително фиксирани и стабилен през целия живот.

Но какво, ако искате да промените вашата личност? Може ли правилния подход и упорита работа, за да поведе истинска промяна на личността, или сме остана с нежелани признаци, които ни възпират от постигането на целите си?

постоянно е личност?

Желанието за промяна на личността не е необичайно. Срамежливите хора биха желали те са по-изходящи и приказлив. Избухлив лица биха желали да могат да запазят самообладание в емоционално натоварени ситуации. На много места в живота си, може да откриете, че има някои аспекти на личността си, че ти се иска да може да се промени. Може дори да си поставят цели и да работят за справяне с тези потенциално проблемни черти. Например, тя е обща за определен Новогодишни решения, насочени към промяна на части от личността си като става все по-щедър, мил, търпелив, или изходящо.

Като цяло, много експерти са съгласни, че за осъществяването на истински и трайни промени в общите черти може да бъде изключително трудно. Така че, ако не сте доволни от някои аспекти на личността ви, има ли наистина нещо, което може да направи, за да се промени? Някои експерти, включително и психолог Карол Dweck, смятат, че промяна на моделите на поведение, навици, както и вярванията на лъжата под повърхността на широките черти (например, интровертност, agreeableness) е истинският ключ към промяна на личността.

Факторите, които форма на личността

За да се разбере дали личността може да се промени, ние трябва първо да разберем какво точно причинява личност. вековната природа срещу възпитание дебат за пореден път влезе в игра. Дали личност оформен от нашите генетика (природни), или от нашата възпитание, опит, и околната среда (възпитание)? В миналото, теоретици и философи често взеха един срещу най-другият подход и препоръчват както за значението на природата или възпитанието, но днес повечето мислители биха се съгласили, че е смес от двете сили, които в крайна сметка оформят нашите личности.

Не само това, но постоянното взаимодействие между генетиката и околната среда може да помогне форма как се изразява индивидуалност. Например, може да бъде генетично предразположени да са приятелски настроени и обърнати назад, но работи в хай-стрес среда може да ви доведе до по-сприхав и напрегнат, отколкото може да бъде в различна обстановка.

Dweck отнася историята на идентични близнаци, разделени след раждането и се отглеждат отделно. Като възрастни, двамата мъже омъжени жени със същите първите имена, споделиха сходни хобита, и имат сходни нива на определени черти, измерени на оценките на личността. Това е такива примери, които служат за основа на идеята, че нашите личности са до голяма степен извън нашия контрол. Вместо да бъде оформен от нашата околна среда и уникални преживявания, тези две отделни проучвания посочват силата на генетични влияния.

Генетика със сигурност е важно, но и други изследвания също показват, че нашата възпитание и дори нашата култура взаимодейства с нашите генетични планове за оформяне, което сме.

Фокусирайки се върху “В посредници” на личността може да е ключ

Но Dweck предполага, че промяна на личността все още е възможно. Широките черти може да са стабилни през живота, но Dweck вярва, че това е нашата “по средата” качества, които се намират под повърхността на широките черти, които са най-важни при вземането на нас, които сме. Това е тези по средата качества, тя вярва, че може да се промени.

И така, какво точно са тези “по средата” части на личността?

  • Вярвания и системи от вярвания, Dweck предлага, играят жизненоважна роля в оформянето на личността под нивото на общите черти. При промяна на някои аспекти на вашата личност може да бъде предизвикателство, вие реално може да се справи промяна на някои от основните вярвания, които помагат на форма и контролират как се изразява вашата личност.
  • Други теоретици предполагат, че фактори като цели и стратегии за справяне, играят основна роля при определянето на личността. Например, докато може да се наложи повече от един тип А личност, можете да научите нови умения за справяне и техники за управление на стреса, който да ви помогне да се превърне в по-спокоен човек.

“Народните вярвания са умствените им представяния на естеството и функционирането на себе си, на техните взаимоотношения, както и на техния свят. От ранна детска възраст, хората се развиват тези вярвания и представителства, както и много видни личности теоретици от различни вероизповедания се признае, че те са основна част на личността “, обясни Dweck през 2008 хартия.

Защо се съсредоточи върху вярвания? Докато променящите вярвания не е задължително да бъде лесно, той предлага добра отправна точка. Нашите вярвания оформят толкова много от живота ни, от начина, по който себе си и другите видите, как функционира във всекидневния живот, как да се справяме с предизвикателствата на живота, както и начина, по който се изградят връзки с други хора. Ако можем да създадем истинска промяна в нашите вярвания, това е нещо, което може да има огромен ефект върху нашето поведение и евентуално за някои аспекти на нашата личност.

Вземете, например, вярвания за себе си, включително дали личните качества и характеристики са фиксирани или ковък. Ако смятате, че вашата интелигентност е фиксирано ниво, тогава не е възможно да се предприемат стъпки за задълбочаване на вашето мислене. Ако, обаче, да гледате на такива характеристики като променливо, най-вероятно ще направи по-големи усилия, за да се оспори и да се разшири съзнанието си.

Очевидно е, че вярвания за себе си играят изключително важна роля в това как хората работят, но изследователите са открили, че хората могат да се променят убежденията си, за да се заеме по-отстъпчив подход към самостоятелно атрибути. В един експеримент, студентите имат по-голямо поскъпване на академичните среди, по-висока степен цяло и средни, и по-голяма цялостна наслада от училище, след като откриват, че мозъкът продължава да се образуват нови връзки в отговор на нови знания.

Собствено проучване Dweck му е показала, че това как децата биват хвалени може да окаже влияние върху техните собствени убеждения. Тези, които се похвали за тяхната интелигентност са склонни да се държат с фиксирана теория вярвания за собствените си лични качества. Тези деца гледат интелигентност им като неизменна черта; или го имате, или не. Децата, които биват хвалени за техните усилия , а от друга страна, обикновено гледат на интелигентност като ковък. Тези деца, Dweck е намерил, са склонни да се задържи в лицето на трудност и са по-нетърпеливи да научат.

И така, какво може ли наистина ли да се промени на личността ви?

Преминаване от интроверт към екстроверт може да бъде изключително трудно (или дори невъзможно), но има неща, които експертите смятат, че можете да направите, за да реални и трайни промени в аспекти на личността ви.

  • Съсредоточете се върху промяната на навиците си. Психолози са установили, че хората, които проявяват положителни личностни черти (като доброта и честност) са разработили привични реакции, които са залепени. Навик може да се научи, така че промяната на привичните реакции с течение на времето е един от начините да се създаде промяна на личността. Разбира се, формиране на нов навик или счупи един стар човек никога не е лесно и отнема време и сериозни усилия. С достатъчно практика, тези нови модели на поведение с късно ще станат втора природа.
  • Промяна на самостоятелно вярвания. Ако смятате, че не може да се промени, тогава няма да се промени. Ако се опитвате да станете по-изходящи, но вие смятате, че вашата интровертност е фиксирана, постоянно и непроменим черта, тогава ще просто никога не се опитвайте да станете по-общителен. Но ако смятате, че вашите лични качества са променливи, по-вероятно е да се направи опит да стане по-общителен.
  • Съсредоточете се върху този процес. Изследвания Dweck е последователно показва хвалеше усилия, а не способността е от съществено значение. Вместо да се мисли “аз съм толкова умен” или “аз съм толкова талантлив”, на мястото на такива фрази с “Работих много трудно” или “Намерих един добър начин за решаване на този проблем.” Чрез изместване към по-нагласите на растежа, а не фиксиран начин на мислене, може да откриете, че е по-лесно да изпитате истинска промяна и растеж.
  • Фалшив го, докато не го направи. Положителни психолог Кристофър Питърсън реализира в началото на деня, че интровертен личността му може да има пагубен ефект върху кариерата си като академична. За да се преодолее това, той решава да започне да се държи екстровертни в ситуации, които призоваха за това, както и при предаване на лекция на един клас, пълен с ученици или даването на презентация на конференция. В крайна сметка, тези поведения просто стават втора природа. Докато той предполага, че той все още е интроверт, той се научава как да стане екстровертни, когато той трябваше да бъде.

Окончателно мисъл

промяна на личността може да не е лесно, и промяна на някои общи черти, никога не може да бъде наистина напълно възможно. Но изследователите вярват, че има неща, които можете да направите, за да промените някои части на вашата личност, аспектите, които съществуват под нивото на тези общи черти, които могат да доведат до реални промени в начина, по който действат, мислят и функция в деня си -да ден живот.