Skip to main content

Очарователно факти за личността

Очарователно факти за личността
Личност ни прави това, което сме. Той влияе на почти всеки аспект от живота ни, включително това, което решите да направите за един живот, начина, по който си взаимодействат с нашите семейства и нашите избори на приятели и романтични партньори. Но това, което фактори влияят нашата личност? Можем ли да променим нашите личности, или нямаш нашите общи черти остават постоянни през целия живот?

Тъй като личност е толкова завладяваща тема, тя се превърна в един от най-силно проучени темите, включени в психологията. Благодарение на всички тези изследвания, психолози са се научили много за нещата, които влияят на личността, както и как личността влияе върху нашето поведение.

Продължи да четеш за да откриете повече за това, което изследователите са научили през тези десет очарователни факти за личността.

Раждането Поръчка може да повлияе на вашата личност

Вероятно сте чували за тази концепция преди. Първородните деца често се описват като “Боси” или “отговорен”, докато последните родения деца понякога се описва като “безотговорен” и “импулсивен”. Но колко е вярно са тези общи стереотипи?

В продължение на десетилетия, поп книги по психология, изтъквани ефектите от поредността на раждането на личността, но твърди доказателства за феномена остава неуловим съвсем доскоро. Няколко емпирични изследвания са установили, че такива неща като поредността на раждането и размера на семейството, може наистина да окажат въздействие върху личността. Едно проучване установи, че дори и поредността на раждането може да повлияе на избора си на приятели и романтични партньори; първородни деца, са склонни да се сдружават с други първородни деца, хора на средна новородените с други средни новородените, както и последните новородените с последните новородените.

Друго скорошно проучване, публикувано в списание PNAS предполага, че много от стереотипите, свързани с поредността на раждането, като първородни деца са властни или последните новородените са безотговорни, не е задължително да държат вода.

Проучването разглежда повече от 5000 американски теми, почти 4500 британски поданици, както и повече от 10,000 германските участници. Докато учените са открили зависимост между деца първородни склонни да вкара по-добре на тестовете за интелигентност, те също така как влияние, за раждане съобщена информация за пет широки измерения на личността: екстраверсия, невротизъм, agreeableness, съзнателност и откритостта. Проучването установи, малко доказателства в подкрепа на който и да е връзка между поредността на раждането и характер.

Въпреки това проучване не означава, че поредността на раждането не оказва влияние върху личността, и потвърждава мнението, че е необходимо по-нататъшно разследване.

Вашата личност е относително стабилен през целия живот

Смятате ли, че личността може да се промени с течение на времето или е настроен основния си темперамент в камък? В дългосрочни проучвания на личността, някои от най-основните части на личността останат стабилни през целия живот. Три аспекта, които са склонни да се променят, тъй като ние възраст, са нивата на тревожност, приятелско отношение и желание за нови преживявания.

Според изследовател Пол Т. Коста-младши, няма доказателства, общите ни се променят, тъй като ние напредването на възрастта.

“Това, което се променя, докато минават през живота са вашите роли и въпросите, които са най-важни за вас. Хората могат да мислят, тяхната личност е променила, тъй като те възраст, но това са техните навици, които се променят, тяхната жизненост и здраве, техните отговорности и обстоятелства, а не тяхната основна личност “, той предложи в Ню Йорк Таймс статия.

Личностни черти са свързани с определени заболявания

В миналото са били заподозрени редица различни личностни черти на допринасяне за конкретни заболявания. Например, враждебност и агресия често са свързани с болест на сърцето. Трудността е, че докато някои изследвания ще показват връзка, други изследвания не показват такава връзка.

Наскоро изследователи са използвали статистическа техника, известна като мета-анализ, за ​​да се направи преоценка предишни изследвания на връзката между личност и болест. Това, което те открили, са някои по-рано незабелязани връзки между невротичните личностни черти и пет заболявания; главоболие, астма, артрит, пептична язва, и сърдечни заболявания.

Друго проучване предполага, че срамежливост може да бъде свързано с по-кратка продължителност.

Животните отличителен Личности

тя някога ли изглежда като вашия любим домашен любимец е личност, която го кара да се напълно уникален? Животински изследователите са открили, животни от почти всеки вид животни (от паяци на птиците да слонове) имат свои собствени личности с предпочитания, поведение и странности, които продължават през целия живот.

Докато някои критици предполагат, че това представлява антропоморфизъм или приписването на човешки черти на животни, животински личностни изследователи са били в състояние да се идентифицират в съответствие поведенчески модели, които могат да бъдат емпирично измерени и проверени.

Съвременните изследвания показват, че има пет основни личностни черти

В миналото учените спорят как точно съществуват много личностни черти. Ранните изследователи като Гордън Allport предполагат, че е имало най-много 4000 различни личностни черти, докато други, като Реймънд Кетъл предложените че е имало 16.

Днес, много изследователи на личността подкрепят теорията за пет фактора на личността, която описва пет широки измерения на личността, които съставят човешката личност:

  1. екстровертност
  2. Agreeableness
  3. Съзнателност
  4. невротизъм
  5. откритост

Личност Влияе лични предпочитания

Тя може да дойде като не е шок от новината, че вашата личност може да има дълбок ефект върху личните ви предпочитания, но просто може да бъде изненадан от това как могат да бъдат широкообхватни тези ефекти. От избора си на приятели, за да си музикален вкус, вашата индивидуалност може да повлияе на почти всеки избор да направите, в ежедневието си.

Например, докато може да се гордеем с внимателно разглеждане на проблеми, преди избора на даден кандидат за подпомагане, изследвания показват, че личността може да играе важна роля в политическите предпочитания. Едно проучване, проведено от изследователи от университета в Торонто установили, че хората, които се идентифицират като консерваторите са по-високи в черта на характера, наречена системност, докато тези, които се самоопределят като либерален са по-високи в съпричастност.

Изследователите предполагат, че тези основни личност трябва да се запази или поръчка или да изразят съпричастност могат да имат силно влияние върху политическите предпочитания.

People Can даде точна оценка на личността ви въз основа на вашия Facebook профил

Когато мислите за онлайн идентичност на хората, можете да си представите, че повечето хора се опитват да представят една идеализирана версия на реалните им същност. В края на краищата, в повечето онлайн ситуации ти се да избирате информацията, която искате да се разкрие. Можете да получите, за да изберете най-атрактивните снимки на себе си, за да оставите и ще можете да редактирате и да преразгледа вашите коментари, преди да ги направите. Изненадващо, едно проучване откри, че Facebook профили всъщност са доста добри в предаването си реална личност.

В проучването, изследователите разглеждали онлайн профили на 236 американски колеж на възраст индивиди. Участниците също попълнени въпросници, предназначени за измерване на личностни черти, включително екстраверсия, agreeableness, съзнателност, невротизъм и откритост.

Наблюдателите тогава оцениха личността на участниците въз основа на онлайн профили, както и тези наблюдения са сравнени с резултатите от анкетните карти на личността. Изследователите открили, че наблюдатели са били в състояние да получите точна четене на личността на човека въз основа на техния Facebook профил.

“Мисля, че е в състояние да изразят личността точно допринася за популярността на социалните мрежи онлайн по два начина”, обясни психолог и водещ автор Сам Гослинг. “На първо място, тя позволява в профила собственици да разкажете на другите хора, кои са те и по този начин отговаря основна необходимост да се знае от другите. На второ място, това означава, че в профила зрителите чувстват, че могат да се доверят на информацията, която те събере от онлайн профили в социални мрежи , изграждане на доверието им в системата като цяло. “

Множество фактори могат да допринесат за Нарушения на личността

Около 10 до 15% от възрастните в опит симптомите на най-малко едно разстройство на личността на Съединените щати. Изследователите са идентифицирали редица фактори, които могат да допринесат за появата на различни личностни разстройства като обсесивно-компулсивно разстройство и гранично личностово разстройство.

Тези фактори включват:

  • генетика
  • Взаимоотношения с връстниците
  • висока чувствителност
  • Вербална злоупотреба
  • травма детството

Кардинал черти са редки

Психолог Гордън Allport описано кардинални черти, като тези, които доминират живота на дадено лице до мястото, където това лице е известно и често се определят конкретно от тази черта. Тези черти се считат за редки, обаче. В много случаи, хората станали толкова известни за тези черти, които самите им имена превърнаха в синоним на този тип личност. Помислете за произхода на тези често използвани термини: фройдистки, Макиавели, нарцистичен, Дон Хуан, и на Христос,.

За повечето хора, личността е вместо съставен от смес от централните и второстепенни черти. Централни черти са тези, които съставляват основната основата на личността, а вторични черти са тези, свързани с предпочитания, нагласи и поведения ситуационни.

Вашият любимец може да разкрие информация за вашата личност


Бихте ли се помисли повече за “куче човек” или “котка човек”? Според едно изследване, вашият отговор на този въпрос може в действителност да разкрие важна информация за вашата личност.

В проучване на 4500 души, изследователите помолени участниците дали те се считат за по-куче или котка хора хора. Тези хора също завършено проучване на личност, която измерва редица общи черти, включително и добросъвестност, откритост, невротизъм и agreeableness.

Изследователите открили, че хората, които се идентифицират като кучета хората са склонни да бъдат по-широко скроени и желание да угоди на другите, докато тези, които се описват като котка хора склонни да бъдат по-интровертни и любопитни.

Според изследователя Сам Гослинг, психолог в Университета на Тексас-Остин, резултатите могат да имат важно значение в областта на домашен любимец терапия. С помощта на личността прожекции, терапевти могат да бъдат в състояние да отговарят на хора, нуждаещи се от животни, които са най-подходящи за тяхната личност.