Skip to main content

Преглед на биполярно разстройство – Разгледайте ключовите разлики между видовете

Преглед на биполярно разстройство - Разгледайте ключовите разлики между видовете

Симптоми

Въпреки голямата разлика, когато става въпрос за мания при двата типа биполярно разстройство, има доста прилики в симптомите.

Депресивни епизоди
при биполярно разстройство I, голям депресивен епизод (един или повече)  обикновено  се случва, но това не е необходимо. Биполярно разстройство II включва един или повече големи депресивни епизоди. Най-честите симптоми, които се случват в голям депресивен епизод, включват:

 • Безсъние или хиперсомния
 • Необяснимо или неконтролируем плач
 • Тежка умора
 • Загуба на интерес към неща, на пациента се радва по време на euthymia
 • Повтарящи се мисли за смърт или самоубийство

И двете заболявания могат да включват периоди на  euthymia -symptom без или “нормалните” държави.

Мания
Манийни епизоди да продължи най-малко седем дни. Едно лице изпитват маниен епизод може да изпита:

 • Чувство на еуфория
 • По-малко нужда от сън
 • Повишено сексуално желание
 • Или халюцинации заблуди
 • Значително увеличаване на енергийната

По време на маниен епизод, индивидите могат да участват в рисковано или безразсъдно поведение. Например, някой може да се отдадете на рисковото сексуално поведение, прекарват прекалено големи количества пари, или да направите импулсивни решения.

Важно е да се отбележи, че изпитва мания не означава автоматично, човек ще стане с насилие или опасно.

Понякога хората смятат за “маниен епизод” означава, че някой се превръща в “маниак”. Това не е вярно.

Хипомания
Едно лице изпитват хипоманиен епизод може да изпитате подобни симптоми, но тяхното функциониране няма да бъде значително увреден. Много хора, които изпитват хипомания, свързана с биполярно II се радват на повишен енергия и намалена нужда от сън.

Епизод на хипомания не ескалира до точка, че човек има нужда от хоспитализация, което може да се случи с човек изпитва мания, особено ако той или тя се превръща в опасност за другите и / или себе си.

Причини

Въпреки че точната причина за биполярно разстройство I остава неясно, генетика се смята, че играят важна роля. Това се доказва, отчасти от изследвания на близнаци, при които единият или и двата са имали биполярно I диагноза. В 40% от идентични близнаци (тези с идентични генни комплекти), са открити двете близнаци да биполярно в сравнение с по-малко от 10% от двуяйчните (които не споделят едни и същи гени).

Други фактори, които спомагат включват аномалии в мозъка вериги на човека, нередности в невротрансмитери, и фактори на околната среда, като например детството травма или насилие.

диагноза

Когато диагностициране биполярно разстройство (независимо от вида), лекар или клиницист трябва да се изключат други заболявания като шизоафективно разстройство, шизофрения, халюцинации, разстройство, или шизофрениформно разстройство.

Биполярното разстройство не може да се диагностицира като други болести, когато е кръвен тест, рентгенови лъчи, или физически изпит могат да дадат окончателна диагноза. Диагнозата се поставя въз основа на набор от критерии, които човек трябва да отговарят, за да се счита за биполярно.

Информираното диагноза вероятно ще включва специални тестове, за да се изключи други физически причини. Това може да включва сито лекарство, тестове изображения (СТ сканиране или MRI на мозъка), електроенцефалограма (EEG) и пълен набор от диагностични изследвания на кръвта. Вашият лекар ще ви зададе въпроси, а вие трябва да направите всичко възможно, за да работи в тясно сътрудничество с Вашия медицински екип, за да се потвърди диагнозата и да намерят правилния план на лечение за вас.

лечение

Лечение на биполярно разстройство I е строго индивидуално и въз основа на вида и тежестта на симптомите на лице може да изпитват.

Стабилизатори на настроението са в основата на процеса на лечение и други агенти, често се използват, като например:

 • Стабилизатор на настроението, като литий
 • Антиконвулсанти за стабилизиране на промени в настроението
 • Антипсихотици за контрол на психотични симптоми като налудности и халюцинации, както и по-новите “атипични” антипсихотици, които имат настроението свойства за стабилизиране на тяхната собствена
 • Антидепресанти (по-малко често се предписват, тъй като те могат да предизвикат маниен епизод)

При по-тежки случаи, електроконвулсивна терапия (ЕКТ) може да се използва, за да помогне за облекчаване на мания или тежка депресия. 4

И двата вида трябва да се лекува правилно

Тъй като хипомания е по-малко строги от манията, която се проявява при биполярно I разстройство, биполярно II често се описва като “по-мек” от биполярно I-но това не е съвсем точна. Разбира се, хората с биполярно I могат да имат по-сериозни симптоми по време на мания, но хипомания все още е сериозно състояние, което може да има сериозни последствия за живота и така трябва да бъде обърнато подобаващо внимание.

В допълнение, изследванията показват, че биполярно разстройство II е доминиран от по-дълги и по-тежки епизоди на депресия. В действителност, с течение на времето, хората с биполярно II стават по-малко вероятно да се върне в напълно нормално функциониране между епизоди.

Едно  проучване  , специално направено заключението, че биполярно тип II е свързано с по-лошо здраве, свързани с качеството на живот в сравнение с тип I. Това остава така, дори и по време на дълги периоди от euthymia.

По този начин, експерти са склонни да вярват, че биполярно разстройство II е също толкова (ако не и повече) блокирането от биполярно I разстройство, защото това може да доведе до повече през живота дни, прекарани в депресия, а не правиш както цялостната между епизоди. Правилно третиране следва да се търси за всички видове биполярни разстройства, а вие трябва да работи в тясно сътрудничество с Вашия медицински екип, за да разбера най-доброто лечение за вас.

Справяне

Както и при много психични заболявания, биполярно разстройство е свързано с определена стигма в обществото, които могат да направят справяне с условието по-трудно за вас или любим човек. Знайте, че стигмата много често се развива поради липса на знания, които да направят бележки или да дискриминира обикновено не са запознати или имат страх въз основа на това, което те мислят, че знаят за заболяването.

Независимо от това дали някой с биполярно изправена стигма директно, знам, че най-добрият начин да се справят с условието е да се свържете с други хора, които го изпитват и да получите професионална помощ. Можете също така да се борят със стигмата да ви помогне да се справят по-добре, и се чете на вашите права.

В Kids

Биполярното разстройство може да се случи в деца на всякаква възраст. Важно за родители и настойници да бъдат наясно с уникални знаци-те трябва да се обърне внимание на функциониране, чувствата на детето, както и всяка семейна история на заболяването. С навременното диагностициране, лечение план за управление на симптомите може да бъде по-добре установени.

Окончателно мисъл

Биполярното разстройство е сложен разстройство на настроението. Ако се притеснявате, че вие ​​или любим човек има симптоми на биполярно епизод, да се потърси лекарска помощ за правилна оценка.

Въпреки биполярно не е лечим, то е лечимо. С правилния лекарства и подкрепата, симптомите могат да се управляват до точката, където няма рязко да засегнат качеството на живот.