Skip to main content

Разбирането на причините за биполярно разстройство

Има много теории за това, защо биполярно разстройство се развива

 Разбирането на причините за биполярно разстройство
Никой не знае каква е причината абсолютно биполярно разстройство. Изследванията показват, има генетичен компонент присъства, но ДНК не е единствената причина хората да развият биполярно разстройство. Повечето изследователи са съгласни, че има вероятност физически и екологични фактори, които допринасят както добре.

генетични фактори

Когато говорим за биологични причини, първият въпрос е дали биполярно разстройство може да се наследява. Този проблем е изследван чрез множество семейства, осиновяване, както и две отделни проучвания.

 • В семействата на хората с биполярно разстройство, родственици от първа степен (родители, деца, братя и сестри) е по-вероятно да има смущения в настроението от роднините на тези, които не разполагат с биполярно разстройство.
 • Изследванията на близнаци показват, че ако един близнак има биполярно разстройство вероятността другият близнак ще има тя е около 40%.
 • В двуяйчните, поява както е около 5%.

Това е важно за генетични теории, тъй като еднояйчни близнаци се появяват, когато една оплодена яйцеклетка се разделя на две части, което означава, че те споделят една и съща генетичен материал. Двуяйчните, от друга страна, идват от отделни оплодените яйцеклетки, така че техните наследени гени могат да бъдат различни. Има необорими доказателства, че биполярно разстройство може да бъде наследен и че има генетична уязвимост за развитието на заболяването.

структурата на мозъка 

Когато става въпрос за фигуриращ точно това, което се предава по наследство, системата на невротрансмитер е получил много внимание, тъй като възможна причина за биполярно разстройство. Изследователите са известни в продължение на десетилетия, че съществува връзка между невротрансмитери и разстройства на настроението, защото лекарства, които променят тези предаватели също облекчават разстройства на настроението:

 • Някои изследвания показват, че ниско или високо ниво на специфична невротрансмитери като серотонин, норепинефрин, или допамин е ангажиран.
 • Други изследвания показват, че липсата на равновесие на тези вещества е проблемът, т.е., че определено ниво на невротрансмитер, не е толкова важно, колкото и неговия размер по отношение на други невротрансмитери.
 • Все пак, други изследвания са открили доказателства, че промяната в чувствителността на рецепторите на нервните клетки може да бъде проблема.

С една дума, изследователите са доста сигурни, че системата на невротрансмитер е поне част от причината за биполярно разстройство, но все още са необходими допълнителни изследвания, за да се определи точната му роля.

Социалните фактори

епизоди при биполярно разстройство може едновременно да бъде прихваната от стресова събитие или обстоятелства, но може и често се срещат спонтанно.

Как стресът води биполярно епизод не е напълно изяснен. Но учените вярват, че кортизол стрес хормон играе роля. Стресът повишава нивото на кортизол в организма, което води до промени в начина, по функциите на мозъка и комуникира. В действителност, в хората, които имат депресия или биполярно разстройство, нивата на кортизола може да останат високи, дори когато не е налице стрес.

Стресът може да произтича от различни преживявания. Тя не може да бъде точно определен, тъй като един човек може да възприеме едно събитие като изключително стресиращо, докато друг човек се натъкват на едно и също събитие, не може да преживее много стрес.

Научни изследвания е установено, че стресиращи събития в живота може да доведе до появата на симптоми при биполярно разстройство. Въпреки това, след като заболяването се задейства и прогресира “, изглежда, да се разработи свой собствен живот.” След като започне цикъла, психологически и / или биологични процеси поемат и съхраняват заболяването активен.

тригери на околната среда

За депресивни епизоди
След като някой изпитва биполярно разстройство, малки напрежения могат да отключат депресивни епизоди. Четене една тъжна книга, да говорите с някой, който е в депресия, като след лошото качество на задача или дори настинка може да предизвика депресивни епизоди.

Други примери за биполярни депресивен епизод тригери включват:

 • лишаване от сън или прекъсване
 • физическо нараняване или заболяване
 • менструация
 • липсата на движение
 • пътуване

За манийни епизоди
Докато критериите за задействане на манийни и депресивни епизоди могат да бъдат същите, има някои, които са специфични за манийни или хипомания. Според проучване в 2012  вестник на афективни разстройства , уникални предпоставките за манийни или хипомания включват:

 • влюбвам се
 • развлекателна употреба на стимуланти
 • стартиране на творчески проект
 • късно вечер купоните
 • на почивка
 • силна музика

В допълнение, периода след раждането и използването на антидепресант, като SSRI, може също така да предизвика маниен или хипоманиен епизод.

Модел диатеза стрес

Когато търсим причината за биполярно разстройство, най-доброто обяснение според наличната в този момент изследвания е това, което се нарича “диатеза-модела със стрес.” Думата диатеза , в опростени условия, се отнася до физическото състояние, което прави човек по-податливи от обичайното за определени заболявания. По този начин модел диатеза-Стрес казва, че всеки човек наследява определени физически уязвими места за проблеми, които могат да бъдат или да не се появяват в зависимост от това, което се появяват напрежения в живота си.

Така че най-долния ред, според днешния мислене, е, че ако имате биполярно разстройство, което вероятно родени с възможността за развитие на това заболяване и нещо в живота си, което ще задейства. Въпреки това, учените биха могли да се усъвършенства, че теорията утре. Единственото сигурно нещо е, че те няма да се откажат от търсене на отговори.