Skip to main content

Симптоми и диагноза биполярно разстройство

 Симптоми и диагноза биполярно разстройство
Биполярното разстройство не е само за да се налага промени в настроението. Това е сериозно състояние на психичното здраве, които използва, за да бъде по-нататък маниакална депресия.

Според DSM-5, ръководството използва за диагностициране на психични заболявания, има два основни типа биполярно разстройство, което може да се диагностицира въз основа на тежестта и естеството на техните симптоми:

 • Биполярно I –  Хора с биполярно I изпитват най-малко един маниен епизод в живота си. Въпреки, че не се изисква за официална диагноза, по-голямата част също ще изпитат големи депресивни епизоди по време на живота си.
 • Биполярно II  – Хора с биполярно II имат поне един хипоманиен епизод (по-малко сериозна форма на мания) и най-малко един голям депресивен епизод.

Оценяване Симптоми

Като условие за психичното здраве, вземане на кръв или изпити изображения няма да помогне при диагностицирането биполярно разстройство, но понякога може да бъде осъдена да помогне изключи медицински състояния, които могат да бъдат, които допринасят за симптомите. За потвърждаване на диагнозата, човек трябва да отговаря на критериите, описани по-горе (симптоми и честота), които ще бъдат оценявани чрез психиатрична оценка.

Имайте предвид, че симптоми на биполярно разстройство са едни и същи при жените и мъжете, но обществото и ролите на половете може да повлияе на начина, по който да се прояви или как другите ги възприемат.

Биполярна мания Симптоми

Манийни епизоди да продължи най-малко седем дни. Хипомания включват същите симптоми, но функциониране на индивида не е значително нарушена и психотични симптоми не могат да присъстват.

Симптоми на мания или хипомания епизод включват:

 • Намалена нужда от сън
 • Говорейки прекомерно
 • Racing мисли
 • Да бъдеш лесно се разсейват
 • Физическо възбуда и безмилостен движение
 • Повишено сексуално желание
 • Импулсивен рисковото поведение (включително хазарт и пищни разходи)
 • Грандиозност или неподходящо поведение
 • Раздразнителност, враждебност или агресивност
 • Или халюцинации

Биполярна депресия Симптоми

По време на депресивен епизод, лицето може да се появят следните симптоми:

 • Плач без причина или продължителни периоди на тъга
 • Чувство на вина или безнадеждност
 • Загуба на интерес към дейности, които обикновено ви доставя удоволствие
 • Extreme умора, включително невъзможността да ставам от леглото
 • Загуба на интерес към вашето здраве, хранене, или във външния вид
 • Затруднена концентрация или запаметяването
 • Спящата прекомерно или проблеми със съня
 • Суицидни мисли или импулс за самонараняване

Проблеми с когнитивни умения, като краткосрочни проблеми на паметта, затруднена концентрация, и нерешителност, могат да бъдат първите неща, които забелязват от другите, когато някой има биполярна депресия. Той може да повлияе ефективността на индивида и да се затрудни при изпълнение на задачи.

Физическите симптоми, свързани с депресивни епизоди

По време на депресивни епизоди, хората могат да изпитат най-различни физически симптоми, включително и необясними болки.

Промени в теглото също са често срещани. Докато някои хора се борят да се яде, когато се чувствате надолу, други се обръщат към храната за комфорт. По този начин, както загуба на тегло и наддаване на тегло може да са симптоми на депресивен епизод.

Ажитация, което представлява увеличение в активността, причинени от психическо, а не физическо напрежение или психомоторно забавяне, забавяне на мисълта, така и физически дейности, може да се случи.

Диференциална диагноза

Има различни диагностични критерии, които са били предложени за биполярно разстройство, но дори и с тези критерии, диагнозата е далеч от лесно. Психични заболявания, които могат да се проявят симптоми, подобни на биполярно разстройство, включват:

Дефицит на вниманието хиперактивност (ADHD)

Хиперактивност и разсеяност са две от отличителни симптомите на хиперактивност с дефицит на вниманието разстройство (ADHD). Въпреки това, те също са доста преобладаващ при биполярно разстройство, особено що се отнася до деца. За да се усложни допълнително нещата, често могат съвместно да се появят тези условия.

Алкохолът / злоупотребата с наркотични вещества
Той е много често за хората с биполярно разстройство, за да се борят с проблемите на злоупотреба с наркотици и алкохол. Това често е опит, дори и на безсъзнание ниво, за да се лекувам самостоятелно. Освен това, въздействието на някои употреба вещество (които могат да причинят халюцинации или неспособността за заспиване) могат да бъдат объркани със симптомите на биполярно разстройство. В допълнение към тези проблеми, алкохол може да взаимодейства с лекарства, използвани за лечение на биполярно разстройство.

Гранично личностово разстройство
Диагностичните критерии за гранично личностово разстройство включват импулсивност, суицидно поведение, реактивността на настроение, неподходящ гняв и преходно параноя. Всички те също са свързани с биполярно разстройство. Възможно е човек да бъде диагностициран с двете от тези заболявания, както добре. (Научете повече за приликите и разликите между биполярно разстройство и гранично личностово разстройство.)

Налудничаво разстройство,
отличителен белег на налудно разстройство не е странни заблуди, което означава, че ситуацията може да е възможно. Епизоди могат да присъстват, но те са в кратък срок по отношение на заблудата.

Депресията
на едно нещо, което отличава депресивни разстройства (депресия) еднополюсен от биполярно разстройство е мания / хипомания. Ако пациент с депресия люлки в епизод на мания, диагнозата става биполярно разстройство. Много хора, които имат недиагностицирани биполярно разстройство е установено, че нарушението, когато са започнали лекарства като антидепресанти и утаяване на мания.

Разстройства на храненето
не е необичайно за тези с биполярно разстройство, за да изпитате хранителни разстройства. Освен това, депресия, тревожност и раздразнителност често са резултат от хранителни разстройства. Анорексията е хранително разстройство се характеризира с изключителна страх от наддава или получаване на мазнини.

Тези, които имат това заболяване често имат телесно тегло по-малко от 85 процента от това, което се счита за нормално. Булимия нервоза се характеризира с периоди на склонност към преяждане, последвани от прочистване (нарочно повръщане).

Паническо разстройство
Паническо разстройство се характеризира с повтарящи се спонтанни пристъпи на паника. Паника разстройство често съпътстващи (възниква заедно) с настроението и други психични разстройства. Освен това, пристъпи на паника, също са често срещани в тези с биполярно разстройство.

Шизофрения
Шизофренията е психично заболяване, което причинява силни нарушения в познавателните способности (мислене), поведение и емоции. Състои се от две класификации на Симптомите-положителни и отрицателни. Положителни симптоми включват налудности, халюцинации, дезорганизирана реч и мислене, дезорганизиран поведение, кататония поведение и неподходящи настроения. Негативните симптоми са сплескани емоции, липса на говор и намаляване на гол-насочено поведение. Симптомите на шизофренията са лесно объркани с тези на биполярно разстройство.

Шизоафективно разстройство
Диагнозата на шизоафективно разстройство се дава, когато има симптоми на депресия или мания, заедно с някои симптоми на шизофрения. Въпреки това, или халюцинации трябва да остават за периоди, когато симптомите на настроението не са налице. Както можете да очаквате, има голямо объркване и спорове около разграничаване на това заболяване от биполярно разстройство.

Диагностични предизвикателства

Докато специфични, оценката на биполярни критерии също е силно субективно. Като такива, случаи често са пропуснати. Според проучване, публикувано през 2018 г., 60% от пациентите, които търсят грижи за повтарящи депресията всъщност имат биполярно разстройство.

От друга страна, прекалено диагноза биполярно разстройство е и загриженост.

A 2013 преглед на клинични проучвания показва, че биполярно разстройство е неправилно поставена диагноза в:

 • 42,9% от центрове за лечение на злоупотребата с наркотични вещества
 • 40 процента от пациенти с гранично личностово разстройство
 • 37% от случаите, в които на лаборанта неопитен в биполярно разстройство плати

Проучване, публикувано през 2010 г. показа, че на 528 души, които получават социално осигуряване за инвалидност за биполярно разстройство, само 47,6% отговарят на строги критерии за диагностика.

Уговорки когато се диагностицира тип

Има две важни уговорки, които могат допълнително да усложнят процеса на разграничаване на двата вида биполярно разстройство.

Един от тях е, че въпреки настоящите психотични симптоми са едно от нещата, които отличават биполярно I мания от биполярно II хипомания, някой с биполярно II може да изпита халюцинации или заблуди по време на депресивни епизоди без диагнозата се променя към биполярно I.

Второто е, че някой с биполярно I разстройство може да има и хипомания. В действителност, те често правят. Но, някой с биполярно II не всякога имате маниен епизод. Ако се появи маниен епизод при някой с биполярно II, диагнозата ще бъде променен.

Нашата мисъл
Ако вие или някой ваш познат изпитва симптоми на биполярно разстройство, е важно да говорите с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска да се предотвратят всякакви потенциални физически здравословни проблеми, които биха могли да допринесат за вашите симптоми.

Вашият лекар може да ви насочи към здравен специалист умствена за оценка. Доставчикът на лечение може да се оцени вашите симптоми, а след като се направи правилна диагноза, може да помогне с разработването на план за лечение.