Skip to main content

Intelegerea cauzelor de tulburare bipolara

Există mai multe teorii cu privire la motivul pentru tulburarea bipolara se dezvolta

 Intelegerea cauzelor de tulburare bipolara
Nimeni nu stie absolut ce cauzeaza tulburare bipolara. Studiile sugerează că nu există o componentă genetică prezentă, dar ADN-ul nu este singurul motiv pentru care oamenii dezvolta tulburare bipolara. Cei mai mulți cercetători sunt de acord că există factori fizici și de mediu care contribuie probabil la fel de bine.

Factorii genetici

Atunci când vorbim despre cauzele biologice, prima întrebare este dacă tulburarea bipolară poate fi moștenită. Această problemă a fost cercetată prin mai multe familii, înfierea și studiile pe gemeni.

 • În familiile persoanelor cu tulburare bipolara, rudele de gradul intai (parinti, copii, frati) sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de dispoziție decât rudele celor care nu au tulburare bipolara.
 • Studiile de gemeni indică faptul că, dacă unul dintre gemeni identici are tulburare bipolara probabilitatea ca alte gemene va avea este de aproximativ 40 la sută.
 • In gemeni frateasca, apariția în ambele este de aproximativ 5 procente.

Acest lucru este important pentru teoriile genetice, deoarece gemeni identici apar atunci când o fertilizate de ou se desparte în două, ceea ce înseamnă că ele au același material genetic. gemeni fraternali, pe de altă parte, provin din oua separate, fertilizate, astfel încât genele moștenite pot fi diferite. Există dovezi incontestabile că tulburare bipolară poate fi moștenită și că există o vulnerabilitate genetica de a dezvolta boala.

Structura creierului 

Când este vorba de imaginind exact ceea ce este moștenită, sistemul neurotransmitator a primit o mare atenție ca o posibila cauza de tulburare bipolara. Cercetatorii au cunoscut de zeci de ani că există o legătură între neurotransmițători și tulburări de dispoziție, deoarece medicamente care alterează aceste transmițătoare reduc, de asemenea tulburări de dispoziție:

 • Unele studii sugerează că un nivel scăzut sau ridicat al unui anumit neurotransmițător, cum ar fi serotonina, noradrenalina, dopamina sau este implicată.
 • Alte studii indică faptul că un dezechilibru al acestor substanțe este problema, și anume, că un anumit nivel al unui neurotransmițător nu este la fel de importantă ca și valoarea sa în raport cu alți neurotransmițători.
 • Cu toate acestea, alte studii au gasit dovezi ca o modificare a sensibilității receptorilor de pe celulele nervoase pot fi problema.

Pe scurt, cercetătorii sunt destul de sigur că sistemul neurotransmitator este de cel puțin o parte din cauza de tulburare bipolara, dar cercetari suplimentare este încă necesară pentru a defini rolul exact.

Factori societale

episoade de dispoziție în tulburarea bipolară pot fi ambele stabilite în afara de un eveniment stresant sau de circumstanțe, dar poate și frecvent apar spontan.

Cum stresul declanseaza un episod bipolara, nu este pe deplin înțeles. Dar oamenii de stiinta cred ca cortizol, hormonul de stres joaca un rol. Stresul creste nivelul de cortizol din organism, care provoacă modificări în modul în care funcțiile creierului și comunică. De fapt, in cazul persoanelor care sufera de depresie sau de tulburare bipolara, nivelul de cortizol pot rămâne ridicat chiar și atunci când stresul nu este prezent.

Stresul poate rezulta dintr-o varietate de experiențe. Ea nu poate fi definit cu precizie, deoarece o persoană poate percepe un eveniment ca fiind extrem de stresant în timp ce o altă persoană se confruntă cu același eveniment nu poate experimenta mult stres.

Cercetarea a constatat ca evenimentele stresante de viata poate duce la debutul simptomelor în tulburarea bipolară. Cu toate acestea, odată ce tulburarea este declanșată și progresează, „pare să dezvolte o viață proprie.“ Odată ce începe ciclul, procesele psihologice și / sau biologice preia și să păstreze boala activă.

declanșatoare de mediu

Pentru episoade depresive
Odata ce cineva experimenteaza tulburare bipolara, tensiunile mici pot declanșa episoade depresive. Citind o carte tristă, vorbind cu cineva care este deprimat, a primit o notă slabă pe o misiune, sau chiar prinderea o răceală ar putea declanșa un episod depresiv.

Alte exemple de bipolare declanseaza episoade depresive includ:

 • privarea de somn sau de întrerupere
 • vătămare fizică sau boală
 • menstruaţie
 • lipsa de exercitiu
 • călătorie

Pentru episoadele maniacale
În timp ce declanșează pentru episoadele maniacale și depresive pot fi la fel, există unele care sunt specifice episoadelor maniacale sau hipomaniacale. Potrivit unui studiu 2012 în  Journal of Affective Disorders , declanșatori unice ale episoadelor maniacale sau hipomaniacale includ:

 • care se încadrează în dragoste
 • utilizarea stimulantelor de agrement
 • demararea unui proiect creativ
 • petrecand noaptea târziu
 • în vacanță
 • muzica tare

În plus, perioada postpartum și utilizarea unui antidepresiv, cum ar fi un SSRI, poate declanșa, de asemenea, un episod maniacal sau hipomaniacale.

Diateza-stres Modelul

Când ne uităm pentru cauza de tulburare bipolara, cea mai bună explicație în funcție de cercetare disponibile în acest moment este ceea ce se numește „diateză-stres model.“ Cuvântul diateză , în termeni simplificați, se referă la o condiție fizică care face o persoană mai sensibile decât în mod obișnuit la anumite boli. Astfel, diateza-stres Modelul spune că fiecare persoană moștenește anumite vulnerabilități fizice la problemele care pot sau nu pot să apară în funcție de ce apar tensiuni în viața lui sau a ei.

Deci, linia de jos, în conformitate cu gândirea de astăzi, este că, dacă aveți tulburare bipolara, ai fost probabil nascut cu posibilitatea de a dezvolta această tulburare și ceva în viața ta declanșat. Cu toate acestea, oamenii de știință ar putea rafina că teoria mâine. Singurul lucru sigur este că nu va renunța caută răspunsuri.