Skip to main content

Inzicht in de oorzaken van een bipolaire stoornis

Er zijn meerdere theorieën over waarom bipolaire stoornis ontwikkelt

 Inzicht in de oorzaken van een bipolaire stoornis
Niemand weet echt wat de oorzaak van een bipolaire stoornis. Studies suggereren dat er een genetische aanwezige component, maar DNA is niet de enige reden waarom mensen het ontwikkelen van een bipolaire stoornis. De meeste onderzoekers het erover eens dat er waarschijnlijk fysische en ecologische factoren die ook een bijdrage leveren.

Genetische factoren

Wanneer we spreken over de biologische oorzaken, de eerste vraag is of een bipolaire stoornis kan worden geërfd. Deze kwestie is onderzocht door meerdere families, adoptie, en twee studies.

 • In families van personen met een bipolaire stoornis, de eerste graad (ouders, kinderen, broers en zussen) hebben meer kans op een stemmingsstoornis dan de nabestaanden van degenen die geen bipolaire stoornis hebben hebben.
 • Studies van tweelingen geven dat als een identieke tweeling heeft bipolaire stoornis de waarschijnlijkheid dat de andere tweeling zal hebben ongeveer 40 procent.
 • In broederlijke tweelingen, het voorkomen is bij beide ongeveer 5 procent.

Dit is belangrijk voor genetische theorieën omdat identieke tweelingen optreden als een bevruchte eicel splitst, hetgeen betekent dat ze hetzelfde genetische materiaal delen. Broederlijke tweelingen, anderzijds, afkomstig van afzonderlijke bevruchte eieren, zodat de erfelijke genen verschillend kunnen zijn. Er is overweldigend bewijs dat bipolaire stoornis kan worden overgenomen en dat er een genetische kwetsbaarheid voor het ontwikkelen van de ziekte.

Brain Structure 

Als het gaat om het uitzoeken wat er precies geërfd, heeft de neurotransmitter systeem veel aandacht gekregen als een mogelijke oorzaak van een bipolaire stoornis. Onderzoekers hebben decennia lang bekend dat er een verband bestaat tussen neurotransmitters en stemmingsstoornissen, omdat geneesmiddelen die deze zenders veranderen ook verlichting stemmingsstoornissen:

 • Sommige studies suggereren dat een lage of hoge niveau van een specifieke neurotransmitter zoals serotonine, norepinefrine of dopamine betrokken is.
 • Andere studies wijzen erop dat een gebrek aan evenwicht van deze stoffen is het probleem, dat wil zeggen, dat een specifiek niveau van een neurotransmitter is niet zo belangrijk als de hoeveelheid ervan in verhouding tot de andere neurotransmitters.
 • Toch hebben andere studies aangetoond dat een verandering in de gevoeligheid van de receptoren op zenuwcellen het probleem kan worden gevonden.

Kortom, de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de neurotransmitter systeem is ten minste een deel van de oorzaak van een bipolaire stoornis, maar verder onderzoek is nog nodig om de precieze rol te definiëren.

maatschappelijke factoren

Mood episodes bij bipolaire stoornis kan zowel off worden ingesteld door een stressvolle gebeurtenis of omstandigheden, maar kan en vaak niet spontaan.

Hoe spanning veroorzaakt een bipolaire episode wordt niet volledig begrepen. Maar wetenschappers geloven dat het stresshormoon cortisol een rol speelt. Stress verhoogt het niveau van cortisol in het lichaam, die veranderingen in de wijze waarop de hersenfuncties en communiceert veroorzaakt. In feite, bij mensen die een depressie of een bipolaire stoornis hebben, cortisol levels kan hoog blijven, zelfs wanneer stress is niet aanwezig.

Stress kan voortkomen uit een verscheidenheid aan ervaringen. Het kan niet nauwkeurig worden omschreven, omdat één persoon een gebeurtenis als zeer belastend kunnen waarnemen, terwijl een ander individu tegenkomen hetzelfde evenement veel stress niet kunnen ervaren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat stressvolle gebeurtenissen in het leven kan leiden tot de aanvang van de symptomen bij bipolaire stoornis. Echter, zodra de aandoening wordt veroorzaakt en vordert, “het lijkt een eigen leven te ontwikkelen.” Zodra de cyclus begint, psychische en / of biologische processen over te nemen en houdt de ziekte actief is.

milieu Triggers

Voor Depressieve episoden
Zodra iemand ervaart een bipolaire stoornis, kunnen kleine spanningen depressieve episodes triggeren. Het lezen van een triest boek, praten met iemand die depressief, het ontvangen van een slechte kwaliteit aan een opdracht, of zelfs het vangen van een verkoudheid kan een depressieve episode te activeren.

Andere voorbeelden van bipolaire depressieve episode triggers zijn:

 • slaaptekort of verstoring
 • lichamelijk letsel of ziekte
 • menstruatie
 • gebrek aan lichaamsbeweging
 • reizen

Voor Manic Episodes
Terwijl triggers voor manische en depressieve episodes hetzelfde kan zijn, zijn er een aantal die specifiek zijn voor manische of hypomane episodes zijn. Volgens een 2012 studie in het  Journal of Affective Disorders , unieke triggers van manische of hypomane episodes zijn onder andere:

 • verliefd worden
 • recreatief gebruik van stimulerende middelen
 • het starten van een creatief project
 • ‘s avonds laat feesten
 • vakantie
 • luide muziek

Bovendien kraamperiode en het gebruik van een antidepressivum, zoals een SSRI, kan ook leiden tot een manische of hypomanische episode.

De kwetsbaarheid-stressmodel

Wanneer we kijken naar de oorzaak van een bipolaire stoornis, de beste verklaring op basis van de beschikbare op dit moment onderzoek is wat wordt genoemd de “kwetsbaarheid-stressmodel.” Het woord diathese , Eenvoudig gezegd, verwijst naar een conditie die iemand gevoeliger dan normaal voor bepaalde ziekten maakt. Dus de kwetsbaarheid-stressmodel zegt dat elke persoon erft bepaalde fysieke kwetsbaarheden om problemen die al dan niet verschijnen, afhankelijk van wat zich spanningen voordoen in zijn of haar leven.

Dus de bottom line, volgens de huidige denken, is dat als je een bipolaire stoornis hebt, ben je waarschijnlijk geboren met de mogelijkheid van het ontwikkelen van deze aandoening en iets in je leven veroorzaakt het. Maar wetenschappers kunnen verfijnen die theorie morgen. Het één ding zeker is dat ze niet zal opgeven op zoek naar antwoorden.