Skip to main content

5 måter å takle følelsesmessig stress

 5 måter å takle følelsesmessig stress
Følelsesmessig stress kan være spesielt smertefullt og være utfordrende å forholde seg til, kan ta mer av en toll som mange andre former for stress. Noe av grunnen er at du tenker på en løsning, eller diskutere løsninger med en god venn – mestring atferd som ofte er nyttig og effektivt i å løse problemer – kan lett svekkes i grubling og co-grubling, som ikke er så nyttig og effektivt. Faktisk kan grubling forverre stressnivået, så det hjelper å ha sunne strategier for å takle følelsesmessig stress samt omdirigere deg vekk fra grubling og unngåelse mestring og mer mot følelsesmessig proaktive tilnærminger til stress ledelse.

Årsaker til følelsesmessig stress

Forholdet stresset bærer en tung toll på våre emosjonelle liv, og skaper sterke følelsesmessige reaksjoner fordi våre relasjoner i stor grad kan påvirke våre liv – på godt og vondt. Sunne relasjoner kan bringe gode tider, men også ressurser i tider med nød, lagt elastisitet i tider med stress, og selv økt levealder. Men konflikt relasjoner og ‘dyst’ kan gjøre oss verre i våre emosjonelle liv, og kan også ta en toll fysisk.

Relasjoner er ikke den eneste årsaken til følelsesmessig stress, imidlertid. Finanskriser, en ubehagelig arbeidsmiljø, eller en rekke andre stressfaktorer kan føre til følelsesmessig stress, som noen ganger frister oss mot usunn mestring atferd for å unnslippe smerten, spesielt når situasjoner virke håpløst. Kanskje en av de mer utfordrende sidene ved å takle følelsesmessig stress er følelsen av å være i stand til å endre situasjonen. Hvis vi ikke kan endre våre stressnivå ved å eliminere stressende situasjon, kan vi arbeide på vår følelsesmessig reaksjon på det. Her er noen strategier for å prøve.

Klimaendringer med følelsesmessig stress

Heldigvis, mens du ikke alltid kan løse disse situasjonene over natten, kan du redusere følelsesmessig stress du føler, og bompenger dette stress tar på deg. Her er noen øvelser du kan prøve å effektivt takle emosjonelt stress:

  • Øv Mindfulness. Når vi føler emosjonelt stress, er det også ofte oppleves som fysisk smerte: en ‘tung’ følelse i brystet, en ustadig følelse i magen, en kjedelig hodepine. Det er vanlig å prøve å unnslippe disse følelsene, men det kan faktisk være nyttig å gå dypere inn i opplevelsen og bruke mindfulness å virkelig legge merke til hvor disse emosjonelle reaksjoner merkes fysisk. Noen folk legger merke til at smertene virker mer intense før spredendedesign, men da de føler følelsesmessig og fysisk smerte blir dårligere. Hva skjer når du prøver det?
  • Distrahere deg selv. Felles tro pleide å være  at hvis vi ikke uttrykke alle følelser vi følte (eller i det minste de store), de ville vise seg på andre måter. På noen måter er dette sant: det er fordeler med å undersøke våre følelsesmessige tilstander for å lære av hva våre følelser prøver å fortelle oss, og ‘stuffing våre følelser’ i usunne måter kan bringe andre problemer. Men er det også blitt oppdaget at distraherende seg fra følelsesmessig smerte med følelsesmessig sunne alternativer – for eksempel en feel-good film, morsomme aktiviteter med venner, eller en tilfredsstillende mental utfordring – kan redusere emosjonell smerte og hjelpe oss bedre.
  • Blokkere noen tid. Hvis du finner ut at emosjonelt stress og grubling krype inn i bevisstheten din ganske mye, og distraksjon ikke fungerer, prøv å planlegge litt tid – en time om dagen, kanskje – hvor du tillater deg selv å tenke på din situasjon fullt og mull over løsninger, pønsker hypotetiske muligheter, spille opprivende utveksling, eller hva du føler følelsesmessig trang til å gjøre. Journalføring er en flott teknikk for å prøve her, spesielt hvis det er gjort både som en utforskning av din indre emosjonelle verden og en utforskning av mulige løsninger. Snakk med dine venner om problemet, hvis du ønsker. Fordype deg. Og deretter prøve noen sunne distraksjoner. Denne teknikken fungerer godt for to grunner:
  1. Hvis du virkelig har lyst til å besette, lar dette deg til å tilfredsstille det craving i en begrenset sammenheng.
  2. Du kan finne deg selv mer avslappet resten av dagen fordi du vet at det vil være en tid til å fokusere på din følelsesmessige situasjon; at tiden er bare senere.
  • Øv meditasjon. Meditasjon er svært nyttig for å håndtere en rekke stressfaktorer, og følelsesmessig stress er definitivt i den kategorien av stressfaktorer som meditasjon hjelper til med. Den lar deg ta en pause fra grubling ved aktivt å omdirigere dine tanker, og gi øvelse i å velge tanker, som kan bidra til å eliminere noen følelsesmessig stress på lang sikt. Prøv noen meditasjonsteknikker i dag.
  • Snakk med en terapeut. Hvis du finner ditt nivå av følelsesmessig stress forstyrrer dine daglige aktiviteter eller truende ditt velvære på andre måter, kan du vurdere å se en terapeut for å få hjelp arbeide gjennom følelsesmessige problemer.

Uansett hva årsaken til følelsesmessig stress, kan du jobbe mot lesse og administrere det og føle deg bedre i prosessen, uten å miste den ‘meldinger’ som dine følelser bringer deg.