Skip to main content

5 sätt att hantera Stress

 5 sätt att hantera Stress
Emotionell stress kan vara särskilt smärtsamt och vara svårt att ta itu med, kan ta mer av en vägtull att många andra former av stress. En del av orsaken är att tänka på en lösning, eller diskutera lösningar med en god vän – coping beteenden som ofta användbara och effektiva i att lösa problem – lätt kan försämras i grubbel och co-idisslande, som inte är så användbart och effektivt. I själva verket kan idisslingen förvärra din stress, så hjälper det att ha friska strategier för att hantera känslomässig stress samt styra dig bort från grubbel och undvikande och mer mot emotionellt proaktiva metoder för stresshantering.

Orsakerna till Stress

Relationship stressen bär en tung belastning på våra känsloliv och skapar starka känslomässiga reaktioner eftersom våra relationer i hög grad kan påverka våra liv – på gott och ont. Sunda relationer kan ge goda tider, men också resurser i tider av nöd, tillade motståndskraft i tider av stress, och även ökad livslängd. Men konflikt relationer och ‘frenemies’ kan göra oss sämre i våra känsloliv, och kan även ta en vägtull fysiskt.

Relationer är inte den enda orsaken till känslomässig stress, dock. Finansiella kriser, en obehaglig arbetsmiljö, eller en mängd andra faktorer kan orsaka emotionell stress, vilket ibland frestar oss mot ohälsosamma coping beteenden för att undkomma smärtan, speciellt när de situationer som verkar hopplöst. Kanske en av de mer utmanande aspekterna av att hantera känslomässig stress är känslan av att inte kunna förändra situationen. Om vi ​​inte kan förändra våra stressnivåer genom att eliminera stressande situation, kan vi arbeta på vår känslomässig reaktion på det. Här är några strategier för att prova.

Hantera Stress

Lyckligtvis när du inte alltid kan åtgärda dessa situationer natten, kan du minska emotionell stress du känner, och den avgiftsbelagda denna stress tar på dig. Här är några övningar du kan prova att effektivt hantera känslomässig stress:

  • Öva Mindfulness. När vi känner emotionell stress, det är också ofta upplevs som fysisk smärta: a ‘tung’ känsla i bröstet, en orolig känsla i magen, en tråkig huvudvärk. Det är vanligt att försöka fly dessa känslor, men det kan faktiskt vara bra att gå djupare in i erfarenhet och använda mindfulness för att verkligen märker var dessa känslomässiga reaktioner märks fysiskt. Vissa människor märker att smärtan verkar mer intensiv innan avleda, men då de känner den känslomässiga och fysiska smärta minskat. Vad händer när du prova det?
  • Distrahera dig. Vanlig uppfattning brukade vara  att om vi inte uttrycka varje känsla vi kände (eller åtminstone de stora), de skulle visa sig på andra sätt. På sätt och vis är detta sant: det finns fördelar med att undersöka våra känslotillstånd att lära av vad våra känslor försöker berätta för oss, och ‘fyllning våra känslor’ i ohälsosamma sätt kan ge andra problem. Men det är också upptäckt att distrahera sig själv från känslomässig smärta med känslomässigt hälsosamma alternativ – till exempel en må-bra film, roliga aktiviteter med vänner, eller en tillfredsställande mental utmaning – kan minska känslomässig smärta och hjälpa oss att må bättre.
  • Blockera en tid. Om du tycker att emotionell stress och idisslande krypa in i ditt medvetande ganska lite, och distraktion inte fungerar, försök att schemalägga en tid – en timme om dagen, kanske – där du tillåter dig själv att tänka på din situation helt och fundera över lösningar koka ihop hypotetiska möjligheter, spela rubba utbyte, eller vad du känner känslomässiga behov av att göra. Journalföring är en bra teknik för att försöka här, speciellt om det görs både en utforskning av din inre känslomässiga världen och en utforskning av möjliga lösningar. Prata med dina vänner om problemet, om du vill. Fullt fördjupa dig. Och sedan prova några friska distraktioner. Denna teknik fungerar bra av två skäl:
  1. Om du verkligen har lust att hemsöka, ger detta dig att uppfylla detta begäret i ett begränsat sammanhang.
  2. Du kan hitta dig själv mer avslappnad resten av dagen eftersom du vet att det kommer att bli en tid att fokusera på din känslomässiga situation; att tiden är bara senare.
  • Öva meditation. Meditation är till stor hjälp för att hantera en mängd olika faktorer, och emotionell stress är definitivt i kategorin stress att meditation hjälper till med. Det gör att du kan ta en paus från grubbel genom att aktivt styra dina tankar och ger praxis välja tankar, som kan hjälpa eliminera några känslomässig stress på lång sikt. Prova några meditationstekniker idag.
  • Prata med en terapeut. Om du hittar din nivå av känslomässig stress störa dina dagliga aktiviteter eller hota ditt välbefinnande på annat sätt, kan du överväga att se en terapeut för att få hjälp att arbeta genom känslomässiga problem.

Oavsett orsaken till din emotionell stress, kan du arbeta mot att minska och hantera det och mår bättre i processen, utan att förlora de ‘meddelanden’ som dina känslor ger dig.