Skip to main content

At leve med bipolar lidelse – Klare Stigma, daglige udfordringer, og Mere

At leve med bipolar lidelse - Klare Stigma, daglige udfordringer, og Mere
At leve med bipolar lidelse kan medføre følelsesmæssige, praktiske og sociale udfordringer. Ved, at der er strategier til at hjælpe med at håndtere uanset hvad du eller din elskede står på daglig basis. Når du søge hjælp fra dit diabetesteam, kan de tilbyde forslag, der har vist sig at arbejde, forbinde dig med andre, står over for de samme situationer, og endda hjælpe dig med at implementere løsninger i dit daglige liv. Det vigtigste første skridt er at nå ud til dem.

følelsesmæssige udfordringer

Mange symptomer på bipolar lidelse kan forlade dig overfor følelsesmæssige udfordringer. Uden for behandlinger for håndtering af symptomer, er det vigtigt at finde folk, der forstår, hvad det vil sige at leve med en psykisk sygdom for at hjælpe dig med klare. Spørg din læge om lokale støttegrupper, hvor man kan møde andre mennesker, der har bipolar lidelse. Du også kan deltage i en online support-gruppe.

Møde andre, der har gennemgået lignende erfaringer kan give dig den følelsesmæssige støtte, du har brug for at beskæftige sig med spørgsmål som stigmatisering. Andre mennesker kan også være i stand til at dele værdifulde ressourcer, som du måske vil finde nyttige.

Psykologiske terapier

Du kan også overveje at samtaleterapi. Møde med en terapeut kan hjælpe dig med at håndtere din sygdom i en række forskellige måder, herunder at hjælpe dig med at beslutte, om du skal fortælle din chef, familiemedlemmer eller venner om din sygdom. Du kan finde det nyttigt at spørge din læge, hvis psykoterapi sessioner kan være en del af din almindelige behandlingsplan.

Relationer

Uden for familien, er det vigtigt at overveje at fortælle romantiske partnere. Der er mange måder bipolar lidelse kan påvirke dit sexliv og sikre din partner forstår dette kan være nøglen til at bevare et sundt forhold.

overvindelse Stigma

Selv om der ofte er en stigmatisering forbundet med alle psykiske sygdomme, kan bipolar lidelse være særligt stigmatiserende. Personer med bipolar portrætteres ofte som “skøre” i bøger og film og ganske ofte, disse personer begår forbrydelser eller ikke er i stand til at leve uafhængigt.

En person, der er blevet stigmatiseret på grund af psykisk sygdom, ægte eller endda kun opfattes, ofte lider diskrimination på arbejdspladsen, i skolen, eller i andre sociale situationer såsom kirker eller klubber.

De kan undgået ved bekendte, venner og endda familie; de kan være lo på bag deres ryg eller til deres ansigter.

Stigma normalt stammer fra uvidenhed, fordomme, eller frygt. For eksempel, når en person fortæller en ven eller kollega, at han eller hun har bipolar lidelse, kan svaret være:

  • “Åh, alle er lidt bipolær, hvorfor er du så speciel?” (uvidenhed)
  • “Åh, mand, du er en af ​​dem? Gee, det er hård,” efterfulgt af skyr. (fordomme)
  • “Du mener du måske flip ud og begynde at skyde folk?” (Både uvidenhed og frygt)

Desværre, for nogle personer med bipolar, kan stigmatisering få dem til at skjule deres diagnose eller det kan skabe en stor skam. Følgelig finder mange personer med bipolar ikke får den behandling eller den støtte, de har brug for at styre deres symptomer.

Uddan Andre

For at bekæmpe stigma, kan det være nyttigt at uddanne og informere andre. Når folk forstå mere om din sygdomstilstand, vil de begynde at se dig realistisk, snarere end gennem linsen af ​​deres frygt.

Du skal også bekæmpe negative følelser i dig selv: mener, at din psykiske sygdom ikke definerer dig, og de mennesker omkring dig vil fornemme, at selvtillid og lære af det.

Ingen af ​​disse ting er let, og de kan udfordre dig. Men bekæmpelse af stigmatisering er ikke en øjeblikkelig proces, alligevel-det vil tage tid. Jo mere du føler, du kan gøre, jo mere vil det hjælpe både dig og alle andre med bipolar eller en anden form for psykisk sygdom.

Sprog Tips

Et papir offentliggjort i Journal of American Psychiatric Nurses Association i 2013 foreslår at bruge personcentreret første sprog, når vi diskuterer lever med en tilstand som bipolar sygdom, hvilket betyder, at det fremhæver, at en persons diagnose ikke definerer ham eller hende.

For eksempel siger:

  • “Han lever med bipolar sygdom” eller “Han har en diagnose med bipolar sygdom” i stedet for “Han er bipolar.”
  • “Hun har en mental sundhed problem eller en udfordring” i stedet for “hun er psykisk syg / sindssyg / en galning.”

Undgå Substance Abuse

Coping med bipolar lidelse kan være svært, især når en person føler sig skamfuld eller flov. Derfor at nogle mennesker selvmedicinering med stoffer eller alkohol i et forsøg på at hjælpe sig selv føler sig bedre. Faktisk en undersøgelse offentliggjort i 2017 erklærede, at omkring halvdelen af ​​alle mennesker med bipolar lidelse aftale med stofmisbrug på et tidspunkt i deres liv.

Mennesker, der er diagnosticeret med bipolar lidelse er mere tilbøjelige til at bruge kokain, amfetaminer, opiater, cannabinoider og hallucinogener end folk med andre psykiske lidelser.

Dem med både bipolar lidelse og en historie af stofmisbrug tendens til at have følgende til fælles:

  • Øget suicidalitet
  • funktionsnedsættelse
  • Langsommere restitutionstid
  • Nedsat overholdelse medicin
  • Dårligere livskvalitet

Hvis du tror, ​​du er tilbøjelige til stofmisbrug, diskutere dette med din læge. Han eller hun kan være i stand til at tilbyde strategier for at hjælpe dig med at undgå stoffer og administrere dine bipolar symptomer.