Skip to main content

Áttekintés a bipoláris zavar – fedezd legfontosabb különbség a típusok

Áttekintés a bipoláris zavar - fedezd legfontosabb különbség a típusok

Tünetek

Annak ellenére, hogy a fő különbség, amikor a mánia a kétféle bipoláris zavar, van jó néhány hasonlóság a tüneteket.

Depresszív epizódok
A bipoláris rendellenességet, a major depressziós epizód (egy vagy több)  általában  akkor fordul elő, de ez nem feltétlenül szükséges. II bipoláris zavar magában foglalja egy vagy több major depressziós epizódok. Gyakori tünetek, amelyek előfordulnak a major depressziós epizód tartalmazza:

 • Álmatlanság vagy aluszékonyság
 • Megmagyarázhatatlan vagy ellenőrizhetetlen sírás
 • súlyos fáradtság
 • Érdektelenség a dolgok a beteg élvezi során euthymia
 • Visszatérő gondolatok a halállal vagy öngyilkossággal

Mindkét rendellenességek lehetnek időszakok  euthymia -symptom-mentes, vagy „normális” államok.

Mania
mániás epizódok élettartama legalább hét napig. Az egyén éli mániás epizód tapasztalhat:

 • Eufória érzése
 • Kevesebb alvásigény
 • Megnövekedett nemi vágy
 • Hallucinációk vagy téveszmék
 • Jelentős növekedést az energia

Közben mániás epizód, az egyének, hogy kockázatos vagy felelőtlen magatartást. Például valaki belemerül a kockázatos szexuális viselkedés, kiad túlzott mennyiségű pénzt, vagy impulzív döntéseket.

Fontos megjegyezni, hogy a tapasztalt mánia nem jelenti automatikusan a személy lesz erőszakos vagy veszélyes.

Néha az emberek feltételezik a „mániás epizód” azt jelenti, hogy valaki alakul „mániákus.” Ez nem igaz.

Hypomania
Az egyén éli hipomániás előfordulhat hasonló tüneteket, de működésükben nem lesz jelentősen károsodott. Sokan, akik megtapasztalják hypomania asszociált a bipoláris II élvezik a megnövekedett energia és a csökkent alvásigény.

Egy epizód hypomania nem fokozódik a lényeg, hogy egy embernek szüksége kórházi, ami előfordulhat egy küszködő személy mánia, különösen, ha ő egyre veszélyt jelenthet mások és / vagy magukat.

Okoz

Bár a pontos oka a bipoláris I betegségben nem egyértelmű, a genetika úgy véljük, hogy fontos szerepet játszanak. Ezt bizonyítja, részben a tanulmányok ikrek, amelyben az egyik vagy mindkét volt egy bipoláris I diagnózist. A 40 százaléka az egypetéjű ikrek (akiknek azonos gén készlet), mindkét iker találták bipoláris képest kevesebb, mint 10 százaléka ikerpár (akik nem osztoznak mindegy gének).

Más tényezők a következők rendellenességek egy ember agyába, szabálytalanságok neurotranszmitterek, és a környezeti tényezők, mint a gyermekkori trauma vagy visszaélés.

Diagnózis

Amikor diagnosztizálására bipoláris zavar (típusától függetlenül), egy orvos vagy klinikus kell zárja ki más betegségek, mint például skizoaffektív rendellenesség, skizofrénia, téveszmés rendellenesség, vagy a skizofreniform rendellenesség.

Bipoláris zavar nem lehet diagnosztizálni, mint más betegségek, ahol egy vérvizsgálat, röntgen, vagy fizikális vizsgálat nyújthat végleges diagnózist. A diagnózis alapja egy sor kritérium, hogy egy személynek kell felelnie ahhoz, hogy figyelembe kell venni a bipoláris.

A tájékozott diagnózis valószínűleg bele konkrét vizsgálatokat zárja ki más fizikai okok. Ez magában foglalhatja a drog, a képalkotó vizsgálatok (CT vagy MRI az agy), elektroencefalogram (EEG), és egy teljes akkumulátor diagnosztikai vérvizsgálat. Orvosa azt is kérdezgetnek, és meg kell tennie a legjobb, hogy szorosan működjenek együtt az egészségügyi csapat, hogy erősítse meg a diagnózist és megtalálni a megfelelő kezelési tervet az Ön számára.

Kezelés

Kezelése bipoláris I erősen individualizált és típusa alapján és a tünetek súlyossága személy által tapasztalt.

Mood stabilizátorok a lényege a kezelési folyamat, és más szereket gyakran használják, mint például:

 • A hangulati stabilizátor, mint például a lítium-
 • A görcsoldók stabilizálni hangulatingadozás
 • Antipszichotikumok, hogy ellenőrizzék a pszichotikus tünetek, például téveszmék és hallucinációk, valamint az újabb, „atipikus” antipszichotikumok, amelyek hangulat-stabilizáló tulajdonságait saját
 • Antidepresszánsok (ritkábban felírt azok kiváltó mániás epizód)

Súlyosabb esetekben, elektrosokk-terápia (ECT) lehet használni, hogy segítsen enyhíteni mánia vagy súlyos depresszióban. 4

Mindkét típus megfelelően kezelni kell

Mivel hypomania kevésbé súlyos, mint a mánia fordul elő, hogy az I bipoláris zavar, a bipoláris II gyakran úgy írják le, mint „enyhébb”, mint a bipoláris I-, de ez nem teljesen pontos. Természetesen, az emberek a bipoláris I súlyosabb tünetei során mánia, de hypomania mindig súlyos állapotban, hogy lehet életet megváltoztató következményeit, és így megfelelő módon kell kezelni.

Ezen kívül a kutatás azt sugallja, hogy a bipoláris II betegség uralja hosszabb és súlyosabb depressziós epizódok. Tény, hogy az idő múlásával, az emberek a bipoláris II kevésbé valószínű, hogy visszatér, hogy teljes mértékben normális működését, az epizódok között.

Egy  tanulmány  kifejezetten arra a következtetésre jutott, hogy a bipoláris II-es típusú kapcsolódott egy szegényebb egészséggel kapcsolatos életminőség képest az I. típusú Ez maradt akkor is igaz, ha hosszabb ideig euthymia.

Így szakértők hajlamosak azt hinni, hogy a II bipoláris zavar egyformán (ha nem több) letiltása, mint I. típusú bipoláris betegségben, mert ez vezethet további élettartam töltött napok depressziós, és nem teljesít olyan jól teljes epizódok között. Megfelelő kezelés törekedni kell minden típusú bipoláris zavarok, és szorosan együtt kell működniük az egészségügyi csapat, hogy kitaláljuk, a legjobb kezelés az Ön számára.

Megküzdés

Mint sok mentális egészségi állapot, a bipoláris zavar társul egy bizonyos megbélyegzés a társadalomban, ami miatt megbirkózni azzal a feltétellel, sokkal nehezebb az Ön számára, vagy egy szeretett ember. Tudd, hogy a megbélyegzés nagyon gyakran alakul ki, mert az ismeretek hiánya, akik megjegyzéseket vagy megkülönböztetést általában tudatlan vagy félelem alapján mit gondolnak ők tudni a betegség.

Függetlenül attól, hogy valaki bipoláris arcok megbélyegzés közvetlenül, tudja, hogy a legjobb módja annak, hogy megbirkózzon a feltétellel, hogy kapcsolatba másokkal, akik tapasztal, és kap szakmai segítséget. Azt is küzdeni a megbélyegzés, hogy segítsen megbirkózni a jobb, és olvassa fel a jogait.

A gyerekek

Bipoláris zavar léphet fel a gyerekek minden korban. Fontos, hogy a szülők és a gondozók, hogy tisztában legyenek az egyedi jelek-meg kell figyelni, hogy a gyermek működését, érzések, és minden családban a betegség. Egy időben történő diagnózis egy kezelési tervet tünetkezelésre jobban lehet megállapítani.

végső gondolat

A bipoláris zavar egy összetett hangulati zavar. Ha aggódik, hogy Ön vagy egy szeretett ember tüneteivel jelentkező bipoláris epizód, azonnal orvoshoz kell fordulni a megfelelő értékelést.

Bár a bipoláris nem gyógyítható, kezelhető. A megfelelő gyógyszeres kezelés és a támogatás, a tünetek kezelhetők a pont, ahol az életminőség drasztikusan nem érinti.