Skip to main content

Ce este de personalitate și de ce contează?

 Ce este de personalitate și de ce contează?
Aproape în fiecare zi, vom descrie și să evalueze personalitatea oamenilor din jurul nostru. „Ea are o astfel de personalitate de mare“, s-ar putea spune despre un prieten. „El devine personalitatea lui de la tatăl său,“ s-ar putea spune despre fiul tău nebunaticii. In timp ce ne petrecem mult timp vorbind despre personalitate, mulți oameni nu sunt destul de sigur exact cum și ce psihologia personalității este cu adevărat despre toate.

Fie că ne dăm seama sau nu, aceste meditatii zilnice cu privire la modul și de ce oamenii se comportă ca o fac sunt similare cu ceea ce personalitate fac psihologii. În timp ce evaluările noastre informale ale personalității tind să se concentreze mai mult asupra indivizilor, psihologi de personalitate folosesc în loc concepții de personalitate care se pot aplica pentru toată lumea. Personalitate de cercetare a condus la dezvoltarea unui număr de teorii care ajuta explica cum si de ce anumite trăsături de personalitate se dezvolta.

Să aruncăm o privire mai atentă la exact ce înseamnă psihologi atunci când vorbesc despre personalitatea, modul în care studiază personalitatea umană și unele dintre teoriile cheie ale personalității.

Definiții

Deși există multe teorii ale personalității, primul pas este de a înțelege exact ceea ce se înțelege prin termenul personalitate. Personalitatea Cuvântul în sine provine din cuvântul latin persona , care se referea la o mască de teatru purtate de interpreți pentru fiecare dintre variante diferite roluri sau ascunde identitatea lor.

O scurtă definiție este că personalitatea este alcătuită din tiparele caracteristice ale gândurilor, sentimentelor și comportamente care fac o persoană unică. În afară de aceasta, personalitate apare din interiorul individului și rămâne destul de constantă pe tot parcursul vieții.

Cum ai defini personalitatea? Următoarele sunt doar câteva dintre definițiile care au fost prezentate de către unii puse psihologi diferite:

 • „Ceea ce permite o predicție a ceea ce o persoană va face într-o situație dată.“ -Raymond B. Cattell 1950
 • „Organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determină comportamentul său caracteristic și gândirii.“ -Gordon W. Allport, 1961
 • „Modelele distinctive ale comportamentului (inclusiv gânduri și bine ca«afectează», adică, sentimente și emoții și acțiuni) care caracterizează fiecare individ enduringly.“ -Walter Mischel, 1999
 • „Personalitate se referă la modele caracteristice indivizilor de gândire, emoție și comportament, împreună cu mecanismele psihologice – ascunse sau nu -. În spatele acestor tipare“ -Funder, 2001
 • „Chiar daca nu este o definiție unică acceptabilă pentru toți teoreticienii de personalitate, putem spune că personalitatea este un model de trăsături relativ permanente și caracteristici unice care dau consistență atât și individualitatea la comportamentul unei persoane.“ -Feist și Feist, 2009

Deși există multe definiții diferite ale personalității, cele mai multe se concentreze pe modelul de comportamente și caracteristici care pot ajuta și să explice comportamentul unei persoane. Explicații pentru personalitate se poate concentra pe o varietate de influente, variind de la explicatii genetice pentru trasaturi de personalitate la rolul mediului și experiența în formarea personalității unui individ.

Factorii de mediu care pot juca un rol în dezvoltarea și exprimarea personalității includ lucruri cum ar fi părinte și cultură. Cum copiii sunt crescuți pot depinde de personalitățile individuale și stilurile parentale ale îngrijitorilor, precum și normele și așteptările diferitelor culturi.

Componente

Deci, exact ceea ce face o personalitate? După cum este descris în definițiile de mai sus, v-ar aștepta ca trăsături și modele de gândire și emoție joacă un rol important. Unele dintre celelalte caracteristici fundamentale ale personalității includ:

 • Consistenta:  Există , în general , un ordin de recunoscut și regularitate la comportamente. În esență, oamenii acționează în aceleași moduri sau moduri similare într – o varietate de situații.
 • Psihologice și fiziologice:  Personalitate este un construct psihologic, dar de cercetare sugerează că aceasta este influențată și de procesele și nevoile biologice.
 • Aceasta are un impact comportamente și acțiuni:  Personalitate nu doar influențează modul în care ne mișcăm și de a răspunde în mediul nostru; De asemenea , ea provoacă noi să acționeze în anumite moduri.
 • Mai multe expresii:  Personalitatea este afișată în mai mult decât un comportament. Acesta poate fi , de asemenea , observate în gândurile noastre, sentimente, relații apropiate, și alte interacțiuni sociale.

teorii

Există o serie de teorii cu privire la modul în care se dezvoltă personalitatea. Diferite școli de gândire în psihologie influențează multe dintre aceste teorii. Unele dintre aceste perspective majore asupra personalității includ:

 • Teoriile tip sunt timpurii perspective asupra personalității. Aceste teorii au sugerat că există un număr limitat de „tipuri de personalitate“ , care sunt legate de influențe biologice.
 • Teoriile Trait  au tendința de a vedea personalitate ca rezultat al caracteristicilor interne care se bazează genetic.
 • Teoriile psihodinamice ale personalității sunt puternic influențate de activitatea lui Sigmund Freud și subliniază influența minții subconștiente , personalitate. Teoriile psihodinamice includ teoria etapa psihosexuale Sigmund Freud si stadiile de dezvoltare psiho – Erik Erikson.
 • Teoriile comportamentale sugerează că personalitatea este un rezultat al interacțiunii dintre individ și mediul înconjurător. Teoreticienii comportamentale studiu comportamente observabile și măsurabile, ignorând adesea rolul gândurilor și sentimentelor interne. Teoreticienii de comportament includ BF Skinner și John B. Watson.
 • Umaniste teorii accentuează importanța voinței libere și a experienței individuale în dezvoltarea unei personalități. Teoreticienii umaniste includ Carl Rogers și Abraham Maslow.

Psihologie Aplicații

Cercetări privind personalitatea poate genera perspective fascinante in modul in care personalitatea se dezvoltă și se modifică în cursul duratei de viață. Aceasta cercetare poate avea, de asemenea, aplicații practice importante în lumea reală.

De exemplu, evaluările de personalitate sunt adesea folosite pentru a ajuta oamenii să afle mai multe despre ei înșiși și punctele lor forte unice, punctele slabe, și preferințele. Unele evaluări s-ar putea uita la modul în care oamenii rang pe trasaturi specifice, cum ar fi dacă acestea sunt ridicate în extrovertire, constiinciozitate, sau deschidere. Alte evaluări ar putea să măsoare aspecte specifice modul de schimbare de personalitate pe parcursul dezvoltării. Astfel de evaluări de personalitate pot fi de asemenea folosite pentru a ajuta oamenii determina ce cariera ei s-ar putea bucura, cât de bine s-ar putea efectua în anumite roluri de locuri de muncă, sau cât de eficient este o formă de psihoterapie a fost.

Gândul final
Înțelegerea psihologia personalității este mult mai mult decât pur și simplu un exercițiu academic. Descoperirile din cercetare de personalitate pot avea aplicatii importante in lumea de medicina, sanatate, afaceri, economie, tehnologie, și în alte domenii. Cercetatorii au descoperit ca anumite caracteristici de personalitate pot fi legate de boala si comportamente de sanatate. Prin construirea o mai bună înțelegere a modului în care funcționează personalitate, putem căuta noi modalități de a îmbunătăți atât sănătatea personală și publică.