Skip to main content

Een overzicht van een bipolaire stoornis – Ontdek de belangrijkste verschillen tussen de soorten

Een overzicht van een bipolaire stoornis - Ontdek de belangrijkste verschillen tussen de soorten

symptomen

Ondanks de grote verschillen als het gaat om manie in de twee soorten van een bipolaire stoornis, zijn er nogal wat overeenkomsten in symptomen.

Depressieve episoden
van bipolaire I-stoornis, een depressieve episode (één of meer)  gewoonlijk  optreedt, maar het is niet vereist. Bipolaire stoornis II behelst een of meer depressieve episodes. Veel voorkomende symptomen die optreden in een depressieve episode zijn onder meer:

 • Slapeloosheid of hypersomnie
 • Onverklaarbare of oncontroleerbare huilen
 • ernstige vermoeidheid
 • Verlies van interesse in dingen die de patiënt heeft tijdens euthymia
 • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord

Beide aandoeningen kunnen omvatten die  euthymia -symptom-free of “normale” toestanden.

Mania
manische episodes duren ten minste zeven dagen. Een individuele ervaren van een manische episode kunnen ervaren:

 • Gevoelens van euforie
 • Minder behoefte aan slaap
 • Verhoogd seksueel verlangen
 • Hallucinaties of wanen
 • Duidelijke toename van de energie

Tijdens een manische episode, kunnen personen riskant of roekeloos gedrag. Zo kan iemand genieten van risicovol seksueel gedrag, besteden grote hoeveelheden geld, of maak impulsieve beslissingen.

Het is belangrijk op te merken dat het ervaren van manie betekent niet automatisch een persoon gewelddadig of gevaarlijk te worden.

Soms zijn mensen gaan uit van een “manische episode” betekent dat iemand verandert in een “maniak.” Dat is niet waar.

Hypomanie
Een individuele ervaren van een hypomane episode kan soortgelijke symptomen ervaren, maar hun functioneren worden niet sterk worden aangetast. Veel mensen die hypomanie geassocieerd met bipolaire II ervaring genieten van de verhoging van de energie en een verminderde behoefte aan slaap.

Een episode van hypomanie niet escaleren tot een punt dat een persoon nodig ziekenhuisopname, dat kan gebeuren met een persoon ervaart manie, vooral als hij of zij wordt steeds meer een gevaar voor anderen en / of zichzelf.

Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaak van een bipolaire I stoornis onduidelijk blijft, wordt de genetica verondersteld om een ​​belangrijke rol te spelen. Dit blijkt, gedeeltelijk, door studies van een tweeling, waarin een of beide had een bipolaire I-diagnose. In 40 procent van identieke tweelingen (die met identieke genensets) werden beide tweelingen gevonden bipolair in vergelijking met minder dan 10 procent eiige tweelingen (die niet allemaal dezelfde genen delen).

Andere factoren zijn onder andere afwijkingen in iemands hersenen circuits, onregelmatigheden in de neurotransmitters, en omgevingsfactoren zoals jeugdtrauma of misbruik.

Diagnose

Wanneer de diagnose bipolaire stoornis (ongeacht het type), moet een arts of een arts uitsluiten van andere ziekten, zoals schizo-affectieve stoornis, schizofrenie, waanstoornis, of schizofreniforme stoornis.

Bipolaire stoornis kan niet worden gediagnosticeerd als andere ziekten waarbij een bloedonderzoek, X-ray, of lichamelijk onderzoek een definitieve diagnose kan bieden. De diagnose is gebaseerd op een aantal criteria die een persoon moet voldoen om bipolaire te worden beschouwd.

Een geïnformeerde diagnose zou waarschijnlijk ook specifieke tests om andere lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Dit kan een drug scherm beeldvormende diagnostiek (CT-scan of MRI van de hersenen), elektro-encefalogram (EEG) en een volle batterij diagnostische bloedonderzoek inhouden. Uw arts zal u ook vragen stellen, en je moet je best doen om nauw samen te werken met uw zorgteam om een ​​diagnose te bevestigen en vind de juiste behandeling plan voor u.

Behandeling

Behandeling van bipolaire stoornis type I is sterk geïndividualiseerd en op basis van het type en de ernst van de symptomen van een persoon kan worden ervaren.

Stemmingsstabilisatoren vormen de kern van het behandelingsproces, en andere middelen worden vaak gebruikt, bijvoorbeeld:

 • Een stemmingsstabilisator, zoals lithium
 • Anti-epileptica om stemmingswisselingen te stabiliseren
 • Antipsychotica om psychotische symptomen zoals wanen en hallucinaties, evenals de nieuwere “atypische” antipsychotica die stemming-stabiliserende eigenschappen van hun eigen controle
 • Antidepressiva (minder vaak voorgeschreven als ze een manische episode kan leiden)

In meer ernstige gevallen kan elektroconvulsietherapie (ECT) worden gebruikt om te helpen verlichten manie of een ernstige depressie. 4

Beide soorten moeten worden goed behandeld

Aangezien hypomanie is minder ernstig dan de manie die optreedt bij bipolaire I stoornis, bipolaire II wordt vaak beschreven als “mildere” dan bipolair I, maar dit is niet helemaal correct. Zeker, mensen met een bipolaire I kan ernstiger symptomen tijdens manie, maar hypomanie is nog steeds een ernstige aandoening die levensveranderende gevolgen kunnen hebben en dus moet goed worden aangepakt.

Daarnaast is onderzoek suggereert dat een bipolaire stoornis II wordt gedomineerd door langere en meer ernstige episodes van depressie. In feite, na verloop van tijd, mensen met een bipolaire II minder waarschijnlijk terugkeren naar volledig normaal functioneren tussen de episoden.

Een  studie  in het bijzonder de conclusie gekomen dat een bipolaire type II was gekoppeld aan een slechtere gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven in vergelijking met het type I. Deze trouw gebleven, zelfs tijdens lange periodes van euthymia.

Dus, experts hebben de neiging om te geloven dat een bipolaire stoornis II is even (zo niet meer) uit te schakelen dan bipolaire stoornis type I, omdat het kan leiden tot meer levenslange dagen doorgebracht depressief en niet te doen als het algemeen goed tussen de episodes. Een goede behandeling moet worden voortgezet voor alle typen van bipolaire stoornissen, en je moet nauw samenwerken met uw zorgteam te achterhalen wat de beste behandeling voor u is.

omgaan

Zoals bij veel psychische aandoeningen, is een bipolaire stoornis geassocieerd met een bepaald stigma in de samenleving, waaruit kan omgaan met de aandoening moeilijker voor u of een geliefde. Weet dat stigma heel vaak ontstaat door gebrek aan kennis-degenen die opmerkingen of discriminerend zijn meestal onwetend of angst op basis van wat ze denken te weten over de aandoening.

Of iemand met een bipolaire gezichten stigma rechtstreeks, weet dat de beste manier om te gaan met de voorwaarde te verbinden met anderen die het ervaren en krijgen professionele hulp. U kunt ook stigma vechten om u te helpen beter om te gaan, en lees over uw rechten.

in Kids

Bipolaire stoornis kan optreden bij kinderen van alle leeftijden. Het is belangrijk voor ouders en verzorgers zich bewust zijn van de unieke borden, ze moeten aandacht besteden aan het functioneren, de gevoelens van een kind, en de eventuele familiegeschiedenis van de aandoening. Met een tijdige diagnose, kan een behandelplan voor het beheer van symptoom beter worden vastgesteld.

Final Thought

Bipolaire stoornis is een complexe stemmingsstoornis. Als je bang bent dat u of een geliefde heeft symptomen van een bipolaire episode zijn, medische hulp te zoeken voor een goede evaluatie.

Hoewel bipolaire is niet te genezen, het is behandelbaar. Met de juiste medicatie en ondersteuning, kunnen de symptomen worden beheerd om het punt waar de kwaliteit van het leven niet drastisch wordt beïnvloed.