Skip to main content

En oversigt over bipolare lidelse – Udforsk vigtigste forskelle mellem de typer

En oversigt over bipolare lidelse - Udforsk vigtigste forskelle mellem de typer

Symptomer

På trods af den store forskel, når det kommer til mani i de to typer af bipolar lidelse, der er en hel del ligheder i symptomer.

Depressive episoder
ved bipolar lidelse type, en depressiv episode (en eller flere)  som regel  sker, men det er ikke påkrævet. Bipolar lidelse type II involverer en eller flere større depressive episoder. Almindelige symptomer, der opstår i en depressiv episode omfatte:

 • Søvnløshed eller hypersomni
 • Uforklarlig eller ukontrollabel gråd
 • Svær træthed
 • Tab af interesse i ting patienten nyder under Euthymia
 • Tilbagevendende tanker om død eller selvmord

Begge lidelser kan omfatte perioder med  Euthymia -symptom-fri eller “normale” tilstande.

Mania
Maniske episoder vare mindst syv dage. En person oplever en manisk episode kan opleve:

 • Følelser af eufori
 • Mindre behov for søvn
 • Øget sexlyst
 • Hallucinationer eller vrangforestillinger
 • Markant stigning i energiforbruget

Under en manisk episode, kan personer deltage i risikabel eller uforsvarlig adfærd. For eksempel kan en person hengive sig risikabel seksuel adfærd, tilbringer for store mængder af penge, eller gøre impulsive beslutninger.

Det er vigtigt at bemærke, at oplever mani betyder ikke automatisk en person vil blive voldelig eller farlig.

Sommetider folk antager en “manisk episode” forstås en person bliver til en “sindssyg”. Det er ikke sandt.

Hypomani
En person oplever en hypomanic episode kan opleve lignende symptomer, men deres funktion vil ikke blive markant forringet. Mange personer, der oplever hypomani i forbindelse med bipolar II nyde øget energi og nedsat behov for søvn.

En episode af hypomani ikke eskalere til et punkt, at en person har brug for indlæggelse, som kan ske med en person, der oplever mani-især hvis han eller hun er ved at blive en fare for andre og / eller sig selv.

Årsager

Mens den præcise årsag til bipolar lidelse er fortsat uklart, er genetik menes at spille en vigtig rolle. Dette fremgår, delvist ved studier af tvillinger, hvor en eller begge havde en bipolar I diagnose. I 40 procent af enæggede tvillinger (dem med identiske gensæt), blev begge tvillinger fundet at være bipolar sammenlignet med mindre end 10 procent af tveæggede tvillinger (som ikke deler alle de samme gener).

Andre medvirkende faktorer omfatter abnormaliteter i en persons hjerne kredsløb, uregelmæssigheder i neurotransmittere og miljømæssige faktorer såsom barndom traumer eller misbrug.

Diagnose

Når diagnosticere bipolar lidelse (uanset typen), skal en læge eller kliniker udelukke andre sygdomme som skizoaffektiv lidelse, skizofreni, vrangforestillinger, eller skizofreniform lidelse.

Bipolar lidelse kan ikke diagnosticeres ligesom andre sygdomme, hvor en blodprøve, røntgen eller fysisk eksamen kan give en endelig diagnose. Diagnosen er baseret på et sæt af kriterier, som en person skal opfylde for at blive betragtet som bipolar.

En informeret diagnose ville sandsynligvis omfatte specifikke test for at udelukke andre fysiske årsager. Dette kan indebære et lægemiddel skærm, billeddannende undersøgelser (CT-scanning eller MR-scanning af hjernen), elektroencefalogram (EEG), og en fuld batteri af blodprøver diagnostik. Din læge vil også stille dig spørgsmål, og du bør gøre dit bedste for at arbejde tæt sammen med din sundhedspleje team til at bekræfte en diagnose og finde den rigtige behandling plan for dig.

Behandling

Behandling af bipolar lidelse er stærkt individualiseret og baseret på de typer og sværhedsgraden af ​​symptomer en person kan opleve.

Stemningsstabiliserende er kernen af ​​behandlingsprocessen, og andre midler anvendes ofte, såsom:

 • En stemning stabilisator, såsom lithium
 • Antikonvulsiva at stabilisere humørsvingninger
 • Antipsykotika at kontrollere psykotiske symptomer som vrangforestillinger og hallucinationer, samt de nyere “atypiske” antipsykotika, som har humør-stabiliserende egenskaber af deres egne
 • Antidepressiva (mindre almindeligt ordineret som de kan udløse en manisk episode)

I mere alvorlige tilfælde kan elektrochok behandling (ECT) bruges til at hjælpe med at lindre mani eller svær depression. 4

Begge typer skal være ordentligt behandlet

Da hypomani er mindre alvorlige end den mani, der opstår i bipolar lidelse, er bipolar II ofte beskrevet som “mildere” end bipolar I-men dette er ikke helt nøjagtige. Bestemt, mennesker med bipolar jeg kan have mere alvorlige symptomer under mani, men hypomani er stadig en alvorlig tilstand, som kan have livsændrende konsekvenser og så skal ordentligt behandlet.

Desuden forskning tyder på, at bipolar II lidelse er domineret af længere og mere alvorlige episoder af depression. I virkeligheden, over tid, mennesker med bipolar II bliver mindre tilbøjelige til at vende tilbage til fuldt normale funktion mellem episoder.

Et  studie  specifikt konkluderede, at bipolar type II var knyttet til en dårligere helbredsrelateret livskvalitet i forhold til type I. Dette forblevet tro selv under lange perioder med Euthymia.

Således eksperter tendens til at tro, at bipolar II lidelse er lige så (hvis ikke mere) deaktivering end bipolar lidelse, fordi det kan føre til flere levetid dage brugt deprimeret og ikke så godt, samlet mellem episoder. Korrekt behandling bør følges for alle typer af bipolare lidelser, og du bør arbejde tæt sammen med din sundhedspleje team til at finde ud af den bedste behandling for dig.

coping

Som med mange psykiske lidelser, er bipolar lidelse forbundet med en vis stigmatisering i samfundet, hvilket kan gøre at håndtere den betingelse sværere for dig eller en elsket en. Vid, at stigmatisering meget ofte udvikler sig på grund af manglende viden-dem, der gør kommentarer eller diskriminere er normalt uvidende eller har frygt baseret på, hvad de tror, ​​de ved om lidelse.

Hvorvidt en person med bipolar ansigter stigmatisering direkte, ved, at den bedste måde at håndtere den betingelse er at forbinde med andre, der oplever det og få professionel hjælp. Du kan også kæmpe stigmatisering til at hjælpe dig med at håndtere bedre, og læse op på dine rettigheder.

I Børn

Bipolar lidelse kan forekomme i børn i alle aldre. Det er vigtigt for forældre og pårørende til at være opmærksom på de unikke tegn-de bør være opmærksomme på et barns fungerende, følelser, og enhver familie historie af sygdommen. Med en rettidig diagnose, kan en behandlingsplan for symptom ledelsen bedre etableret.

Sidste tanke

Bipolar lidelse er en kompleks stemning uorden. Hvis du er bekymret for, at du eller en elsket man har symptomer på en bipolar episode, søge lægehjælp for en ordentlig evaluering.

Selvom bipolar er ikke helbredes, er det behandles. Med den rigtige medicin og støtte, kan symptomerne blive forvaltet til det punkt, hvor livskvalitet ikke er drastisk påvirket.