Skip to main content

En oversigt over Stress Management – Hvordan man kan reducere virkningerne af stress på dit liv

En oversigt over Stress Management - Hvordan man kan reducere virkningerne af stress på dit liv
Vi har alle oplever stress i vores liv. Fordi det store flertal af helbredsproblemer er forårsaget eller påvirket af stress, er det vigtigt at forstå, hvordan stress påvirker din krop og lære effektive stress management teknikker til at gøre stress arbejde for dig i stedet for imod dig.

Hvad er stress?

Stress er kroppens reaktion på ændringer i dit liv. Fordi livet indebærer konstant forandring (fra skiftende steder fra hjem til arbejde hver morgen til at tilpasse sig de store livsstilsændringer som ægteskab, skilsmisse eller død af en elsket en), er der ingen undgå stress. Dette er grunden til dit mål ikke bør være at fjerne al stress, men at fjerne unødig stress og effektivt styre resten. Der er nogle almindelige årsager til stress, som mange mennesker oplever, men hver person er forskellig.

Årsager til stress

Stress kan komme fra mange kilder, der er kendt som “stressfaktorer.” Fordi vores erfaring af, hvad der betragtes som “stressende” er skabt af vores unikke opfattelser af, hvad vi møder i livet (baseret på vores egen blanding af personlighedstræk, tilgængelige ressourcer, vanemæssige tankemønstre og mere), kan en situation opfattes som “stressende “af én person, og blot ‘udfordrende’ af en anden.

Kort sagt, kan én person stressudløser ikke registrere som stressende til en anden. Når det er sagt, visse situationer har en tendens til at forårsage mere stress i de fleste mennesker og kan øge risikoen for udbrændthed. For eksempel, når vi befinder os i situationer, hvor der er store krav til os; hvor vi har lidt kontrol og få valgmuligheder; hvor vi ikke føler udstyret; hvor vi kan hårdt dømt af andre; og hvor konsekvenser for fiasko er stejle eller uforudsigelige, er vi tilbøjelige til at blive stresset.

På grund af dette, er mange mennesker understreget af deres job, deres relationer, deres finansielle spørgsmål, sundhedsproblemer og mere verdslige ting som rod eller travle hverdag. At lære færdigheder til at klare disse stressfaktorer kan medvirke til at reducere din oplevelse af stress.

Effekter af stress

Ligesom stress opfattes forskelligt af hver enkelt af os, stress påvirker os alle på måder, der er unikke for os.

Én person kan opleve hovedpine, mens en anden kan finde maveproblemer er en almindelig reaktion, og en tredje kan opleve noget af en række andre symptomer. Mens vi alle reagerer på stress i vores egne veje, er der en lang liste over almindeligt oplevede virkninger af stress, der spænder fra mild til livstruende. Stress kan påvirke immunitet, som kan påvirke stort set alle områder inden for sundhed. Stress kan påvirke stemningen på mange måder også.

Hvis du finder dig selv oplever fysiske symptomer, du mener kan være relateret til stress, så tal med din læge for at være sikker på du gør hvad du kan for at beskytte dit helbred. Symptomer, der kan blive forværret af stress er ikke “alle i dit hoved” og har brug for at blive taget alvorligt.

Oprettelse af en plan for håndtering af stress er ofte en del af en plan for generelle velvære.

Effektiv Stress Management

Stress kan forvaltes effektivt på mange forskellige måder. De bedste stress management planer omfatter normalt en blanding af stress relievers, adresse stress fysisk og psykisk og er med til at udvikle modstandskraft og mestringsstrategier.

  • Brug hurtige stress relievers. Nogle stress relief teknikker kan arbejde på blot et par minutter til at berolige kroppens stress respons. Disse teknikker giver en “quick fix”, der hjælper dig med at føle sig roligere i øjeblikket, og dette kan hjælpe på flere måder. Når din stress respons ikke udløses, kan du henvende problemer mere omtanke og proaktivt. Du kan være mindre tilbøjelige til at lange ud efter andre, ud af frustration, som kan holde dine relationer sundere. Nipper din stress respons i opløbet kan også holde dig fra at opleve kronisk stress.
    Quick stress relievers som åndedrætsøvelser, for eksempel, kan ikke bygge din modstandskraft til fremtidig stress eller minimere stressfaktorer, som du står over for, men de kan hjælpe berolige kroppens fysiologi, når stress respons udløses.
  • Udvikle stress-lindre vaner. Nogle teknikker er mindre bekvemt at bruge, når du er midt i en stressende situation. Men hvis du praktiserer dem regelmæssigt, kan de hjælpe dig med at håndtere stress i almindelighed ved at være mindre reaktive til det og mere i stand til at vende din stress respons hurtigt og nemt.
    Langsigtede sunde vaner, ligesom motion eller regelmæssig meditation, kan bidrage til at fremme modstandskraft mod stressfaktorer, hvis du gør dem en fast del af dit liv. Kommunikationsevner og andre livsstilsfaktorer færdigheder kan være nyttigt i forvaltningen stressfaktorer og ændre, hvordan vi føler fra “overvældet” til “udfordret” eller endda “stimuleret”.
  • Eliminer stressfaktorer, når du kan. Du må ikke være i stand til helt at fjerne stress fra dit liv, eller selv de største stressfaktorer, men der er områder, hvor man kan minimere den og få den til et overkommeligt niveau. Enhver stress, som du kan klippe ud kan minimere din samlede stress belastning. For eksempel kan der slutter endnu en giftig forhold hjælpe dig mere effektivt at håndtere andre stress, du oplever, fordi du kan føle mindre overvældet.

Opdage en bred vifte af stress teknikker, og derefter vælge et mix, der passer til dine behov, kan være en vigtig strategi for effektiv afstresning.

Ofte stillede spørgsmål om stress

Er Stress Uundgåeligt Skadelig for sundhed?
Faktisk nej. Der er flere forskellige typer af stress, der spænder fra eustress, hvilket er en positiv og spændende form for stress, at kronisk stress, som har været forbundet med mange alvorlige helbredsmæssige problemer og er den type af negativ stress oftest nævnes i nyhederne. Mens vi ønsker at styre eller eliminere de negative typer af stress, vi også ønsker at holde positive former for stress i vores liv til at hjælpe os forblive vital og levende. Men hvis vi oplever alt for meget stress i vores liv, selv “gode” stress kan bidrage til overdreven stress niveauer, hvilket kan føre til følelse overvældet eller har din stress respons udløst for længe. Det er derfor, det er stadig vigtigt at lære at slappe af din krop og sind med jævne mellemrum, og skære ned på unødig stress når det er muligt.

Hvordan kan jeg se, når jeg er for stresset?
Stress påvirker os alle på forskellige måder, ikke alle er negative. (Faktisk kan stress i et spændende liv faktisk fungere som en god motivator og holde tingene interessante.) Når stressniveau bliver for intens, men der er nogle stresssymptomer som mange mennesker oplever. For eksempel, hovedpine, irritabilitet, og ‘fuzzy tænkning’ kan alle være symptomer, som du er under alt for meget stress. Selvom det ikke er alle, der er under stress vil opleve disse specifikke symptomer, mange vilje. Hvis du opdager, at du ikke klar over, hvor stresset du er, indtil du er overvældet, er det vigtigt at lære at lægge mærke til kroppens subtile signaler og din egen adfærd, næsten som en udenforstående iagttager måske. For at lægge mærke til, hvordan din krop reagerer på stress, kan du prøve denne kropsscanning meditation (det hjælper slappe af på samme tid).

Hvad kan jeg gøre, når jeg føler dig overvældet af stress?
Vi alle føler sig overvældet fra tid til anden; det er normalt. Selv om det er næsten umuligt at fjerne tider, hvor begivenhederne konspirerer og kroppens stress respons udløses, er der måder, du hurtigt kan vende kroppens reaktion på stress, buffermidler skaderne på dit helbred og holde din tænkning klar, så du mere effektivt kan håndtere med, hvad der foregår i øjeblikket.

Er der en måde at være mindre påvirket af stress?
Faktisk, ved at praktisere en regelmæssig stresshåndtering teknik eller to, kan du fjerne noget af den stress, du føler lige nu og gør dig mere modstandsdygtig over for stress i fremtiden. Der er flere forskellige ting, du kan prøve, lige fra en morgentur til en aften journal praksis til bare at gøre mere tid til venner. Tricket er at finde noget, der passer med din livsstil og personlighed, så det er nemmere at holde fast i.