Skip to main content

En översikt av stresshantering – hur man kan minska effekterna av stress på ditt liv

En översikt av stresshantering - hur man kan minska effekterna av stress på ditt liv
Vi upplever stress i våra liv. Eftersom den stora majoriteten av hälsoproblem orsakas eller påverkas av stress, är det viktigt att förstå hur stress påverkar din kropp och lära sig effektiva tekniker stresshantering för att stressen arbete för dig i stället för mot dig.

Vad är stress?

Stress är kroppens reaktion på förändringar i ditt liv. Eftersom livet innebär ständig förändring (som sträcker sig från att ändra platser från hemmet till arbetet varje morgon att anpassa sig till stora förändringar i livet som äktenskap, skilsmässa eller dödsfall av en nära anhörig), det finns ingen undvika stress. Det är därför ditt mål inte bör vara att eliminera all stress utan att eliminera onödig stress och effektivt hantera resten. Det finns några vanliga orsaker till stress som många människor upplever, men varje person är annorlunda.

Orsakerna till stress

Stress kan komma från många källor, som är kända som “stressfaktorer.” Eftersom vår erfarenhet av vad som anses “stress” skapas av våra unika uppfattningar om vad vi möter i livet (baserat på vår egen mix av personlighetsdrag, tillgängliga resurser, invanda tankemönster och mer), kan en situation upplevas som “stress “av en person och bara ‘utmanande’ av någon annan.

Enkelt uttryckt, kan en person stress utlösa inte registrera sig som påfrestande för någon annan. Som sagt, vissa situationer tenderar att orsaka mer stress i de flesta människor och kan öka risken för utbrändhet. Till exempel när vi befinner oss i situationer där det finns höga krav på oss; där vi har liten kontroll och några val; där vi inte känner utrustade; där vi kan hårt bedömas av andra; och där konsekvenserna för misslyckande är branta eller oförutsägbara, vi tenderar att bli stressad.

På grund av detta, många människor stressade av sina jobb, sina relationer, deras finansiella frågor, hälsoproblem och mer vardagliga saker som skräp eller upptagna scheman. Att lära sig färdigheter för att hantera dessa stressfaktorer kan bidra till att minska din upplevelse av stress.

Effekter av stress

Precis som stress uppfattas olika av var och en av oss påverkar stressen oss alla på ett sätt som är unika för oss.

En person kan uppleva huvudvärk, medan en annan kan finna magbesvär är en vanlig reaktion, och en tredje kan uppleva någon av ett antal andra symptom. Medan vi alla reagerar på stress i våra egna vägar, det finns en lång lista med vanliga upplevt effekterna av stress som sträcker sig från mild till livshotande. Stress kan påverka immunitet, som kan påverka så gott som alla delar av hälsa. Stress kan påverka humöret på många sätt också.

Om du befinner dig upplever fysiska symptom du tror kan vara relaterade till stress, tala med din läkare för att vara säker på att du gör vad du kan för att skydda din hälsa. Symtom som kan förvärras av stress är inte “alla i huvudet” och måste tas på allvar.

Skapa en stresshantering plan är ofta en del av en plan för total wellness.

Effektiv Stress Management

Stress kan hanteras effektivt på många olika sätt. De bästa planerna stresshantering innehåller vanligtvis en blandning av stressande som tar stressen fysiskt och psykiskt och bidra till att utveckla motståndskraft och coping färdigheter.

  • Använd snabba stress relievers. Vissa stressen lättnad tekniker kan arbeta på bara några minuter för att lugna kroppens stressrespons. Dessa tekniker erbjuder en “quick fix” som hjälper dig att känna sig lugnare just nu, och detta kan hjälpa på flera sätt. När stress inte utlöses, kan du närmar dig problem mer eftertänksamt och proaktivt. Du kan vara mindre benägna att surra ut på andra av frustration, som kan hålla dina relationer friskare. Nafsa din stress i sin linda kan också hålla dig från att uppleva kronisk stress.
    Snabb stress relievers som andningsövningar, till exempel inte kan bygga din motståndskraft mot framtida stress eller minimera stressfaktorer som du möter, men de kan bidra till att lugna kroppens fysiologi när stress utlöses.
  • Utveckla avstressande vanor. Vissa tekniker är mindre bekvämt att använda när du är mitt i en stressande situation. Men om du tränar dem regelbundet, kan de hjälpa dig att hantera stress i allmänhet genom att vara mindre reaktiv till det och mer kunna vända din stress snabbt och enkelt.
    Långsiktiga hälsosamma vanor, som motion eller regelbunden meditation kan bidra till att främja motståndskraften mot stress om du gör dem en regelbunden del av ditt liv. Kommunikationsförmåga och andra livsstils färdigheter kan vara till hjälp för att hantera stress och ändra hur vi känner från “överväldigade” till “utmanade” eller “stimuleras.”
  • Eliminera stress när du kan. Du kanske inte kan helt eliminera stress från ditt liv eller ens de största stress, men det finns områden där man kan minimera den och få den till en hanterbar nivå. Någon stress som du kan klippa ut kan minimera din totala belastningen stress. Till exempel kan slutar med ett giftigt relation hjälpa dig mer effektivt hantera annan stress du upplever att du kan känna sig mindre överväldigad.

Upptäcka en mängd olika tekniker stresshantering, och sedan välja en mix som passar dina behov, kan vara en viktig strategi för effektiv avspänning.

Vanliga frågor om stress

Är Stress Oundvikligen skadligt för hälsan?
Faktiskt nej. Det finns flera olika typer av stress som sträcker sig från eustress, vilket är en positiv och spännande form av stress, kronisk stress, vilket har kopplats till flera allvarliga hälsoproblem och är den typ av negativ stress oftast nämns i nyheterna. Medan vi vill hantera eller eliminera de negativa typer av stress, vill vi hålla positiva former av stress i våra liv för att hjälpa oss att förbli vital och levande. Men om vi upplever för mycket stress i våra liv, och med “bra” stress kan bidra till överdrivna spänningsnivåer, vilket kan leda till att känna överväldigad eller har din stress utlöses för länge. Det är därför det är fortfarande viktigt att lära sig att slappna av din kropp och själ med jämna mellanrum och skära ned på onödig stress när det är möjligt.

Hur kan jag säga när jag är för stressad?
Stress påverkar oss alla på olika sätt, inte alla som är negativa. (I själva verket kan stressen av ett spännande liv faktiskt fungera som en bra drivkraft och hålla saker intressant.) När stressnivåerna blir för intensiv, men det finns vissa stressymptom som många människor upplever. Till exempel, huvudvärk, irritabilitet och ‘fuzzy tänkande’ kan alla vara symptom som du är under för mycket stress. Även om inte alla som är under stress kommer att uppleva dessa specifika symtom, många vilja. Om du upptäcker att du inte inser hur stressad du är tills du är överväldigad, är det viktigt att lära sig att lägga märke till kroppens subtila signaler och ditt eget beteende, nästan som en utomstående betraktare kanske. Att lägga märke till hur din kropp reagerar på stress, kan du prova detta organ scan meditation (det hjälper slappna samtidigt).

Vad kan jag göra när jag känner överväldigade av stress?
Vi känner sig överväldigad från tid till annan, det är normalt. Även om det är nästan omöjligt att eliminera gånger när händelser konspirera och kroppens stress utlöses, det finns sätt att du snabbt kan vända kroppens reaktion på stress, buffrande skadorna på din hälsa och hålla ditt tänkande klar, så att du kan mer effektivt hantera med vad som händer i ögonblicket.

Finns det något sätt att påverkas mindre av stress?
Egentligen genom att öva en vanlig stresshantering teknik eller två, kan du eliminera en del av den stress som du känner just nu och gör dig mer motståndskraftig i ansiktet av stress i framtiden. Det finns flera olika saker du kan prova, från en morgonpromenad till en kväll journalföring praxis att bara göra mer tid för vänner. Tricket är att hitta något som passar din livsstil och personlighet, så det är lättare att hålla fast vid.