Skip to main content

En oversikt over Bipolar lidelse – Utforsk viktigste forskjellene mellom typene

En oversikt over Bipolar lidelse - Utforsk viktigste forskjellene mellom typene

symptomer

Til tross for den store forskjellen når det kommer til mani i de to typer av bipolar lidelse, er det ganske mange likheter i symptomer.

Depressive episoder
ved bipolar I lidelse, en alvorlig depressiv episode (en eller flere)  vanligvis  skjer, men det er ikke nødvendig. Bipolar II forstyrrelse omfatter ett eller flere alvorlige depressive episoder. Vanlige symptomer som oppstår i en depressiv episode inkluderer:

 • Insomnia eller hypersomni
 • Uforklarlig eller ukontrollerbar gråt
 • alvorlig tretthet
 • Tap av interesse for ting pasienten har under Euthymia
 • Tilbakevendende tanker om døden eller selvmord

Begge tilstandene kan innbefatte perioder med  Euthymia -symptom-fri eller “normale” tilstander.

Mania
Maniske episoder vare i minst sju dager. En person opplever en manisk episode kan oppleve:

 • Følelser av eufori
 • Mindre behov for søvn
 • Økt seksuell lyst
 • Hallusinasjoner eller vrangforestillinger
 • Markant økning i energi

Under en manisk episode, kan enkeltpersoner engasjere seg i risikabel eller hensynsløs atferd. For eksempel kan noen bort i risikabel seksuell atferd, tilbringer store mengder penger, eller gjøre impulsive avgjørelser.

Det er viktig å merke seg at opplever mani ikke automatisk bety en person blir voldelig eller farlig.

Noen ganger folk anta en “manisk episode” betyr at noen blir til en “galning”. Det er ikke sant.

Hypomani
En person opplever en hypoman episode kan oppleve lignende symptomer, men deres funksjon vil ikke bli merkbart svekket. Mange mennesker som opplever hypomani assosiert med bipolar II nyte økt energi og redusert behov for søvn.

En episode av hypomani ikke eskalere til et punkt at en person trenger sykehusinnleggelse, noe som kan skje med en person opplever mani-spesielt hvis han eller hun er blitt en fare for andre og / eller seg selv.

Fører til

Mens den eksakte årsaken til bipolar I lidelse er fortsatt uklart, er genetikk antas å spille en stor rolle. Dette er dokumentert, delvis, ved studier av tvillinger hvor en eller begge hadde en bipolar diagnose. I 40 prosent av identiske tvillinger (de med identiske gensettene), ble begge tvillinger funnet å være bipolar sammenlignet med mindre enn 10 prosent av tvilling (som ikke deler alle de samme genene).

Andre medvirkende faktorer er unormalt i en persons hjerne krets, uregelmessigheter i neurotransmittere, og miljøfaktorer som traumer eller misbruk.

Diagnose

Ved diagnostisering av bipolar lidelse (uavhengig av type), må en lege eller kliniker utelukke andre sykdommer som schizoaffektiv lidelse, schizofreni, delusjonal forstyrrelse, eller schizofreniforme forstyrrelser.

Bipolar lidelse kan ikke diagnostiseres som andre sykdommer der en blodprøve, røntgen, eller fysisk eksamen kan gi en endelig diagnose. Diagnosen er basert på et sett av kriterier som en person må oppfylle for å bli betraktet som bipolar.

En informert diagnose vil trolig inkludere spesifikke tester for å utelukke andre fysiske årsaker. Dette kan innebære et medikament skjerm, imaging tester (CT-skanning eller MRI i hjernen), elektroencefalogram (EEG), og et fullt batteri av diagnostiske blodprøver. Legen vil også spørre deg spørsmål, og du bør gjøre ditt beste for å jobbe tett med din helseteam for å bekrefte en diagnose og finne riktig behandling plan for deg.

Behandling

Behandling av bipolar I lidelse er svært individualisert og basert på hvilke typer og alvorlighetsgraden av symptomene en person kan ha oppstått.

Stemningsstabiliserende er kjernen i behandlingsprosessen, og andre midler blir ofte anvendt, slik som:

 • En stemning stabilisator, slik som litium
 • Anticonvulsants å stabilisere humørsvingninger
 • Antipsykotika å kontrollere psykotiske symptomer som vrangforestillinger og hallusinasjoner, samt nyere “atypiske” antipsykotika som har humørstabiliserende egenskaper av sine egne
 • Antidepressiva (mindre ofte foreskrevet som de kan utløse en manisk episode)

I mer alvorlige tilfeller kan elektrokonvulsiv terapi (ECT) brukes for å lindre mani eller alvorlig depresjon. 4

Begge typer bør være riktig behandlet

Siden hypomani er mindre alvorlig enn mani som oppstår ved bipolar I lidelse, er bipolar II ofte beskrevet som “mildere” enn bipolar I-, men dette er ikke helt nøyaktig. Gjerne folk med bipolar jeg kan ha mer alvorlige symptomer i løpet av mani, men hypomani er fortsatt en alvorlig tilstand som kan ha livsforvandlende konsekvenser og så skal en ordentlig måte.

I tillegg viser forskning at bipolar II lidelse er preget av lengre og mer alvorlige episoder av depresjon. Faktisk over tid, mennesker med bipolar II blir mindre sannsynlighet for å gå tilbake til fullt normal funksjon mellom episoder.

En  studie  konkluderte spesielt at bipolar type II var knyttet til en dårligere helserelatert livskvalitet i forhold til type I. Dette forble tro selv under lange perioder med Euthymia.

Dermed eksperter har en tendens til å tro at bipolar II lidelse er like (om ikke mer) invalid enn bipolar I lidelse, fordi det kan føre til flere livstids dager tilbrakt deprimert og ikke gjør så godt samlet mellom episodene. Riktig behandling bør gjennomføres for alle typer bipolare lidelser, og du bør arbeide tett med din helseteam for å finne ut den beste behandling for deg.

mestring

Som med mange psykiske forhold, er bipolar lidelse forbundet med en viss stigma i samfunnet, noe som kan gjøre takle tilstanden vanskeligere for deg eller en kjær. Vet at stigma svært ofte utvikler på grunn av mangel på kunnskap og de som gjør kommentarer eller diskriminere er vanligvis uvitende eller har frykt basert på hva de tror de vet om sykdommen.

Hvorvidt noen med bipolar ansikter stigma direkte, vet at den beste måten å takle tilstanden er å få kontakt med andre som opplever det og få profesjonell hjelp. Du kan også kjempe stigma for å hjelpe deg å takle bedre, og les deg opp på dine rettigheter.

i Kids

Bipolar lidelse kan oppstå i barn i alle aldre. Det er viktig for foreldre og omsorgspersoner til å være klar over de unike tegn, de bør ta hensyn til barnets fungering, følelser, og noen familiehistorie med sykdommen. Med en riktig diagnose, kan en behandlingsplan for symptomlindring bli bedre etablert.

endelig Thought

Bipolar lidelse er en kompleks stemning lidelse. Hvis du er bekymret for at du eller en elsket en har symptomer på en bipolar episode, kontakt lege for en skikkelig evaluering.

Selv om bipolar er ikke kureres, er det mulig å behandle. Med riktig medisinering og støtte, kan symptomene bli administrert til et punkt der livskvalitet ikke er drastisk påvirket.