Skip to main content

En oversikt over Stress Management – Hvordan redusere effektene av stress på livet ditt

En oversikt over Stress Management - Hvordan redusere effektene av stress på livet ditt
Vi opplever stress i våre liv. Fordi det store flertallet av helseproblemer forårsaket eller påvirket av stress, er det viktig å forstå hvordan stress påvirker kroppen din og lære effektive stress management teknikker for å gjøre stresset arbeid for deg i stedet for mot deg.

Hva er stress?

Stress er kroppens reaksjon på endringer i livet ditt. Fordi livet innebærer konstant endring (alt fra å endre steder fra hjem til jobb hver morgen for å tilpasse seg store forandringer i livet som ekteskap, skilsmisse eller død av en kjær), det er ingen unngår stress. Dette er grunnen til at målet ikke bør være å eliminere all stress, men å eliminere unødvendig stress og effektivt håndtere resten. Det er noen vanlige årsaker til stress som mange mennesker opplever, men hver person er forskjellig.

Årsaker til stress

Stress kan komme fra mange kilder, som er kjent som “stressfaktorer.” Fordi vår opplevelse av hva som regnes som “stressende” er laget av vår unike oppfatninger av hva vi møter i livet (basert på vår egen blanding av personlighetstrekk, tilgjengelige ressurser, vante tankemønstre og mer), kan en situasjon bli oppfattet som “stress “av en person og bare ‘utfordrende’ av noen andre.

Enkelt sagt, kan en person stress utløser ikke registrere seg som stressende for noen andre. Når det er sagt, visse situasjoner har en tendens til å føre til mer stress i de fleste mennesker, og kan øke risikoen for utbrenthet. For eksempel, når vi befinner oss i situasjoner der det er høye krav til oss; hvor vi har liten kontroll og noen valg; der vi føler ikke utstyrt; hvor vi kan strengt dømt av andre; og hvor konsekvensene for svikt er bratt eller uforutsigbar, har vi en tendens til å bli stresset.

På grunn av dette, mange mennesker er stresset av jobben sin, sine relasjoner, deres økonomiske problemer, helseproblemer og mer dagligdagse ting som rot eller travle hverdag. Lære ferdigheter til å takle disse stressfaktorer kan bidra til å redusere opplevelsen av stress.

Effekter av stress

Akkurat som stress oppfattes forskjellig av hver enkelt av oss, påvirker stresset oss alle på måter som er unike for oss.

En person kan oppleve hodepine, mens en annen kan finne magesyke er en vanlig reaksjon, og en tredje kan oppleve noen av en rekke andre symptomer. Selv om vi alle reagerer på stress i våre egne veier, er det en lang liste over vanlig opplevd effektene av stress som spenner fra mild til livstruende. Stress kan påvirke immunforsvaret, noe som kan påvirke nesten alle områder av helse. Stress kan påvirke humøret på mange måter også.

Hvis du finner deg selv opplever fysiske symptomer som du tror kan være relatert til stress, snakk med legen din for å være sikker på at du gjør hva du kan for å beskytte din helse. Symptomer som kan forverres av stress er ikke “alt i hodet”, og må tas på alvor.

Opprette en stress forvaltningsplanen er ofte en del av en plan for generelle velvære.

Effektiv Stress Management

Stress kan effektivt håndtert på mange forskjellige måter. De beste stress management planer inkluderer vanligvis en blanding av stressdempere som tar stresset fysisk og psykisk, og bidra til å utvikle resiliens og mestring.

  • Bruk raske stressdempere. Noen stress relief teknikker kan arbeide i bare noen få minutter å roe kroppens stressrespons. Disse teknikkene har en “quick fix” som hjelper deg til å føle roligere i øyeblikket, og dette kan bidra på flere måter. Når stressrespons ikke utløses, kan du nærmer problemer mer gjennomtenkt og proaktivt. Du kan være mindre sannsynlighet for å piske ut på andre ut av frustrasjon, som kan holde dine relasjoner sunnere. Nipping din stressrespons i knopp kan også holde deg fra å oppleve kronisk stress.
    Hurtigstressdempere som pusteøvelser, for eksempel, kan ikke bygge din utholdenhet til fremtidig stress eller minimere stressfaktorer som du står overfor, men de kan bidra til å roe kroppens fysiologi når stressrespons utløses.
  • Utvikle avstressende vaner. Noen teknikker er mindre praktisk å bruke når du er i midten av en stressende situasjon. Men hvis du praktisere dem regelmessig, kan de hjelpe deg å håndtere stress generelt ved å være mindre reaktiv til det og mer i stand til å reversere stressrespons raskt og enkelt.
    Langsiktige sunne vaner, som øvelse eller regelmessig meditasjon kan bidra til å fremme resiliens mot stressfaktorer hvis du gjør dem en vanlig del av livet ditt. Kommunikasjonsferdigheter og andre livsstils ferdigheter kan være nyttig i å håndtere stressfaktorer og endre hvordan vi føler fra “overveldet” til “utfordret” eller “stimulert”.
  • Eliminere stressfaktorer når du kan. Du kan ikke være i stand til å fullstendig eliminere stress fra livet ditt eller selv de største stressfaktorer, men det er områder der du kan minimere det og få det til et håndterlig nivå. Enhver stress som du kan kutte ut kan redusere totale stress belastning. For eksempel kan havne enda en giftig forhold hjelpe deg mer effektivt håndtere andre stress du opplever fordi du kanskje føle mindre overveldet.

Oppdage et bredt utvalg av stress management teknikker, og deretter velge en blanding som passer dine behov, kan være en viktig strategi for effektiv stress lettelse.

Ofte stilte spørsmål om Stress

Er Stress Uunngåelig skadelig for helsen?
Faktisk nei. Det finnes flere forskjellige typer stress som spenner fra eustress, som er en positiv og spennende form for stress, kronisk stress, som har vært knyttet til mange alvorlige helseproblemer, og er den type negativt stress oftest nevnt i nyhetene. Mens vi ønsker å administrere eller eliminere de negative typer stress, vi ønsker også å beholde positive former for stress i våre liv til å hjelpe oss å holde vitale og levende. Men hvis vi opplever for mye stress i våre liv, selv “gode” stress kan bidra til overdreven stress nivåer, noe som kan føre til følelsen overveldet eller ha din stressrespons utløses for lenge. Dette er grunnen til at det fortsatt er viktig å lære å slappe av i kropp og sinn med jevne mellomrom og kutte ned på unødvendig stress når det er mulig.

Hvordan kan jeg fortelle når jeg er for stresset?
Stress påvirker oss alle på ulike måter, ikke alle er negative. (Faktisk kan stress i et spennende liv faktisk tjene som en god motivator og holde ting interessant.) Når stressnivået blir for intens, men det er noen stressymptomer som mange mennesker opplever. For eksempel, hodepine, irritabilitet, og ‘fuzzy tenkning’ kan alle være symptomer som du er under mye stress. Selv om ikke alle som er under stress vil oppleve disse spesifikke symptomer, vil mange. Hvis du finner ut at du ikke skjønner hvor stresset du er før du er overveldet, er det viktig å lære å legge merke til kroppens subtile signaler og din egen oppførsel, nesten som en utenforstående observatør makt. Å legge merke til hvordan kroppen din reagerer på stress, kan du prøve denne kroppsskanning meditasjon (det hjelper slappe av på samme tid).

Hva kan jeg gjøre når jeg føler meg overveldet av stress?
Vi alle føler seg overveldet fra tid til annen; det er normalt. Selv om det er nesten umulig å fjerne tider når hendelser konspirerer og kroppens stressrespons utløses, det finnes måter som du raskt kan reversere kroppens reaksjon på stress, bufre skade på helse og holde din tenke klart, slik at du kan mer effektivt håndtere med hva som skjer i øyeblikket.

Er det en måte å være mindre påvirket av stress?
Egentlig, ved å praktisere en vanlig stress management teknikk eller to, kan du eliminere noen av stress du føler akkurat nå og gjøre deg mer robust i møte med stress i fremtiden. Det finnes flere forskjellige ting du kan prøve, alt fra en morgentur til en kveld journalføring praksis å bare gjøre mer tid til venner. Trikset er å finne noe som passer din livsstil og personlighet, så det er lettere å feste med.