Skip to main content

Er Stress Årsag Addiction?

 Er Stress Årsag Addiction?

I fortiden blev afhængighed tænkt som følge af indtagelse af en ”vanedannende” stof, såsom heroin eller alkohol. Disse stoffer blev anset for at have næsten magiske kræfter, hvilket gør brugeren magtesløse over deres forbrug, uanset kontekst og omstændigheder som stress opleves af brugeren. DSM-IV definitionen af ​​stofafhængighed fokuserede på de fysiologiske virkninger af disse stoffer, og de processer, tolerance og tilbagetrækning som centrale for afhængighed.

Men siden 1970’erne har forskningen begyndt at vise sig, at tegner et andet billede af stress og afhængighed. Ikke alene er det blevet klart, at nogle mennesker, der tager ”vanedannende” stoffer ikke bliver afhængige, men også at tilsyneladende godartede adfærd, der ikke indebærer indtage stoffer, er begyndt at blive anerkendt som vanedannende, herunder ludomani, shopping afhængighed, mad afhængighed, computer afhængighed, og endda sex afhængighed. Og mere og mere, idet sættet og indstilling og andre kontekstuelle spørgsmål, såsom stress opleves af den enkelte tager det vanedannende stof eller deltage i den vanedannende adfærd, er ved at blive anerkendt som havende en indvirkning på, hvorvidt folk bliver misbrugere. Disse nyere opdagelser er afspejlet i DSM-V.

Hvordan Addiction der bruges til at håndtere stress

Afhængighed ofte synes at være et forsøg på at håndtere stress på en måde, der ikke helt finde ud af for den enkelte. Mens du kan få nogle midlertidig lindring fra stress gennem stoffet eller adfærd, du bliver afhængige af, at nødhjælp er kortvarig, så du har brug for mere for at fortsætte klare stress. Og fordi mange afhængighed bringer med sig videre stress, såsom de abstinenser opleves, når et lægemiddel aftager, endnu mere af det vanedannende stof eller adfærd er nødvendig for at klare den ekstra belastning involveret.

Ud fra dette perspektiv, er det klart, at nogle mennesker er mere sårbare over for afhængighed end andre, blot ved mængden af ​​stress i deres liv. For eksempel er der nu en veletableret sammenhæng mellem misbrug i barndommen, enten fysisk, følelsesmæssigt eller seksuelt misbrug og senere udvikling af afhængighed af narkotika og adfærd. Barndom misbrug er meget stressende for barnet, men fortsætter med at give problemer, da barnet modnes til en voksen, med deraf følgende problemer med relationer og selvværd. Ikke alle, der blev misbrugt som barn udvikler en afhængighed, og ikke alle med afhængighed blev misbrugt i barndommen – men sårbarhed overlevende børnemisbrug til senere afhængighed er et klart eksempel på sammenhængen mellem stress og afhængighed.

Brug stresshåndtering at overvinde Addiction

Selvom stress, på sin egen, ikke faktisk forårsage afhængighed – masser af mennesker er under stress og ikke bliver en afhængighed – det har bestemt en væsentlig rolle for mange mennesker. Anerkendelse af den rolle, stress i afhængighed udvikler, og om vigtigheden af ​​stresshåndtering at forebygge og overvinde afhængighed, er afgørende i at hjælpe folk undgå den lidelse, at afhængighed kan bringe, både til dem, der berøres af afhængighed og deres kære. Vores stress hjemmeside giver mange strategier og værktøjer, der er relevante for at udstyre dig med sundere måder at håndtere stress, uanset om du har udviklet en afhængighed.

Og det er aldrig for tidligt at lære børn og unge gode stress lederevner, så de er mindre tilbøjelige til at blive afhængige i første omgang.