Skip to main content

Fapte fascinante despre Personalitate

Fapte fascinante despre Personalitate
Personalitate ne face cine suntem. Aceasta influențează aproape fiecare aspect al vieții noastre, inclusiv ceea ce alegem să facem pentru a trai, modul în care interacționează cu familiile noastre, iar alegerile noastre de prieteni și parteneri romantice. Dar ce factori influențează personalitatea noastră? Putem schimba personalitatea, sau nu trăsăturile noastre generale rămân constante pe tot parcursul vieții?

Deoarece personalitatea este un subiect fascinant, a devenit unul dintre subiectele cele mai intens cercetate în cadrul psihologiei. Datorită tuturor acestor cercetări, psihologii au învățat foarte multe despre lucrurile care influențează personalitatea precum și modul în care personalitatea influențează comportamentele noastre.

A continua gata pentru a descoperi mai multe despre ceea ce cercetatorii au învățat în aceste zece fapte fascinante despre personalitate.

Naștere Comanda poate influenta personalitatea ta

Ai auzit, probabil, de acest concept înainte. copiii întâii născuți sunt adesea descrise ca fiind „bossy“ sau „responsabil“, în timp ce ultimii născuți copii sunt uneori descrise ca fiind „iresponsabile“ si „impulsiv“. Dar cât de adevărate sunt aceste stereotipuri comune?

Timp de decenii, cărți de psihologie pop-touted efectele ordinii nașterii asupra personalității, dar dovezi greu asupra fenomenului ramas evaziv pana recent. Câteva studii empirice au constatat că lucrurile, cum ar fi ordinea nașterii și mărimea familiei ar putea avea într-adevăr, un impact asupra personalității. Un studiu chiar a constatat că ordinea nașterii poate influența alegerile prietenilor și partenerilor romantice; primul-născuții tind să se asocieze cu alte prima nastere, de mijloc-născuților cu alte medii-născuților, și ultimul născuții cu ultimele-născuților.

Un alt studiu recent publicat in revista PNAS a sugerat că multe dintre stereotipurile asociate cu ordinea nașterii, cum ar fi prima nastere fiind Bossy sau ultimul fiind iresponsabil născuților, nu dețin în mod necesar de apă.

Studiul a analizat mai mult de 5.000 de subiecti americani, aproape 4.500 de subiecți britanici, și mai mult de 10.000 de participanți germani. In timp ce cercetatorii au gasit ca-nascutii au avut tendinta de a scor mai bun la testele de inteligență, au analizat, de asemenea, la modul în care influența ordinea nasterii informații auto-raportate pe cele cinci dimensiuni generale ale personalității: extrovertirii, nevroza, agreabilitate, conștiinciozitate și deschidere. Studiul a gasit putine dovezi justificative orice legătură între ordine și caracterul nașterii.

In timp ce aceasta cercetare nu înseamnă că ordinea nașterii nu are niciun impact asupra personalității, aceasta nu sugerează că este nevoie de investigații suplimentare.

Personalitatea ta este relativ stabil în viață

Credeți că personalitatea se poate schimba în timp sau este setat temperamentul de bază în piatră? În studiile pe termen lung ale personalității, unele dintre cele mai de bază ale personalității rămân stabile pe tot parcursul vieții. Trei aspecte care tind să se schimbe pe măsură ce vârsta sunt nivelurile de anxietate, prietenia și dorința de experiențe noi.

Potrivit cercetătorului Paul T. Costa Jr., nu există nici o dovadă personalitatile noastre generale schimba pe masura ce imbatranim.

„Ce se schimbă pe măsură ce trece prin viață sunt rolurile și problemele care contează cel mai mult pentru tine. Oamenii ar putea crede personalitatea lor sa schimbat pe măsură ce îmbătrânesc, dar este obiceiurile lor care își schimbă, vigoarea și sănătatea lor, responsabilitățile și circumstanțele, nu personalitatea lor de bază“ , a sugerat într – un New York Times articol.

Trasaturile de personalitate sunt legate de anumite boli

În trecut, un număr de trăsături diferite de personalitate au fost suspectate de a contribui la anumite boli. De exemplu, ostilitate și agresiune au fost adesea legate de boli de inima. Dificultatea a fost că în timp ce unele studii ar dezvălui un link, alte studii au demonstrat nici o astfel de conexiune.

Recent, cercetatorii au folosit o tehnică statistică cunoscută sub numele de meta-analiză a reevalua cercetările anterioare privind legătura dintre personalitate și boală. Ceea ce au descoperit au fost unele conexiuni neobservate anterior intre trasaturi de personalitate nevrotice și cinci boli; dureri de cap, astm, artrita, ulcer peptic, si boli de inima.

Un alt studiu a sugerat ca timiditatea ar putea fi legate de o durată de viață mai scurtă.

Animalele au personalitati distincte

Vi se pare ca animalul tau de companie vreodată iubit are o personalitate care-l face cu totul unic? Cercetatorii au descoperit animale animale de la aproape fiecare specie de animal (de la păianjeni la păsări la elefanți) au propriile lor personalități cu preferințe, comportamente, și ciudățenii care persistă pe tot parcursul vieții.

În timp ce unii critici sugerează că acest lucru reprezintă antropomorfism, sau atribuind trasaturi umane la animale, cercetatorii de personalitate animale au fost capabili să identifice modele comportamentale consistente care pot fi măsurate și testate empiric.

Actuale de cercetare sugerează că există cinci Trasaturi Core

In trecut, cercetatorii au dezbatut exact cum exista in mai multe trasaturi de personalitate. Primii cercetători, cum ar fi Gordon Allport a sugerat că au fost la fel de multe ca 4.000 de trăsături de personalitate distincte, în timp ce altele, cum ar fi Raymond Cattell a propus ca au existat 16.

Astăzi, mulți cercetători de personalitate susțin teoria de cinci factor de personalitate, care descrie cinci dimensiuni de personalitate largi care compun personalitatea umană:

  1. Extraversiei
  2. consimțământ
  3. Conştiinciozitate
  4. nevroza
  5. sinceritate

Personalitate Influențează Preferințe personale

Aceasta poate veni ca nici un șoc să afle că personalitatea ta poate avea un efect profund asupra preferințelor personale, dar s-ar putea fi surprins de modul în care pot fi extinse aceste efecte. De la alegerea ta de prieteni pe gustul tau in muzica, personalitatea ta unica poate influența aproape fiecare alegere pe care o face în viața de zi cu zi.

De exemplu, în timp ce s-ar putea te mândrim cu luând în considerare cu atenție problemele înainte de a alege un candidat pentru a sprijini, de cercetare sugereaza ca personalitate ar putea juca un rol important în preferințele politice. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Toronto a constatat ca persoanele care s-au identificat ca conservatorii au fost mai mari într-o trăsătură de personalitate numită rânduială, în timp ce aceia care au auto-identificat ca fiind liberal au fost mai mari în empatie.

Cercetatorii sugereaza ca aceste personalitate care stau la baza trebuie sa fie de a păstra ordinea sau exprima empatia poate avea o influență puternică asupra preferințelor politice.

Oamenii pot judeca cu exactitate personalitatea ta Bazat pe profilul de pe Facebook

Când te gândești la identitatea on – line ale oamenilor, s-ar putea imagina că cei mai mulți oameni încearcă să prezinte o versiune idealizată a sinelui lor reale. La urma urmei, în cele mai multe situații online , veți obține pentru a alege și alege informațiile pe care doriți să dezvăluie. Veți obține pentru a selecta cele mai atractive fotografii de tine pentru a posta și puteți edita și revizui comentariile înainte de a le face. In mod surprinzator, un studiu a descoperit că profilurile de Facebook sunt de fapt destul de bun la transmiterea ta reală de personalitate.

In cadrul studiului, cercetatorii au analizat profilurile on-line de 236 de persoane de varsta colegiu din SUA. De asemenea, participanții au completat chestionare concepute pentru a masura trasaturi de personalitate, inclusiv extrovertire, agreabilitate, constiinciozitate, nevroza, și deschidere.

Observatorii apoi evaluat personalitățile participanților bazate pe profilurile on-line, iar aceste observații au fost comparate cu rezultatele chestionarelor de personalitate. Cercetatorii au descoperit ca observatorii au putut pentru a obține o citire corectă asupra personalității unei persoane pe baza profilului lor de Facebook.

„Cred că a fi în măsură să-și exprime personalitatea cu precizie contribuie la popularitatea rețelelor sociale online în două moduri“, a explicat psihologul si plumb autor Sam Gosling. „În primul rând, permite proprietarilor de profil pentru a lasa pe altii sa stie cine sunt și, în acest sens, satisface o nevoie de bază să fie cunoscute de alții. În al doilea rând, aceasta înseamnă că telespectatorii profil simt că pot avea încredere în informațiile pe care le culege de la profilurile de rețele sociale on-line , construirea încrederii lor în sistem ca întreg.“

Numeroase factori pot contribui la tulburari de personalitate

Se estimează că între 10 și 15% dintre adulti din Statele Unite ale Americii simptome experienta de cel putin o tulburare de personalitate. Cercetătorii au identificat o serie de factori care pot contribui la apariția tulburărilor de personalitate diferite, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsiva si tulburarea de personalitate borderline.

Acești factori includ:

  • genetică
  • Relațiile cu colegii
  • Sensibilitate crescută
  • Abuzul verbal
  • traume din copilarie

Cardinalul Trasaturi sunt rare

Psihologul Gordon Allport a descris trasaturi cardinale cum ar fi cele care au dominat viața unui individ la punctul în care acea persoană este cunoscută și adesea identificat în mod specific de această trăsătură. Aceste trăsături sunt considerate rare, cu toate acestea. În multe cazuri, oamenii devin atât de cunoscute pentru aceste trăsături care chiar numele lor devin sinonime cu acest tip de personalitate. Luați în considerare originile acestor termeni frecvent folosite: freudiană, machiavelice, narcisist, Don Juan, și asemenea lui Hristos.

Pentru majoritatea oamenilor, personalitatea este în loc compus dintr-un amestec de trăsături centrale și secundare. trasaturi centrale sunt cele care alcătuiesc fundația de bază de personalitate, in timp ce trasaturi secundare sunt cele legate de preferințe, atitudini și comportamente situaționale.

Animalul poate dezvălui informații despre personalitatea ta


Te consideri mai mult o „persoană de câine“ sau o „persoană pisică“? Conform unui studiu, răspunsul la această întrebare ar putea dezvălui de fapt, informații importante despre personalitatea ta.

Intr-un studiu de 4500 de persoane, cercetatorii au cerut participanților dacă ei se consideră a fi mai mulți oameni de câine sau pisică oameni. Aceste persoane completat, de asemenea, un studiu de personalitate, care măsoară o serie de trăsături generale, inclusiv constiinciozitate, deschidere, nevroza, și agreabil.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care s-au identificat ca câine oamenii au avut tendința de a fi mai extrovertiti si dornici de a multumi pe altii, in timp ce cei care s-au descris ca oamenii pisica au avut tendința de a fi mai introvertit și curios.

Potrivit cercetătorului Sam Gosling, un psiholog de la Universitatea din Texas-Austin, rezultatele ar putea avea implicatii importante in domeniul terapiei pentru animale de companie. Prin utilizarea proiectii de personalitate, terapeuți ar putea fi capabil să se potrivească cu oamenii care au nevoie de animale, care sunt cele mai potrivite pentru personalitatea lor.