Skip to main content

Fascinerende fakta om personlighed

Fascinerende fakta om personlighed
Personlighed gør os, hvem vi er. Det påvirker næsten alle aspekter af vores liv, herunder hvad vi vælger at gøre for et levende, hvordan vi interagerer med vores familier, og vores valg af venner og romantiske partnere. Men hvilke faktorer påvirker vores personlighed? Kan vi ændre vores personligheder, eller gøre vores overordnede træk forbliver konstante gennem hele livet?

Da personlighed er sådan et fascinerende emne, er det blevet en af ​​de mest stærkt forsket emner inden psykologi. Tak til alle denne forskning, har psykologer lært meget om de ting, der påvirker personlighed samt hvordan personlighed påvirker vores adfærd.

Fortsæt med at læse for at lære mere om, hvad forskere har lært i disse ti fascinerende fakta om personlighed.

Født Bestil kan påvirke din personlighed

Du har sikkert hørt om dette begreb før. Førstefødte børn er ofte beskrevet som “Bossy” eller “ansvarlige”, mens sidste fødte børn er undertiden beskrevet som “uansvarlig” og “impulsiv”. Men hvor sandt er disse fælles stereotyper?

I årtier, pop psykologi bøger kapret virkningerne af fødslen ordre på personlighed, men håndfaste beviser på fænomenet forblev undvigende indtil for ganske nylig. Enkelte empiriske undersøgelser har vist, at sådanne ting som fødsel orden og familiens størrelse faktisk kan have en indvirkning på personlighed. En undersøgelse viste endda, at fødslen ordre kan påvirke dit valg af venner og romantiske partnere; første nyfødte har tendens til at associere med andre første-nyfødte, Mellemøsten nyfødte med andre mellemmænd nyfødte, og last-nyfødte med sidste-nyfødte.

En anden nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PNAS foreslog, at mange af de stereotyper, der er forbundet med fødslen orden, såsom første-nyfødte bliver bossy eller sidste-nyfødte bliver uansvarlig, ikke nødvendigvis holder vand.

Undersøgelsen ser på mere end 5.000 amerikanske emner, næsten 4500 britiske undersåtter, og mere end 10.000 tyske deltagere. Mens forskerne fandt, at første-fødte børn havde en tendens til at score bedre på intelligens test, de også set på, hvordan fødslen ordre indflydelse selvrapporterede oplysninger om de fem brede dimensioner af personlighed: udadvendthed, neuroticism, Ynde, samvittighedsfuldhed, og åbenhed. Undersøgelsen fandt lidt dokumentation for nogen forbindelse mellem fødsel orden og karakter.

Selvom denne forskning ikke betyder, at fødslen, ikke har indflydelse på personlighed, betyder det tyder på, at der er behov for yderligere undersøgelser.

Din personlighed er relativ stabil gennem hele livet

Tror du, at personligheden kan ændre sig over tid, eller er din grundlæggende temperament mejslet i sten? I langtidsundersøgelser af personlighed, nogle af de mest centrale dele af personlighed forbliver stabil gennem hele livet. Tre aspekter, der har tendens til at ændre sig som vi alder er angst niveauer, venlighed og iver for nye erfaringer.

Ifølge forskeren Paul T. Costa Jr., er der ingen beviser vores samlede personligheder ændre sig som vi bliver ældre.

“Hvilke ændringer, som du går gennem livet er dine roller og de spørgsmål, der betyder mest for dig. Folk tror måske deres personlighed har ændret sig som de bliver ældre, men det er deres vaner, der ændres, deres livskraft og sundhed, deres ansvar og omstændigheder, ikke deres grundlæggende personlighed,” foreslog han i en New York Times artikel.

Personlighed træk er forbundet med visse sygdomme

I fortiden, er blevet mistænkt en række forskellige personlighedstræk bidrage til bestemte sygdomme. For eksempel blev fjendtlighed og aggression ofte forbundet med hjertesygdomme. Vanskeligheden var, at mens nogle undersøgelser vil afsløre et link, andre undersøgelser vist ikke en sådan forbindelse.

For nylig har forskere brugt en statistisk teknik kendt som meta-analyse at revurdere tidligere forskning om sammenhængen mellem personlighed og sygdom. Hvad de opdagede var nogle tidligere ubemærket forbindelser mellem neurotiske personlighedstræk og fem sygdomme; hovedpine, astma, gigt, mavesår, og hjertesygdomme.

En anden undersøgelse foreslået, at generthed kan være knyttet til en kortere levetid.

Dyr har forskellige personligheder

Er det nogensinde synes som dit elskede kæledyr har en personlighed, der gør ham aldeles unik? Animal forskere har fundet dyr fra næsten hver dyreart (fra edderkopper til fugle til elefanter) har deres egen personlighed med præferencer, adfærd og særheder, som fortsat gennem hele livet.

Mens nogle kritikere peger på, at dette repræsenterer antropomorfisme, eller tilskrive menneskelige træk til dyr, har dyr personlighed forskere været i stand til at identificere konsekvente adfærdsmønstre, der kan empirisk måles og testes.

Aktuel forskning viser, at der er fem Core Personlighedstræk

Tidligere har forskere diskuteret præcis, hvordan der findes mange personlighedstræk. Tidlige forskere såsom Gordon Allport antydede, at der var så mange som 4.000 forskellige personlighedstræk, mens andre, såsom Raymond Cattell foreslået, at der var 16.

I dag, mange personlighed forskere støtter de fem-faktor teori om personlighed, der beskriver fem brede personlighed dimensioner, der udgør menneskets personlighed:

  1. Ekstroversion
  2. agreeableness
  3. samvittighedsfuldhed
  4. neuroticisme
  5. Åbenhed

Personlighed Påvirker Personlige præferencer

Det kan ikke komme som nogen chok at erfare, at din personlighed kan have en dybtgående effekt på dine personlige præferencer, men du bare kan blive overrasket over, hvor vidtrækkende disse virkninger kan være. Fra dit valg af venner til din musiksmag, kan din unikke personlighed påvirke næsten alle valg, du foretager i dit daglige liv.

For eksempel, mens du måske hos dig selv omhyggeligt overvejer de spørgsmål, før du vælger en kandidat til at støtte, forskning tyder på, at personligheden kan spille en stærk rolle i politiske præferencer. En undersøgelse foretaget af forskere ved University of Toronto fandt, at personer, der er identificeret sig selv som konservative var højere i et personlighedstræk kaldet orden, mens de, der selv identificeret som liberal var højere i empati.

Forskere peger på, at disse underliggende personlighed skal enten bevare orden eller udtrykke empati kan have en stærk indflydelse på politiske præferencer.

Folk kan præcist Døm din personlighed Baseret på din Facebook-profil

Når man tænker på folks online-identiteter, kan man forestille sig, at de fleste mennesker forsøger at præsentere en idealiseret udgave af deres virkelige selv. Efter alt, i de fleste online situationer få dig til at vælge og vrage de oplysninger, du ønsker at afsløre. Du kommer til at vælge de mest attraktive billeder af dig selv til at skrive, og du kan redigere og revidere dine kommentarer, før du foretager dem. Overraskende, en undersøgelse opdagede, at Facebook-profiler er faktisk ret god til at formidle din virkelige personlighed.

I undersøgelsen, så forskere på online profiler af 236 amerikanske college-alderen individer. Deltagerne også udfyldt spørgeskemaer designet til at måle personlighedstræk herunder udadvendthed, Ynde, samvittighedsfuldhed, neuroticism, og åbenhed.

Observatører derefter bedømt personligheder deltagerne på basis af de online-profiler, og disse observationer blev sammenlignet med resultaterne af personlighed spørgeskemaer. Forskerne fandt, at observatører var i stand til at få en præcis læsning på en persons personlighed baseret på deres Facebook-profil.

“Jeg tror, ​​at det at være i stand til at udtrykke personlighed præcist bidrager til populariteten af ​​online sociale netværk på to måder,” forklarede psykolog og ledende forfatter Sam Gosling. “For det første, det giver profilejere at lade andre vide, hvem de er, og i den forbindelse, tilfredsstiller et grundlæggende behov for at være kendt af andre. For det andet betyder det, at profil seere føler, at de kan stole på de oplysninger, de opsnuse fra online sociale netværk profiler , opbygge deres tillid til systemet som helhed.”

Talrige faktorer kan bidrage til Personality Disorders

Det anslås, at 10 til 15% af voksne i USA oplever symptomer på mindst én personlighedsforstyrrelse. Forskere har identificeret en række faktorer, der kan bidrage til udbrud af forskellige personlighedsforstyrrelser, såsom obsessiv-kompulsiv sygdom og borderline personlighedsforstyrrelse.

Disse faktorer omfatter:

  • Genetik
  • Forholdet til jævnaldrende
  • høj følsomhed
  • Verbale overgreb
  • Barndom traumer

Kardinal træk er sjældne

Psykolog Gordon Allport beskrevet kardinal træk som dem, der dominerede en persons liv til det punkt, hvor denne person er kendt og ofte identificeret specifikt af denne egenskab. Disse træk er anses for sjældne, dog. I mange tilfælde bliver folk så kendt for disse træk, der netop deres navne blevet synonym med den type personlighed. Overvej oprindelsen af ​​disse ofte anvendte ord: freudiansk, machiavellistisk, narcissistisk, Don Juan, og Kristus-lignende.

For de fleste mennesker, er personlighed i stedet består af en blanding af centrale og sekundære egenskaber. Centrale træk er dem, der udgør kernen fundament af personlighed, mens sekundære træk er dem, der vedrører præferencer, holdninger og situationsbestemte adfærd.

Dit kæledyr kan afsløre oplysninger om din personlighed


Vil du anser dig selv mere af en “hund person” eller en “kat person”? Ifølge en undersøgelse, kan dit svar på dette spørgsmål faktisk afsløre vigtige oplysninger om din personlighed.

I en undersøgelse af 4.500 mennesker, forskere spurgte deltagerne, om de anså sig selv for at være mere hund mennesker eller kat mennesker. Disse personer også afsluttet en personlighed undersøgelse, der målte en række brede træk, herunder samvittighedsfuldhed, åbenhed, neuroticism, og Ynde.

Forskerne opdagede, at folk, der identificerede sig selv som hund mennesker en tendens til at være mere udadvendt og ivrige efter at behage andre, mens de, der beskrev sig selv som kat mennesker en tendens til at være mere indadvendt og nysgerrig.

Ifølge forskeren Sam Gosling, en psykolog ved University of Texas-Austin, måske resultaterne har stor betydning inden for PET-terapi. Ved at bruge personlighed screeninger, kan terapeuter kunne matche mennesker i nød med dyr, der er bedst egnede til deres personlighed.