Skip to main content

Fascinerende feiten over Personality

Fascinerende feiten over Personality
Persoonlijkheid maakt ons tot wie we zijn. Het beïnvloedt bijna elk aspect van ons leven met inbegrip van wat we kiezen om te doen voor de kost, hoe we omgaan met onze gezinnen en onze keuzes van vrienden en romantische partners. Maar welke factoren van invloed op onze persoonlijkheid? Kunnen we veranderen onze persoonlijkheid, of onze overall kenmerken constant blijven gedurende het hele leven?

Omdat persoonlijkheid is zo’n fascinerend onderwerp, is het uitgegroeid tot een van de zwaarst onderzochte onderwerpen binnen de psychologie. Met dank aan al dit onderzoek, psychologen hebben veel geleerd over de dingen die de persoonlijkheid van invloed zijn en hoe persoonlijkheid invloed op ons gedrag.

Lees verder om meer weten over wat onderzoekers hebben geleerd in deze tien fascinerende feiten over de persoonlijkheid te ontdekken.

Geboorte bestelling kan invloed hebben op uw persoonlijkheid

U hebt waarschijnlijk gehoord van dit concept voor. Eerstgeboren kinderen worden vaak omschreven als “bazig” of “verantwoord”, terwijl de laatste geboren kinderen soms beschreven als “onverantwoordelijk” en “impulsief.” Maar hoe waar zijn deze gemeenschappelijke stereotypen?

Al tientallen jaren, populaire psychologie boeken aangeprezen de effecten van de geboorte orde op de persoonlijkheid, maar harde bewijzen op het fenomeen bleef ongrijpbaar tot voor kort. Een aantal empirische studies hebben aangetoond dat zulke dingen als geboorte orde en grootte van het gezin inderdaad een impact hebben op de persoonlijkheid kan hebben. Een studie vond zelfs dat de geboorte bestelling kan je keuzes van vrienden en romantische partners te beïnvloeden; eerstgeborenen hebben de neiging te associëren met andere eerstgeborenen, middle-pasgeborenen met andere Midden-geborenen, en last-pasgeborenen met last-geborenen.

Een andere recente studie gepubliceerd in het tijdschrift PNAS gesuggereerd dat veel van de stereotypen in verband met de geboorte orde, zoals eerstgeborenen bazig of last-geborenen onverantwoordelijk, hoeft niet per se water vast te houden.

De studie keek naar meer dan 5.000 Amerikaanse onderwerpen, bijna 4.500 Britse onderdanen, en meer dan 10.000 Duitse deelnemers. Terwijl de onderzoekers vond dat eerstgeboren kinderen de neiging om beter te scoren op intelligentietests, keken ze ook naar hoe de geboorte orde invloed zelf-gerapporteerde informatie over de vijf brede dimensies van de persoonlijkheid: extraversie, neuroticisme, vriendelijkheid, zorgvuldigheid en openheid. De studie vond weinig bewijs ter ondersteuning van enig verband tussen de geboorte orde en karakter.

Hoewel dit onderzoek niet betekent dat geboorte orde heeft geen invloed op de persoonlijkheid, geeft het wel aan dat verder onderzoek nodig is.

Uw persoonlijkheid is relatief stabiel gedurende het hele leven

Denkt u dat de persoonlijkheid na verloop van tijd kunnen veranderen of is uw basis temperament in steen gebeiteld? Op de lange termijn studies van de persoonlijkheid, een aantal van de belangrijkste onderdelen van de persoonlijkheid stabiel blijven gedurende het hele leven. Drie aspecten die wel de neiging om te veranderen naarmate we ouder zijn angst niveaus, vriendelijkheid en gretigheid naar nieuwe ervaringen.

Volgens onderzoeker Paul T. Costa Jr., is er geen bewijs onze algehele persoonlijkheden veranderen naarmate we ouder worden.

“Wat verandert als je door het leven zijn uw rol en de problemen die het meest relevant zijn voor u. Mensen kunnen denken dat hun persoonlijkheid is veranderd als ze ouder worden, maar het is hun gewoonten die veranderen, hun kracht en gezondheid, hun verantwoordelijkheden en omstandigheden-niet hun fundamentele persoonlijkheid,” stelde hij in een New York Times artikel.

Persoonlijkheidskenmerken zijn gekoppeld aan bepaalde ziekten

In het verleden zijn een aantal verschillende persoonlijkheidskenmerken verdacht bij te dragen aan bepaalde ziekten. Zo werden vijandigheid en agressie vaak gekoppeld aan hart-en vaatziekten. De moeilijkheid was dat terwijl sommige studies een verband zou openbaren, andere studies toonden geen dergelijke verbinding.

Onlangs hebben onderzoekers een statistische techniek die bekend staat als meta-analyse gebruikt om eerder onderzoek naar het verband tussen persoonlijkheid en de ziekte opnieuw te evalueren. Wat ze ontdekt waren enkele eerder onopgemerkt verbindingen tussen neurotische persoonlijkheidstrekken en vijf ziekten; hoofdpijn, astma, artritis, maagzweren, en hart-en vaatziekten.

Een andere studie suggereerde dat verlegenheid zou kunnen worden gekoppeld aan een kortere levensduur.

Dieren hebben Onderscheidend Persoonlijkheden

Is het ooit lijkt alsof uw geliefde huisdier heeft een persoonlijkheid die hem volstrekt uniek maakt? Animal onderzoekers hebben dieren gevonden van bijna elke diersoort (van spiders voor vogels om olifanten te) hebben hun eigen persoonlijkheid met voorkeuren, gedragingen en eigenaardigheden die blijven gedurende het hele leven.

Terwijl sommige critici suggereren dat dit vertegenwoordigt antropomorfisme of het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren dier persoonlijkheid onderzoekers in staat om een ​​consistente gedragspatronen die empirisch kunnen worden gemeten en getest te identificeren.

Huidig ​​onderzoek suggereert dat er vijf Core Karaktertrekken

In het verleden hebben de onderzoekers besproken precies hoeveel persoonlijkheidskenmerken bestaan. Vroege onderzoekers zoals Gordon Allport gesuggereerd dat er maar liefst 4.000 verschillende persoonlijkheidskenmerken, terwijl anderen, zoals Raymond Cattell voorgesteld dat er 16.

Tegenwoordig hebben veel persoonlijkheid onderzoekers ondersteunen de vijf-factor theorie van de persoonlijkheid, die vijf brede persoonlijkheid dimensies die de menselijke persoonlijkheid samenstellen beschrijft:

  1. extraversie
  2. aangenaamheid
  3. Zorgvuldigheid
  4. neuroticisme
  5. Openheid

Persoonlijkheid Invloeden Persoonlijke voorkeuren

Het mag dan ook geen schok om te leren dat je persoonlijkheid een diepgaand effect op uw persoonlijke voorkeuren kunnen hebben, maar je zou kunnen worden verrast door hoe ver het bereiken van deze effecten kunnen zijn. Vanuit uw keuze van vrienden naar uw smaak in muziek, kan uw unieke persoonlijkheid bijna elke keuze die je maakt in je dagelijks leven beïnvloeden.

Bijvoorbeeld, terwijl je zou er trots op een zorgvuldige bestudering van de problemen voordat het kiezen van een kandidaat te steunen, onderzoek suggereert dat de persoonlijkheid van een sterke rol kan spelen in de politieke voorkeuren. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Toronto bleek dat mensen die zichzelf geïdentificeerd als conservatieven waren hoger in een persoonlijkheidskenmerk genaamd ordelijkheid, terwijl degenen die zichzelf geïdentificeerd als liberaal hoger in empathie waren.

De onderzoekers suggereren dat deze onderliggende persoonlijkheid moet ofwel behouden order of express empathie kan een sterke invloed op de politieke voorkeuren.

People Can nauwkeurig te beoordelen uw persoonlijkheid op basis van uw Facebook profiel

Wanneer u denkt over mensen online identiteiten, kan je je voorstellen dat de meeste mensen proberen om een geïdealiseerde versie van hun ware zelf te presenteren. Immers, in de meeste online situaties krijg je op te halen en kies de informatie die u wilt onthullen. Je krijgt om de meest aantrekkelijke foto’s van jezelf te selecteren te plaatsen en u kunt bewerken en te herzien uw opmerkingen voordat je ze maakt. Verrassend, een studie ontdekte dat Facebook profielen zijn eigenlijk heel goed in het overbrengen van uw echte persoonlijkheid.

In de studie, onderzoekers gekeken naar de online profielen van 236 US-college leeftijd van individuen. De deelnemers wordt ook een vragenlijst ontwikkeld om persoonlijkheidstrekken meten met inbegrip van extraversie, vriendelijkheid, consciëntieusheid, neuroticisme en openheid.

Waarnemers vervolgens beoordeelden de persoonlijkheden van de deelnemers op basis van de online profielen, en deze waarnemingen werden vergeleken met de resultaten van de persoonlijkheid vragenlijsten. De onderzoekers vinden dat de waarnemers in staat waren om een ​​nauwkeurige read te krijgen op de persoonlijkheid van een persoon op basis van hun Facebook-profiel.

“Ik denk dat de mogelijkheid om de persoonlijkheid nauwkeurig uit te drukken draagt ​​bij aan de populariteit van online sociale netwerken op twee manieren”, aldus psycholoog en hoofdauteur Sam Gosling. “Ten eerste, is het mogelijk profiel eigenaars om anderen te laten weten wie ze zijn, en daarmee voldoet aan een basisbehoefte bekend worden door anderen. Ten tweede, het betekent dat het profiel van de kijker het gevoel dat ze de informatie die ze verzamelen van online sociale netwerkprofielen vertrouwen , de opbouw van hun vertrouwen in het systeem als geheel.”

Tal van factoren kunnen bijdragen aan persoonlijkheidsstoornissen

Naar schatting 10 tot 15% van de volwassenen in de Verenigde Staten ervaring symptomen van ten minste een persoonlijkheidsstoornis. Onderzoekers hebben een aantal factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen, zoals obsessief-compulsieve stoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis vastgesteld.

Deze factoren omvatten:

  • Genetica
  • Relaties met leeftijdsgenoten
  • Hoge gevoeligheid
  • Verbale mishandeling
  • jeugdtrauma

Kardinaal Traits zijn zeldzaam

Psycholoog Gordon Allport beschreven kardinaal kenmerken zoals die van een individu leven overheerst tot het punt waar die persoon bekend is en vaak specifiek geïdentificeerd door die eigenschap. Deze eigenschappen worden beschouwd als zeldzaam, echter. In veel gevallen raken mensen zo bekend om deze eigenschappen die hun naam synoniem geworden met dat soort persoonlijkheid. Denk aan de oorsprong van deze veelgebruikte termen: Freudiaanse, machiavellistische, narcistische, Don Juan, en Christus-achtige.

Voor de meeste mensen is de persoonlijkheid in plaats bestaat uit een mengsel van Midden- en secundaire kenmerken. Central eigenschappen zijn degenen die deel uitmaken van de kern stichting van de persoonlijkheid, terwijl de secundaire eigenschappen zijn die met betrekking tot voorkeuren, attitudes, en situationele gedragingen.

Uw huisdier kan Reveal Informatie over je persoonlijkheid


Zou je jezelf meer van een “hond persoon” of een “kat persoon”? Volgens een studie, kan uw antwoord op deze vraag eigenlijk onthullen belangrijke informatie over je persoonlijkheid.

In een studie van 4.500 mensen, onderzoekers vroegen de deelnemers of zij zelf beschouwd als meer hondmensen of kat mensen. Deze individuen volgde ook een persoonlijkheid enquête die een aantal brede eigenschappen, waaronder nauwgezetheid, openheid, neuroticisme en altruïsme gemeten.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die zichzelf geïdentificeerd als de hond mensen de neiging om meer extravert en enthousiast om anderen te behagen, terwijl degenen die zichzelf omschrijven als cat mensen de neiging meer introvert en nieuwsgierig te zijn.

Volgens onderzoeker Sam Gosling, een psycholoog aan de Universiteit van Texas-Austin, kan de resultaten belangrijke implicaties op het gebied van huisdier therapie. Door het gebruik van persoonlijkheid screenings, kunnen therapeuten in staat zijn om mensen in nood overeenkomen met dieren die het best passen bij hun persoonlijkheid.