Skip to main content

Forståelse af årsagerne til bipolar lidelse

Der er flere teorier om, hvorfor bipolar lidelse udvikler

 Forståelse af årsagerne til bipolar lidelse
Ingen ved helt, hvad der forårsager bipolar lidelse. Undersøgelser tyder på at der er en genetisk komponent til stede, men DNA er ikke den eneste grund til folk udvikler bipolar lidelse. De fleste forskere er enige om, at der er sandsynlige fysiske og miljømæssige faktorer, der bidrager så godt.

Genetiske faktorer

Når vi taler om biologiske årsager, det første spørgsmål er, om bipolar lidelse kan nedarves. Dette spørgsmål er blevet undersøgt gennem flere familier, adoption, og to studier.

 • I familier af personer med bipolar lidelse, førstegradsslægtninge (forældre, børn, søskende) er mere tilbøjelige til at have en stemning lidelse end de pårørende til dem, der ikke har bipolar lidelse.
 • Undersøgelser af tvillinger viser, at hvis man identiske tvilling har bipolar lidelse sandsynligheden for, at den anden tvilling vil have det er omkring 40 procent.
 • I tveæggede tvillinger, forekomsten i begge er omkring 5 procent.

Dette er vigtigt for genetiske teorier, fordi enæggede tvillinger opstår, når én befrugtet æg deler sig i to, hvilket betyder, at de deler den samme genetiske materiale. Tveæggede tvillinger, på den anden side, kommer fra separate befrugtede æg, så deres nedarvede gener kan være forskellige. Der er overvældende beviser for, at bipolar lidelse kan nedarves, og at der er en genetisk sårbarhed over for at udvikle sygdommen.

Brain struktur 

Når det kommer til at regne ud, præcis hvad er arvet, har neurotransmittersystemet modtaget megen opmærksomhed som en mulig årsag til bipolar lidelse. Forskere har kendt i årtier, at der er en sammenhæng mellem neurotransmittere og humørsvingninger, fordi lægemidler, der ændrer disse sendere også lindre humørsvingninger:

 • Nogle undersøgelser tyder på, at et lavt eller højt niveau af et bestemt neurotransmitter såsom serotonin, noradrenalin eller dopamin er involveret.
 • Andre undersøgelser viser, at en ubalance af disse stoffer er problemet, det vil sige, at et bestemt niveau af en neurotransmitter er ikke så vigtig som dens mængde i forhold til de andre neurotransmittere.
 • Alligevel har andre undersøgelser vist bevis for, at en ændring i følsomheden af ​​receptorerne på nervecellerne kan være problemet.

Kort sagt, forskerne er ganske sikker på, at neurotransmitteren systemet er i det mindste en del af årsagen til bipolar lidelse, men der er stadig behov for yderligere forskning for at definere dens nøjagtige rolle.

samfundsmæssige faktorer

Mood episoder inden for bipolar lidelse kan begge modsvares af en stressende begivenhed eller omstændigheder, men kan og ofte opstår spontant.

Hvordan stress udløser en bipolar episode er ikke fuldt forstået. Men forskerne tror, ​​at stresshormonet cortisol spiller en rolle. Stress øger niveauet af cortisol i kroppen, hvilket forårsager ændringer i, hvordan hjernen fungerer og kommunikerer. I virkeligheden, i mennesker, der har depression eller bipolar lidelse, kan cortisol niveauer forblive høj, selv når stress ikke er til stede.

Stress kan stamme fra en række forskellige erfaringer. Det kan ikke defineres præcist, da en person kan opfatte en begivenhed som meget stressende, mens en anden person støder den samme hændelse ikke kan opleve meget stress.

Forskning har vist, at stressende livsbegivenheder kan føre til udbrud af symptomer inden for bipolar lidelse. , Når lidelsen er udløst og skrider frem, “det ser ud til at udvikle et liv i sit eget.” Men Når cyklen begynder, psykologiske og / eller biologiske processer overtage og holde sygdommen aktiv.

Miljømæssige Triggers

For depressive episoder
Når nogen oplever bipolar lidelse, kan små spændinger udløse depressive episoder. Læsning af en trist bog, taler med en person, der er deprimeret, modtager et dårligt klasse på en opgave, eller endda fange en forkølelse kan udløse en depressiv episode.

Andre eksempler på bipolære depressive episode udløser omfatter:

 • søvnmangel eller forstyrrelser
 • fysisk skade eller sygdom
 • menstruation
 • manglende motion
 • rejse

For maniske episoder
Mens udløser for maniske og depressive episoder kan være den samme, er der nogle, der er specifikke for maniske eller hypomanic episoder. Ifølge en 2012 undersøgelse i  Journal of Affective Disorders , unikke udløser af maniske eller hypomanic episoder kan nævnes:

 • blive forelsket
 • rekreativ brug stimulerende
 • starte et kreativt projekt
 • sen nat feste
 • ferie
 • høj musik

Desuden perioden efter fødslen, og anvendelsen af ​​et antidepressivt middel, ligesom en SSRI, kan også udløse en manisk eller hypomanisk episode.

Den diatese-stress model

Når vi ser efter årsagen til bipolar lidelse, den bedste forklaring ifølge forskningen tilgængelig på dette tidspunkt er den såkaldte “diatese-stress model.” Ordet diatese , forenklet sagt, henviser til en fysisk tilstand, der gør en person mere modtagelige end normalt for visse sygdomme. Således diatese-stress model siger, at hver person arver visse fysiske sårbarheder til problemer, som måske eller måske ikke, afhængigt af hvad spændinger optræder i hans eller hendes liv.

Så bundlinjen, efter dagens tænkning, er, at hvis du har bipolar lidelse, var du sandsynligvis født med muligheden for at udvikle denne lidelse og noget i dit liv udløste det. Men forskerne kunne forfine denne teori i morgen. Den ene sikker ting er, at de ikke vil give op på udkig efter svar.