Skip to main content

Har Stress Årsak avhengighet?

 Har Stress Årsak avhengighet?

Tidligere ble avhengighet tenkt som følge av inntak av en “vanedannende” substans, slik som heroin eller alkohol. Disse stoffene ble vurdert til å ha nesten magiske krefter, noe som gjør at brukeren maktesløs over sitt forbruk, uavhengig av kontekst og omstendigheter som stress blir opplevd av brukeren. DSM-IV definisjon av substans avhengighet fokusert på de fysiologiske effektene av disse stoffene, og prosesser av toleranse og fjerning, i sentrum for avhengighet.

Men siden 1970-tallet har forskningen begynt å dukke opp som tegner et annet bilde av stress og avhengighet. Ikke bare har det blitt klart at noen mennesker tar “avhengighetsskapende” stoffer ikke blir avhengige, men også at tilsynelatende godartet atferd, ikke involverer inntak stoffer, har begynt å bli anerkjent som vanedannende, inkludert spilleavhengighet, shopping avhengighet, mat avhengighet, datamaskin avhengighet, og til og med sex avhengighet. Og mer og mer, settet og innstillingen og andre kontekstuelle problemer, for eksempel stress som oppleves av den enkelte tar det vanedannende stoffet eller engasjere seg i vanedannende oppførsel, blir anerkjent som å ha en innvirkning på hvorvidt folk blir narkomane. Disse nyere funn er reflektert i DSM-V.

Hvordan Addiction brukes til å håndtere stress

Avhengighet synes ofte å være et forsøk på å takle stress på en måte som ikke helt fungerer for den enkelte. Selv om du kan få noen midlertidig lindring fra stress gjennom stoffet eller atferd du blir avhengig av, er at lettelse kortvarig, så du trenger mer for å kunne fortsette å takle stress. Og fordi mange tilvenningen ta med seg videre stress, slik som abstinenssymptomer oppleves når en stoffet slites av, men mer av det vanedannende stoffet eller atferd er nødvendig for å takle den ekstra stress involvert.

Fra dette perspektivet, er det klart at noen mennesker er mer utsatt for avhengighet enn andre, bare ved mengden av stress i livet. For eksempel er det nå en godt etablert koblingen mellom overgrep i barndommen, enten fysisk, følelsesmessig eller seksuelt misbruk og senere utvikling av avhengighet til rusmidler og atferd. Overgrep i barndommen er svært belastende for barnet, men fortsetter å skape problemer som at barnet modnes inn i en voksen, med følge problemer med relasjoner og selvfølelse. Ikke alle som ble misbrukt som barn utvikler en avhengighet, og ikke alle med avhengighet ble misbrukt i barndommen – men sårbarheten overlevende barnemishandling til senere avhengighet er et klart eksempel på sammenhengen mellom stress og avhengighet.

Bruke Stress Management å overvinne avhengighet

Selv om stress, på egen hånd, ikke faktisk føre til avhengighet – mange mennesker er under stress, og ikke bli en avhengighet – det sikkert har en viktig rolle for mange mennesker. Anerkjennelse av den rollen av stress i avhengighet utvikling, og om betydningen av stress i å forebygge og overvinne avhengighet, er avgjørende i å hjelpe folk unngå lidelse at avhengighet kan bringe, både til dem som berøres av avhengighet og deres kjære. Våre stress området gir mange strategier og verktøy som er relevante for å utstyre deg med sunnere måter å takle stress, om du har utviklet en avhengighet.

Og det er aldri for tidlig å lære barn og unge gode stress ledelse, slik at de er mindre tilbøyelige til å bli avhengige i første omgang.