Skip to main content

Heeft Stress Oorzaak verslaving?

 Heeft Stress Oorzaak verslaving?

Vroeger werd verslaving gezien als gevolg van de inname van een “verslavende” substantie, zoals heroïne of alcohol. Deze stoffen werden beschouwd als bijna magische krachten hebben, waardoor de gebruiker machteloos over hun verbruik, ongeacht de context en omstandigheden, zoals de stress wordt ervaren door de gebruiker. De DSM-IV definitie van substantieverslaving gericht op de fysiologische effecten van deze stoffen, en de processen van tolerantie en terugtrekking als centraal verslaving.

Echter, sinds de jaren 1970, het onderzoek is begonnen naar voren dat er een ander beeld van stress en verslaving schildert. Niet alleen is het duidelijk geworden dat sommige mensen nemen “verslavende” stoffen niet verslaafd raken, maar ook dat schijnbaar goedaardige gedrag, niet met de inname van stoffen, zijn begonnen te worden erkend als verslavend, waaronder gokverslaving, shopping verslaving, eetverslaving, computer verslaving, en zelfs seksverslaving. En meer en meer, de set en setting en andere contextuele kwesties, zoals de stress wordt ervaren door het individu het nemen van de verslavende stof of het plegen van de verslavende gedrag, worden erkend als die van invloed zijn op het al dan niet mensen worden verslaafden. Deze meer recente ontdekkingen worden weerspiegeld in de DSM-V.

Hoe Verslaving wordt gebruikt om te gaan met stress

Verslaving blijkt vaak een poging om te gaan met stress op een manier die niet helemaal werkt uit voor het individu. Terwijl u een aantal tijdelijke verlichting van stress kan krijgen door middel van de drug of gedrag dat je verslaafd te worden, dat de hulp is van korte duur, zodat je meer nodig hebben om te blijven omgaan met stress. En omdat veel verslavingen met zich meebrengen verdere stress, zoals de ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer een drug is uitgewerkt, maar toch meer van de verslavende stof of het gedrag is nodig om te gaan met de extra belasting betrokken.

Vanuit dit perspectief is het duidelijk dat sommige mensen zijn gevoeliger voor verslaving dan anderen, simpelweg door de hoeveelheid stress in hun leven. Zo is er nu een gevestigde band tussen kindermishandeling, zowel fysiek, emotioneel of seksueel misbruik en de latere ontwikkeling van de verslaving aan drugs en gedragingen. Kindermishandeling is zeer belastend voor het kind, maar blijft problemen veroorzaken als dat kind rijpt in een volwassene, met de daaruit voortvloeiende problemen met relaties en gevoel van eigenwaarde. Niet iedereen die werd misbruikt als een kind zich ontwikkelt een verslaving, en niet iedereen met een verslaving werd misbruikt in de kindertijd – maar de kwetsbaarheid van overlevenden van kindermishandeling om later verslaving is een duidelijk voorbeeld van het verband tussen stress en verslaving.

Met behulp van Stress Management voor de uitbanning van Addiction

Hoewel stress, op zijn eigen, niet daadwerkelijk leiden tot verslaving – veel mensen zijn onder stress en hebben een verslaving niet te worden – het heeft zeker een belangrijke rol voor veel mensen. Erkenning van de rol van stress in de verslavingszorg het ontwikkelen, en van het belang van stress management bij het voorkomen en het overwinnen van verslaving, is van cruciaal belang om mensen te helpen voorkomen dat de last dat verslaving kan brengen, zowel voor de slachtoffers van verslavingen en hun dierbaren. Onze stress website biedt een groot aantal strategieën en instrumenten die aan u uit te rusten met gezondere manieren van omgaan met stress, ongeacht of u een verslaving hebben ontwikkeld relevant zijn.

En het is nooit te vroeg om kinderen en jongeren goede stress management vaardigheden aan te leren, zodat ze minder geneigd zijn om verslaafd te raken in de eerste plaats.