Skip to main content

Hoe je persoonlijkheidstype invloed op uw gezondheid

Persoonlijkheids type
Kan uw persoonlijkheidstype worden nadelige gevolgen voor u, of is je persoonlijkheid eigenlijk helpen je om een ​​langer leven? Onze persoonlijkheden spelen zo’n belangrijke rol bij het bepalen van ons gedrag en gewoonten, dus is het geen wonder dat de persoonlijkheid type heeft een aansluiting voor uw gezondheid. Alles, van hoe vaak u de arts om hoe je omgaat met stress is aangesloten op uw persoonlijkheid te bezoeken.

Filosofen, artsen en onderzoekers hebben lang geprobeerd om verbindingen tussen persoonlijkheid en lichamelijke gezondheid te vinden. Gedurende de tijd van de oude Grieken, Hippocrates en Galen stelde dat er vier lichaamssappen (of typen persoonlijkheid) en dat elke was verbonden met gevoeligheden voor bepaalde lichamelijke of psychische ziekten.

De belangstelling voor het onderwerp blijft tot op de dag en het onderzoek is gebleken dat persoonlijkheidskenmerken kunnen belangrijke gezondheid voorspellers. Een studie vond zelfs dat de persoonlijkheidstrekken tentoongesteld tijdens de kindertijd zijn gekoppeld aan ervaren gezondheid tijdens de middelbare leeftijd. Niet alleen dat, maar de onderzoekers hebben ook vastgesteld dat persoonlijkheidskenmerken ook worden gekoppeld aan andere belangrijke gezondheid markers waaronder arts-rated health en over het algemeen een lange levensduur .

Dus hoe is uw gezondheid beïnvloed door je persoonlijkheid? Neem een ​​kijkje op een paar soorten gemeenschappelijke persoonlijkheid te ontdekken wat de mogelijke gevolgen voor de gezondheid zou kunnen zijn.

Type A

Het klassieke type A persoonlijkheid wordt vaak gekenmerkt als hard rijden, besturen, en perfectionistisch. Mensen die kenmerken van dit type persoonlijkheid vertonen de neiging om meer concurrerend, ongeduldig, gespannen, assertief en zelfs agressief.

Type A’s worden vaak gezien als niets ontziende workaholics die iets om vooruit te komen zal doen. Ze voelen zich vaak een behoefte om te domineren, zowel op het werk als in persoonlijke interacties, en kunnen hun gevoelens van eigenwaarde en zelfbeeld ontlenen aan hun vermeende prestaties.

Dit type persoonlijkheid is een onderwerp dat van belang is, omdat het voor het eerst in de jaren 1950 werd beschreven en onderzoek heeft in verband met een aantal negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Sommige studies hebben een verband tussen het type A persoonlijkheid en hypertensie, verhoogde stress baan, en sociaal isolement getoond.

Oudere studies suggereerden dat er een verband tussen de Type A persoonlijkheid en hart-en vaatziekten, maar verder onderzoek heeft deze bevindingen bemoeilijkt door niet om de koppeling te bevestigen. Type als wel de neiging om meer vijandigheid, een eigenschap die ervaren is gekoppeld aan een verhoogd risico op hart-en vaatziekten.

De initiële onderzoek meer dan 40 jaar geleden gesuggereerd dat Type A persoonlijkheden waren op een 7-voudig verhoogd risico op het ontwikkelen van coronaire hartziekte. Maar meer recente studies suggereren dat de echte schuldige achter het verhoogde risico op hart- en vaatziekten waarschijnlijk is gerelateerd aan woede en vijandigheid.

Dus wat kunt u doen om uw gezondheid risico’s te verminderen als u een Type A persoonlijkheid?

Begrijpen wat u kunt wijzigen. Zelfs als het type persoonlijkheid is gekoppeld aan een verhoogd gezondheid betreft, sommigen hebben gesuggereerd dat er wellicht weinig patiënten en artsen kunnen doen om deze risico’s te beperken. Echter, sommige deskundigen wijzen erop dat de persoonlijkheid verandering mogelijk is en dat zelfs als je je persoonlijkheid niet per se veranderen, zijn er stappen die patiënten kunnen nemen om de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van hun totale persoonlijkheidstype te minimaliseren.

Focus op de negatieve eigenschappen geassocieerd met uw persoonlijkheid type. Als je de neiging om een aantal van de meer negatieve kenmerken van het type A persoonlijkheid, zoals de neiging om te worden beklemtoond, vijandige, en sociaal geïsoleerd, ontdekken dingen die je kunt om uw kansen op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen te verlagen.

Praktijk kwaliteit coping en stress management vaardigheden. Effectieve stress management technieken kunnen helpen u leren hoe u beter om te gaan met het dagelijks leven stress. Leren hoe je gevoelens van woede te beheren en vijandigheid kan ook helpen. En op zoek naar manieren om je sociale contacten te verbeteren kan helpen bij het verbeteren van uw welzijn nu en in de toekomst.

Meer Laid Back

Mensen met een relaxte persoonlijkheid, vaak aangeduid als een type B persoonlijkheid, de neiging om veel meer ontspannen en easy-going dan hun Type A tegenhangers. In tegenstelling tot type als, Type B zijn meestal minder gestresst en minder concurrerend. Deze personen zijn geneigd meer gericht op het uitvoeren van taken voor het genot van dit te doen in plaats van zo gedreven door een behoefte om te bereiken, winnen, of domineren te zijn. Dat wil niet zeggen dat Type B niet prestatie waarderen. Ze werken gestaag in de richting van hun doelstellingen, maar ook genieten van het proces en ervaren minder stress als ze niet winnen.

Mensen met een type B persoonlijkheid type kan ook worden aangetrokken door carrières en hobby’s die meer laid back en creativiteit centraal, zoals steeds een kunstenaar, schrijver, acteur, of therapeut.

Dus wat voor soort gevolgen voor de gezondheid zou er zijn voor mensen met meer van een type B persoonlijkheid?

Handhaving van gezond gedrag. Being relaxed kan betekenen dat het nemen van een meer lackadaisical aanpak van uw gezondheid. Wordt versoepeld kunnen groot zijn, maar niet slap op uw gezonde gewoonten.

Focus op de positieve. Voor type B, het nieuws is grotendeels goed. Als u dit type persoonlijkheid, hebt u waarschijnlijk een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen in verband met angst. Je hebt de neiging om te genieten van het leven, zijn vrij goed in het omgaan met stress, en waarschijnlijk een goede kwaliteit van leven. Al deze factoren kan betekenen dat je minder kans op negatieve gezondheidseffecten die gekoppeld zijn aan stress, boosheid en angst ervaren.

People-Pleasers

Mensen met een “eager to please” persoonlijkheidstype hebben de neiging om behulpzaam, passief, en conform. Dit type persoonlijkheid kan zijn gezondheid positieve kanten en nadelen hebben. Aan de ene kant, de te popelen om te behagen de natuur betekent dat ze meer kans om van hun arts orders op te volgen.

Vanwege hun passieve aard, kunnen de mensen te behagen meer kans hopeloos of hulpeloos in het gezicht van een negatieve gezondheid evenement te voelen zijn.

Zij kunnen ook minder geneigd om hulp te zoeken als er iets mis is, maar het gevoel dat ze niet willen om een ​​last of overlast voor anderen. Wanneer we geconfronteerd worden met een diagnose, kunnen ze gewoon gooien handdoek in de ring en gaan ervan uit dat ze niets doet zal veel van een verschil te maken.

Dus wat kunt u doen om uw gezondheid te beschermen als je de neiging om een ​​people-pleaser zijn?

Doe jezelf niet te negeren. Mensen behagen soms plaatsen hun eigen welzijn laatste. Gewetensvol van anderen kan een positieve eigenschap zijn, maar zorg ervoor om tijd te nemen voor je eigen gezondheid als goed.

Neem een actieve rol in uw gezondheid. In kan ook makkelijk om te vallen door te denken dat uw gezondheid is uit je handen, maar het nemen van een meer interne locus of control kan je helpen meer gevoel de controle over uw huidige en toekomstige gezondheid. In plaats van zich te concentreren op de externe invloeden die uw gezondheid beïnvloeden, aandacht besteden aan de dingen die je door je eigen daden kan veranderen.

Worry-Wort

Als je de neiging om een neurotische persoonlijkheid hebben, kan je de neiging om te reageren op gevoelens van verlies, frustratie en andere belastingen met negatieve emoties. Het ervaren van intense emotionele reacties op relatief kleine uitdagingen van het leven is gemeenschappelijk. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze eigenschap een voorspeller van een verscheidenheid van fysieke en psychische stoornissen, met inbegrip van de algemene levensverwachting levensduur kan zijn.

Een onderzoek onderzoek bleek dat degenen die in andere Big Five (neuroticisme, extraversie, vriendelijkheid, openheid, bewustzijn), met name die lager in nauwgezetheid hoger in neuroticisme en lager waren, de neiging minder gezond dan hun minder neurotisch leeftijdsgenoten. Degenen die hoog scoren op neuroticisme kan ook meer kans op lichamelijke gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, prikkelbare darm syndroom, en astma ervaren.

Neuroticisme is in verband gebracht met gegeneraliseerde angststoornis, depressie, paniekstoornis, antisociale persoonlijkheidsstoornis en middelengebruik.

Zijn er strategieën die je kunt volgen om te helpen de mogelijke gezondheidsrisico’s van een neurotische persoonlijkheid te minimaliseren?

Preventieve strategieën kunnen helpen. Omdat het een zorg wrat kan gezondheidsrisico’s, maar de kop van een beter inzicht in je persoonlijkheid is dat u maatregelen kunt nemen om deel te nemen aan preventieve zorg.

De controle van uw zorgen. Overmatig verontrustend kan verontrustend zijn, dus het vinden van manieren om je gedachten te beheersen en te vervangen negatieve emoties meer positieve is belangrijk. Strategieën, zoals afleiding, praten met een vriend, en ontspanningstechnieken kunnen allemaal nuttig zijn als je merkt dat je overmand door neurotische gevoelens.

Verontrust

Het type D persoonlijkheid werd eerst geïntroduceerd in 1996 en wordt gekenmerkt door “verontrust” kenmerken, als meer vatbaar voor negatieve emoties en een gebrek aan zelf-expressie. Stress, depressie, angst, woede en eenzaamheid zijn ook geassocieerd met de Type D persoonlijkheid. Het kan ook worden geleverd met ernstige gevolgen voor de gezondheid.

Dus wat zijn de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van het hebben van een Type D persoonlijkheid? Een studie suggereerde dat mensen met een Type D persoonlijkheden zijn bij een viervoudige risico op overlijden in vergelijking met mensen met andere soorten persoonlijkheid.

Volgens een andere studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovasculaire kwaliteit en de resultaten , mensen met dit persoonlijkheidstype zijn in een drie-voudig verhoogd risico op hartproblemen, waaronder hartfalen. De studie stelde ook voor dat ongeveer 20 procent van de Amerikaanse volwassenen hebben de Type D persoonlijkheid, met een geschatte 50 procent van de patiënten met hartproblemen vertonen kenmerken van deze noodlijdende persoonlijkheid type.

Dus wat moet je doen om te helpen de mogelijke gezondheidsrisico’s van het hebben van een Type D persoonlijkheid te beperken?

Praat met uw arts. Sommige deskundigen hopen dat de screening hartpatiënten voor deze kenmerken zouden kunnen artsen die te verbinden met een risico met het gedrag en cognitieve counseling.

Zorg voor adequate stress management technieken . Zelfhulp benaderingen, zoals beoefenen van een goede stress management technieken en reframing gebeurtenissen zich te richten op meer positieve emoties kan ook nuttig zijn.

Introvert

Onderzoek heeft ook gekoppeld een aantal van de beroemde “Big Five” persoonlijkheidskenmerken lichamelijke ziekten en psychische aandoeningen. Een studie bleek dat mensen die de neiging om meer extravert, gewetensvol, en aangenaam te zijn ook de neiging om gezonder te zijn. Dit is deels te wijten aan het feit dat mensen die hogere niveaus van deze Big Five eigenschappen vertonen ook de neiging om meer kans om effectiever te communiceren met hun arts te zijn.

Een studie uit 2009 bleek dat sociale steun is gekoppeld aan fysieke gezondheidsproblemen, waaronder gezonder gedrag, betere coping vaardigheden, en de naleving van medische routines. Artsen en andere gezondheidswerkers deskundigen hebben lang begrepen dat de kwaliteit van sociale steun en verbindingen een belangrijke beschermend effect heeft op zowel de lichamelijke en geestelijke gezondheid kan hebben.

Dus wat kan je doen als je niet een extravert?

Bouw je sociale steun. Zelfs als je de neiging om een meer introverte persoonlijkheid, op zoek naar een sterke sociale steun is een manier om lagere potentiële gezondheidsrisico’s verbonden aan uw persoonlijkheidstype te helpen. Gebrek aan sociale steun is gekoppeld aan een verscheidenheid van aandoeningen, waaronder verminderde immuniteit en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Wat It All Means

Terwijl het onderzoek geeft aan dat type persoonlijkheid duidelijk een rol spelen in de gezondheid en het welzijn speelt, bepaalde aandoeningen hebben meer kans om te worden beïnvloed door psychologische kenmerken. Hart-en vaatziekten, bijvoorbeeld, is sterker gekoppeld aan het type persoonlijkheid dan kanker.

Dus waarom is de persoonlijkheid een invloed hebben op de gezondheid? Waarom worden bepaalde eigenschappen zo gebonden aan bepaalde kwalen? De antwoorden zijn niet duidelijk, maar een mogelijke verklaring is dat de persoonlijkheid effecten gedrag en levensstijl keuzes. Mensen die meer gewetensvolle kunnen meer kans om gezondere keuzes te maken, terwijl degenen die hoog in neuroticisme minder kans om medische hulp te zoeken of zwakkere systemen voor sociale ondersteuning kan zijn.

Gewoon omdat je de neiging om een ​​bepaald type persoonlijkheid je niet veroordelen tot een toekomst van het bereiken van bepaalde aandoeningen.

Zoals met veel dingen, kan uw individuele risico op het ontwikkelen van een gezondheidsprobleem afhangen van een verscheidenheid van factoren die buiten uw persoonlijkheid, met inbegrip van genetica, milieu, levensstijl en gedrag.

Inzicht in uw persoonlijkheid kan een geweldige manier om te helpen bij het bepalen wat voor soort gezondheid keuzes of wijzigingen die u nodig heeft om zich te concentreren op het maken van zijn. Door zich bewust van de mogelijke gevaren die je kunt tegenkomen, kunt u met uw zorgverlener om te komen met een plan om de risico’s te minimaliseren.

Final Thought

Onderzoek toont duidelijk een verband tussen persoonlijkheid en gezondheid. Als u denkt dat uw persoonlijkheid, mentale toestand, of gedrag er de oorzaak van ziekte of verergering van uw huidige symptomen, raadpleeg dan uw arts om advies over mogelijke behandelingen die psychotherapie, medicatie, of zelfzorg kan betekenen.