Skip to main content

Hva tenkemåte er og hvorfor det er viktig

 Hva tenkemåte er og hvorfor det er viktig
Kan det du tror om deg selv påvirke din suksess eller fiasko? Ifølge Stanford psykolog Carol Dweck, din tro spiller en sentral rolle i det du ønsker og om du oppnå det. Dweck har funnet at det er tankegangen som spiller en betydelig rolle i å avgjøre prestasjon og suksess. Så, hva er et tankesett?

Hva er et tankesett?

En tankesett refererer til om du tror egenskaper som intelligens og talent er faste eller utskiftbare trekk.

 • Personer med en fast tankesett mener at disse egenskapene er medfødt, fast og uforanderlig.
 • De med en vekst tankesett , derimot, mener at disse evnene kan utvikles og styrkes ved hjelp av engasjement og hardt arbeid.

De to typene tankesett

Dweck begynte sin forskning på dette temaet ved å takle et spørsmål: Hva skjer hvis du gir barna et vanskelig problem å løse? Noen barn sett på problemet som en utfordring og erfaring. Andre barn følte at det var umulig å løse, og at deres intelligens ble holdt opp for gransking og dom.

Barna i den første gruppen hadde vekst tankesett. Når møtt med noe vanskelig, trodde de at de kunne lære og utvikle ferdigheter de trengte for å løse det. Den andre gruppen av barna hadde fast tankesett. De mente at det ikke var noe de kunne gjøre for å takle et problem som var ute av rekkevidde for sine kunnskaper og ferdigheter.

Hvorfor tankesett Matter

Tenkemåte spiller en avgjørende rolle i hvordan du takle livets utfordringer. På skolen, kan en vekst tankesett bidra til økt prestasjon og økt innsats. Når du står overfor et problem som prøver å finne en ny jobb, folk med veksttankesett vise større elastisitet. De er mer sannsynlig å holde ut i møte med tilbakeslag, mens de med faste tankesett er mer egnet til å gi opp.

Faste tankesett, Dweck forklarer, har en tendens til å skape et behov for godkjenning. “Jeg har sett så mange mennesker med dette en tidkrevende mål å bevise seg selv i klasserommet, i sin karriere, og i sine relasjoner,” Dweck forklarer i sin bok Mindset . “Hver situasjon krever en bekreftelse av deres intelligens, personlighet, eller tegn Hver situasjon er vurdert.? Vil jeg lykkes eller mislykkes Vil jeg se smart eller dum Vil jeg bli akseptert eller avvist Vil jeg føler meg som en vinner eller en taper? ?”

Veksttankesett, på den annen side føre til sult for læring. Et ønske om å jobbe hardt og oppdage nye ting. For å takle utfordringer og vokse som person. Når folk med en vekst tankesett prøve og feile, har de en tendens til ikke å se på det som en fiasko eller skuffelse. I stedet er det en erfaring som kan føre til vekst og endring.

Hvordan kan et tankesett Form?

Dweck tyder på at mange mennesker er opplært i de to typer tankesett tidlig i livet, ofte gjennom måten de er hevet eller sine opplevelser i skolen.

faste tankesett

 • Barn som er lært at de bør se smart i stedet for kjærlig læring tendens til å utvikle en fast tankesett.
 • De blir mer opptatt av hvordan de blir dømt og frykter at de ikke kan leve opp til forventningene.

vekst~~POS=TRUNC

 • Barn som lærer å utforske, omfavne nye opplevelser, og liker utfordringer er mer sannsynlig å utvikle en vekst tenkemåte.
 • Snarere enn å se feil som tilbakeslag, de er villige til å prøve nye ting og gjøre feil i navnet av å lære og oppnå sitt potensial.

Dweck bemerker at det å ha en vekst tankesett ikke innebærer å tro at alle kan bli hva de vil med nok utdanning og innsats. Ikke alle kan bli Einstein eller Mozart bare fordi de prøver.

I stedet er veksten tankegangen om å leve opp til ens mulig potensial. Dette potensialet, men er egentlig aldri knowable. Hvem vet hvor langt en person kan gå hvis de setter sitt sinn til det? Mennesker med en vekst tankesett mener at den innsatsen som går til å lære og fordype ens forståelse og talenter er vel verdt alt slit og problemer.

Hva er din tankesett?

Har du en fast eller vekst tankesett? Begynn å lese følgende utsagn og bestemme hvilke du enig med det meste.

 1. Folk har en viss intelligens, og det er ikke noen måte å endre det.
 2. Uansett hvem du er, er det ikke mye du kan gjøre for å forbedre grunnleggende ferdigheter og personlighet.
 3. Folk er i stand til å endre hvem de er.
 4. Du kan lære nye ting og forbedre din intelligens.
 5. Folk enten har spesielle talenter, eller de ikke. Du kan ikke bare kjøpe talent for ting som musikk, skriving, kunst, eller friidrett.
 6. Studerer, jobber hardt, og praktisere nye ferdigheter er alle måter å utvikle nye talenter og evner.

Hvis du har en tendens til å være enig med uttalelser 1, 2 og 5, så har du sannsynligvis en mer fast tankesett. Hvis du er enig med uttalelser 3 og 4, 6, men så har du sannsynligvis en tendens til å ha en vekst tankesett.

Kan du endre tankesett?

Mens folk med fast tankesett kanskje ikke enig, foreslår Dweck at folk er i stand til å endre sine tankesett. Foreldre kan også ta skritt for å sikre at deres barn utvikler veksttankesett, ofte gjennom lovprisning innsats heller enn å fokusere utelukkende på resultatene.

For eksempel, i stedet for å fortelle et barn at han er “så smart”, en forelder kan rose barnet for deres harde arbeid på et prosjekt, og beskrive hva de liker mest om barnets innsats ( “Jeg liker hvordan du velger farger for det bildet! ​​”).

Ved å fokusere på prosessen i stedet for utfallet, kan voksne hjelpe barna å forstå at deres innsats, hardt arbeid og engasjement kan føre til endring, læring og vekst både nå og i fremtiden.