Skip to main content

Hvad er Personlighed og hvorfor betyder det noget?

 Hvad er Personlighed og hvorfor betyder det noget?
Næsten hver dag vi beskrive og vurdere de personligheder de mennesker omkring os. “Hun har sådan en stor personlighed,” du kan sige om en ven. “Han får sin personlighed fra sin far,” du kan sige om din uregerlige søn. Mens vi bruger en masse tid på at tale om personlighed, mange mennesker er ikke helt sikker på, præcis hvordan og hvad personlighedspsykologi egentlig drejer sig om.

Uanset om vi er klar over det eller ej, disse daglige spekulationer om, hvordan og hvorfor folk opfører sig som de gør, er svarer til, hvad personlighed psykologer gør. Mens vores uformelle vurderinger af personlighed tendens til at fokusere mere på enkeltpersoner, personlighed psykologer i stedet bruge forestillinger om personlighed, der kan gælde for alle. Personlighed forskning har ført til udviklingen af ​​en række teorier, der hjælper forklare, hvordan og hvorfor visse personlighedstræk udvikles.

Lad os tage et nærmere kig på, præcis hvad psykologer mener, når de taler om personlighed, hvordan de studerer menneskets personlighed og nogle af de vigtigste teorier om personlighed.

Definitioner

Mens der er mange teorier om personlighed, det første skridt er at forstå præcis, hvad der menes med udtrykket personlighed. Ordet personlighed selv stammer fra det latinske ord persona , der henvises til en teatralsk maske båret af kunstnere, for at enten projektet forskellige roller eller skjule deres identitet.

En kort definition er, at personligheden består af de karakteristiske mønstre af tanker, følelser og adfærd, der gør en person unik. Ud over dette, opstår personlighed fra inden for den enkelte og forbliver ret konsekvent gennem hele livet.

Hvordan vil du definere personlighed? Det følgende er blot nogle få af de definitioner, der er blevet lagt frem af nogle forskellige psykologer:

 • “Det, som tillader en forudsigelse af, hvad en person vil gøre i en given situation.” -Raymond B. Cattell, 1950
 • “Den dynamiske organisation inden for den enkelte af disse psykofysiske systemer, der bestemmer sin karakteristiske adfærd og tænkning.” -Gordon W. Allport, 1961
 • “De karakteristiske adfærdsmønstre (herunder tanker og godt som ‘påvirker,’ der er, følelser og følelser og handlinger), der karakteriserer den enkelte varig.” -Walter Mischel, 1999
 • “Personlighed refererer til den enkeltes karakteristiske tankemønstre, følelser og adfærd, sammen med de psykologiske mekanismer – skjult eller ej -. Bag disse mønstre” -Funder 2001
 • “Selvom ingen enkelt definition er acceptabel for alle personlighed teoretikere, kan vi sige, at personligheden er et mønster af relativt permanente træk og unikke egenskaber, der giver både konsistens og individualitet til en persons adfærd.” -Feist og Feist 2009

Selvom der findes mange forskellige definitioner af personlighed, mest fokus på mønster af adfærd og egenskaber, der kan hjælpe med at forudsige og forklare en persons adfærd. Forklaringer til personlighed kan fokusere på en række forskellige påvirkninger, der spænder fra genetiske forklaringer på personlighedstræk til rollen som miljø og erfaring i at forme en persons personlighed.

Miljømæssige faktorer, der kan spille en rolle i udviklingen og ekspressionen af ​​personlighed omfatter sådanne ting som forældre og kultur. Hvordan børn er rejst kan stole på de individuelle personligheder og forældrerollen stilarter plejepersonale samt de normer og forventninger fra forskellige kulturer.

komponenter

Så hvad der præcist udgør en personlighed? Som beskrevet i definitionerne ovenfor, ville du forvente, at træk og tankemønstre og følelser spiller en vigtig rolle. Nogle af de andre grundlæggende egenskaber ved personligheden kan nævnes:

 • Konsistens:  Der er generelt en genkendelig orden og regelmæssighed til adfærd. Væsentlige, folk handler på samme måde eller lignende måder i en række forskellige situationer.
 • Psykologiske og fysiologiske:  Personlighed er en psykologisk konstruktion, men forskning antyder, at det også påvirkes af biologiske processer og behov.
 • Det påvirker adfærd og handlinger:  Personlighed ikke bare indflydelse på, hvordan vi flytte og reagere i vores miljø; det også får os til at handle på bestemte måder.
 • Flere udtryk:  Personlighed vises i mere end blot adfærd. Det kan også ses i vores tanker, følelser, tætte relationer og andre sociale interaktioner.

Teorier

Der er en række teorier om, hvordan personlighed udvikler sig. Forskellige skoler til at tænke i psykologi påvirker mange af disse teorier. Nogle af disse store perspektiver på personlighed kan nævnes:

 • Type teorier er de tidlige perspektiver på personlighed. Disse teorier foreslog, at der er et begrænset antal “personlighedstyper”, som er relateret til biologiske påvirkninger.
 • Trait teorier  har tendens til at se personlighed som følge af interne karakteristika, der er genetisk baseret.
 • Psykodynamiske teorier om personlighed er stærkt påvirket af det arbejde, som Sigmund Freud og understrege den indflydelse, i det ubevidste sind på personlighed. Psykodynamiske teorier omfatter Sigmund Freuds psykoseksuelle scene teori og Erik eriksons psykosociale stadieteori.
 • Adfærdsmæssige teorier tyder på, at personligheden er et resultat af samspillet mellem individet og miljøet. Adfærdsmæssige teoretikere studerer observerbare og målbare adfærd, ofte ignorerer rolle interne tanker og følelser. Adfærdsmæssige teoretikere omfatter BF Skinner og John B. Watson.
 • Humanist teorier understreger vigtigheden af fri vilje og individuel erfaring med at udvikle en personlighed. Humanist teoretikere omfatter Carl Rogers og Abraham Maslow.

Psykologi Applikationer

Forskning i personlighed kan give fascinerende indblik i, hvordan personlighed udvikler og ændringer i løbet af levetiden. Denne forskning kan også have vigtige praktiske anvendelser i den virkelige verden.

For eksempel er personlighed vurderingerne ofte bruges til at hjælpe folk med at lære mere om sig selv og deres unikke styrker, svagheder, og præferencer. Nogle vurderinger kan se på, hvordan folk rang på bestemte karaktertræk, såsom hvorvidt de er høje i udadvendthed, samvittighedsfuldhed, eller åbenhed. Andre vurderinger kan måle, hvor specifikke aspekter af personligheden forandring i løbet af udviklingen. Sådanne personlighed vurderinger kan også bruges til at hjælpe folk bestemme, hvad karriere de kunne nyde, hvor godt de kan udføre i bestemte jobfunktioner, eller hvor effektiv en form for psykoterapi har været.

Endelig Thought
Forståelse psykologi personlighed er meget mere end blot en akademisk øvelse. Resultaterne fra personlighed forskning kan have vigtige anvendelser i verden af medicin, sundhed, erhverv, økonomi, teknologi, og andre områder. Forskere har fundet, at visse personlighed egenskaber kan være forbundet med sygdom og sundhedsadfærd. Ved at bygge en bedre forståelse af, hvordan personlighed fungerer, kan vi søge efter nye måder at forbedre både personlige og den offentlige sundhed.