Skip to main content

Hvordan din personlighed type påvirker din sundhed

personlighed type
Kunne din personlighed type være at skade dig, eller er din personlighed faktisk hjælper dig med at leve et længere liv? Vores personligheder spiller en så vigtig rolle i fastsættelsen vores adfærd og vaner, så det er lidt underligt, at personlighed type har en forbindelse til dit helbred. Alt fra hvor ofte du besøger lægen til, hvordan du håndtere stress er forbundet til din personlighed.

Filosoffer, læger og forskere har længe forsøgt at finde sammenhænge mellem personlighed og fysiske sundhed. I den tid af de gamle grækere, Hippokrates og Galen antydede, at der var fire humør (eller personlighedstyper), og at hver var forbundet til modtagelighed for visse fysiske eller psykiske sygdomme.

Interessen for emnet fortsætter den dag i dag og forskning har fundet, at personlighedstræk kan være vigtige sundhedsmæssige prædiktorer. En undersøgelse viste, selv at personlighedstræk udstillet i barndommen er forbundet med selvvurderet helbred i løbet af midaldrende. Ikke kun det, men forskerne har også fundet, at personlighedstræk også er bundet til andre centrale sundhedsmæssige markører, herunder læge-rated helbred og generelle levetid .

Så hvordan er dit helbred påvirket af din personlighed? Tag et nærmere kig på et par fælles personlighedstyper at opdage, hvad de mulige sundhedsmæssige konsekvenser kunne være.

Type A

Den klassiske type A personlighed karakteriseres ofte som hård-kørsel, styring og perfektionistisk. Folk, der udviser karakteristika af denne personlighedstype tendens til at være mere konkurrencedygtig, utålmodig, anspændt, selvhævdende, og endda aggressiv.

Type A s er ofte set som hårde-kørsel arbejdsnarkomaner der vil gøre noget for at komme foran. De føler sig ofte et behov for at dominere, både på arbejdspladsen og i personlige interaktioner, og kan stamme deres følelser af selvværd og selvopfattelse fra deres opfattede resultater.

Denne personlighedstype har været genstand for interesse, da det først blev beskrevet i 1950’erne og forskning har tilknyttet det med en række negative sundhedsresultater.

Nogle undersøgelser har vist en sammenhæng mellem type A personlighed type og forhøjet blodtryk, øget job stress, og social isolation.

Ældre undersøgelser antydet, at der var en forbindelse mellem type A personlighed type og hjertesygdomme, men efterfølgende forskning har kompliceret disse resultater ved ikke at bekræfte linket. Type som har en tendens til at opleve mere fjendtlighed, en egenskab, der er bundet til en øget risiko for hjertesygdomme.

Den indledende forskning mere end 40 år siden foreslået, at type A-personligheder var på en 7-fold øget risiko for at udvikle koronararteriesygdom. Men nyere undersøgelser tyder på, at den virkelige skyldige bag den øgede risiko for hjertesygdomme sandsynligvis er relateret til vrede og fjendtlighed.

Så hvad kan du gøre for at reducere dine sundhedsmæssige risici, hvis du har en type A personlighed?

Forstå hvad du kan ændre. Selv hvis personlighed type er knyttet til øget sundhedsmæssige betænkeligheder, har nogle foreslået, at der kan være små patienter og læger kan gøre for at mindske disse risici. Men nogle eksperter mener, at personligheden forandring er mulig, og at selv om du ikke nødvendigvis ændre din personlighed, der er skridt, at patienter kan tage for at minimere de potentielle sundhedsmæssige konsekvenser af deres samlede personlighed type.

Fokus på de negative træk forbundet med din personlighed type. Hvis du har tendens til at have nogle af de mere negative funktioner i type A personlighed, såsom en tendens til at blive stresset, fjendtligt, og socialt isolerede, udforske ting, du kan for at sænke dine chancer for at udvikle forhøjet blodtryk og andre helbredsproblemer.

Praksis kvalitet coping og stress lederevner. Effektiv håndtering af stress teknikker kan hjælpe dig med at lære, hvordan man bedre håndtere hverdagen stress. At lære at håndtere følelser af vrede og fjendtlighed kan også hjælpe. Og på udkig efter måder at forbedre dine sociale forbindelser kan hjælpe med at forbedre dit velbefindende både nu og i fremtiden.

Mere Laid Back

Mennesker med en tilbagelænet personlighed, der ofte omtales som en type B personlighed, tendens til at være meget mere afslappet og let at gå end deres type A modstykker. I modsætning til type som, type B er typisk mindre stressede og mindre konkurrencedygtige. Disse personer er tilbøjelige til at være mere fokuseret på at udføre opgaver til glæde for at gøre det i stedet for at blive så drevet af et behov for at opnå, vinde, eller dominere. Det er ikke til at sige, at Type B ikke værdi realisering. De arbejder støt hen imod deres mål, men også nyde processen og opleve mindre stress, hvis de ikke vinder.

Mennesker med type B personlighed type kan også mere tiltrukket af karriere og fritidsinteresser, der er mere laid back og kreativitet centreret, såsom at blive en kunstner, forfatter, skuespiller, eller terapeut.

Så hvad slags sundhedsmæssige konsekvenser kan der være for folk med mere af en type B personlighed?

Oprethold sunde vaner. At være lagt tilbage kan betyde at tage en mere tilfældig tilgang til dit helbred. At være afslappet kan være stor, men ikke slap på dine sunde vaner.

Fokus på det positive. For Type Bs, nyheden er for det meste godt. Hvis du har denne personlighed type, har du sandsynligvis har en lavere risiko for at udvikle sundhedsmæssige problemer i forbindelse med angst. Du har tendens til at nyde livet, er temmelig god til at klare stress, og sandsynligvis har en god livskvalitet. Alle disse faktorer kan betyde, at du er mindre tilbøjelige til at opleve negative sundhedsresultater der er knyttet til stress, vrede og angst.

People-pleasers

Mennesker med en “ivrige efter at behage” personlighedstype har tendens til at være imødekommende, passiv, og som er i overensstemmelse. Denne personlighedstype kan have sine sundhedsmæssige positive og negative. På den ene side, deres ivrige efter at behage natur betyder, at de er mere tilbøjelige til at følge deres lægens ordrer.

På grund af deres passiv karakter, kan folk tage være mere tilbøjelige til at føle håbløs eller hjælpeløs over for en negativ sundhed begivenhed.

De kan også være mindre tilbøjelige til at søge hjælp, når noget er galt, i stedet føler, at de ikke ønsker at være en byrde eller ulempe for andre. Når man står med en diagnose, kan de bare smide håndklædet i ringen og antage, at noget de gør, vil gøre meget af en forskel.

Så hvad kan du gøre for at beskytte dit helbred, hvis du har tendens til at være en folk-pleaser?

Må ikke ignorere dig selv. People-pleasers undertiden placere deres egen trivsel sidste. At være samvittighedsfuld af andre kan være en positiv egenskab, men sørg for at tage tid for dit eget helbred som godt.

Tag en aktiv rolle i dit helbred. I kan være let at falde til at tro, at dit helbred er ude af dine hænder, men at tage en mere intern locus af kontrol kan hjælpe dig med at føle sig mere i kontrol over din nuværende og fremtidige sundhed. I stedet for at fokusere på de ydre påvirkninger, der påvirker dit helbred, være opmærksom på de ting, som du kan ændre gennem dine egne handlinger.

Bekymre Worts

Hvis du har tendens til at have en neurotisk personlighed, kan du tendens til at reagere på følelser af tab, frustration og andre belastninger med negative følelser. Oplever intense følelsesmæssige reaktioner til relativt små livets udfordringer er fælles. Forskere har fundet, at dette træk kan være en indikator for en række fysiske og psykiske lidelser, herunder den samlede levetid levetid.

En forskningsoversigt fandt, at dem, der var højere i neuroticisme og lavere i andre Big Five personlighedstræk (neuroticisme, udadvendthed, Ynde, åbenhed, samvittighedsfulde), især dem lavere i samvittighedsfuldhed, havde en tendens til at være mindre sunde end deres mindre neurotiske jævnaldrende. De, der er høj i neuroticism kan også være mere tilbøjelige til at opleve fysiske sundhedsproblemer såsom kardiovaskulær sygdom, irritabel tarmsyndrom, og astma.

Neuroticisme er blevet forbundet med generaliseret angst, depression, panikangst, antisocial personlighedsforstyrrelse, og brug substans.

Er der nogen strategier, du kan følge for at hjælpe med at minimere de mulige sundhedsrisici ved en neurotisk personlighed?

Forebyggende strategier kan hjælpe. At være en bekymring vorte kan have sundhedsmæssige risici, men opadrettede af bedre forstå din personlighed er, at du kan tage skridt til at engagere sig i forebyggende pleje.

Styr din bekymring. Overdreven bekymrende kan være bekymrende, så at finde måder at styre dine tanker og erstatte negative følelser med mere positive er vigtig. Strategier såsom distraktion, tale med en ven, og afslapning teknikker kan alle være nyttigt, hvis du finder dig selv overvinde med neurotiske følelser.

nødstedte

Den type D personlighed blev først indført i 1996 og er karakteriseret ved “nødstedte” træk såsom at være mere tilbøjelige til negative følelser og manglende selvudfoldelse. Stress, depression, angst, vrede og ensomhed er også forbundet med den type D personlighed. Det kan også komme med alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Så hvad er de mulige sundhedsmæssige konsekvenser af at have en type D personlighed? En undersøgelse antydede , at mennesker med type D personligheder er på en fire-fold risiko for at dø sammenlignet med dem med andre personlighedstyper.

Ifølge en anden undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Circulation: Kardiovaskulær Kvalitet og Resultater , mennesker med denne personlighedstype er på et tre gange øget risiko for hjerteproblemer, herunder hjertesvigt. Undersøgelsen foreslog også, at cirka 20 procent af amerikanske voksne har Type D personlighed, med en anslået 50 procent af patienter med hjerteproblemer, der udviser karakteristika ved denne nødstedte personlighed type.

Så hvad skal du gøre for at bidrage til at afbøde de potentielle sundhedsrisici ved at have en type D personlighed?

Tal med din læge. Nogle eksperter håber, at screening af hjertepatienter til disse træk ville tillade læger at forbinde dem, der risikerer med adfærd og kognitiv rådgivning.

Øv gode stress management teknikker . Self-help tilgange som praktiserende gode stress management teknikker og reframing begivenheder til at fokusere på mere positive følelser kan også være nyttige.

introverte

Forskning har også knyttet nogle af de berømte “Big Five” personlighedstræk til fysisk sygdom og psykisk sygdom. En undersøgelse viste, at folk, der har tendens til at være mere udadvendte, samvittighedsfuld og behagelig også tendens til at være sundere. Dette skyldes til dels det faktum, at mennesker, der udviser højere niveauer af disse store Fem træk også tendens til at være mere tilbøjelige til at kommunikere mere effektivt med deres læger.

En undersøgelse fra 2009 viste, at social støtte var knyttet til fysiske sundhedsresultater herunder sundere adfærd, bedre mestringsstrategier og overholdelse til medicinske rutiner. Læger og andre sundhedseksperter har længe forstået, at kvalitet social støtte og tilslutninger kan have en vigtig beskyttende effekt på både fysiske og mentale sundhed.

Så hvad kan du gøre, hvis du ikke er en udadvendt?

Byg din social støtte. Selv hvis du har tendens til at have en mere indadvendt personlighed, opsøger stærk social støtte er en måde at hjælpe lavere potentielle sundhedsmæssige risici forbundet med din personlighed type. Mangel på social støtte har været forbundet med en række lidelser, herunder nedsat immunitet og en øget risiko for hjertesygdomme.

Hvad det hele betyder

Mens forskning viser, at personlighedstype klart spiller en rolle i sundhed og velvære, visse lidelser er mere tilbøjelige til at blive påvirket af psykologiske egenskaber. Hjertesygdomme, for eksempel, er mere stærkt knyttet til personlighed type end kræft.

Så hvorfor personlighed have en indvirkning på sundheden? Hvorfor er visse træk så bundet til visse lidelser? Svarene er ikke klart, men en potentiel forklaring er, at personlighed virkninger adfærd og valg af livsstil. Mennesker, der er mere samvittighedsfulde kan være mere tilbøjelige til at træffe sundere valg, mens de, der er høj i neuroticisme kan være mindre tilbøjelige til at søge lægehjælp eller har svagere sociale støtteordninger.

Bare fordi du har tendens til at have en bestemt personlighedstype ikke doom dig til en fremtid med at erhverve visse lidelser.

Som med mange ting, kan din individuelle risiko for at udvikle et sundhedsproblem afhænge af en række faktorer uden for din personlighed, herunder genetik, miljø, livsstil og adfærd.

Forstå din personlighed kan være en god måde at hjælpe med at bestemme, hvilken form for sundhed valg eller ændringer, du har brug for at fokusere på at gøre. Ved at være opmærksom på de potentielle farer, du kan komme ud, kan du arbejde med din læge eller sygeplejerske til at komme med en plan for at minimere farerne.

Sidste tanke

Forskning viser klart en sammenhæng mellem personlighed og sundhed. Hvis du mener, at din personlighed, mental tilstand, eller adfærd forårsager sygdom eller forværring dine nuværende symptomer, så tal med din læge til råds om mulige behandlinger, der kan indebære psykoterapi, medicin eller egenomsorg.