Skip to main content

Hvordan din personlighetstype, påvirker helsen din

personlighetstype
Kan din personlighet type skade deg, eller er din personlighet faktisk hjelpe deg å leve et lengre liv? Våre personligheter spille en så viktig rolle i å bestemme vår atferd og vaner, så det er litt rart at personlighetstype har en forbindelse til din helse. Alt fra hvor ofte du gå til legen for hvordan du håndtere stress er koblet til din personlighet.

Filosofer, leger og forskere har lenge forsøkt å finne sammenhenger mellom personlighet og fysisk helse. Under den tiden av de gamle grekerne, Hippokrates og Galen antydet at det var fire humors (eller personlighetstyper) og at hver var koblet til mottakelighet for visse fysiske eller psykiske lidelser.

Interesse for temaet vedvarer den dag i dag, og forskning har funnet ut at personlighetstrekk kan være viktige helse prediktorer. En studie fant også at personlighetstrekk utstilt i barndommen er knyttet til selvopplevd helse under middelalderen. Ikke bare det, men forskere har også funnet at personlighetstrekk er også knyttet til andre viktige helsemarkører inkludert lege vurdert helse og generelle lang levetid .

Så hvordan er din helse påvirket av din personlighet? Ta en nærmere titt på noen felles personlighetstyper å finne ut hva de mulige helsemessige konsekvenser kan være.

Type A

Den klassiske type A personlighet blir ofte karakterisert som hard-kjøring, kontrollerende, og perfeksjonistisk. Folk som viser kjennetegn ved denne type personlighet har en tendens til å bli mer konkurransedyktige, utålmodig, anspent, selvsikker, og aggressiv.

Type A-er ofte sett på som vanskelige kjørearbeidsnarkomane som vil gjøre noe for å komme videre. De føler ofte behov for å dominere, både på jobb og i personlige interaksjoner, og kan utlede sine følelser av egenverd og selvbilde fra deres oppfattede prestasjoner.

Denne type personlighet har vært gjenstand for interesse siden den ble først beskrevet i 1950 og forskning har forbundet med en rekke negative helseutfall.

Noen studier har vist en sammenheng mellom type A personlighet og hypertensjon, økt jobbstress, og sosial isolasjon.

Eldre studier antydet at det var en sammenheng mellom type A personlighet og hjertesykdom, men senere forskning har komplisert disse funnene ved å unnlate å bekrefte koblingen. Type som har en tendens til å oppleve mer fiendtlighet, en egenskap som har vært knyttet til økt risiko for hjertesykdom.

Den innledende forskning utført mer enn 40 år siden antydet at type A personligheter var på et syv ganger økt risiko for å utvikle koronarsykdom. Men nyere studier tyder på at den virkelige skyldige bak den økte risikoen for hjertesykdom er sannsynlig relatert til sinne og fiendtlighet.

Så hva kan du gjøre for å redusere helserisiko hvis du har en type A personlighet?

Forstå hva du kan endre. Selv om personlighetstype er knyttet til økte helseproblemer, noen har antydet at det kan være små pasientene og legene kan gjøre for å redusere disse risikoene. Men noen eksperter foreslår at personlighetsforandring er mulig, og at selv om du ikke nødvendigvis endre din personlighet, det er fremgangsmåten at pasientene kan ta for å minimere mulige helsemessige konsekvenser av deres samlede personlighet type.

Fokus på negative egenskaper knyttet til din personlighet. Hvis du pleier å ha noen av de mer negative trekk ved den type A personlighet, for eksempel en tendens til å bli stressa, fiendtlig og sosialt isolerte, utforske ting som du kan for å redusere sjansene for å utvikle høyt blodtrykk og andre helseproblemer.

Praksis kvalitet mestring og stress ledelse. Effektiv stress management teknikker kan hjelpe deg å lære å bedre takle hverdagen stress. Lære å håndtere følelser av sinne og fiendtlighet kan også hjelpe. Og leter etter måter å forbedre dine sosiale forbindelser kan bidra til å forbedre din velvære både nå og i fremtiden.

Mer avslappet

Mennesker med en laid-back personlighet, ofte referert til som en type B personlighet, pleier å være mye mer avslappet og lett å gå enn sine Type A kolleger. I motsetning til Type I, type B er vanligvis mindre stresset og mindre konkurransedyktig. Disse personene er tilbøyelig til å være mer fokusert på å utføre oppgaver for å få glede av å gjøre det heller enn å være så drevet av et behov for å oppnå, vinne, eller dominere. Det er ikke å si at type B ikke verds bragd. De jobber jevnt og trutt mot sine mål, men også nyte prosessen og opplever mindre stress hvis de ikke vinner.

Personer med type B personlighetstype kan også bli mer tiltrukket av yrker og hobbyer som er mer avslappet og kreativitet sentrert, for eksempel å bli kunstner, forfatter, skuespiller eller terapeut.

Så hva slags helsemessige konsekvenser kan det være for folk med mer av en type B personlighet?

Opprettholde sunne atferd. Å være avslappet kan bety å ta en mer lackadaisical tilnærming til din helse. Å være avslappet kan være stor, men ikke slakk på sunne vaner.

Fokuser på det positive. For type B, er det meste bra nyhetene. Hvis du har denne type personlighet, har du sannsynligvis har en lavere risiko for å utvikle helseproblemer knyttet til angst. Du har en tendens til å nyte livet, er ganske god til å takle stress, og sannsynligvis har en god livskvalitet. Alle disse faktorene kan bety at du er mindre sannsynlig å oppleve negative helseutfall som er knyttet til stress, sinne, og angst.

Personer lags

Personer med en “ivrig etter å behage” personlighetstype har en tendens til å være imøtekommende, passiv, og konform. Denne type personlighet kan ha sin helsemessige oppsider og ulemper. På den ene siden betyr at deres ivrig etter å behage art at de er mer sannsynlig å følge legens ordre.

På grunn av sin passive natur, kan folk pleasers være mer sannsynlig å føle seg håpløs eller hjelpeløse i møte med en negativ helse hendelse.

De kan også være mindre sannsynlighet for å søke hjelp når noe er galt, i stedet følelsen av at de ikke ønsker å være en byrde eller ulempe for andre. Når møtt med en diagnose, kan de bare kaste inn håndkleet og anta at ingenting de gjør vil gjøre mye av en forskjell.

Så hva kan du gjøre for å beskytte din helse hvis du har en tendens til å være et folk-pleaser?

Ikke overse selv. Personer lags noen ganger plassere sine egne velvære sist. Å være bevisst på andre kan være en positiv egenskap, men sørg for å ta tid for din egen helse også.

Ta en aktiv rolle i din helse. I kan være lett å falle til å tro at din helse er ute av dine hender, men ta en mer intern locus av kontroll kan bidra til at du føler deg mer kontroll over din nåværende og fremtidige helse. I stedet for å fokusere på de ytre påvirkninger som påvirker helsen din, ta hensyn til de tingene som du kan endre gjennom dine egne handlinger.

Worry-Worts

Hvis du har en tendens til å ha en nevrotisk personlighet, kan det hende du har en tendens til å reagere på følelser av tap, frustrasjon og andre påkjenninger med negative følelser. Opplever intense følelsesmessige reaksjoner på relativt små livets utfordringer er vanlig. Forskere har funnet ut at denne egenskapen kan være en prediktor for en rekke fysiske og psykiske lidelser, inkludert totale livs levetid.

En forskning gjennomgang fant at de som var høyere i nevrotisisme og lavere i andre Femfaktormodellen (nevrotisisme, ekstroversjon, agreeableness, åpenhet, samvittighetsfullhet), spesielt de lavere i samvittighetsfullhet, tendens til å være mindre sunt enn sine mindre nevrotiske jevnaldrende. De som er høy i nevrotisisme kan også være mer sannsynlig å oppleve fysiske helseproblemer som kardiovaskulær sykdom, irritabel tarmsyndrom, og astma.

Neuroticism har vært forbundet med generalisert angstlidelse, depresjon, panikklidelse, antisosial personlighetsforstyrrelse, og stoffmisbruk.

Er det noen strategier du kan følge for å minimere mulige helserisikoen ved en nevrotisk personlighet?

Forebyggende strategier kan hjelpe. Å være en bekymring vorte kan ha helserisiko, men opp til bedre å forstå din personlighet er at du kan ta skritt for å engasjere seg i forebyggende arbeid.

Styr bekymring. Dreven bekymringsfull kan være problematisk, så å finne måter å kontrollere dine tanker og erstatte negative følelser med mer positive er viktig. Strategier som distraksjon, snakke med en venn, og avspenningsteknikker kan alle være nyttig hvis du finner deg selv overveldet nevrotiske følelser.

Look

Den type D personlighet ble først introdusert i 1996 og er karakterisert ved “distressed” trekk, slik som å være mer utsatt for negative følelser og en mangel på livsutfoldelse. Stress, depresjon, angst, sinne og ensomhet er også assosiert med Type D personlighet. Det kan også komme med alvorlige helsemessige konsekvenser.

Så hva er de mulige helsemessige konsekvenser av å ha en type D personlighet? En studie antydet at personer med type D personligheter er på et firedoblet risiko for død sammenlignet med andre personlighetstyper.

Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Circulation: Cardiovascular Kvalitet og resultater , folk med denne type personlighet er på en tre ganger økt risiko for hjerteproblemer, inkludert hjertesvikt. Studien også antydet at omtrent 20 prosent av amerikanske voksne har Type D personlighet, med anslagsvis 50 prosent av pasienter med hjerteproblemer som viser kjennetegn ved denne distressed personlighetstype.

Så hva skal du gjøre for å bidra til å redusere de potensielle helserisikoen ved å ha en type D personlighet?

Snakk med legen din. Noen eksperter håper at screening hjertepasienter for disse trekkene ville tillate leger å koble de i fare med atferd og kognitive rådgivning.

Øv god stress management teknikker . Selvhjelps tilnærminger som praktisere god stress management teknikker og reframing hendelser for å fokusere på mer positive følelser kan også være nyttig.

introverts

Forskning har også knyttet noen av de berømte “Big Five” personlighetstrekk til fysisk sykdom og psykiske sykdommer. En studie fant at folk som har en tendens til å være mer utadvendt, pliktoppfyllende, og behagelig også en tendens til å bli sunnere. Dette skyldes delvis det faktum at folk som viser høyere nivåer av disse store fem trekkene også en tendens til å være mer sannsynlig å kommunisere mer effektivt med sine leger.

En studie fra 2009 fant at sosial støtte var knyttet til fysiske helseutfall blant annet sunnere atferd, bedre mestring, og overholdelse av medisinske rutiner. Leger og andre helse eksperter har lenge forstått at kvaliteten sosial støtte og tilkoblinger kan ha en viktig beskyttende effekt på både fysisk og mental helse.

Så hva kan du gjøre hvis du ikke er en utadvendt?

Bygg din sosial støtte. Selv om du har en tendens til å ha en mer innadvendt personlighet, oppsøke sterk sosial støtte er en måte å bidra til å redusere mulige helserisikoen forbundet med din personlighet type. Mangel på sosial støtte har blitt knyttet til en rekke sykdommer, inkludert redusert immunitet og en økt risiko for hjertesykdom.

Hva det betyr

Mens forskning viser at personlighetstype klart spiller en rolle i helse og velvære, visse lidelser er mer sannsynlig å bli påvirket av psykologiske egenskaper. Hjertesykdom, for eksempel, er sterkere knyttet til personlighetstype enn kreft.

Så hvorfor personlighet har innvirkning på helse? Hvorfor er visse trekk så bundet til visse plager? Svarene er ikke klart, men en mulig forklaring er at personlighet påvirker atferd og livsstilsvalg. Personer som er mer samvittighets kan være mer sannsynlig å gjøre sunnere valg mens de som er høye i nevrotisisme kan være mindre sannsynlighet for å søke medisinsk hjelp eller har svakere sosiale støttesystemer.

Bare fordi du har en tendens til å ha en viss type personlighet ikke dømme deg til en fremtid med å anskaffe visse plager.

Som med mange ting, kan din individuelle risikoen for å utvikle et helseproblem avhenge av en rekke faktorer utenfor din personlighet, inkludert genetikk, miljø, livsstil og atferd.

Forstå din personlighet kan være en fin måte å bidra til å finne ut hva slags helse valg eller endringer du trenger å fokusere på å gjøre. Ved å være klar over den potensielle farer du kan møte, kan du arbeide med din lege for å komme opp med en plan for å redusere farene.

endelig Thought

Forskning viser tydelig en sammenheng mellom personlighet og helse. Hvis du mener at din personlighet, mental tilstand, eller atferd forårsaker sykdom eller forverring dine nåværende symptomer, snakk med legen din om mulige behandlinger som kan innebære psykoterapi, medisiner, eller egenomsorg.