Skip to main content

Hvordan virker kronisk stress negativ indflydelse på dit helbred?

Hvordan virker kronisk stress negativ indflydelse på dit helbred?
Kronisk stress er en langvarig og konstant følelse af stress, der kan have en negativ indflydelse på din sundhed, hvis det går ubehandlet. Det kan være forårsaget af hverdagens pres balancere familie og arbejde eller ved traumatiske situationer. For at begynde at styre kronisk stress, må vi forstå, hvad det er, hvad der kan være årsag det, og hvordan det påvirker hele vores krop.

Hvad er kronisk stress?

Kronisk stress resulterer fra en tilstand af igangværende fysiologisk ophidselse. Dette sker, når kroppen oplever stressfaktorer med en sådan hyppighed eller intensitet, at det autonome nervesystem ikke har en tilstrækkelig mulighed for at aktivere afslapning svar på en regelmæssig basis.

Dette betyder, at kroppen forbliver i en konstant tilstand af fysiologisk ophidselse. Det påvirker stort set alle systemer i kroppen, enten direkte eller indirekte. Vi blev bygget til at håndtere akut stress, som er kortvarig, men ikke kronisk stress, som er stabil over en længere periode.

Årsager

Denne type af kronisk stress respons sker alt for ofte fra vores moderne livsstil. Alt fra høje-presset job til ensomhed til travle trafik kan holde kroppen i en tilstand af den opfattede trussel og kronisk stress.

I dette tilfælde, at vores kamp-eller-flugt reaktion, som er designet hjælpe os med at bekæmpe et par livstruende situationer fordelt ud over en lang periode (ligesom at blive angrebet af en bjørn alle så ofte), kan bære ned vores krop og årsag os til at blive syg, enten fysisk eller følelsesmæssigt.

Faktisk er det anslået, at op til 90% af lægebesøg er for tilstande, hvor stress spiller en rolle! Det er derfor, det er så vigtigt at lære stress management teknikker og træffe sunde livsstilsændringer for at beskytte dig selv fra de negative konsekvenser af kronisk stress.

Eksempler på akut vs kronisk stress

Der er mange begivenheder i livet, der forårsager både akut og kronisk stress. For at sætte de to i perspektiv, her er et par eksempler.

Akut stress er Short-Term
Akut stress kan opstå, når du kommer ind i en bilulykke. Du ikke kun at beskæftige sig med politiets rapporter, forsikringsselskaber og vurdering af skader på dig selv og din bil, men du skal finde ud af, hvordan man kommer til at arbejde den næste dag.

De fleste af disse problemer vil blive udarbejdet inden for en uge (måske så længe en måned), og kort tid efter ulykken, er din første stress lettet, fordi situationen er under kontrol. Mindst du er sikker!

Et andet eksempel er, når du arbejder på et vigtigt projekt for arbejde. Du lægger i lange timer og har et stramt og truende deadline. Dette kan forårsage mange stressende dage, som du finjustere alle detaljerne. Men når projektet er indsendt, kan du slappe af.

I dette tilfælde kan din stress har faktisk hjulpet dig klarer sig bedre, fordi ikke alle stress er dårlig.

Kronisk stress er langsigtet
På den anden side, hvis din familie kæmper økonomisk eller med en alvorlig sygdom, kan stress blive kronisk. Nogen i dit hjem kan ikke være i stand til at arbejde, regninger hober sig op, og dit hjem er ved at være afskærmning og dette kan forlade dig stresset i måneder eller endda et år eller mere.

Din konstant bekymring slider ned din krop, så du føler dig træt og ængstelig. Du kan arbejde hårdere end nogensinde at få enderne mødes og gøre usunde valg om mad og motion, som kan gøre dig til at føle endnu værre. Dette kan føre til alvorlige depressioner blandt andre sundhedsmæssige betænkeligheder.

Vi kan også have kronisk stress relateret til arbejde. Mange job kræver en masse ud fra os, og det kan ofte føles som du aldrig få en pause eller er altid under pres for at udføre.

Overarbejde, konstant rejser og højtryks-forretningsforbindelser kan holde din krop i en konstant tilstand af spænding, selv når du kommer hjem til din familie. Dette kan også tilføje til slitage på din krop og den løbende stress kan bidrage til alvorlige helbredsmæssige problemer som hjertesygdomme eller føre til et hjerteanfald.

Hvis du oplever kronisk stress

Det er vigtigt at begynde at bruge stress teknikker så tidligt som muligt, når du genkende kronisk stress i dit liv. Dette virker for et par grunde.

Hurtigt virkende stress relievers kan vende stress respons, så din krop har en chance for at komme sig, og dit sind har en chance for at nærme problemer fra en proaktiv holdning i stedet for at reagere fra en stresset eller endda panik perspektiv. Når du træffe valg ud fra en mere afslappet og selvsikker sted, du har tendens til at træffe valg, der er mere på linje med dine bedste interesser og undgå at skabe mere stress for dig selv.

Mere langsigtede sunde vaner kan også være vigtigt at gennemføre, fordi de kan opbygge modstandskraft og giver dig chancen for at tage en pause fra stress på en regelmæssig basis. Dette kan hjælpe dig til at holde fra opholder understregede så konstant, at du ikke klar over, hvor stresset du er, som kan holde dig fra at tage skridt til at reducere stress i dit liv. Det kan også spare dig fra de mere negative virkninger af kronisk stress. Nogle af de mest effektive vaner omfatter motion, meditation, og journaler, som de har vist sig at fremme modstandsdygtighed over for stress

Ændring af hvordan du reagerer på stress kan hjælpe så godt. Ved at foretage ændringer for at reducere de stressende situationer, du står overfor (sige nej oftere, for eksempel) og ved at ændre den måde, du ser på de situationer, du står (minde dig selv om de ressourcer, du kan bruge, og den styrke, du besidder) kan både hjælp. Nærmer stress fra en proaktiv holdning kan hjælpe med at reducere kronisk stress

Du kan også nødt til at tale med en læge eller terapeut, som kan være meget effektiv. Hvis du har prøvet andre strategier og føler du har brug for mere, eller hvis du føler disse vil ikke være nok til at hjælpe, så tøv ikke med at tale med din læge om dine bekymringer. Der er effektiv hjælp til rådighed, og det kan bruges som supplement til alle disse forslag.