Skip to main content

Hvordan virker kronisk stress negativt påvirke din helse?

Hvordan virker kronisk stress negativt påvirke din helse?
Kronisk stress er en langvarig og konstant følelse av stress som kan negativt påvirke din helse hvis det går ubehandlet. Det kan være forårsaket av den daglige presset av å balansere familie og arbeid, eller ved traumatiske situasjoner. For å begynne å administrere kronisk stress, må vi forstå hva det er, hva som kan være årsaken og hvordan det påvirker hele kroppen.

Hva er kronisk stress?

Kronisk stress resultater fra en tilstand av pågående fysiologiske opphisselse. Dette skjer når kroppen opplever stressfaktorer med en slik frekvens eller intensitet som det autonome nervesystemet ikke har tilstrekkelig mulighet til å aktivere avslapping svar på en jevnlig basis.

Dette betyr at legemet bibeholdes i en konstant tilstand av fysiologisk opphisselse. Det påvirker nesten alle system i kroppen, enten direkte eller indirekte. Vi ble bygd for å håndtere akutt stress, som er kortvarig, men ikke kronisk stress, som er jevn over en lang periode.

Fører til

Denne type kronisk stressrespons skjer altfor ofte fra vår moderne livsstil. Alt fra høy-presset jobber til ensomhet til travle trafikken kan holde kroppen i en tilstand av opplevd trussel og kronisk stress.

I dette tilfellet, til vår fight-or-flight respons, som er designet hjelpe oss å bekjempe noen livstruende situasjoner fordelt ut over en lengre periode (som å bli angrepet av en bjørn hver så ofte), kan slites ned våre kropper og årsaken oss til å bli syk, enten fysisk eller følelsesmessig.

Faktisk er det anslått at opptil 90% av legebesøk er for forhold som stress spiller en rolle! Det er derfor det er så viktig å lære stress management teknikker og lage sunn livsstil endringer for å sikre deg mot de negative effektene av kronisk stress.

Eksempler på akutt kronisk stress vs.

Det er mange hendelser i livet som forårsaker både akutt og kronisk stress. For å sette de to i perspektiv, her er noen eksempler.

Akutt stress er kortsiktig
akutt stress kan oppstå når du kommer inn i en bilulykke. Du ikke bare trenger å forholde seg til politirapporter, forsikringsselskaper og vurdere skader på deg selv og bilen, men du må finne ut hvordan du kan få til å fungere neste dag.

De fleste av disse problemene vil bli utarbeidet i løpet av en uke (kanskje så lenge som en måned) og kort tid etter ulykken, er din første stresset lettet fordi situasjonen er under kontroll. Minst du er trygg!

Et annet eksempel er når du arbeider med et viktig prosjekt for arbeid. Du setter i lange timer og har en stram og truende frist. Dette kan føre til mange stressende dager som du finjustere alle detaljene. Men når prosjektet er sendt, kan du slappe av.

I dette tilfellet, kan stress faktisk har hjulpet deg bedre resultater fordi ikke alle stress er dårlig.

Kronisk stress er langsiktig
På den annen side, hvis din familie sliter økonomisk eller med en alvorlig sykdom, kan stresset bli kroniske. Noen i ditt hjem kan ikke være i stand til å arbeide, regninger hoper seg opp og ditt hjem er nærmer foreclosure og dette kan la deg stresset i måneder eller et år eller mer.

Din konstant bekymring slites ned kroppen din, noe som gjør at du føler deg sliten og engstelig. Du kan jobbe hardere enn noensinne for å få endene til å møtes og gjøre usunne valg om mat og mosjon, som kan gjøre at du føler deg enda verre. Dette kan føre til alvorlig depresjon blant andre helsemessige bekymringer.

Vi kan også ha kronisk stress relatert til arbeid. Mange jobber krever mye ut fra oss, og det kan ofte føle at du aldri får en pause eller er alltid under press for å utføre.

Jobbe overtid, konstant reise og høytrykks forretningsforbindelser kan holde kroppen i en konstant tilstand av spenning, selv når du kommer hjem til familien. Dette kan også legge til slitasje på kroppen din og kontinuerlig stress kan bidra til alvorlige helseproblemer som hjertesykdom eller føre til et hjerteinfarkt.

Hvis du opplever kronisk stress

Det er viktig å begynne å bruke stress management teknikker så tidlig som mulig når du gjenkjenner kronisk stress i livet ditt. Dette fungerer for noen grunner.

Hurtigvirkende stressdempere kan reversere stressresponsen, slik at kroppen din har en sjanse til å gjenopprette og hjernen din har en sjanse til å nærme seg problemene fra en proaktiv holdning i stedet for å reagere fra en stresset eller panikk perspektiv. Når du gjør valg fra en mer avslappet og trygg plass, har du en tendens til å gjøre valg som er mer i tråd med dine interesser og unngå å skape mer stress for deg selv.

Langsiktige sunne vaner kan også være viktig å gjennomføre fordi de kan bygge elastisitet og gir deg sjansen til å ta en pause fra stress på en jevnlig basis. Dette kan hjelpe deg å holde fra å holde stresset så hele tiden at du ikke skjønner hvor stresset du er, som kan holde deg fra å ta skritt for å redusere stress i livet ditt. Det kan også spare deg fra de mer negative effektene av kronisk stress. Noen av de mest effektive vaner inkluderer trening, meditasjon og journalføring, som de har vist seg å fremme resiliens mot stress

Endre hvordan du reagerer på stress kan hjelpe så godt. Ved å gjøre endringer for å redusere stressende situasjoner du møter (si nei oftere, for eksempel), og ved å endre måten du ser på situasjoner du møter (minner deg de ressursene du kan bruke og styrken du har) kan både hjelp. Nærmer stress fra en proaktiv holdning kan bidra til å redusere kronisk stress

Du kan også trenge å snakke med en lege eller terapeut, som kan være svært effektive. Hvis du har prøvd andre strategier og føler at du trenger mer, eller hvis du føler disse vil ikke være nok til å hjelpe, ikke nøl med å snakke med legen din om dine bekymringer. Det er effektiv hjelp tilgjengelig, og den kan brukes i tillegg til alle disse forslagene.