Skip to main content

Kako vaše osebnosti Vrsta vpliva na vaše zdravje

osebnost tipa
Lahko vaš tip osebnosti se vam škodi, ali je vaša osebnost dejansko pomaga živite daljše življenje? Naša osebnosti igrajo tako pomembno vlogo pri določanju naše vedenje in navade, zato je malo čudno, da ima tip osebnosti povezavo do vašega zdravja. Vse od tega, kako pogosto obiščete zdravnika, s tem, kako se spopasti s stresom je povezan z vašo osebnost.

Filozofi, zdravniki in raziskovalci so dolgo poskušali najti povezave med osebnostjo in telesno zdravje. V času starih Grkov, Hipokrat in Galen predlagal, da so bili štirje humors (ali tipi osebnosti) in da je bil vsak povezan z dovzetnost za določene fizične ali duševne bolezni.

Zanimanje za temo odpravljena do danes in raziskave je pokazala, da lahko osebnostne lastnosti pomembni za zdravje napovedujejo. Neka študija je tudi pokazala, da so osebnostne lastnosti razstavljena v otroštvu povezano z lastnim ocenjeno zdravja v srednjih letih. Ne samo to, ampak raziskovalci so tudi ugotovili, da so osebnostne lastnosti povezana tudi z drugimi ključnimi zdravstvenimi označevalcev, vključno z zdravjem, zdravnika ocenjeno in celotne življenjske dobe .

Torej, kako se vaše zdravje vplivajo vaši osebnosti? Pobliže si oglejte na nekaj pogostih tipov osebnosti, da odkrijete, kaj bi lahko morebitne zdravstvene posledice biti.

tip A

Klasična tipa A osebnost je pogosto označena kot trdi vožnje, nadzorovanje in perfectionistic. Ljudje, ki kažejo značilnosti tega tipa osebnosti so bolj konkurenčni, nestrpni, napet, samozavesten, in celo agresivni.

Tip A je pogosto videti kot težko vožnjo deloholiki, ki bo naredil vse, da bi dobili naprej. Ti pogosto čutijo potrebo, da prevladujejo, tako na delovnem mestu in v osebnih odnosih, in je lahko posledica njihove občutke lastne vrednosti in samopodobi iz svoje zaznane dosežkov.

Ta tip osebnosti je bila predmet zanimanja, saj je bila prvič opisana leta 1950 in raziskave jo je povezano s številnimi negativnimi posledicami za zdravje.

Nekatere študije so pokazale povezavo med vrste A tip osebnosti in visok krvni tlak, povečane stresa dela in socialne izolacije.

Starejše študije kažejo, da obstaja povezava med vrste A tip osebnosti in bolezni srca, vendar kasnejše raziskave je zapleteno te ugotovitve s tem potrditi povezavo. Tipom, ki je ne težijo, da bodo imeli več sovražnosti, značilnost, ki je bila vezana na povečano tveganje za bolezni srca.

Začetna raziskava opravljena pred več kot 40 leti predlagal, da so osebnosti tipa A pri 7-krat večje tveganje za razvoj koronarna bolezen. Toda novejše raziskave kažejo, da je pravi krivec za povečano tveganje za bolezni srca so verjetno povezani z jezo in sovraštvo.

Torej, kaj lahko storite, da zmanjšate tveganje za zdravje, če imate Vrsta osebnost?

Razumeti, kaj lahko spremenite. Tudi če je tip osebnosti, povezane povečane skrbi za zdravje, so nekateri predlagali, da lahko pride do malo pacienti in zdravniki lahko storite za ublažitev teh tveganj. Vendar pa nekateri strokovnjaki predlagajo, da sprememba osebnosti je mogoče, in da tudi če ga nujno ne spremenite vašo osebnost, so koraki, ki lahko bolniki jemljejo za zmanjšanje možne zdravstvene posledice njihovega celotnega tipa osebnosti.

Osredotočite se na negativne lastnosti, povezane z vaš tip osebnosti. Če ste nagnjeni, da so nekatere bolj negativne lastnosti tipa osebnosti, kot je težnja, ki se pod stresom, sovražno, in družbeno izolirani, raziskujejo stvari, ki jih lahko, da se zmanjša možnost za razvoj hipertenzije in druge zdravstvene težave.

Praksa kakovosti spoprijemanja in obvladovanja stresa spretnosti. Učinkovite tehnike upravljanja stresa vam lahko pomaga izvedeti, kako bolje obvladovati vsakdanje življenje stresa. Učenje, kako upravljati občutke jeze in sovražnosti lahko tudi pomaga. In iščejo načine za izboljšanje svoje socialne povezave lahko pomagajo izboljšati vaše dobro počutje, tako zdaj in v prihodnosti.

Več Laid Back

Ljudje z iz-back osebnosti, pogosto sklicuje kot osebnosti tipa B, so ponavadi veliko bolj sproščeno in enostavno gredo kot njihovi kolegi tipa A. V nasprotju s tipom, kot je, Type Bs so običajno manj obremenjene in manj konkurenčna. Ti posamezniki so primerna, da bo bolj osredotočena na izvajanje nalog za uživanje tem, namesto da tako poganja treba doseči, zmago, ali obvladujejo. To pa ne pomeni, da Tip Bs ne cenijo dosežek. Oni stalno delujejo v smeri svojih ciljev, ampak tudi uživajo proces in izkušnje manj stresa, če ne zmagajo.

Ljudje s tipom B osebnosti tipa lahko tudi bolj privlači kariere in hobije, ki so bolj jih nazaj in ustvarjalnost, katerega središče je, kot da postane umetnik, pisatelj, igralec, ali terapevt.

Torej, kakšne vrste zdravstvenih posledic lahko pride za ljudi z bolj osebnosti tipa B?

Ohranjati zdravo vedenje. Ker jih nazaj lahko pomeni ob bolj Vplivati pristop za vaše zdravje. Sproščenost je lahko velik, vendar ne stagnacije na svojih zdravih navad.

Osredotočite se na pozitivno. Za tipa BS, novica je večinoma dobra. Če imate ta tip osebnosti, ste verjetno imeli manjše tveganje za nastanek zdravstvenih težav, povezanih s tesnobo. Ste nagnjeni, da uživajo življenje, so zelo dobri pri spopadanju s stresom, in verjetno imajo dobro kakovost življenja. Vsi ti dejavniki lahko pomeni, da ste manj verjetno, da bodo imeli negativnih zdravstvenih rezultatov, ki so povezane s stresom, jeze in tesnobe.

Ljudje-Pleasers

Ljudje, ki imajo “želijo, da se ustreže” tip osebnosti se nagibajo k sprejemu, pasivno, in v skladu. Ta tip osebnosti ima lahko svoje zdravstvene upsides in slabosti. Na eni strani se je njihov poželjiv prosim narava pomeni, da so bolj verjetno, da sledijo naročila svojega zdravnika.

Zaradi njihove pasivne narave, lahko ljudje pleasers bolj verjetno, da se počutijo brezupno ali nemočni v obraz negativnega zdravstvenega dogodka.

Lahko so manj verjetno, da poišče pomoč tudi takrat, ko je nekaj narobe, namesto da bi občutek, da ne želijo biti breme ali neprijetnosti drugim. Ko se soočajo z diagnozo, se lahko preprosto vrgel puško v koruzo in predpostavljamo, da nič ne delajo, bo veliko razliko.

Torej, kaj lahko storite za zaščito vašega zdravja, če ste nagnjeni k biti ljudje, pleaser?

Ne prezrite sami. Ljudje-pleasers včasih postaviti svoje dobro počutje lani. Kot vesten drugih je lahko pozitivna lastnost, vendar se prepričajte, da se čas za svoje zdravje kot dobro.

Prevzamejo aktivno vlogo v vaše zdravje. V lahko enostavno sodijo v razmišljanju, da je vaše zdravje iz vaših rokah, vendar ob bolj notranji lokus nadzora lahko pomaga počutijo bolj v nadzor nad svojim sedanje in prihodnje zdravje. Namesto da se osredotoča na zunanje vplive, ki vplivajo na vaše zdravje, bodite pozorni na stvari, ki jih lahko spremenite s svojimi dejanji.

Skrbi, ječmenovke

Če ste nagnjeni k imajo nevrotično osebnost, lahko pogosto odzivajo na občutke izgube, frustracije in drugim obremenitvam z negativnimi čustvi. Doživlja intenzivno čustvene reakcije na relativno manjših življenjskih izzivov je skupna. Raziskovalci so ugotovili , da je lahko ta lastnost je napovedovalec različnih fizičnih in duševnih motenj, vključno s celotnega življenjskega dolgoživosti.

Ena raziskava pregledu ugotovila, da tisti, ki so bili višji v nevroticizma in nižje v drugih Velikih pet faktorjev osebnosti (nevroticizem, ekstravertnost, prijetnosti, odprtost, vestnost), še posebej tistih, nižje v vestnost, večinoma manj zdravi kot njihovi manj nevrotičnih vrstniki. Tisti, ki so visoko v nevroticizmom lahko bolj verjetno, da bodo imeli fizične zdravstvene težave, kot so bolezni srca in ožilja, sindrom razdražljivega črevesja in astme tudi.

Nevroticizem je bila povezana z generalizirano anksiozno motnjo, depresijo, panično motnjo, antisocialno osebnostno motnjo, in uporabo snovi.

Ali obstajajo kakršne koli strategije lahko sledite, da pomaga zmanjšati morebitna tveganja za zdravje nevrotične osebnosti?

Preventivne strategije lahko pomaga. Biti skrbi Bradavice lahko tveganje za zdravje, vendar glavo za boljše razumevanje svoje osebnosti je, da lahko sprejmejo ukrepe, da se vključijo v preventivno nego.

Nadzorujte svoje skrbi. Prekomerno zaskrbljujoče je lahko zaskrbljujoče, zato najti načine za nadzor svoje misli in nadomestiti negativnih čustev z več pozitivnimi je pomembno. Strategije kot odvračanja, govoril s prijateljem, in sprostitvene tehnike lahko vse bilo koristno, če se znajdete premagala nevrotičnih občutki.

stiski

tip D osebnost je bil prvič predstavljen leta 1996 in je značilna “težavah” lastnosti, kot so bolj nagnjeni k negativna čustva in pomanjkanje samoizražanja. Stres, depresija, tesnoba, jeza, in osamljenosti so povezani tudi z Type R osebnost je. Prav tako lahko pride tudi z resnimi zdravstvenimi posledicami.

Torej, kaj so možne zdravstvene posledice imajo D osebnost tipa? Neka študija je predlagal , da se ljudje z osebnostjo tipa D grozi štirikratni smrti v primerjavi s tistimi z drugih tipov osebnosti.

Po drugi študiji , objavljenem v reviji Circulation: srca in kakovosti in izidov , ljudje s tem tipom osebnosti so na tri-krat večje tveganje za težave s srcem, vključno s srčnim popuščanjem. Študija je tudi predlagal, da ima približno 20 odstotkov odraslih Američanov tipa D osebnost je, z ocenjenim 50 odstotkov bolnikov, ki imajo težave s srcem ki kažejo značilnosti tega stiski tip osebnosti.

Torej, kaj morate storiti, da bi ublažili morebitne nevarnosti za zdravje, ki ima D osebnost tipa?

Pogovorite se s svojim zdravnikom. Nekateri strokovnjaki upajo, da bo presejanje bolnikov s srcem za te lastnosti omogočajo zdravniki za povezovanje, ki jim grozi z obnašanjem in kognitivno svetovanje.

Praksa dobre tehnike za premagovanje stresa . Pristopi za samopomoč, kot so opravljanje dobrih tehnik za obvladovanje stresa in Reframing dogodke, da se osredotoči na bolj pozitivna čustva lahko tudi koristno.

introverts

Raziskave so povezana tudi nekaj znanih “Big Five” osebnostnih lastnosti za telesno bolezen in psihično bolezen. Neka študija je pokazala, da ljudje, ki so ponavadi bolj extroverted, vestni in prijetno ponavadi tudi bolj zdravi. To je posledica, v delu, na dejstvo, da ljudje, ki kažejo višjo raven teh Big Five lastnosti ponavadi tudi bolj verjetno, da bolj učinkovito komunicirati s svojimi zdravniki.

Študija 2009 je pokazala, da je bila socialna podpora povezana z rezultati fizičnega zdravja, vključno zdravih vedenj, boljše spopadanje spretnosti in spoštovanja do zdravstvenih rutino. Zdravniki in drugi zdravstveni strokovnjaki že dolgo razumeti, da lahko kakovostno socialno podporo in povezave pomemben zaščitni učinek tako na telesno in duševno zdravje.

Torej, kaj lahko storite, če niste Odprta?

Zgradite svojo socialno podporo. Tudi če imajo ponavadi bolj introvertiran osebnost, ki išče močno socialno podporo, je eden od načinov, da bi nižje možnih zdravstvenih tveganj, povezanih s svojim tipom osebnosti. Pomanjkanje socialne podpore, je bila povezana z različnimi boleznimi, vključno z zmanjšano odpornost in povečano tveganje za bolezni srca.

Kaj vse to pomeni

Čeprav raziskave kažejo, da očitno ima tip osebnosti vlogo pri zdravju in dobremu počutju, nekatera obolenja so bolj verjetno, da se pod vplivom psiholoških značilnosti. srčne bolezni, na primer, je močneje povezan s tipom osebnosti, kot rak.

Torej, zakaj osebnost vpliva na zdravje? Zakaj so nekatere lastnosti, tako vezana na določene bolezni? Odgovori niso jasni, vendar potencialni razlaga je, da vedenje vpliva osebnostne in izbire življenjskega sloga. Ljudje, ki so bolj vestni lahko bolj verjetno, da bo bolj zdravo izbiro, medtem ko tisti, ki so visoko nevroticizmom lahko manj verjetno, da poiščejo zdravniško pomoč, ali imajo šibkejše sisteme socialne podpore.

Samo zato, ker ste nagnjeni, da se določen tip osebnosti vas ne doom v prihodnost pridobivanja določenih bolezni.

Kot pri mnogih stvareh, lahko vaše osebno tveganje za razvoj zdravstvene težave odvisna od različnih dejavnikov, ki presegajo vaše osebnosti, vključno z genetiko, okolje, način življenja in vedenje.

Razumevanje vaše osebnosti je lahko odličen način, da bi ugotovili, kakšne vrste zdravstvenih izbire ali spremembe, ki jih je treba osredotočiti na izdelavo. S tem, da zavedajo potencialnih nevarnosti lahko srečujejo, lahko delate z zdravstvenega strokovnjaka, da pridejo gor z načrtom za zmanjšanje nevarnosti.

Končna misel

Raziskave jasno kažejo povezavo med osebnostjo in zdravjem. Če menite, da so vaše osebnostne, duševno stanje, ali vedenja, ki povzročajo bolezen ali poslabšanje trenutne simptome, se posvetujte s svojim zdravnikom, o možnih zdravljenja, ki lahko vključujejo psihoterapija, zdravila, ali samooskrbo.