Skip to main content

Kan du ændre din personlighed?

 Kan du ændre din personlighed?
Er det virkelig muligt at ændre din personlighed eller er vores grundlæggende personlighed mønstre fast i hele livet? Mens selvhjælpsbøger og hjemmesider ofte tout planer du kan følge for at ændre dine vaner og adfærd, der er en vedvarende tro på, at vores underliggende personligheder er uigennemtrængelig at ændre. Den østrigske psykoanalytiker Sigmund Freud foreslog, at personlighed i høj grad blev sat i sten ved en alder af fem. Selv mange moderne psykologer tyder på, at den samlede personlighed er relativt fast og stabilt gennem hele livet.

Men hvad nu, hvis du ønsker at ændre din personlighed? Kan den rigtige tilgang og hårdt arbejde fører til virkelige personlighed ændre eller er vi fast med uønskede egenskaber, der holder os tilbage fra at nå vores mål?

Er personlighed permanent?

Ønsket om at ændre personlighed er ikke ualmindeligt. Shy mennesker kan ønske, de var mere udadvendt og snakkesalig. Hidsige individer kan ønske, de kunne holde hovedet koldt i følelsesladede situationer. På mange punkter i dit liv, kan du opleve, at der er visse aspekter af din personlighed, som du ønsker du kunne ændre. Du kan endda sætte mål og arbejde hen imod at tackle disse potentielt problematiske træk. For eksempel er det almindeligt at sætte Nytårsforsætter fokuseret på skiftende dele af din personlighed, såsom at blive mere generøs, venlig, tålmodig, eller udadvendt.

Generelt mange eksperter er enige om, at gøre reelle og varige ændringer i brede træk kan være overordentlig vanskelig. Så hvis du er utilfreds med visse aspekter af din personlighed, er der virkelig noget, du kan gøre for at ændre? Nogle eksperter, herunder psykolog Carol Dweck, mener, at ændre de adfærdsmønstre, vaner og overbevisninger løgnen under overfladen af ​​de brede træk (fx introversion, Ynde) er den egentlige nøgle til personlighed forandring.

De faktorer, der former Personlighed

For at forstå, om personlighed kan ændres, må vi først forstå, hvad der præcist forårsager personlighed. Den ældgamle natur versus næring debat igen kommer i spil. Er personlighed formet af vores genetik (natur) eller ved vores opdragelse, erfaringer, og miljø (næring)? I fortiden, teoretikere og filosoffer ofte tog en én-versus-den-anden tilgang og fortaler enten for vigtigheden af ​​naturen eller næring, men i dag de fleste tænkere enig i, at det er en blanding af de to kræfter, der i sidste ende former vores personligheder.

Ikke kun det, men den konstante vekselvirkning mellem genetik og miljø kan bidrage til at forme, hvordan personlighed kommer til udtryk. For eksempel kan du være genetisk disponeret for at være venlige og afslappede, men arbejder i en høj-stress miljø kan føre dig til at være mere kort for hovedet og forkrampede, end du måske være i en anden indstilling.

Dweck angår en historie af identiske tvillingedrenge adskilt efter fødslen og opdrættet fra hinanden. Som voksne, giftede de to mænd kvinder med de samme fornavne, delte lignende hobbyer, og havde lignende niveauer af visse træk målt på personlighed vurderinger. Det er sådanne eksempler, der giver grundlag for tanken om, at vores personligheder er stort set ude af vores kontrol. I stedet for at blive formet af vores miljø og unikke oplevelser, disse to undersøgelser peger på kraften i genetiske påvirkninger.

Genetik er bestemt vigtigt, men andre undersøgelser viser også, at vores opdragelse og selv vores kultur interagerer med vores genetiske tegninger til at forme, hvem vi er.

Med fokus på den “In-Betweens” af Personality Might Be Key

Men Dweck tyder på, at personlighed forandring er stadig muligt. Brede træk kan være stabil gennem livet, men Dweck mener, at det er vores “midt i mellem” kvaliteter, der ligger under overfladen af ​​de brede træk, der er det vigtigste i at gøre os, hvem vi er. Det er dem, der i-mellem kvaliteter, hun mener, der kan ændres.

Så hvad der præcist er disse “i-mellem” dele af personligheden?

  • Overbevisninger og trossystemer, Dweck foreslår, spiller en afgørende rolle i udformningen personlighed under niveauet for de brede træk. Mens skiftende visse aspekter af din personlighed kan være udfordrende, kan du realistisk tackle at ændre nogle af de underliggende overbevisninger, der hjælper form og styrer, hvordan din personlighed kommer til udtryk.
  • Andre teoretikere har foreslået, at faktorer som mål og mestringsstrategier spiller en primær rolle i fastsættelsen personlighed. For eksempel, mens du måske har mere af en type A personlighed, kan du lære nye mestringsstrategier og stress management teknikker, der hjælper dig med at blive en mere afslappet person.

“Folks tro inkluderer deres mentale repræsentationer af naturen og arbejdet i sig selv, deres relationer og deres verden. Fra barndom, mennesker udvikler disse overbevisninger og repræsentationer, og mange prominente personlighed teoretikere fra forskellige observans erkende, at de er en grundlæggende del af personlighed,” Dweck forklarede i 2008 papir.

Hvorfor fokusere på tro? Mens skiftende overbevisninger ikke nødvendigvis kan være let, det giver et godt udgangspunkt. Vores tro forme så meget af vores liv, fra hvordan vi ser os selv og andre, hvordan vi fungerer i dagligdagen, hvordan vi håndterer livets udfordringer, og hvordan vi smede forbindelser med andre mennesker. Hvis vi kan skabe reel forandring i vores tro, det er noget, der kan have et rungende effekt på vores adfærd og eventuelt om visse aspekter af vores personlighed.

Tag for eksempel, overbevisninger om selvet herunder om personlige egenskaber og karakteristika er faste eller formbart. Hvis du mener, din intelligens er et fast niveau, så er du ikke tilbøjelige til at tage skridt til at uddybe din tankegang. Men hvis du ser sådanne egenskaber som foranderligt, vil du sandsynligvis gøre en større indsats for at udfordre dig selv og udvide dit sind.

Det er klart, overbevisninger om selvet gør spille en afgørende rolle i, hvordan mennesker fungerer, men forskerne har fundet, at folk kan ændre deres tro for at tage en mere plastisk tilgang til selv-attributter. I et eksperiment, studerende havde en større forståelse af akademikere, højere karaktergennemsnit-gennemsnit, og en større samlet nydelse af skolen efter at have opdaget, at hjernen fortsætter med at danne nye forbindelser i respons til ny viden.

Dweck egen forskning har vist, at hvordan børn er rost kan have en indvirkning på deres selv-tro. De, der er rost for deres intelligens tendens til at holde fast-teori overbevisninger om deres egne personlige egenskaber. Disse børn se deres intelligens som en uforanderlig træk; du enten har det eller du ikke. Børn, der er rost for deres indsats , på den anden side, typisk se deres intelligens som formbart. Disse børn, Dweck har fundet, har tendens til at vare ved i ansigtet af vanskeligheder og er mere ivrige efter at lære.

Så hvad kan du virkelig gøre for at ændre din personlighed?

Skift fra en introvert til en udadvendt kan være yderst vanskeligt (eller umuligt), men der er ting, eksperterne tror du kan gøre for at gøre reelle og varige ændringer aspekter af din personlighed.

  • Fokus på at ændre dine vaner. Psykologer har konstateret, at mennesker, der udviser positive personlighedstræk (såsom venlighed og ærlighed) har udviklet vanemæssige reaktioner, der har stukket. Habit kan læres, så ændre dine vanemæssige reaktioner over tid er en måde at skabe personlighed forandring. Selvfølgelig, der danner en ny vane eller bryde en gammel man er aldrig let, og det tager tid og seriøs indsats. Med nok praksis, disse nye adfærdsmønstre med tiden blive anden karakter.
  • Skift dine selvstændige overbevisninger. Hvis du mener du kan ikke ændre, så vil du ikke ændre. Hvis du forsøger at blive mere udadvendt, men du mener, at din indadvendthed er en fast, permanent, og uforanderlig træk, så vil du simpelthen aldrig forsøge at blive mere omgængelig. Men hvis du mener, at dine personlige egenskaber er foranderlige, du er mere tilbøjelige til at gøre en indsats for at blive mere selskabelig.
  • Fokus på processen. Dweck forskning har konsekvent vist, at rose indsatsen snarere end evne er afgørende. I stedet for at tænke “Jeg er så smart” eller “Jeg er så talentfulde,” erstatte sådanne sætninger med “Jeg arbejdede virkelig hårdt” eller “Jeg har fundet en god måde at løse dette problem.” Ved at flytte til mere af en vækst tankegang i stedet for en fast tankegang, kan du opleve, at det er lettere at opleve ægte forandring og vækst.
  • Falske det indtil du gør det. Positiv psykolog Christopher Peterson indså tidligt, at hans indadvendte personlighed kan have en skadelig indvirkning på hans karriere som en akademisk. For at overvinde dette, besluttede han at begynde at handle udadvendte i situationer, der krævede det, ligesom når at levere et foredrag til en klasse fuld af elever eller giver en præsentation på en konference. Til sidst, disse adfærdsmønstre simpelthen blevet anden natur. Mens han foreslog, at han stadig var en indadvendt, lærte han, hvordan man bliver udadvendte, når han havde brug for at være.

Sidste tanke

Personlighed ændring kan ikke være let, og ændre nogle brede træk måske aldrig rigtig være fuldt muligt. Men forskerne tror, ​​at der er ting du kan gøre for at ændre visse dele af din personlighed, de aspekter, der findes under niveauet for disse brede træk, kan der resulterer i reelle ændringer i den måde, du handler, tænker og funktion i dag -til-dag liv.