Skip to main content

Kunt u veranderen uw persoonlijkheid?

 Kunt u veranderen uw persoonlijkheid?
Is het echt mogelijk om je persoonlijkheid te veranderen of zijn onze fundamentele persoonlijkheid patronen gedurende het hele leven vast? Terwijl zelfhulpboeken en websites vaak tout plannen die u kunt volgen om uw gewoonten en gedrag te veranderen, is er een hardnekkige geloof dat onze onderliggende persoonlijkheden zijn ongevoelig voor verandering. De Oostenrijkse psychoanalyticus Sigmund Freud gesuggereerd dat persoonlijkheid grotendeels in steen door de prille leeftijd van vijf. Zelfs veel moderne psychologen suggereren dat de totale persoonlijkheid is relatief vast en stabiel gedurende het hele leven.

Maar wat als u wilt uw persoonlijkheid veranderen? Kan de juiste aanpak en het harde werk leiden tot een echte verandering in de persoonlijkheid, of zitten we opgescheept met ongewenste eigenschappen die ons terug uit het bereiken van onze doelen te houden?

Is persoonlijkheid permanent?

De wens om de persoonlijkheid te veranderen is niet ongebruikelijk. Verlegen mensen zouden willen dat ze waren meer extravert en spraakzaam. Heetgebakerde mensen zouden willen dat ze konden hun koel in de emotioneel geladen situaties te houden. Op veel punten in je leven, kunt u vinden dat er bepaalde aspecten van uw persoonlijkheid die je willen dat je zou kunnen veranderen. Je zou zelfs kunnen stellen doelen en werken aan het wegnemen van die potentieel problematische eigenschappen. Bijvoorbeeld, is het gebruikelijk om New Year’s resoluties gericht op het veranderen delen van je persoonlijkheid te stellen, zoals steeds meer gul, vriendelijk, geduldig, of uitgaande.

In het algemeen, veel deskundigen het erover eens dat het maken van echte en blijvende veranderingen in brede trekken buitengewoon moeilijk kan zijn. Dus als u ontevreden bent over bepaalde aspecten van je persoonlijkheid zijn, is er echt alles wat je kunt doen om te veranderen? Sommige deskundigen, met inbegrip van psycholoog Carol Dweck, van mening dat het veranderen van gedragspatronen, gewoonten en overtuigingen de leugen onder de oppervlakte van de brede kenmerken (bijvoorbeeld introversie, agreeableness) is de echte sleutel tot verandering in de persoonlijkheid.

De factoren die het Personality

Om te begrijpen of de persoonlijkheid kan worden gewijzigd, moeten we eerst begrijpen wat er precies veroorzaakt persoonlijkheid. De eeuwenoude natuur versus nurture debat komt weer in het spel. Wordt de persoonlijkheid gevormd door onze genetica (natuur) of door onze opvoeding, ervaringen en omgeving (nurture)? In het verleden, theoretici en filosofen hebben vaak een één-tegen-de-andere aanpak en bepleit, hetzij voor het belang van de natuur of nurture, maar vandaag de dag de meeste denkers zijn het erover eens dat het een mengsel van de twee krachten die uiteindelijk vormen onze persoonlijkheden.

Niet alleen dat, maar de constante interactie tussen genetica en het milieu kan helpen vorm hoe persoonlijkheid wordt uitgedrukt. Bijvoorbeeld, zou je genetische aanleg voor zijn vriendelijk en relaxed, maar het werken in een high-stress-omgeving zou kunnen leiden u meer opvliegend en gespannen dan u misschien wel in een andere setting te zijn.

Dweck betreft een verhaal identieke tweeling gescheiden na de geboorte en apart gehouden. Als volwassenen, de twee mannen gehuwde vrouwen met dezelfde voornamen, gedeeld soortgelijke hobby’s, en had soortgelijke niveaus van bepaalde eigenschappen gemeten op de persoonlijkheid assessments. Het is zo’n voorbeelden die de basis vormen voor het idee dat onze persoonlijkheid grotendeels buiten onze controle te bieden. In plaats van wordt gevormd door onze omgeving en unieke ervaringen, deze twee studies wijzen op de kracht van genetische invloeden.

Genetica is zeker belangrijk, maar andere studies tonen ook aan dat onze opvoeding en zelfs onze cultuur omgaan met onze genetische blauwdruk om vorm te geven wie we zijn.

Focussen op de “Naar-Betweens” of Personality Might Be Key

Maar Dweck suggereert dat de persoonlijkheid verandering is nog steeds mogelijk. Brede eigenschappen zou stabiel door het leven, maar Dweck van mening dat het onze “in-between” kwaliteiten die onder de oppervlakte van de brede trekken dat de belangrijkste bij het maken van ons wie we zijn, zijn liggen. Het zijn die in-tussen kwaliteiten, ze gelooft, die kunnen worden gewijzigd.

Dus wat zijn precies deze “in-between” delen van de persoonlijkheid?

  • Overtuigingen en overtuigingen, Dweck stelt, spelen een cruciale rol in het vormgeven van de persoonlijkheid onder het niveau van de brede trekken. Tijdens het verwisselen van bepaalde aspecten van uw persoonlijkheid kan een uitdaging zijn, kunt u realistisch aanpakken veranderen een aantal van de onderliggende overtuigingen die vorm te geven en te bepalen hoe je persoonlijkheid wordt uitgedrukt.
  • Andere theoretici hebben gesuggereerd dat factoren zoals doelen en coping-strategieën een primaire rol bij het bepalen van de persoonlijkheid te spelen. Bijvoorbeeld, terwijl u meer van een type zou kunnen hebben een persoonlijkheid, kunt u leren van nieuwe copingvaardigheden en stress management technieken die u helpen een meer ontspannen persoon.

“People’s opvattingen onder hun mentale representaties van de aard en de werking van het zelf, van hun relaties, en hun wereld. Van kinderschoenen, mensen ontwikkelen deze overtuigingen en voorstellingen, en vele prominente persoonlijkheid theoretici van verschillende overtuigingen te erkennen dat ze een fundamenteel onderdeel van de persoonlijkheid,” Dweck legde in 2008 papier.

Waarom aandacht voor overtuigingen? Terwijl het veranderen van overtuigingen misschien niet altijd gemakkelijk zijn, het biedt een goed uitgangspunt. Onze overtuigingen vorm, zodat een groot deel van ons leven, van hoe we onszelf en anderen kunnen zien, hoe we functioneren in het dagelijkse leven, hoe we omgaan met de uitdagingen van het leven, en hoe we smeden verbindingen met andere mensen. Als we echte verandering in onze overtuigingen kunt maken, het is iets dat een doorslaand effect op ons gedrag en eventueel op bepaalde aspecten van onze persoonlijkheid zou kunnen hebben.

Neem bijvoorbeeld, overtuigingen over het zelf waaronder de vraag of persoonlijke eigenschappen en kenmerken ervan vast of kneedbaar. Als je denkt dat je intelligentie is een vast niveau, dan bent u waarschijnlijk niet om stappen te ondernemen om uw denken te verdiepen. Als u echter dergelijke kenmerken zoals veranderlijk weer te geven, zult u waarschijnlijk te maken een grotere inspanning leveren om jezelf uit te dagen en je geest te verruimen.

Uiteraard overtuigingen over het zelf doen een cruciale rol in het functioneren van mensen te spelen, maar de onderzoekers hebben ontdekt dat mensen hun geloof met het oog op een meer kneedbaar benadering van self-attributen nemen kan veranderen. In een experiment moesten studenten een grotere waardering van academici, hogere rang-point-gemiddelden, en een grotere algemene genot van school na de ontdekking dat de hersenen blijft nieuwe verbindingen in reactie op nieuwe kennis te vormen.

Eigen onderzoek Dweck heeft aangetoond dat de manier waarop kinderen worden geprezen kan een impact hebben op hun eigen overtuigingen. Degenen die worden geprezen om hun intelligentie hebben de neiging om vaste-theorie overtuigingen over hun eigen persoonlijke attributen. Deze kinderen zien hun intelligentie als een onveranderlijke eigenschap; heb je het al dan niet. Kinderen die worden geprezen voor hun inspanningen , aan de andere kant, meestal zien hun intelligentie als kneedbaar. Deze kinderen, Dweck heeft gevonden, hebben de neiging om te volharden in het gezicht van de moeilijkheden en zijn meer te popelen om te leren.

Dus wat kan je echt doen om je persoonlijkheid te veranderen?

Het veranderen van een introvert een extravert zou zeer moeilijk (of zelfs onmogelijk), maar er zijn dingen die de deskundigen geloven dat je kunt doen om echte en blijvende veranderingen in aspecten van je persoonlijkheid te maken.

  • Focus op het veranderen van je gewoonten. Psychologen hebben ontdekt dat mensen die positieve persoonlijkheidskenmerken (zoals vriendelijkheid en eerlijkheid) vertonen gewone reacties die hebben geplakt hebben ontwikkeld. Gewoonte kan worden geleerd, zodat het wijzigen van uw gebruikelijke reacties na verloop van tijd is een manier om de persoonlijkheid verandering te creëren. Natuurlijk, de vorming van een nieuwe gewoonte of breken van een oude is nooit gemakkelijk en het kost tijd en serieuze inspanning. Met genoeg praktijk, deze nieuwe gedragspatronen met uiteindelijk een tweede natuur geworden.
  • Verander je eigen overtuigingen. Als je denkt dat je niet kunt veranderen, dan zal je niet veranderen. Als u probeert om meer extravert te worden, maar je denkt dat je introversie is een vaste, permanente en onveranderlijke eigenschap, dan zul je gewoon nooit proberen om socialer te worden. Maar als u denkt dat uw persoonlijke attributen zijn veranderlijk, heb je meer kans om een poging om meer gezellig te worden te maken.
  • Focus op het proces. Dweck’s onderzoek blijkt steeds weer dat prees de inspanningen in plaats van het vermogen is van essentieel belang. In plaats van te denken: “Ik ben zo slim” of “Ik ben zo getalenteerd,” zulke zinnen te vervangen door “Ik heb hard gewerkt” of “Ik vond een goede manier van het oplossen van dat probleem.” Door het verschuiven om meer van een groeimindset in plaats van een gefixeerde mindset, zult u merken dat het gemakkelijker is om echte verandering en groei te ervaren.
  • Fake it till you maken. Positieve psycholoog Christopher Peterson besefte al vroeg dat zijn introverte persoonlijkheid een nadelig effect op zijn carrière als een academische zou kunnen hebben. Om dit te overwinnen, besloot hij om te beginnen met acteren extravert in situaties die opgeroepen voor het, zoals bij het afleveren van een lezing aan een klas vol leerlingen of het geven van een presentatie op een conferentie. Uiteindelijk, dit gedrag gewoon een tweede natuur geworden. Terwijl hij suggereerde dat hij nog steeds een introvert, leerde hij extravert te worden toen hij moest zijn.

Final Thought

Persoonlijkheid verandering misschien niet gemakkelijk zijn, en het veranderen van een aantal brede trekken misschien nooit echt volledig mogelijk te zijn. Maar de onderzoekers geloven dat er dingen die je kunt doen om bepaalde delen van uw persoonlijkheid, de aspecten die bestaan ​​onder het niveau van die brede kenmerken, die kan leiden tot echte veranderingen in de manier waarop je handelt, denken en functie van de te wijzigen -to-dag leven.