Skip to main content

Lahko spremenite vašo osebnost?

 Lahko spremenite vašo osebnost?
Ali je res mogoče, da spremenite svojo osebnost, ali so naše osnovne osebnostne vzorce določen skozi vse življenje? Medtem ko knjige za samopomoč in spletne strani pogosto izpostavljajo načrte lahko sledite, da spremenite svoje navade in obnašanje, je vztrajno prepričanje, da so naši povezane osebnosti neprepustna za spremembo. Avstrijski psihoanalitik Sigmund Freud je predlagal, da je osebnost v veliki meri določen v kamen, ki ga rosnih petih letih. Tudi mnogi sodobni psihologi, kažejo, da je celotna osebnost relativno fiksna in stabilna skozi vse življenje.

Kaj pa, če želite spremeniti svojo osebnost? Lahko pravi pristop in trdo delo pripelje do resnične spremembe osebnosti, ali smo obtičali z nezaželene lastnosti, ki nas držijo nazaj, da bi dosegli svoje cilje?

Je osebnost trajna?

Želja, da spremeni osebnost, ni nič nenavadnega. Sramežljivi ljudje morda želeli so bolj odhodne in zgovoren. Vroče kaljeno posamezniki bi želeli, da bi lahko ohranijo svojo ohladi v čustveno nabitih situacijah. Na mnogih mestih v vašem življenju, boste morda ugotovili, da obstajajo nekatere vidike vaše osebnosti, ki si želijo, da bi lahko spremenili. Morda celo določiti cilje in delovati v smeri odpravljanje njihovih potencialno problematičnih lastnosti. Na primer, da je skupna določena novoletnih resolucij, ki se osredotočajo na spreminjajoče delov vaše osebnosti, kot so vse bolj radodaren, prijazen, potrpežljiv, ali odhodni.

Na splošno velja, mnogi strokovnjaki se strinjajo, da lahko tako resnične in trajne spremembe širokih lastnosti je izjemno težko. Torej, če ste nezadovoljni z nekaterimi vidiki vaše osebnosti, je pa res kaj lahko storite, da spremenite? Nekateri strokovnjaki, vključno psiholog Carol Dweck, verjamejo, da je spreminjanje vedenjskih vzorcev, navad in prepričanj na laž pod površjem širših lastnosti (npr introversion, prijetnosti) pravi ključ do spremembe osebnosti.

Dejavniki, ki Oblika osebnosti

Da bi razumeli, ali je oseba lahko spremeni, moramo najprej razumeti, kaj natančno povzroča osebnost. Starodavno narava primerjavi negovati razprave še enkrat pride v poštev. Je osebnost oblikujejo naše genetike (narave) ali z naše vzgoje, izkušenj in okolje (negovati)? V preteklosti, teoretiki in filozofi pogosto je pristop enega-versus-the-drugi in se zavzela bodisi pomen narave ali negovati, vendar je danes večina misleci bi se strinjala, da je mešanica dveh sil, ki v končni fazi oblikujejo naše osebnosti.

Ne samo to, ampak stalna interakcija med genetiko in okoljem lahko pomaga obliko, kako se osebnost izraženo. Na primer, boste morda genetsko predispozicijo, da bi prijazno in jih nazaj, ampak delajo v okolju z visoko stresa vas lahko pripelje do bolj kratko-kaljeno in zategnjen, kot si lahko v drugačnem okolju.

Dweck nanaša zgodbo o enakih twin fantov, ločenih po rojstvu in rejenih narazen. Kot odrasli, dva človeka poročena ženske z enakimi imen, delijo podobne hobije, in je imelo podobne ravni določenih lastnosti, izmerjene na ocene osebnosti. To je take primere, ki zagotavljajo podlago za idejo, da so naše osebnosti, predvsem iz našega nadzora. Namesto, da se oblikujejo naše okolje in edinstvene izkušnje, ta dvojna študije kažejo na moč genetskih vplivov.

Genetika je vsekakor pomembna, vendar pa druge študije tudi kažejo, da je naša vzgoja in tudi naša kultura interakcijo z našimi genetskimi načrte za oblikovanje, kdo smo.

Osredotočanje na “V prepuščamo” osebnosti Might Be Key

Ampak Dweck kažejo, da je sprememba osebnosti še vedno mogoče. Širše lastnosti lahko stabilna skozi življenje, vendar Dweck je prepričan, da je naš “vmes” lastnosti, ki ležijo pod površjem širših lastnosti, ki so najbolj pomembna pri sprejemanju nas, kdo smo. To je tisti, vmes lastnosti, je prepričan, da je mogoče spremeniti.

Torej, kaj točno so ti “vmes” dele osebnosti?

  • Prepričanja in sistemi prepričanj, Dweck predlaga, igrajo pomembno vlogo pri oblikovanju osebnosti pod raven širših lastnosti. Medtem ko se lahko spreminjajo nekatere vidike vaše osebnosti izziv, lahko realno reševanje spreminjanje nekaterih osnovnih prepričanj, ki bi prispevali k oblikovanju in nadzirajo, kako se vaša osebnost izražena.
  • Drugi teoretiki so predlagali, da dejavniki, kot so cilji in življenjskih strategij igrajo glavno vlogo pri določanju osebnost. Na primer, medtem ko bi imeli več od tipa A osebnost, se lahko naučite novih obvladovanja kriz spretnosti in tehnike za premagovanje stresa, ki vam pomaga postati bolj sproščen oseba.

“Ljudska prepričanja vključujejo svoje mentalne predstave o naravi in ​​delovanje samega sebe, svojih odnosov, in njihovega sveta. Od otroštva, ljudje razvijejo teh prepričanj in predstavitev ter več uglednih osebnosti teoretike različnih prepričanj priznavajo, da so temeljni del osebnosti, “Dweck pojasnjeno v 2008 papirju.

Zakaj se osredotočajo na prepričanj? Medtem ko se spreminjajo prepričanja ne bi bilo nujno, enostavno, saj ponuja dobro izhodišče. Naša prepričanja oblikujejo toliko naših življenj, od tega, kako gledamo sebe in druge, kako delovati v vsakdanjem življenju, kako smo se ukvarjajo z življenjskimi izzivi, in kako oblikovati povezave z drugimi ljudmi. Če bomo lahko ustvarili resnično spremembo v naših prepričanj, to je nekaj, kar morda odmeven vpliva na naše vedenje in morda tudi o nekaterih vidikih naše osebnosti.

Vzemimo za primer, prepričanja o sebi tudi, ali so osebne lastnosti in značilnosti fiksno ali voljne. Če menite, da inteligenca je fiksno raven, potem ni verjetno, da sprejmejo ukrepe za poglobitev svoje razmišljanje. Če pa si ogledate takšne značilnosti kot spremenljiva, boste verjetno še bolj prizadevati, da se izpodbijati in razširiti svoj um.

Očitno je, da prepričanja o sebi ne igrajo odločilno vlogo pri tem, kako ljudje delujejo, vendar raziskovalci so ugotovili, da lahko ljudje spremenijo svoje prepričanje, da bi se bolj tempranega pristop k self-atributov. V enem poskusu, je imela študenti večje spoštovanje akademikov, višji razred-točke povprečja, in večjo splošno uživanje šole po odkritju, da možgani še vedno tvorijo nove povezave v odgovor na novega znanja.

Lastne raziskave Dweck se je pokazalo, da kako so otroci pohvalili lahko vplivajo na njihovo self-prepričanja. Tisti, ki so pohvalili za svoje inteligence ponavadi imajo fiksno teorijo prepričanja o svojih osebnih lastnosti. Ti otroci si ogledate svoje inteligence kot nespremenljivo lastnost; ste bodisi imajo ali pa ne. Otroci, ki se hvalijo zaradi prizadevanj , na drugi strani, običajno si ogledate njihovo inteligenco kot voljne. Ti otroci, Dweck je našli, ponavadi vztrajajo pri soočanju s težavami in so bolj pridno učijo.

Torej, kaj lahko zares spremeniti svojo osebnost?

Spreminjanje iz Introvert do Odprta je lahko zelo težko (ali celo nemogoče), vendar obstajajo stvari, ki jih strokovnjaki menijo, da lahko storite, da resnične in trajne spremembe vidike vaše osebnosti.

  • Osredotočite se na spreminjanje navad. Psihologi so ugotovili, da so ljudje, ki kažejo pozitivne osebnostne lastnosti (kot so prijaznost in poštenost) razvil običajnim odzive, ki so obtičali. Navada se lahko naučimo, tako da spremenite običajnim odzive v daljšem časovnem obdobju, je eden od načinov za ustvarjanje sprememb osebnosti. Seveda, tvorijo novo navado ali zlom staro ni nikoli lahko in je potreben čas in resno prizadevanje. Z dovolj prakse, ti novi vzorci vedenja s sčasoma postala druga narava.
  • Spremenite svoje samopodobe prepričanja. Če menite, da ni mogoče spremeniti, potem se ne bo spremenilo. Če se potrudiš, da postane bolj odhodne, a mislite, da je vaša introversion fiksna, trajna in nespremenljiva lastnost, potem boste preprosto nikoli ne poskušajo postati bolj družaben. Toda če mislite, da so vaši osebni atributi spremenljiva, ste bolj verjetno, da si prizadeva, da postane bolj družabni.
  • Osredotočite se na proces. Raziskava Dweck se je dosledno kažejo, da je pohvalil prizadevanja in ne sposobnosti bistvenega pomena. Namesto razmišljanja “Tako sem pameten” ali “Tako sem nadarjena,” takšne fraze nadomestiti z “res težko sem delal” ali “sem našel dober način za reševanje tega problema.” S prehodom na bolj miselnosti rasti namesto fiksnega miselnosti, boste morda ugotovili, da je lažje, da bodo imeli realne spremembe in rast.
  • Fake ga, dokler ne bo uspelo. Pozitivna psiholog Christopher Peterson zgodaj spoznali, da bi njegova introvertirano osebnost škodljiv vpliv na njegovo kariero kot akademski. Da bi to premagali, se je odločil, da se začeti obnašati extroverted v primerih, da ti za to, kot pri zagotavljanju predavanje na razred, polno študentov ali daje predstavitev na konferenci. Sčasoma ti vedenja preprosto postane drugi narave. Medtem ko je predlagal, da je bil še introvert, se je naučil, kako postati extroverted, ko je bilo treba.

Končna misel

sprememba osebnosti morda ne bo enostavno, in spreminja nekatere širše poteze morda nikoli v celoti mogoče. Toda znanstveniki verjamejo, da obstajajo stvari, ki jih lahko storite, da spremenite nekatere dele vaše osebnosti, so vidiki, ki obstajajo pod gladino teh širokih lastnosti, ki lahko privede do resničnih sprememb v način, kako deluje, mislim, in funkcijo v dan -to-dan življenje.