Skip to main content

Lenyűgöző Tények személyiség

Lenyűgöző Tények személyiség
Személyiség tesz minket, hogy kik vagyunk. Befolyásolja szinte minden életünk beleértve, amit úgy dönt, hogy nem a megélhetésért, hogyan működünk együtt a családok, és a döntéseink a barátok és a romantikus partnerek. De milyen tényezők befolyásolják a személyiség? Meg tudjuk változtatni a személyiség, vagy nem a teljes vonások egész élet során változatlanok?

Mivel a személyiség olyan érdekes téma, ez lett az egyik leginkább kutatott témák belül pszichológia. Ennek köszönhetően a kutatás, pszichológusok sokat tanult a dolgokat, amelyek befolyásolják a személyiség, valamint hogyan személyiség befolyásolja a viselkedést.

Folytatódik olvasó, hogy többet arról, hogy mi a kutatók megtanulták e tíz lenyűgöző tények személyiség.

Született rendelés befolyásolják a személyiség

Ön valószínűleg hallott e koncepció előtt. Elsőszülött gyermekek gyakran „hatalmaskodó” vagy „felelős”, míg a múlt született gyermekek néha le, mint „felelőtlen” és „impulzív”. De mennyire igaz ezek közös sztereotípiák?

Évtizedeken pop pszichológia könyveket tartják számon hatásait születési sorrend a személyiség, hanem szilárd bizonyíték arra a jelenségre is bizonytalan maradt egészen a legutóbbi időkig. Néhány empirikus tanulmányok azt találták, hogy az ilyen dolgok, mint a születési sorrend és a család mérete valóban hatással személyiség. Egy tanulmány megállapította, hogy még a születési sorrend befolyásolhatják a döntéseket a barátok és a romantikus partnerek első születésűeket hajlamosak társítani a többi első újszülöttek, közép-borns más közép-újszülöttek, és az utolsó születésűeket előző születésűeket.

Egy másik friss tanulmány folyóiratban PNAS azt javasolta, hogy sok a sztereotípiák kapcsolódó születési sorrend, mint például az első születésűeket hogy hatalmaskodó vagy utolsó születésűeket, hogy felelőtlen, nem feltétlenül állja meg a helyét.

A vizsgálatban több mint 5000 amerikai alanyok majdnem 4500 brit alattvalók, és több mint 10.000 német résztvevők. Bár a kutatók nem találják, hogy az elsőszülött gyermekek általában jobban teljesítenek intelligencia tesztek, ők is megvizsgáltuk, hogy a születési sorrend befolyásolja az önbevalláson információkat az öt széles méretei személyiség: extrovertáltság, neurotikusság, barátságosság, lelkiismeretesség és a nyitottság. A tanulmány megállapította, kevés alátámasztó bizonyítékok között bármiféle kapcsolat a születési sorrend és a karakter.

Bár ez a kutatás nem jelenti azt, hogy a születési sorrend nincs hatással személyiség, ez arra utal, hogy további vizsgálatokra van szükség.

A személyiség viszonylag stabil egész életen át

Gondolod, hogy a személyiség is idővel változnak, vagy az alapvető temperamentum kőbe? A hosszú távú vizsgálatok személyiség, néhány igen alapvető részei a személyiség stabil marad az egész élet. Három szempontot, amelyek hajlamosak megváltoztatni, mint mi kor szorongás szintje, barát, és vágy az új tapasztalatokat.

Szerint a kutató Paul T. Costa Jr., nincs bizonyíték a teljes személyiség változik, ahogy öregszünk.

„Mi változik, ahogy végig életben vannak a szerepek és a kérdések a legfontosabbak az Ön számára. Az emberek azt hiszik, hogy a személyiség megváltozott, mivel korban, de ez a szokásaikat, hogy a változás, az életerő és az egészség, a felelősséget, és a körülmények, nem az alapvető személyiség,”javasolta a New York Times cikket.

Személyiségjegyek kapcsolódva bizonyos betegségek

A múltban számos különböző személyiségjegyek már gyanúsított hozzájáruló bizonyos betegségek. Például, az ellenségesség és az agresszió gyakran kapcsolódik a szívbetegségek. A nehézség az volt, hogy míg egyes tanulmányok azt mutatják kapcsolat, más tanulmányok nem mutattak ki ilyen kapcsolat.

Újabban a kutatók egy statisztikai módszer ismert meta-analízis, hogy átértékelje korábbi kutatások közötti kapcsolat személyiség és a betegség. Amit felfedezték voltak korábban észrevétlen közötti kapcsolatokat neurotikus személyiség és öt megbetegedések; fejfájás, asztma, ízületi gyulladás, peptikus fekélyek, és a szívbetegség.

Egy másik tanulmány szerint a félénkség lehet kapcsolni a rövidebb élettartam.

Állatok megkülönböztető Személyiségek

Szokott tűnik szeretett kisállat van egy személyiség, ami neki teljesen egyedi? Állati kutatók találtak az állatok szinte minden állatfajt (az pókok madarak elefántokat) saját személyiségük preferenciák, viselkedés, és hirtelen fordulat, hogy továbbra is fennállnak az egész élet.

Míg egyes kritikusok azt sugallják, hogy ez azt jelenti, antropomorfizmus, vagy tulajdonított emberi vonások az állatok, állati személyiség a kutatók képesek voltak azonosítani következetes viselkedési mintákat, amelyek empirikusan mérni és tesztelni.

Jelenlegi kutatás azt sugallja, hogy öt Core személyiségjegyek

A múltban a kutatók vitatják, hogy pontosan hány személyiségjegyek létezik. Korai kutatók, mint Gordon Allport javasolta, hogy volt több mint 4000 különböző személyiségjegyek, míg mások, mint például Raymond Cattellnek javasolt, hogy voltak 16.

Ma sok személyiség kutatók támogatása az öt faktor elmélet személyiség, amely leírja az öt széles személyiségdimenzió alkotó emberi személyiség:

  1. extraverzió
  2. barátságosság
  3. Lelkiismeretesség
  4. neuroticismus
  5. Nyitottság

Személyiség Befolyásolja Személyes beállítások

Lehet jönni, mivel nem sokk, hogy megtudjuk, hogy a személyiség nagy hatással a személyes preferenciák, de ha csak lehet lepődni, hogy milyen messzemenő ilyen hatás. A saját választása ismerőseidet a zenei ízlés, az egyedi személyiség képes befolyásolni szinte minden választás csinál a mindennapi életben.

Például, míg lehet, hogy büszke magad gondosan figyelembe véve a kérdések kiválasztása előtt a jelölt támogatására, a kutatás azt sugallja, hogy a személyiség játszhat fontos szerepet a politikai preferenciák. Egy tanulmány szerint a kutatók a University of Toronto megállapította, hogy az egyének, akik azonosították magukat konzervatívok voltak magasabbak egy személyiségvonás nevű rendezettség, míg azok, akik saját azonosított liberális magasabbak voltak empátia.

A kutatók azt sugallják, hogy ezek a mögöttes személyiséggel kell vagy megőrzése érdekében, vagy kifejezetten az empátia is erős befolyása a politikai preferenciák.

Az emberek pontosan megítélni a személyiség alapján a Facebook profil

Ha belegondolsz, az emberek internetes identitás, akkor lehet képzelni, hogy a legtöbb ember igyekszik bemutatni egy idealizált változata a valódi énünk. Végtére is, a legtöbb online helyzetekben kapsz válogathat a kívánt információt feltárni. Kapsz válassza ki a legvonzóbb fényképeket magadról, hogy tegye, és lehet szerkeszteni, és vizsgálja felül meg észrevételeit, mielőtt azokat. Meglepő módon egy tanulmány felfedezte, hogy a Facebook profilok valójában nagyon jó közvetíti az igazi személyiségét.

A tanulmányban a kutatók az online profilok 236 amerikai főiskolás korú egyének. A résztvevők azt is kitöltött kérdőíveket mérésére tervezték személyiségjegyek beleértve extrovertáltság, barátságosság, lelkiismeretesség, neurotikusság, és a nyitottság.

Megfigyelők akkor eddig a személyiségét a résztvevők alapuló online profilokat, és ezeket a megfigyeléseket összehasonlították az eredményeket a személyiség kérdőívek. A kutatók azt találták, hogy a megfigyelők képesek voltak, hogy pontosan meghatározni egy ember személyisége alapján a Facebook profilját.

„Úgy gondolom, hogy hogy képes kifejezni személyiségét pontosan hozzájárul a népszerűsége az online közösségi hálózatok kétféleképpen,” magyarázta pszichológus vezető szerzője Sam Gosling. „Először is, ez lehetővé teszi a profil tulajdonosoknak, hogy mások is tudják, hogy kik ők, és ezzel eleget tesz alapvető igény, hogy ismert mások által. Másodszor, az azt jelenti, hogy a profil a nézők úgy érzik, hogy bízhatnak azokat az információkat szed online közösségi hálózati profilokat , az épület a bizalom a rendszer egészére.”

Számos tényező hozzájárulhat a személyiség zavarokból

A becslések szerint 10-15% -a felnőttek az Egyesült Államokban olyan tüneteket tapasztal legalább egy személyiség zavar. A kutatók azonosítottak egy sor tényező, amely hozzájárulhat a kialakulását különböző személyiségi zavarok, mint például a rögeszmés-kényszeres betegség, és borderline személyiségzavar.

Ezek a tényezők a következők:

  • Genetika
  • Kapcsolatok a kortársakkal
  • nagy érzékenység
  • Szóbeli bántalmazás
  • A gyermekkori trauma

Cardinal vonások Ritka

Pszichológus Gordon Allport leírt bíboros vonások, mint azok, amelyek uralják az egyén életében arra a pontra, ahol az adott személy ismert és gyakran azonosítják kifejezetten e tulajdonság. Ezek a tulajdonságok tartják ritka, de. Sok esetben az emberek annyira ismert ezeket a tulajdonságokat, amelyeknek még a nevét szinonimájává vált az ilyen típusú személyiség. Tekintsük az eredetét ezeket a gyakran használt kifejezések: freudi, machiavellista, nárcisztikus, Don Juan, és Krisztus-szerű.

A legtöbb ember számára, a személyiség helyett keverékéből közép- és másodlagos jellemzők. Központi vonások azok teszik ki a magját a személyiség, míg a másodlagos tulajdonságok azok, amelyek a preferenciák, attitűdök, és szituációs viselkedés.

A Pet kimutathatja Információk a személyiség


Úgy gondolja, inkább egy „kutyás” vagy a „macska személy”? Egy tanulmány szerint, a válasz erre a kérdésre talán valóban felfedi a fontos információkat, a személyiség.

Egy vizsgálatban 4500 ember, a kutatók kérték a résztvevők, hogy tartották magukat, hogy több kutyát vagy macskát emberek emberek. Ezek a személyek is befejezte a személyiség felmérése, hogy a mért számos olyan tág jellemző, így például a lelkiismeretesség, a nyitottság, a neuroticizmust és barátságosság.

A kutatók felfedezték, hogy az emberek, akik azonosították magukat kutya embert tekintve inkább extrovertált, és alig várja, hogy örömet másoknak, míg azok, akik le magukat macska emberek tekintve inkább befelé forduló és kíváncsi.

Szerint a kutató Sam Gosling, a pszichológus, a University of Texas, Austin, az eredmények esetleg fontos következményei terén kisállat terápiát. Segítségével személyiség vetítések, terapeuták lehet tudni, hogy megfeleljen a rászorulóknak az állatokkal, amelyek a legalkalmasabbak a személyiség.