Skip to main content

Leve med Bipolar lidelse – Klimaendringer med Stigma, daglige utfordringer, og mer

Leve med Bipolar lidelse - Klimaendringer med Stigma, daglige utfordringer, og mer
Å leve med bipolar lidelse kan føre til følelsesmessige, praktiske og sosiale utfordringer. Vet at det finnes strategier for å hjelpe takle uansett hva du eller din kjære en står overfor på en daglig basis. Når du søke hjelp fra din helseteam, kan de tilby forslag som har vist seg å fungere, kobler du med andre møter de samme situasjonene, og også hjelpe deg med å implementere løsninger i det daglige liv. Det viktigste første skritt er å nå ut til dem.

følelsesmessige utfordringer

Mange symptomer på bipolar lidelse kan la deg overfor følelsesmessige utfordringer. Utenfor behandlinger for å håndtere symptomer, er det viktig å finne folk som forstår hvordan det er å leve med en psykisk lidelse for å hjelpe deg å takle. Spør legen din om lokale støttegrupper hvor du kan møte andre mennesker som har bipolar lidelse. Du kan også delta i en online støttegruppe.

Møte andre som har gjennomgått lignende erfaringer kan gi deg emosjonell støtte du trenger for å håndtere problemer som stigma. Andre mennesker kan også være i stand til å dele verdifulle ressurser som du kan finne nyttig.

psykologiske terapier

Du kan også være lurt å vurdere samtaleterapi. Møte med en terapeut kan hjelpe deg å takle sykdommen på en rekke måter, inkludert å hjelpe deg å avgjøre om du bør fortelle sjefen din, familiemedlemmer eller venner om sykdommen din. Du kan finne det nyttig å spørre legen din om psykoterapi økter kan være en del av den vanlige behandlingsplan.

Forhold

Utenom familie, er det viktig å vurdere å fortelle romantiske partnere. Det er mange måter bipolar lidelse kan påvirke sexlivet ditt og sikre partneren din forstår dette kan være nøkkelen til å opprettholde et sunt forhold.

Overvinne Stigma

Selv om det ofte er et stigma knyttet til alle psykiske lidelser, kan bipolar lidelse være spesielt stigmatiserende. Personer med bipolar blir ofte framstilt som “gal” i bøker og filmer, og ganske ofte, disse personene begår forbrytelser, eller ikke er i stand til å leve selvstendig.

En person som har blitt stigmatisert på grunn av psykiske lidelser, reell eller bare oppleves, ofte lider diskriminering på jobben, på skolen, eller i andre sosiale situasjoner som kirker eller klubber.

De kan bli utstøtt av bekjente, venner og til og med familien; de kan bli ledd bak ryggen eller i ansiktet.

Stigma stammer vanligvis fra uvitenhet, fordommer eller frykt. For eksempel når en person forteller en venn eller kollega at han eller hun har bipolar lidelse, kan svaret være:

  • “Å, er alle litt bipolar, hvorfor er du så spesiell?” (uvitenhet)
  • “Oh, mann, er du en av dem? Jøss, det er tøft,” etterfulgt av shunning. (fordommer)
  • “Du mener at du kan vende ut og begynne å skyte folk?” (Både uvitenhet og frykt)

Dessverre, for noen personer med bipolar, kan stigma føre dem til å skjule sin diagnose eller det kan skape en stor skam. Derfor er det mange personer med bipolar ikke får behandling eller den støtten de trenger for å administrere sine symptomer.

utdanne Andre

For å bekjempe stigma, kan det være nyttig å utdanne og informere andre. Når folk forstår mer om din medisinske tilstand, vil de begynne å se deg realistisk, heller enn gjennom linsen av sin frykt.

Du må også bekjempe negative følelser i deg selv: tror at psykisk sykdom ikke definerer deg, og menneskene rundt deg vil merke at selvtilliten og lære av det.

Ingen av disse tingene er enkelt, og de kan utfordre deg. Men bekjempe stigma er ikke en umiddelbar prosess, uansett-det vil ta tid. Jo mer du føler at du kan gjøre, jo mer vil det hjelpe både deg og alle andre med bipolar eller annen form for psykisk lidelse.

språk~~POS=TRUNC

En artikkel publisert i Journal of the American Psychiatric sykepleierforbundet i 2013 foreslår å bruke person første språk når man diskuterer å leve med en tilstand som bipolar sykdom, noe som betyr at det fremhever at en persons diagnose ikke definerer ham eller henne.

For eksempel si:

  • “Han lever med bipolar sykdom” eller “Han har diagnosen bipolar sykdom” i stedet for “Han er bipolar.”
  • “Hun har en psykisk helse problem eller utfordring” i stedet for “hun er psykisk syk / gal / en galning.”

Unngå Substance Abuse

Coping med bipolar lidelse kan være vanskelig, spesielt når en person føler skamme eller flau. Derfor noen mennesker selvmedisinering med narkotika eller alkohol i et forsøk på å hjelpe seg selv føler seg bedre. Faktisk en studie publisert i 2017 uttalt at om lag halvparten av alle mennesker med bipolar lidelse avtale med rusmisbruk på et tidspunkt i livet.

Folk som er diagnostisert med bipolar lidelse er mer sannsynlig å bruke kokain, amfetamin, opiater, cannabinoider og hallusinogener enn personer med andre psykiske lidelser.

De med både bipolar lidelse og en historie med rusmisbruk har en tendens til å ha følgende til felles:

  • økt suicidalitet
  • funksjonssvikt
  • Tregere utvinning tid
  • Redusert tilslutning til medisiner
  • Dårligere livskvalitet

Hvis du tror du er utsatt for rusmisbruk, diskutere dette med legen din. Han eller hun kan være i stand til å tilby strategier for å hjelpe deg å unngå stoffer og administrere bipolare symptomer.