Skip to main content

Leven met een bipolaire stoornis – Omgaan met Stigma, Daily Challenges, en Meer

Leven met een bipolaire stoornis - Omgaan met Stigma, Daily Challenges, en Meer
Leven met een bipolaire stoornis kan leiden tot emotionele, praktische en sociale uitdagingen. Weet dat er strategieën om te helpen omgaan met wat u of uw geliefde worden geconfronteerd op een dagelijkse basis. Zodra je hulp van je medisch team te zoeken, kunnen ze suggesties die zijn bewezen te werken bieden, sluit u met anderen geconfronteerd met dezelfde situaties, en zelfs helpen oplossingen in je dagelijks leven uit te voeren. De belangrijkste eerste stap is om uit te reiken aan hen.

emotionele Uitdagingen

Veel symptomen van een bipolaire stoornis kunnen achterlaten als u geconfronteerd met emotionele problemen. Buiten behandelingen voor het beheer van de symptomen, Het is belangrijk om mensen die begrijpen wat het is om te leven met een psychische aandoening om u te helpen het hoofd te bieden vinden. Vraag uw arts over lokale ondersteuning van groepen waar je andere mensen die een bipolaire stoornis kunnen ontmoeten. U kunt ook deelnemen aan een online support groep.

Meeting anderen die soortgelijke ervaringen hebben ondergaan kunnen u voorzien van de emotionele ondersteuning die u nodig om te gaan met zaken als stigma. Andere mensen kunnen ook in staat zijn om waardevolle middelen die u nuttig zou kunnen vinden te delen.

psychologische therapieën

U kunt ook willen praten therapie te overwegen. Ontmoeting met een therapeut kan u helpen omgaan met uw ziekte op verschillende manieren, waaronder het helpen van u beslissen of u uw baas, familieleden of vrienden over uw ziekte moet vertellen. U vindt het misschien nuttig zijn om uw arts te vragen of psychotherapeutische sessies deel van uw reguliere behandeling plan kan zijn.

Relaties

Buiten de familie, is het belangrijk om te overwegen te vertellen romantische partners. Er zijn vele manieren om een ​​bipolaire stoornis kan je seksleven beïnvloeden en het waarborgen van uw partner begrijpt dit kan sleutel tot het behoud van een gezonde relatie.

Het overwinnen van Stigma

Hoewel er vaak een stigma geassocieerd met alle psychische aandoeningen, kan een bipolaire stoornis vooral stigmatiserend zijn. Personen met een bipolaire worden vaak afgeschilderd als “gek” in boeken en films en heel vaak, deze mensen misdaden plegen of niet in staat zijn om zelfstandig te wonen.

Een persoon die gestigmatiseerd heeft als gevolg van een psychische aandoening, echte of zelfs alleen waargenomen, heeft vaak last van discriminatie op het werk, op school of in andere sociale situaties, zoals kerken en clubs.

Zij kunnen worden gemeden door kennissen, vrienden en zelfs familie; zij kunnen worden uitgelachen achter hun rug of op hun gezichten.

Stigma meestal voort uit onwetendheid, vooroordeel of angst. Bijvoorbeeld, wanneer een persoon vertelt een vriend of collega dat hij of zij heeft een bipolaire stoornis, zou het antwoord zijn:

  • “Oh, iedereen is een beetje bipolair, waarom ben je zo speciaal?” (onwetendheid)
  • “Oh, man, je bent een van hen? Goh, dat is moeilijk,” gevolgd door schuwen. (Vooroordeel)
  • “Je bedoelt dat je zou flippen en beginnen te schieten mensen?” (Zowel onwetendheid en angst)

Helaas, voor sommige mensen met een bipolaire, kan stigma ervoor zorgen dat ze hun diagnose te verbergen of het kan een groot deel van de schaamte te maken. Bijgevolg, veel mensen met een bipolaire niet de behandeling of de steun die ze nodig hebben om hun symptomen te beheren krijgen.

Leid anderen

Om stigma te bestrijden, kan het nuttig zijn om te onderwijzen en anderen op de hoogte te zijn. Zodra mensen meer over uw medische toestand te begrijpen, zullen ze beginnen om je realistisch te zien, in plaats van door de lens van hun angsten.

Je moet ook negatieve gevoelens te bestrijden in jezelf: geloven dat je een psychische aandoening je niet omschrijft, en de mensen om je heen zal dat zelfvertrouwen te voelen en te leren van het.

Geen van deze dingen is eenvoudig, en ze kunnen je uitdagen. Maar de bestrijding van stigmatisering is niet direct een proces, hoe dan ook-het zal tijd vergen. Hoe meer je voelt dat je kunt doen, hoe meer het zal helpen zowel u en iedereen met een bipolaire of een andere vorm van geestesziekte.

taal Tips

Een paper gepubliceerd in het tijdschrift van de American Psychiatric Nurses Association in 2013 stelt het gebruik van persoon-eerste taal bij de bespreking van het leven met een aandoening, zoals bipolaire ziekte, wat betekent dat het benadrukt dat de diagnose van een persoon hem of haar niet te definiëren.

Zeg bijvoorbeeld:

  • “Hij leeft met een bipolaire ziekte” of “Hij heeft een diagnose bipolaire ziekte” in plaats van “Hij is bipolair.”
  • “Ze heeft een psychisch probleem of uitdaging” in plaats van “Zij is geestelijk ziek / gek / krankzinnig.”

Het vermijden van Substance Abuse

Omgaan met een bipolaire stoornis kan moeilijk zijn, vooral wanneer een individu voelt zich schamen of in verlegenheid gebracht. Daarom, sommige mensen zelfmedicatie met drugs of alcohol in een poging om te helpen zich beter te voelen. In feite, een studie gepubliceerd in 2017 verklaard dat ongeveer de helft van alle mensen met een bipolaire stoornis deal met middelenmisbruik op een bepaald punt in hun leven.

Mensen die zijn gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis hebben meer kans om cocaïne, amfetaminen, opiaten, cannabinoïden en hallucinogenen gebruiken dan mensen met andere psychische stoornissen.

Degenen met zowel een bipolaire stoornis en een geschiedenis van drugsmisbruik hebben de neiging om het volgende gemeen hebben:

  • verhoogde suïcidaliteit
  • functiebeperking
  • Langzamer hersteltijd
  • Verminderde naleving van medicatie
  • Slechtere kwaliteit van het leven

Als u denkt dat u gevoelig bent voor drugsmisbruik bent, bespreek dit dan met uw arts. Hij of zij in staat zijn om strategieën te bieden voor het helpen u stoffen te vermijden en beheren van uw bipolaire symptomen.